Se apropie OJI ... ceva noutati legate de schimbarea Borland-ului ?
Da. Se va schimba incepand cu oji 2010. Anul asta, din cate am inteles, Borlandul este obligatoriu in toate judetele, insa cele care vor, pot oferi drept alternativa, si mingw.
Mai poate confirma cineva ca va avea loc aceasta schimbare?E putin pana la inceperea noului an scolar si vreau sa stabilesc cu ce medii de programare vom lucra in acest an.
Asta trebuie lamurit in scurt timp, deoarece instalarea softurilor care se vor folosi in noul an scolar trebuie facuta inainte de inceperea lui.
Deoarece
aici e indicat acest subiect ca loc pentru a discuta argumentatia, postez aici o idee pe care o prezint deocamdata pe scurt.
Apreciez mult tot ce s-a intreprins pe infoarena si de catre echipa infoarena pentru a determina schimbarea aceasta, pe care o astept de multa vreme [Am scris si eu candva mesaje colegilor mei, dar voi ati avut mai mult succes.]. Totusi am fost intrucatva surprins de faptul ca s-a renuntat destul de usor la CodeBlocks.
Vreau sa prezint cateva argumente in favoarea CodeBlocks si poate, in finalul discutiei, sa va rog sa il includeti in pachetul pentru OJI. Daca imi veti spune ca are rost, voi incerca sa scriu un mic ghid privitor la facilitatile din CodeBlocks, asemanator cu ghidul despre MinGW Developer [dar, desigur, cu lucruri in plus]. Cuprinsul se vede mai jos.
1. CodeBlocks
este in dezvoltare => vor aparea noi versiuni cu noi facilitati. [Asta s-a intamplat deja, de exemplu, dupa aparitia gdb 6.8.]
Vreau sa pun in evidenta cateva facilitati, importante din punct de vedere didactic, care i-ar putea atrage pe profesorii eventual reticenti.
Poate ca pentru multi dintre voi ele sunt de mica importanta, dar pentru elevul "obisnuit" pot conta mult:
2. Se poate adauga usor
help senzitiv la context.
3. O dificultate destul de mare pe care o au la inceput elevii "mijlocii" este cea privitoare la
formatarea unei surse.
Ei bine, CodeBlocks realizeaza aceasta intr-o secunda, dupa reguli foarte usor de configurat.
4.
Abrevierile [acel Ctrl+J la care s-a referit Silviu] ajuta atat la scrierea codului in timpul concursurilor cat si pe incepatori, cand invata elementele de baza ale limbajului.
Alte facilitati pe care le consider importante:
5. Poate fi facut portabil prin copierea unui singur fisier =>
Nu e necesar sa fie instalat. E suficient sa se copieze un folder! [Respectiv in pachet ar putea fi inclusa doar o arhiva, nu un installer, deci nici macar nu trebuie dat clic pe "next" la instalare ...]
6. Cand apar versiuni noi ale compilatorului,
mediul poate fi configurat usor sa foloseasca noul compilator. [Azi am compilat cu gcc 4.4.]
Mai exista alte facilitati la care ne asteptam cum ar fi configurarea fontului si culorilor pentru syntax highlighting sau configurarea combinatiilor de taste [mi-am setat totul ca in ... Borland

].
Cred ca pentru profesori e interesanta si facilitatea [existenta si in MinGW Developer] de a exporta sursa formatata ca html. CodeBlocks exporta si ca pdf, rtf sau odt.
Exista un forum foarte activ pentru CodeBlocks si un wiki bine scris.
MinGW Developer este din 2003 [nu 2005 ... ], iar compilatorul cu care vine este din august 2003.
Compilatorul cu care vine implicit CodeBlocks 8.02 e din februarie 2008.
Vreau sa adaug ca folosesc CodeBlocks din 2007 si nu am avut nicio problema cu el ...
M-as bucura sa vad argumente pentru afirmatii de genul "Nu pare un produs bine pus la punct si bine finalizat.", care apar in argumentatie ...