Ghid pentru arhiva educationala

Problemele din arhiva educationala se creeaza la fel ca orice alta problema de pe infoarena. Pentru a afla cum poti crea o problema, consulta materialul de aici. Deosebirea dintre o problema obisnuita de pe infoarena si o problema din arhiva educationala este modul in care sunt formatate.
Astfel, o problema din arhiva educationala trebuie sa respecte urmatorul set de reguli:

Reguli privind enuntul

  • Enuntul problemei va contine o sectiune speciala numita Indicatii de rezolvare, in care va fi prezentata o explicatie succinta a metodei de rezolvare a problemei. Tot in aceasta sectiune, vor fi precizate link-uri catre diferite articole ce trateaza tema respectiva sau carti in care este prezentat subiectul in cauza.
  • Pentru problemele in care exista mai multe rezolvari, se va preciza punctajul orientativ obtinut de fiecare complexitate sau metoda in parte. De exemplu, pentru algoritmul de drumuri minime a lui Djikstra, se poate preciza ca un algoritm de complexitate O(N2) obtine 50 de puncte, in timp ce o abordare O(Mlog2N) conduce la obtinerea punctajului maxim. Si solutiile neoptime vor fi insostite de o explicatie minimala.
  • Se recomanda folosirea imaginilor pentru a ilustra mai bine cerinta sau pentru a explica mai bine metoda de rezolvare.
  • In fiecare problema va aparea un link catre sursa oficiala, scrisa de unul din membrii echipei infoarena sau de voluntarul care a creat problema.
  • Se recomanda precizarea unui set de probleme de pe site-uri cu evaluator automat (infoarena, sgu, uva, timus, etc), a caror rezolvare se bazeaza pe algoritmul in cauza. Link-urile catre aceste probleme vor aparea la sectiunea Aplicatii. De asemenea, daca algoritmul sau structura de date prezentata este o subproblema a unui alt algoritm mai dificil, in aceasta sectiune va fi explicata pe scurt legatura dintre cele doua probleme. Daca este posibil, problema mai dificila va fi insotita de un link tot in arhiva educationala.

Reguli privind testele si sursele

  • Toate testele si sursele trimise vor fi vizibile oricarui utilizator.
  • Sursele oficiale (date ca exemplu de implementare la Indicatii de rezolvare) trebuie scrise cat mai lizibil si trebuie insotite de comentarii pentru a fi accesibile oricarui utilizator.
  • Aproximativ 20%-30% din testele folosite la evaluare vor trebui sa aiba dimensiuni mici astfel incat sa poata fi verificate manual.
  • Testele trebuie verificate daca respecta restrictiile folosind functia assert.
  • Optional, evaluatorul pentru o problema trebuie sa returneze mesaje cat mai diversificate pentru ca utilizatorii sa isi poate descoperi usor eventualele greseli.

Exemple

Exemple de probleme pentru aceasta arhiva gasiti mai jos: