Tabele hash - scurta prezentare

(Categoria Structuri de date, Autor Mihnea Giurgea)

Scopul tabelelor de dispersie (hash tables)

Ne propunem sa cream o structura de date eficienta care sa poata face urmatoarele operatii cat mai repede posibil: Insereaza, Cauta si Sterge. Ideea din spatele hashing-ului este memorarea unui element intr-un tablou sau lista, in functie de cheia sa. Pe cazul mediu toate aceste operatii necesita O(1) timp. Sa vedem cum:

Adresare directa

Elementele sunt puse intr-un tablou alocat static pe pozitiile cheilor lor. Prin adresare directa, un element cu cheia k va fi memorat in locatia k. Toate cele 3 operatii sunt extrem de simple (necesita doar o accesare de memorie), dar dezavantajul este ca aceasta tehnica "mananca" foarte multa memorie: O(|U|), unde U este universul de chei.

Standard hashing

Primul pas in a rezolva problema memoriei este de a folosi O(N) memorie in loc de O(|U|), unde N este numarul de elemente adaugate in hash. Astfel, un element cu cheia k nu va fi memorat in locatia k, ci h(k), unde h: U -> {0, 1, ..., N-1} - o functie aleasa aleator, dar determinista (h(x) va returna mereu aceeasi valoare pentru un anumit x in cursul rularii unui program). Daca functia este aleasa aleator, elementele vor fi "imprastiate" in hash in mod egal. Ideal ar fi ca fiecare element sa fie stocat singur in locatia lui. Acest lucru insa nu este posibil, pentru ca N < |U| si, deci, de multe ori mai multe elemente vor fi repartizate in aceeasi locatie. Aceasta problema se numeste coliziune.

Cum rezolvam coliziunile?

Inlantuire

In fiecare locatie din hash tinem o lista inlantuita; astfel, la oricare din cele 3 operatii se va parcurge toata lista. Pe un caz pur teoretic, toate cele N elemente ar putea fi repartizate in aceeasi locatie, insa pe cazuri practice lungimea medie a celui mai lung lant este de lg(N).

 • Memorie: O(N)
 • Pointeri: DA

Liste statice

Aceasta metoda este o imbunatatire a punctului anterior: pentru ca lungimea unui lant este cel mult lg(N), putem sa folosim, in loc de liste inlantuite, vectori alocati dinamic de lungime lg(N) - sau lg(N) + 3, ca sa fim siguri :). Scapam astfel de lucrul cu pointerii.

 • Memorie: O(N*lg(N))
 • Pointeri: NU

Adresare deschisa

Prin adresare deschisa, toate elementele sunt memorate in tabela de hash. Pentru a realiza operatiile cerute, verificam succesiv tabela de hash pana cand fie gasim o locatie libera (in cazul Inserarii), fie gasim elementul cautat (pentru Cauta, Sterge). Insa, in loc sa cautam tabela de hash in ordinea 0, 1, ..., N-1, sirul de pozitii examinate depinde de cheia ce se insereaza. Pentru a determina locatiile corespunzatoare, extindem functia de hash astfel incat sa contina si numarul de verificare ca un al doilea parametru h: U * {0, 1, ..., N-1} -> {0, 1, ..., N-1}. Astfel, cand vom insera un element, verificam mai intai locatia h(k, 0), apoi h(k, 1) etc. Cand ajungem sa verificam h(k, N) putem sa ne oprim pentru ca tabela de hash este plina. Pentru cautare aplicam aceeasi metoda; daca ajungem la h(k, N) sau la o pozitie goala, inseamna ca elementul nu exista. Stergerile se fac insa mai greu, pentru ca nu se poate "sterge" pur si simplu un element deoarece ar strica tot hash-ul. In schimb, se marcheaza locatia ce trebuie stearsa cu o valoare STERS si se modifica functia Insereaza astfel incat sa vada locatiile cu valoarea STERS ca pozitii goale.

 • Memorie: O(N)
 • Pointeri: NU

Double hashing-ul lui Mihai Patrascu

O imbunatatire foarte mare la tabela de hashing este... inca o tabela de hashing. Vom avea 2 tabele, fiecare cu propria ei functie de hash, iar coliziunile le rezolvam prin inlantuire; cand inseram un element, il vom adauga in tabela in care intra intr-un lant mai scurt. Cautarea se face in ambele tabele in locatiile returnate de cele 2 functii de hash; stergerea la fel. Astfel, lungimea celui mai lung lant va fi, in medie, lg(lg(N)). Dar, in practica, lungimea unui astfel de lant nu va depasi 4 elemente, pentru ca cel mai mic N pentru care lg(lg(N)) = 5 este 232 ~ 4.000.000.000!!! Deci, in loc de liste folosim vectori statici de dimensiune 4.

 • Memorie: O(N)
 • Pointeri: NU

Functii de hash

Toate functiile de hash intorc un numar intre 0 si M-1, unde M este dimensiunea maxima a tabelei de hash. Este recomandat ca M sa fie ales un numar prim si sa se evite alegerea lui M=2k.

Pentru numere intregi:

 • h(x) = x % M
 • h(x) = (x * r) % M, r - numar aleator ales la inceputul programului

Pentru numere reale

 • h(x) = [ {A * x} * M ], 0 < A < 1

{x} - partea fractionara a lui x
[x] - partea intreaga a lui x
[x] + {x} = x - prin definitie
A este un numar care trebuie ales inainte sau la inceputul rularii programului. Alegerea lui influenteaza eficienta functiei. Knuth propune valoarea A = \frac{(\sqrt{5}-1)}{2} \approx 0.6180339887...

Pentru adresarea deschisa

 • h(x, i) = (h'(x) + i) % M
 • h(x, i) = (h'(x) + r1 * i + r2 * i2) % M
 • h(x, i) = (h1(x) + i * h2(x)) % M
  r1, r2 - numere alese aleator la inceputul programului.

In loc de concluzie

Desi o tabela hash poate fi implementata in diverse moduri (cu pointeri sau fara, cu mai multa sau mai putina memorie etc), nu pentru toate situatiile e la fel de usor de ales o functie eficienta. Implementarile mai complexe necesita mai multe sapaturi dupa functii bune. Iar de multe ori se prefera implementari concise si clare in locul celor stufoase care maresc eficienta, dar nu suficient. De aceea, cel mai frecvent mod de tratare al coliziunilor ramane inlantuirea. Mai multe detalii despre acesta, precum si anumite precizari despre cum sa alegi o functie hash buna in cazul diverselor tipuri de date, gasiti in articolul Tabele hash - prezentare detaliata preluat din cartea "Psihologia concursurilor de informatica" a lui Catalin Francu. In acelasi articol gasiti si o lista de aplicatii pentru aceasta structura de date eficienta.

remote content