Solutii preONI 2008, Runda 1

Iata ca a inceput o noua editie a concursului "de marca" infoarena, preONI 2008. Suntem incantati ca am reusit sa strangem atat de multi participanti la prima runda si speram ca numarul lor va creste pe parcursul rundelor urmatoare. Acest articol va prezenta atat solutiile problemelor propuse in concurs, cat si cateva remarci pe marginea desfasurarii probei.

Anul acesta a fost prima editie cand gimnaziul si clasa a 9-a au fost despartie in doua grupe. Concurentii au fost pusi in fata unui set de probleme mai usor, iar punctajele obtinute au fost cele mai mari dintre toate grupele. Multimi2 a fost problema usoara, prima submisie corecta avand loc la ora 9:38 si apartinandu-i lui Marius Petcu, iar in total 13 concurenti au obtinut 100 de puncte. Problema medie, Ecuatie a fost rezolvata de doar 2 concurenti, Cezar Mocan si Vlad Gavrila. Ordine, problema grea, a fost rezolvata corect de un singur concurent, Andrei Purice. Acesta din urma si Cezar Mocan, au castigat runda, fiecare cu cate 2 probleme rezolvate. De apreciat faptul ca Cezar a iesit primul si la clasa a 9-a, desi este inca in ultimul an de gimnaziu.

La clasa a 9-a punctajele concurentilor au fost destul de mici, Cezar Mocan reusind sa se impuna cu 2 probleme rezolvate corect, Economie si Ecuatie. Problema grea, Teren nu a fost rezolvata corect de niciun concurent, cel mai mare punctaj apartinandu-i lui Victor Ionescu care a obtinut 80 de puncte si a iesit al doilea. In clasamentul de la clasa a 9-a figureaza foarte multi concurenti de la clasa a 10-a. Speram sa remediem aceasta problema pana la runda urmatoare a concursului.

In fruntea clasamentului clasei a 10-a il gasim, asa cum se astepta multa lume, pe Bogdan Tataroiu, care a obtinut 230 de puncte. La 100 de puncte in spate, pe locurile 2-3, se afla Adriana Sperlea si Andrei Tiberiu Jurba. Problema usoara, Economie, a fost rezolvata de 4 concurenti, iar cea medie, Pairs doar de Bogdan. Aliens s-a dovedit a fi foarte grea, in special datorita etapei de implementare, limita stransa de timp si memorie impunand o solutie "ca la carte". Punctajul maxim obtinut in concurs la aceasta problema a fost de 30 de puncte. Speram sa vedem o imbunatatire a mediei punctajelor la rundele urmatoare.

La clasele 11-12, setul de probleme ales s-a dovedit a fi unul greu. Punctajele ar putea fi impartite in 3 categorii, primii 2 clasati obtinand 200 de puncte, iar apoi urmeaza 13 concurenti care au resit sa rezolve corect o problema si au avut intre 100 si 140 de puncte. Din pacate marea majoritatea a concurentilor nu au reusit sa obtina mai mult de 30 de puncte. Problema usoara a fost Pairs, ea aparand si in setul de la clasa a 10-a. Problema medie, Tunelul groazei, a fost rezolvata de doi concurenti, Stefan Filip si Stefan Istrate. NKPerm, problema grea, nu a fost rezolvata de niciun concurent, insa Mugurel Ionut Andreica a obtinut 80 de puncte cu o solutie care lua TLE pe 2 teste. Aruncand la final o privire pe clasament, gasim in frunte 2 concurenti care nu mai participa la olimpiade, Mugurel Ionut Andreica, care nu mai are nevoie de nicio prezentare, si Stefan Istrate, student in anul I la FMI si fost membru al lotului national in ultimii 2 ani. Pozitiile 3-4 sunt impartite de Cosmin Gheorghe si de Victor Rusu.

Echipa infoarena ii felicita pe toti participantii la runda 1 a concursului preONI si spera ca in rundele urmatoare vor fi si mai multi participanti si punctaje mai mari :).

Ordine

Vom forma pas cu pas sirul solutie inserand de fiecare data primul caracter posibil (prin primul caracter posibil intelegem cel mai mic din punct de vedere lexicografic). Daca am inserat caractere pe primele x-1 pozitii si acum ne aflam pe pozitia x, este clar ca acest caracter este in primul rand diferit de caracterul de pe pozitia x-1. Acum daca exista un caracter care apare de (N-x+1)/2+1 ori, atunci acesta este singurul caracter pe care il putem insera, altfel vom insera primul disponibil diferit de cel de pe pozitia x-1. Daca avem un sir de lungime P si un caracter apare de P/2+1 ori singurul mod de constructie a sirului este cx1cx2cx3c....cxkc.. unde c este caracterul majoritar iar prin x1, x2..xk.. am notat celelalte caractere diferite de c. Complexitatea solutiei este O(sigma*N), unde sigma este dimensiunea alfabetului, in cazul nostru 26. Plecand de la aceasta idee se poate obtine usor si un algoritm O(N), dar acesta nu era necesar pentru obtinerea punctajului maxim.

Multimi 2

Daca N este de forma 4*p vom imparti cele N numere in grupe de cate patru numere de forma 4k, 4k+1, 4k+2, 4k+3. Observam ca 4k-(4k+1)-(4k+2)+(4k+3)=0. Numerele de forma 4k si 4k+3 le vom plasa in prima multime iar celelalte in a doua multime si vom obtine diferenta 0 minim posibila. Daca N da restul 1 la impartirea cu 4, N-1 este divizibil cu 4, vom imparti numerele de la 2 la N in grupe de cate patru ca la pasul anterior si vom plasa numarul 1 in oricare din cele doua multimi si vom obtine diferenta 1. Daca N da restul 2 la impartirea cu 4, vom incepe prin a imparti numerele de la 3 la N iar apoi pe 1 il vom introduce intr-o multime iar pe 2 in cealalta, astfel vom obtine diferenta 1. Daca N da restul 3 la impartirea cu 4 vom imparti in grupe de cate patru numerele de la 4 la N, numerele 1 si 2 le vom introduce intr-o multime, iar 3 in cealalta si vom obtine diferenta 0. Complexitatea solutiei este O(N).

Ecuatie

Dupa cum bine stim de la matematica putem rescrie o ecuatie Ax2+Bx+C ca A(x-x1)(x-x2) unde x1,x2 sunt solutiile ecuatiei. Acestea se pot determina astfel:

 • Fie delta = b2-4ac
 • x1 = (-b-√delta)/2a
 • x2 = (-b+√delta)/2a

Este evident ca o prima condite ca sa putem rescrie ecuatia sub forma (P1x+Q1)(P2x+Q2) unde P1,P2,Q1,Q2 sunt numere intregi este ca delta sa fie patrat perfect.
Din cele mai sus putem deduce ca:
(P1x+Q1)(P2x+Q2) = P1P2(x+Q1/P1)(x+Q2/P2) = A(x-x1)(x-x2)
Este imediat evident ca P1 trebuie sa fie un divizor al numarului A. Vom lua astfel fiecare divizor d al numarului A (atentie la semn! pentru 2 se vor lua valorile 1,-1,2,-2) si vom atribui urmatoarele valori:

 • P1 = d
 • Q1 = -x1*d
 • P2 = A/d
 • Q2 = -x2*(A/d)
 • P1 = d
 • Q1 = -x2*d
 • P2 = A/d
 • Q2 = -x1*(A/d)
Un divizor d se considera bun doar daca Q1,Q2 sunt numere intregi (atentie, x1 si x2 nu trebuie neaparat sa fie numere intregi ca sa existe solutii!). Astfel, putem genera toate solutiile intr-un vector, pe care le putem apoi sorta dupa P1 respectiv Q1 si vom afisa a K-a solutie din vector.
Pentru a genera toti divizorii numarului A in complexitate O(√A) vom folosi urmatorul algoritm:
pentru d = 1, sqrt(|A|):
  daca A%d = 0:
    d, -d, A/d, -A/d sunt divizori

O metoda simpla pentru a evita generarea aceleiasi solutii de mai multe ori (de exemplu in cazurile in care d = A/d sau x1 = x2) este eliminarea duplicatelor din vectorul de solutii inainte sa afisam rezultatul.

Economie

Sortam crescator sirul de valori si putem observa ca valoarea cea mai mica din sir sigur va trebui folosita deoarece ea nu poate fi obtinuta adunand alte valori din sir (restul valorilor sunt mai mari sau egale decat aceasta). Fie cea mai mica valoare din sir v1, acum e clar ca putem obtine toate valorile de forma x*v1. Daca v2, a doua cea mai mica valoare din sir nu este de forma x*v1 va trebui sigur sa o folosim si pe ea. In general, daca suntem la pasul i si vi nu poate fi obtinuta din subsetul curent de valori selectate vom introduce vi in subsetul care reprezinta solutia si vom updata toate valorile care se pot obtine considerand si aceasta valoare. Cum am introdus in subsetul solutie doar valorile care erau strict necesare, acesta este si numarul minim de valori. Complexitatea solutiei este O(N*VMAX) ca timp si O(VMAX) ca spatiu, unde VMAX este valoarea maxima din sir, in cazul nostru 50 000.

Teren

Vom alege doua linii i si j din matrice (i ≤ j) si vom determina care este dreptunghiul de arie maxima marginit de aceste doua linii si care contine cel mult X valori de 1. Fie A[k] (1 ≤ K ≤ M) numarul de valori de 1 de pe coloana k care se afla intre liniile i si j. Odata calculat acest vector A problema se reduce la o problema pe vector si anume a determina o secventa de lungime maxima din vectorul A cu suma elementelor ≤ X.
Pentru a rezolva aceasta subproblema ne vom plimba cu doi indici st si dr (st ≤ dr) care vor reprezenta capetele unei secvente cu suma elementelor ≤ X. Pe masura cu avansam cu indicele dr spre dreapta vom mari indicele st in cazul in care suma curenta depaseste X si la fiecare pas vom actualiza secventa de lungime maxima cu valoarea dr-st+1 , respectiv dreptunghiul de arie maxima cu valoarea (j-i+1)*(dr-st+1).
Vom prezenta in continuare pseudocod pentru algoritmul descris, presupunand ca avem deja vectorul A[1..M].

st = 1
suma = 0
pentru dr = 1, M:
  suma += A[dr]
  cat timp (st <= dr) si (suma > X):
    suma -= A[st]
    st = st+1
  daca st <= dr:
    arie_max = max(arie_max, (j-i+1)*(dr-st+1))

Complexitatea acestui algoritm este O(M), deoarece ciclul cat timp nu se va executa mai mult de M ori in total. Mai trebuie doar sa artam cum se poate calcula vectorul A[1..M] in O(M) pentru a obtine o rezolvare de complexitate O(N2*M) (sunt O(N2) perechi de linii pentu care vom efectua acest pas).
Fie S o matrice cu semnificatia ca S[p][q] reprezinta numarul de valori de 1 din coloana q de pe liniile ≤ p. Putem calcula aceasta matrice dupa recurenta S[p][q] = S[p-1][q] + T[p][q] unde T este o matrice reprezentand terenul. Folosind aceasta matrice putem determina vectorul A[1..M] cand avem fixate doua linii i, j dupa recurenta A[k] = S[j][k]-S[i-1][k].

Pairs

Problema admite o rezolvare triviala de complexitate O(N2log MAX), unde MAX este maximul dintre cele N numere ale multimii M: pentru fiecare pereche de numere din multimea data se calculeaza cel mai mare divizor comun folosind algoritmul lui Euclid. O astfel de rezolvare obtine 20-30 de puncte, in functie de prezenta unor optimizari. Rezolvarea optima are complexitatea O(MAX log MAX) si se bazeaza pe faptul ca O(N/1 + N/2 + N/3 ... + N/N) = O(N log N), pentru orice N.
Din numarul total de perechi, N*(N-1)/2, vom scadea numarul de perechi (x y), astfel incat x si y nu sunt prime intre ele si vom obtine rezultatul cerut. Notam cu Res numarul de perechi (x y), cu cmmdc(x, y) > 1. Pentru a afla efectiv numarul Res vom folosi procedeul includerii si excluderii. Fie xi numarul de numere din M care se divid cu i. Vectorul x se poate calcula in O(MAX log MAX): pentru fiecare numar i de la 1 la MAX verificam cate din numerele i, 2i, 3i ... [MAX/i]*i apartin multimii M. Consideram toate numerele P ce se scriu ca produs de numere prime, unde fiecare numar prim este folosit cel mult o data. Daca numarul de numere prime din descompunerea lui P este un numar impar, adunam xP * (xP-1) / 2 la Res. Altfel, din Res scadem xP * (xP-1) / 2.
Rezolvarea de complexitate O(MAX log MAX) asigura obtinerea punctajului maxim.

Aliens

Problema se rezolva cu ajutorul programarii dinamice. Fiecare fractie din cele date se poate scrie ca un produs de forma 2x * 3y * 5z, unde x, y si z sunt numere intregi. Daca codificam fiecare fractie prin tripletul corespunzator, problema revine la a selecta anumite triplete (x1, y1, z1), (x2, y2, z2)... (xK yK zK) din cele N astfel incat:

 • x1 + x2 + ... + xK ≥ 0
 • y1 + y2 + ... + yK ≥ 0
 • z1 + z2 + ... + zK ≥ 0
 • 2(x1 + x2 + ... + xK) * 3(y1 + y2 + ... + yK) * 5(z1 + z2 + ... + zK) sa fie maxim posibil.

Fie Di, x3, x5 valoarea maxim posibila pentru exponentul lui 2 care se poate obtine din primele i fractii, astfel incat exponentul lui 3 sa fie x3 si exponentul lui 5 sa fie x5. Tabloul D poate contine si indici negativi! Relatia de recurenta este urmatoarea:
Di, x3, x5 = maxim(Di-1, x3, x5, Di-1, x3-x3', x5-x5' + x2'), unde (x2' ×3' x5') este tripletul asociat celei de a i-a fractii.
Din considerente de memorie nu vom retine tot tabloul D. Deoarece elementele de pe pozitii de forma (i, a, b) depind doar de elemente de pe pozitii de forma (i-1, a', b') vom retine o singura matrice in locul unui tablou tridimensional si vom actualiza elementele din aceasta matrice printr-o parcurgere convenabila a indicilor.
Dupa ce avem tabloul D construit, aflam maxim(2DN,x3,x5 * 3x3 * 5x5), cu DN, x3, x5 ≥ 0, x3 ≥ 0 si x5 ≥ 0. Pentru a compara doua numere 2x1 * 3y1 * 5z1 si 2x2 * 3y2 * 5z2 vom logaritma si vom compara x1*ln2 + y1*ln3 + z1*ln5 cu x2*ln2 + y2*ln3 + z2*ln5. Atunci cand am aflat o solutie optima, este necesara implementarea operatiilor pe numere mari, deoarece rezultatul nu se incadreaza in nici un tip de date conventional.
Complexitatea problemei este O(N3) de constanta 4*(log3MAX)*(log5MAX), unde MAX = 400.000.000. Aceasta solutie obtine 100 de puncte.

Tunelul groazei

Vom nota cu X[i] timpul mediu pentru a ajunge din nodul i in nodul N. Evident, X[N] va fi 0. Pentru fiecare nod i, il vom exprima pe X[i] in functie de toate valorile X[j], unde j este vecin cu i. Probabilitatea de a ajunge dintr-un nod i in vecinul sau j este 1/Grad[i]. Deci, exista probabilitatea de 1/Grad[i] ca X[i] sa fie egal cu Distanta[i][j] + X[j]. Dandu-i lui j valorile tuturor vecinilor lui i, gasim o exprimare a lui X[i] sub forma unei ecuatii. Folosind aceste observatii putem sa ne construim un sistem pe care sa il rezolvam cu metoda lui Gauss.

NKPerm

Vom presupune ca avem o functie care determina cate (N,K) permutari exista care incep cu un prefix dat putem efecuta ambele operatii intr-un mod relativ simplu. Pentru a rezolva operatia de tip A putem folosi aceasta functie ca sa numaram cate permutari sunt mai mici din punct de vedere lexicografic decat cea data astfel: luam fiecare prefix al permutarii date si determinam cate permutari exista care incep cu acesta si care au urmatorul element mai mic decat elementul respectiv din permutarea data.
Sa luam permutarea din exemplu (1 3 2 1 2 3). Vom adauga rezultatele pentru prefixele:
(1 1 ...)
(1 2 ...)
(1 3 1 ...)
(1 3 2 1 2 1 ...)

Urmeaza pseudocodul pentru algoritmul descris:
rez = 1
aparitii[1..N] = {0}
pentru i = 1, N*K:
  pentru j = 1, P[i]-1:
    daca j!=P[i-1] si aparitii[j] < K:
      rez += numara(P[1..i-1]+[j])
  aparitii[P[i]]++
Cum operatia B este practic inversa operatiei A rezolvarea este foarte asemanatoare. Vom determina prefixul permutarii cautate element cu element, folosind functia de numarare:
rez = 0
aparitii[1..N] = {0}
pentru i = 1, N*K:
  pentru j = 1, N:
    daca j!=P[i-1] si aparitii[j] < K:
      daca rez+numara(P[1..i-1]+[j]) >= X:
        P[i] = j 
        break
      altfel:
        rez += numara(P[1..i-1]+[j]) 
  aparitii[P[i]]++
Ramane doar sa vedem acum cum putem determina in mod eficient cate (N,K) permutari exista cu un prefix dat. O prima observatie ar fi ca putem reprezenta o un prefix ca un vector de aparitii pentru numerele de la 1 la N impreuna cu un numar reprezentand ultimul element pus in permutare. Putem folosi aceasta reprezentare ca sa scriem urmatoarea functie recursiva:
numara(aparitii[], ultim):
  daca rezultatul pentru (aparitii[], ultim) a mai fost calculat:
    returneaza rezultatul stocat
  daca aparitii[1..N] = {K,K,...,K}:
    returneaza 1
  rez = 0
  pentru i = 1, N:
    daca i != ultim si aparitii[i] < K:
      aparitii[i]++
      rez += numara(aparitii, i)
      aparitii[i]--
  stocheaza rez pentru (aparitii[], ultim)
  returneaza rez
Putem observa ca functia folosesete tehnica de memoizare pentru a nu calcula acelasi rezultat de mai multe ori, dar din pacate numarul de stari posibile este mult prea mare (KN*N) pentru a reprezenta o solutie eficienta. Totusi, putem face urmatoarea observatie: pentru un prefix dat nu ne intereseaza efectiv ce numere apar in prefix, ci de cate ori apar fiecare. Spre exemplu rezultatul pentru prefixul (1 2 1 3 2 ...) va fi acelasi cu rezultatul pentru prefixele (2 1 3 1 2 ...), (13 5 13 27 5 ...), etc.. Astfel putem reprezenta un prefix ca un vector cate[0...K] unde cate[i] este numarul de valori care apar de i ori in prefix. De asemenea, mai trebuie sa retinem si de cate ori apare in prefix ultima valoarea pusa. Putem acum rescrie functia de numarare:
numara(cate[], ultim):
  daca rezultatul pentru (cate[], ultim) a mai fost calculat:
    returneaza rezultatul stocat
  daca cate[K] = N:
    returneaza 1
  rez = 0
  pentru i = 0, K-1:
    daca cate[i] != 0: 
      cate[i]--
      cate[i+1]++
      daca i = ultim:
        // fara valori egale pe pozitii adiacente
        rez += cate[i]*numara(cate, i+1)
      altfel:
        rez += (cate[i]+1)*numara(cate, i+1)
      cate[i+1]--
      cate[i]++
  stocheaza rez pentru (cate[], ultim)
  returneaza rez

Putem estima ca numarul de stari in cazul acesta este N(K+1)*(K+1), care este destul de mare pentru N = 20, K = 5 (desi mult mai mic decat in cazul precedent). Cum cate[0]+cate[1]+...+cate[K] ≤ N numarul de stari prin care se trece efectiv este mult mult mai mic decat aceasta prima estimare.

Detalii de implemetare

 • O codificare rapida a starilor poate fi reprezentarea lor sub forma unui numar de lungime K+2 in baza N+1, codificare care incape intr-un intreg pe 32 de biti.
 • In functia de numarare ne putem da seama in momentul in care rezultatul este mai mare de 255 (limita impusa in enunt), si putem returna direct valoarea 255 fara a afecta corectitudinea solutiei. Aceasta optimizare reduce mult numarul starilor care sunt parcurse, deoarece pentru foarte multe stari rezultatul depaseste 255.
 • Pentru a verifica daca un rezultat a mai fost calculat deja se poate folosi o tabela hash, dar mai simplu pentru programatorii C++ ar fi fost sa foloseasca un map (desi nu are complexitate O(1) optimizarile anterioare sunt mai mult decat suficiente pentru a face solutiile care folosesc map sa se incadreze in timp)

Solutia oficiala care implementeaza ideile descrise mai sus ruleaza sub 0.1s si parcurge ~100.000 de stari pe testele cele mai mari.