Pagini: [1]   În jos
  Imprimă  
Ajutor Subiect: Proiecţiile mediocrităţii şi ale performanţei pe piaţa locurilor de munca  (Citit de 3248 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
marcelcodrea
Nu mai tace
*****

Karma: 173
Deconectat Deconectat

Mesaje: 217



Vezi Profilul
« : Iulie 02, 2009, 21:42:31 »

Vreau să propun o nouă temă de discuţie care consider că ar fi de mare ajutor tuturor utilizatorilor infoarena.
De asta o să depindă în ce apartament veţi locui, ce maşină veţi conduce, ce educaţie le veţi oferi copiilor pe care o să-i concepeţi împreună cu încântătoarele voastre viitoare soţii ş.a.m.d.   Smile

Aş vrea să îi invit pe cei mai experimentaţi dintre membrii comunităţii infoarena, cei care au avut contact cu angajatorii români şi cei din străinătate să ne împărtăşească puţin din experienţa lor de viaţă, sa ne spună cam care este diferenţa între cei care stăpânesc o mare parte din algoritmii pe care ni i-au recomandat pentru studiu şi colegii lor de facultate/liceu de nivel mediu care ştiu să scrie cod de programe de contabilitate in C#, ştiu să ordoneze un vector cu metoda bulelor şi li se pare deosebit de complicat să factorizeze un număr.

Mai concret, cam ce avantaj au cei care stăpânesc algoritmii de aici încă din liceu şi care care este traiectoria lor din punctul de vedere al carierei în România, respectiv în străinătate comparativ cu traiectoria celor care învaţă în facultate pentru examene şi au un nivel mediu, nu au aprofundat niciodată teme care se apropie de paper-uri ştiinţifice. Mi s-ar părea interesant să analizaţi şi din punct de vedere salarial dar şi din punct de vedere al timpului pe care îl dedici jobului cele 2 feţe ale monedei.

Sper că nu cer prea mult considerând că topicul va rămâne pentru posteritate şi va constitui un motiv de încurajare pentru membrii, ajutând infoarena să se dezvolte la nivel de comunitate, îi va motiva pe cei care îşi tocesc creierii pe lucări de specialitate, pe probleme de olimpiadă în loc să aleagă calea cea uşoară.  Ok
Memorat
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« Răspunde #1 : Iulie 03, 2009, 00:57:46 »

Ai vazut asta: http://infoarena.ro/olimpici nu?
Memorat
Florian
Nu mai tace
*****

Karma: 125
Deconectat Deconectat

Mesaje: 832



Vezi Profilul
« Răspunde #2 : Iulie 03, 2009, 01:39:30 »

Pe pagina aia este prezentata doar o tabara [ cea a "performantei" ]. Dar printre angajatii la Google (de exemplu) exista si persoane care nu fac parte din tabara aceasta, ci din "mediocritate" [ citat din numele topicului ]. Exact asta ar trebui discutat. Care e diferenta dintre X care stie algoritmica in "cantitati industriale", si Y care e "mediocru", avand in vedere ca si X si Y au acelasi job. E foarte interesant subiectul deschis. Chiar sunt curios de ce vor zice "cei mari". Eu pana acum traiam cu impresia ca cei care stiu algoritmica multa, o stiu "degeaba", in sensul ca aceasta nu va fi un avantaj foarte mare pt cariera de programator. Sunt curios daca imi schimba cineva opinia.

LE: Mi-am amintit de un link mai vechi postat pe blogul infoarena. Este foarte interesant articolul. Prezinta avantajele celor care stiu algoritmi. Articolul
Memorat
marcelcodrea
Nu mai tace
*****

Karma: 173
Deconectat Deconectat

Mesaje: 217



Vezi Profilul
« Răspunde #3 : Iulie 07, 2009, 18:06:33 »

Linkul postat de Cosmin dovedeste ca toti olimpicii medaliati la IOI au posturi extrem de bine platite si sunt convins ca le merita.  Acestia reprezinta insa o minoritate covarsitoare si sunt convins ca folosesc algoritmi super-avansati in fiecare zi, ei chiar nu regreta ca i-au invatat.

As vrea sa aud de la cineva care are experienta pe piata joburilor cam ce procent reprezinta genul asta de oameni, care codeaza cu un raport inteligenta / volum extrem de ridicat in Romania. Dar in strainatate ? Vorbim de un procent de 5% in care trebuie sa te incadrezi pentru a ajunge pe un post care iti solicita creierul mai mult decat degetele sau mai degraba de 30% ?

Am putea sa ne facem o parere daca ne-ati spune cam cu ce se ocupa firmele de programare din tara si din strainatate. Sunt multe care dezvolta aplicatii optimizate sau majoritatea covarsitoare si-au stabilit ca motto "angajam oameni care stiu sa codeze mediocru caci le dam salarii mai mici". Din ce am observat, oamenii din majoritatea domeniilor au nevoie de aplicatii neoptimizate in sensul ca nu folosesc volume mari de date pe care sa le proceseze si astfel nu isi consuma timpul cu optimizarea. Stiu ca exista si exceptii, insa daca ne-ati putea da o idee in legatura cu raportul dintre aceste 2 tabere cred ca toti cei care suntem inca liceeni v-am multumi.

P.S. : Credeti ca ne putem baza pe cunostintele de algoritmica pentru a avansa mai repede, de la un post de "scrie_cod_de_rutina" la un post de conducere, un team leader care organizeaza resurse umane care stiu mai putina algoritmica decat el ?   Very Happy
« Ultima modificare: Iulie 07, 2009, 18:16:29 de către Codrea Marcel » Memorat
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« Răspunde #4 : Septembrie 10, 2009, 00:31:03 »

Si-a dat Vivi cu parerea la un moment dat pe o tema adiacenta.

http://www.vivi.ro/blog/?p=488
Memorat
marcelcodrea
Nu mai tace
*****

Karma: 173
Deconectat Deconectat

Mesaje: 217



Vezi Profilul
« Răspunde #5 : Septembrie 13, 2009, 23:16:52 »

Am gasit un articol foarte interesant de-al lui Mihai Patrascu despre eficienta.

Memorat
Pagini: [1]   În sus
  Imprimă  
 
Schimbă forumul:  

Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2013, Simple Machines