Salut,
Scriu acest mesaj pentru ca sunt cadru didactic (si absolvent) al Facultatii de Matematica si Informatica, sectia Informatica, din Unibuc, si sper sa va pot ajuta in a va face o imagine despre facultate. In primul rand cred ca ar fi interesant sa vedeti o schita a planului de invatamant de la sectia de informatica, plan care va fi valabil de acum pentru cei care fac 3 ani (6 semestre). Mi-am permis sa adaug cateva comentarii.
Later Edit: Ce descriu mai jos reprezinta o parere personala asupra cursurilor, evident afectata de experienta mea din facultate, atat ca student cat si ca profesor. Nu reprezinta vreo critica a unui curs, sau a celor care il tin. De asemenea nu reprezinta o opinie oficiala a colectivului din care fac parte. Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca intelesul sintagmei curs banal este de curs pentru promovarea caruia nu ai nevoie de idei deosebite, de originalitate deosebita, avand in general de rezolvat probleme de rutina, adesea facile.
Sem 1
Arhitectura sistemelor de calcul /*un curs introductiv, despre mecanisme automate... destul de simplu, fara nimic spectaculos. in general foarte bine tinut (prof. Ad. Atanasiu, prof. Gh. Stefanescu) */
Algoritmi si structuri de date /* plictisitor pentru cineva cu pregatire de ONI. se invata maxim despre AVL, dar ceva mai teoretic. la seminar si laborator am incercat (cand am tinut eu) sa mai facem si ceva mai interesant, gen alg. geometrici, rmq, lca...*/
Programare procedurala /*super banal, se invata C*/
Logica matem. si computationala /*matematica, un curs bine tinut si interesant*/
Analiza matematica /*matematica, destul de problematic pentru studenti... se zice ca e un curs de toceala*/
Algebra /*un curs ok, nu mai stiu cine il tine acum*/
Sem 2
Limbaje formale si automate /*pentru mine a fost cel mai interesant curs din facultate, acum am ajuns sa predau asa ceva... gramatici, automate finite, alte tipuri de automate, complexitate, calculabilitate. este foarte bine tinut de prof. V. Mitrana*/
Algoritmica grafurilor /*daca il tine prof. Tomescu e splendid. altfel, poate parea banal*/
Programare pe obiecte /*un curs foarte bun de C++. se incearca transformarea lui intr-un curs de design*/
Analiza matematica /*aceleasi comentarii ca pe sem. 1*/
Geometrie/*ca la algebra sem.1*/
Algebra/*ca pe sem. 1*/
Sem 3
Tehnici avansate de programare/*este oare programarea dinamica o tehnica avansata? proful zice ca da

... eu zic ca nu... un curs banal... singura chestie ce poate fi interesanta e ca lab-ul se face in Java*/
Statistica/*mate... calitatea cursului depinde f mult de cine il tine... eu am avut noroc*/
Tehnici web/*html, javascript*/
Sisteme de operare/*linux, se scriu functii "de sistem" in C, curs neinteresant, cel mai simplu examen din viata mea*/
Calculabilitate si complexitate/*titlul spune tot... mi se pare cel mai interesant curs din programa. P,NP, NP-complete problems, probleme decidabile, nedecidabile... foarte bun*/
Geometrie computationala/*tot geometrie... s-a pus si comptationala ca sa sune mai bine

*/
Sem 4
Inteligenta artificiala /*retele neuronale... curs bun*/
Baze de date /*sql, cateva softuri oracle... banal*/
Retele de calculatoare /*nu stiu ce se va face, e prima oara cand apare in programa de la unibuc*/
Programare logica /*informatica teoretica... bazele matematice ale prolog, eqlog.. un curs greu, examen greu, dar eu zic ca e un curs bun*/
Metode de dezvoltare software /*probabil se va face design de aplicatii*/
Probabilitati si statistica /*mate... ca si in sem 3*/
Sem 5
Ecuatii diferentiale si cu derivate partiale /*cel mai greu curs de mate pentru mine... la exam mi s-a dat o problema care o avusesem si la ONM cand eram a 12-a... din fericire o facusem la olimpiada

.. dar 75% din grupa a picat*/
S.G.B.D /* ca la baze de date sem.4*/
Dezvoltarea aplicatiilor web /*nu stiu ce se va face*/
Tehnici de simulare /*probabilitati aplicate in info. lanturi markov, hidden markov models... etc., bun*/
Programare declarativa /*informatica teoretica... limbaje declarative: maude, cafeObj... curs greu, dar bun*/
Optional /*nu stiu din ce se poate alege*/
Sem 6
Calcul numeric /*analiza.... nu se face nimic aplicat*/
Tehnici de compilare /*tehnici de contructie a compilatoarelor, curs bun, aplicatie la limbaje formale*/
Ingineria programarii /*Software engineering.... cred ca va fi un alt curs de design de aplicatii*/
Criptografie si securitate /*bun, titlul spune despre ce e cursul destul de mult... tinute de Ad. Atanasiu, care are si o carte la el pe site*/
Tehnici de optimizare /*mate... acum o sa aflati ce e cu programarea dinamica la nivel teoretic

*/
Optional /*nu stiu din ce se poate alege*/
Cam asta ar fi o scurta prezentare a cursurilor... sper sa nu se modifice prea mult, desi in fiecare an se schimba ceva...
Cateva comentarii:
- @ greco: eu am intrat in facultate fara exam ca olimpic la mate. Stiam destul din materia de facultate (intr-a 12-a stiam deja chestii care se faceau la algebra in anii mari...), si de aceea m-am dus la info. Sunt convins ca am facut alegerea corecta... am invatat lucruri noi, si am putut merge la cursurile de mate care ma interesau. La fel si tu vei putea sa mergi la cursurile de info care te intereseaza... Pe scurt, o pregatire solida de mate si info ma ajuta mult in cariera de cercetare pe care o am acum. Sincer, cred ca ai ales foarte bine... mult succes!
- @ cristi8: mare greseala. La DL Mate specializarea mate info se face info ffff slab. Dupa parerea mea e cea mai slaba specializare... sper sa ma insel. mult succes si tie...
- are dreptate greco cu locurile de studiu

... e plin la universitate de astfel de locuri

Scuze pentru lungimea mesajului.
Cele bune,
Florin.