Vreau sa felicit organizatorii olimpiadei nationale de programare dinamica pentru conditiile foarte bune de cazare(comparabile cu cele de la hotel) si mancarea care a fost foarte buna.
Despre subiecte nu pot spune acelasi lucru.

.
Vreau sa felicit in primul rand pe cei care au redus barajul la o singura proba. Sigur masura asta selecteaza mult mai bine lotul, adica daca faci bine la oni sau daca ai punctaj apropiat de primul loc tu clar esti foarte bun si meriti sa intrii in lot

.
In al doilea rand doresc sa felicit comisia de la 11-12 si baraj care a dat dovada de o originalitate iesita din comun. Cine s-ar fi gandit ca din 9 probleme 6 se vor rezolva cu programare dinamica.
Un mic rezumat:
Search: A[ i ][j][k] = prima apariţie a literei k în cuvântul i, începând cu poziţia j.
Urat: Problema asta mi s-a parut absolut geniala. Pentru a rezolva problema bagai un back in 5 minute, te uitai peste numere si te prindeai de recurenta din dinamica. Imi place ca totusi autorul a incercat de unde vine recurenta aia.
Zlego: functia prefix + programare dinamica. Ca sa nu fie doar dinamica s-a adaugat functia prefix ca sa nu fie dinamica pura.
Drumuri: singura problema cu grafuri din tot oni-ul. Problema imposibila din pacate deci nu prea rezolvabila in 4 ore. Totusi singura problema de la ONPD care mi-a placut.
Minerale: problema asta a fost foarte foarte originala. Teoria:
http://en.wikipedia.org/wiki/Chomsky_normal_form si
http://en.wikipedia.org/wiki/CYK_algorithm . Felicitari autorului pentru originalitatea de a cauta pe wikipedia. E foarte greu in zilele noastre sa faci asta.
Tarabe: aici nu comentez nimic

Insula: Se calculeaza in dp[ i ][j] suma distantelor pentru toate punctele care au ordonata mai mica sau egala cu al j-lea punct de pe lantul convex, folosind i laturi. Foarte tare, la fel ca la problema zlego, mai adaugam un algoritm ca sa nu fie doar dinamica.
Kmalloc: asta mi s-a parut foarte interesanta. Felicitari autorului.

Singura problema care mi-a placut din tot concursul desi n-am fost in stare sa o rezolv.
Teroristi: Banuiesc ca nu are rost sa zic ca se face tot cu dinamica deoarece majoritatea s-au prins. Interesanta totusi ideea de dinamica pe biti pe graf orientat aciclic.
Chiar nu inteleg cum 15 oameni din comisie nu sunt in stare sa alcatuiasca un set variat de probleme la fel ca si in anii trecuti si ce se doreste sa se reflecte prin rezultatele astea? Eu nu inteleg cum o mana de oameni poate da subiecte incomparabil mai bune la algoritmiada si comisia oni nu poate sa aleaga 9 probleme care sa selecteze cum trebuie participantii? O fi din cauza ca subiectele se finalizeaza inainte de probe si ca nu sunt pregatite din timp propabil ?
Sa inteleg ca daca vreau sa obtin un rezultat bun anul urmator trebuie sa rezolv doar probleme de programare dinamica sau anul urmator se schimba subiectul si trebuie sa invat doar structuri de date sau grafuri? Sa nu uitam ca si la oji selectia concurentilor a fost foarte buna

. Imi place ca si acolo am avut o dinamica.
In ultimul rand vreau sa-i felicit pe cei din bistrita pentru rezultatele exceptionale pe care le-au obtinut la oni dar in special pentru puterea vocii lor care se auzea foarte bine in camere in ziua de dinaintea probei de baraj. Vreau sa le multumesc frumos pentru cuvintele frumoase adresate cand i-am rugat sa nu mai faca galagie.
La celelalte clase cum au fost subiectele ?
Petru, intotdeauna am considerat feedback-ul din partea concurentilor ca fiind
necesar, asa ca tin sa te felicit pentru initiativa de a-ti spune parerea in acest topic.
Totusi, trebuie sa iti dai seama ca pentru a fi ascultat si respectat, trebuie ca la randul tau sa arati respect. Inca de la inceputul postului tau initial folosesti un ton ironic si ingrat. "Felicitarile" nu au ce cauta aici daca intr-adevar vrei sa se schimbe ceva.
Si acum sa le luam pe rand...
Shimbarea regulamentului:
Dupa cum stim cu totii, din lipsa de fonduri, organizatorii olimpiadei au decis ca anul acesta proba de baraj sa fie constituita dintr-o singura zi de concurs. Sunt sigur ca au fost luate in considerare si alte solutii, dar va trebui sa avem incredere ca aceasta decizie nu putea fi evitata. Schimbarea aceasta a atras dupa sine noi probleme legate de modul in care se va face selectia. Scopul lotului/barajului este (exclusiv) sa ii selecteze pe cei mai buni 20 de elevi din tara, de la toate grupele de varsta. In momentul in care te bazezi pe o singura proba cu 3 probleme, creste extrem de mult sansa ca un elev excelent sa prinda o zi mai proasta si sa nu se califice (si invers). Pentru a minimiza impactul acestor anomalii statistice, s-a gasit aceasta solutie
de compromis care ia in calcul performanta de la ONI. Personal, chiar cred ca asa se garanteaza o selectie mai buna a lotului.
Subiectele de la 11-12:
- Search: Mie mi se pare mai degraba greedy, decat dinamica. Faptul ca trebuie sa-ti preprocesezi o matrice te ajuta doar ca sa reduci complexitatea, nu ca sa rezolvi problema.
- Urat: Intr-adevar, nici eu nu consider ca isi are locul intr-un concurs de tipul olimpiadei nationale. Astfel de probleme ascund intotdeauna o idee foarte frumoasa, dar in practica aproape toti concurentii (inclusiv eu - am participat la Info Online in prima zi) vor face back si vor observa regula.
- Zlego: Aceasta problema NU este de programare dinamica. Faptul ca vrei sa calculezi suma nodurilor din subarbore dupa ce faci functia prefix si construiesti arborele nu poate fi definitoriu pentru rezolvare. Este problema mea preferata de la ONI 2012.
- Drumuri: Am intalnit aceasta problema in urma cu vreo luna intr-o simulare de ACM. Mie nu imi place: te prinzi de ea in 15 minute si nu reusesti sa o implementezi niciodata. Totusi, intr-un concurs de doua zile nu strica si o astfel de problema.
- Minerale: De acord cu tine, nu o consider nici eu foarte inspirata.
- Tarabe: E draguta, de departe cea mai simpla problema din ambele zile de concurs. Presupun ca fost data pentru a echilibra setul.
Subiectele de la baraj:
- Insula: Asta da, e dinamica propriu-zisa, impachetata in ambalaj de geometrie.
- Kmalloc: Cea mai frumoasa problema de la intrega olimpiada, felicitari!
- Teroristi: Problema simpla de la baraj, o dinamica pe configuratii destul de evidenta.
Mie mi-au placut subiectele, parca putin mai mult cele de la 11-12 decat cele de la baraj. Greedy, ad-hoc, stringuri, grafuri + structuri de date, stringuri + dinamica, cautare binara - nu ti se pare un set variat? La baraj poate ar fi mers o problema de grafuri in locul uneia de dinamica, dar per total setul mi se pare ok.
Despre rezultate si modul in care s-a facut selectia:
Rezultatele de la baraj mi se par foarte relevante. Daca arunci o privire pe clasamentele de la Algoritmiada si de la .campion vei observa ca
toti cei care s-au calificat in lot s-au situat in top anul acesta. Bineinteles, exista doar 20 de locuri in urma probei de baraj, ceea ce inseamna ca nu toti cei care s-au pregatit/au avut rezultate anul acesta au tras lozul castigator. Dar aceasta este o problema pe care nu o poti rezolva indiferent de modul in care faci selectia.
Eu am fost prin cateva comisii de-a lungul timpului si pot sa iti spun ca cel mai mare stres l-am trait inaintea probelor de baraj. Munca pe care trebuie sa o depuna membrii comisiei este colosala. Se lucreaza pe branci, pana tarziu in noapte, pentru ca peste cateva ore toata lumea sa se trezeasca pentru a raspunde la intrebari. Acesti oameni muncesc
gratis, din pasiune, si merita tot respectul si admiratia noastra!
Ce trebuie sa faci pentru a intra in lot la anul:
Sa fii bun. Perfomanta inseamna munca
si talent.
Legat de concurentii din Bistrita:
Nu aici e locul pentru astfel de plangeri.
Si uite ca dupa un post lung am terminat tot ce aveam de spus. Rog utilizatorii forumului sa se abtina de la comentarii ironice si contraproductive, iar pe tine, Petru, te invit la replica.