infoarena

Comunitate - feedback, proiecte si distractie => Off topic => Subiect creat de: Vlad Berteanu din August 21, 2006, 22:26:36



Titlul: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Vlad Berteanu din August 21, 2006, 22:26:36
 Avand in vedere ca mai am un an pana la admitere as vrea sa aflu cam care ar fi diferenta intre cele doua universitati.
 As fi curios sa aflu ce au ales cei care au sustinut admiterea anul acesta si cam care ar fi motivul pt care au optat la una din cele doua facultati, ma refer bineinteles la Politehnica ( sectia calculatoare ) si Universitatea Bucuresti ( sectia informatica ).
    :D Astept argumentele  voastre !


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: cristi8 din August 21, 2006, 22:40:43
eu m-am dus la unibuc, dar la domeniul de licenta matematica.
politehnica am exclus-o oricum din start. nici un "cunoscator" nu mi-a recomandat-o (ba chiar din contra, cica alergi de la o cladire la alta, program foarte incarcat, nu ai timp sa lucrezi, profi nashpa..). Eu am si fost la cateva cursuri la politehnica si s-au adeverit zvonurile (iti recomand si tie, e intrare libera la cursuri :) )
si de unibuc.. ce sa zic, am fost si aici la cursuri si pare mult mai misto.. o sa-ti mai zic ce si cum dupa ce incepe scoala..
sau poate iti raspunde cineva care invata acolo.
parca wickedman e la unibuc.. astept si eu pareri :)


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Tiberiu-Lucian Florea din August 22, 2006, 16:43:07
Eu am ales Universitatea Bucuresti - Facultatea de Matematica si Informatica - Domeniul de Licenta Matematica - Sectia Matematica. :-)

UPB a fost exclusa din start, deoarece e o facultate de electronica, fizica, inginerie, etc., adica iti foloseste atata timp cat vrei sa te ocupi de partea hardware. Iar eu detest electronica, fizica, ingineria, etc. :-). De asemenea UPB are un program foarte incarcat si iti ocupa o mare parte din timp, lucru care poate ca merita, atata timp cat iti place ceea ce faci acolo (dupa cum spuneam, nu a fost cazul meu). Desi ma indoiesc ca Unibuc e raiul pe pamant, am ales-o datorita programului mai lejer, concentrarii exlusiv pe matematica si informatica, si, de ce nu, locatiei centrale (Piata Universitatii :p ), de unde ajungi foarte usor intr-o groaza de locuri de studiu: Clubul Fire, Laptaria lui Enache, etc. :-)

Dintre DL Informatica si DL Matematica am ales Matematica deoarece ma indoiesc ca am foarte multe de invatat la informatica in facultate, si pt. ca ma intereseaza mai mult sa ma pun la punct si cu matematica.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cristian Strat din August 22, 2006, 21:44:15
Nu stiu de ce alegeti DL matematica...
Am inteles ca vreti sa va puneti la punct cu matematica... dar 3-4 ani de matematica nu e cam mult?

Matematica - in cantitati mai mici - se face si la DL informatica. In plus, la informatica chiar se fac unele chestii faine ce merita invatate. Nu stiu daca se fac si la mate ...

Chiar sunt curios. De ce DL matematica??

Asteptati-va sa va schimbati parerea (mai mult sau mai putin) despre informatica "de ONI". Dupa cursuri si demonstratii foarte riguroase o sa vi se para cam "de balta". Poate ca unii sunt foarte rigurosi already. Eu stiam sa demonstrez - macar intuitiv - cam orice chestie/smen pe care o stiam de la ONI dar "in lumina facultatii" le vezi altfel ...

Pareri despre FMI@UNIBUC? Nu sunt un bun exemplu de student FMI.
E intr-adevar lejer. Lejer in sensul ca poti sa fii up2date cu ce se preda, sa ai note mari si sa-ti faci "temele" si in acelasi timp sa ai timp si de tine sa studiezi / lucrezi la alte chestii.
Sunt putini profesori care te faulteaza la absente pentru seminarii si laboratoare. In general, daca stii si te descurci, nu te afecteaza prea tare absentele.

La voi s-a scurtat perioada de invatamant cu 1an. Nu stiu daca au taiat chestii sau daca le-au inghesuit ca sa incape. S-ar putea sa nu mai fie asa de lejer pentru voi :)

Profesori: ca de obicei, adica unii foarte buni si buni altii gramada. Eu sunt multumit overall.
Programa: si de ea sunt multumit. Se face ceva mate, nu prea mult dar nici putin. Repet, la voi s-a schimbat programa deci cititi`o din nou de pe site.
Studenti: ok, nu e panarama
Dotari: slab de tot. Desi, cred ca pe noi nu ne afecteaza asa de tare. Poti sa vii cu laptop la laboratoare.


Despre Poli stiu doar din auzite, deci ma puteti ignora. Lumea se plange in general ca n-are timp si ca e greu cu fizica; insa numai in primii 2 ani. Din anul 3 devine destul de rewarding.




Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: cristi8 din August 22, 2006, 22:07:56
eu am dat la DL mate , dar aleg specializarea mate-info (in anul 2). deci o sa fac si mate (care banuiesc ca imi trebuie pentru rigurozitate si pentru o mai buna intelegere a informaticii) si info.

M-am uitat pe orarul studentilor de pe site. La info parca erau multe materii care nu ma interesau in mod special si banuiesc ca ma ofticam cand eram obligat sa invat la ele, mai ales daca imi pica un prof nashpa.. si la mate-info era mai echilibrat.
De mentionat si ca dupa ce iau licenta in mate, mai pot sa fac in continuare un an tot de la buget si sa-mi iau licenta si in informatica.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cosmin Negruseri din August 22, 2006, 22:48:13
Sunt multe materii misto la info, care nu sunau asa misto cand le-am facut. Adica ce pare in liceu misto, nu mai e neaparat la fel de misto in facultate. Nu are rost sa faceti mai multa mate daca va intereseaza info, mai bine va concentrati pe ce va place mult si va specializati acolo. Cred ca timpul liber e foarte important. E nasol sa lasi scoala sa iti gestioneze timpul in loc sa il gestionezi tu.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Tiberiu-Lucian Florea din August 22, 2006, 23:30:50
Nu stiu de ce alegeti DL matematica...
Chiar sunt curios. De ce DL matematica??

O sa-ti raspund in numele meu la aceasta intrebare, nu pot sa vorbesc pentru altii. In primul rand, informatica pentru olimpiade mi-a format, pe langa lucrurile bune, si o multime de obiceiuri proaste. Cum ar fi folosirea mai mult decat ar fi cazul a intuitiei si dificultatea in a demonstra chestiile de care sunt destul de convins ca sunt adevarate. De asemenea, vreau sa lucrez in cercetare si nu stiu inca daca o sa fac mai mult informatica sau matematica. Nu in ultimul rand, ma indoiesc ca materia din primii ani de la informatica contine prea multe lucruri noi pt. mine, si mai am unele sperante ca dupa 1-2 ani as putea pleca la studii in strainatate. In concluzie, DL matematica parea alegerea cea mai buna in momentul in care am facut-o.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Florin Manea din August 22, 2006, 23:32:59
Salut,

Scriu acest mesaj pentru ca sunt cadru didactic (si absolvent) al Facultatii de Matematica si Informatica, sectia Informatica, din Unibuc, si sper sa va pot ajuta in a va face o imagine despre facultate. In primul rand cred ca ar fi interesant sa vedeti o schita a planului de invatamant de la sectia de informatica, plan care va fi valabil de acum pentru cei care fac 3 ani (6 semestre). Mi-am permis sa adaug cateva comentarii.

Later Edit: Ce descriu mai jos reprezinta o parere personala asupra cursurilor, evident afectata de experienta mea din facultate, atat ca student cat si ca profesor. Nu reprezinta vreo critica a unui curs, sau a celor care il tin. De asemenea nu reprezinta o opinie oficiala a colectivului din care fac parte. Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca intelesul sintagmei curs banal este de curs pentru promovarea caruia nu ai nevoie de idei deosebite, de originalitate deosebita, avand in general de rezolvat probleme de rutina, adesea facile.

Sem 1
Arhitectura sistemelor de calcul /*un curs introductiv, despre mecanisme automate... destul de simplu, fara nimic spectaculos. in general foarte bine tinut (prof. Ad. Atanasiu, prof. Gh. Stefanescu) */
Algoritmi si structuri de date /* plictisitor pentru cineva cu pregatire de ONI. se invata maxim despre AVL, dar ceva mai teoretic. la seminar si laborator am incercat (cand am tinut eu) sa mai facem si ceva mai interesant, gen alg. geometrici, rmq, lca...*/
Programare procedurala /*super banal, se invata C*/
Logica matem. si computationala /*matematica, un curs bine tinut si interesant*/
Analiza matematica /*matematica, destul de problematic pentru studenti... se zice ca e un curs de toceala*/
Algebra /*un curs ok, nu mai stiu cine il tine acum*/

Sem 2
Limbaje formale si automate /*pentru mine a fost cel mai interesant curs din facultate, acum am ajuns sa predau asa ceva... gramatici, automate finite, alte tipuri de automate, complexitate, calculabilitate. este foarte bine tinut de prof. V. Mitrana*/
Algoritmica grafurilor /*daca il tine prof. Tomescu e splendid. altfel, poate parea banal*/
Programare pe obiecte /*un curs foarte bun de C++. se incearca transformarea lui intr-un curs de design*/
Analiza matematica /*aceleasi comentarii ca pe sem. 1*/
Geometrie/*ca la algebra sem.1*/
Algebra/*ca pe sem. 1*/

Sem 3
Tehnici avansate de programare/*este oare programarea dinamica o tehnica avansata? proful zice ca da  :D... eu zic ca nu... un curs banal... singura chestie ce poate fi interesanta e ca lab-ul se face in Java*/
Statistica/*mate... calitatea cursului depinde f mult de cine il tine... eu am avut noroc*/
Tehnici web/*html, javascript*/
Sisteme de operare/*linux, se scriu functii "de sistem" in C, curs neinteresant, cel mai simplu examen din viata mea*/
Calculabilitate si complexitate/*titlul spune tot... mi se pare cel mai interesant curs din programa. P,NP, NP-complete problems, probleme decidabile, nedecidabile... foarte bun*/
Geometrie computationala/*tot geometrie... s-a pus si comptationala ca sa sune mai bine :D*/

Sem 4
Inteligenta artificiala /*retele neuronale... curs bun*/
Baze de date /*sql, cateva softuri oracle... banal*/
Retele de calculatoare /*nu stiu ce se va face, e prima oara cand apare in programa de la unibuc*/
Programare logica /*informatica teoretica... bazele matematice ale prolog, eqlog.. un curs greu, examen greu, dar eu zic ca e un curs bun*/
Metode de dezvoltare software /*probabil se va face design de aplicatii*/
Probabilitati si statistica /*mate... ca si in sem 3*/

Sem 5
Ecuatii diferentiale si cu derivate partiale /*cel mai greu curs de mate pentru mine... la exam mi s-a dat o problema care o avusesem si la ONM cand eram a 12-a... din fericire o facusem la olimpiada  \:D/ .. dar 75% din grupa a picat*/
S.G.B.D /* ca la baze de date sem.4*/
Dezvoltarea aplicatiilor web /*nu stiu ce se va face*/
Tehnici de simulare /*probabilitati aplicate in info. lanturi markov, hidden markov models... etc., bun*/
Programare declarativa /*informatica teoretica... limbaje declarative: maude, cafeObj... curs greu, dar bun*/
Optional /*nu stiu din ce se poate alege*/

Sem 6
Calcul numeric /*analiza.... nu se face nimic aplicat*/
Tehnici de compilare /*tehnici de contructie a compilatoarelor, curs bun, aplicatie la limbaje formale*/
Ingineria programarii /*Software engineering.... cred ca va fi un alt curs de design de aplicatii*/
Criptografie si securitate /*bun, titlul spune despre ce e cursul destul de mult... tinute de Ad. Atanasiu, care are si o carte la el pe site*/
Tehnici de optimizare /*mate... acum o sa aflati ce e cu programarea dinamica la nivel teoretic :D */
Optional /*nu stiu din ce se poate alege*/

Cam asta ar fi o scurta prezentare a cursurilor... sper sa nu se modifice prea mult, desi in fiecare an se schimba ceva...

Cateva comentarii:
- @ greco: eu am intrat in facultate fara exam ca olimpic la mate. Stiam destul din materia de facultate (intr-a 12-a stiam deja chestii care se faceau la algebra in anii mari...), si de aceea m-am dus la info. Sunt convins ca am facut alegerea corecta... am invatat lucruri noi, si am putut merge la cursurile de mate care ma interesau. La fel si tu vei putea sa mergi la cursurile de info care te intereseaza... Pe scurt, o pregatire solida de mate si info ma ajuta mult in cariera de cercetare pe care o am acum. Sincer, cred ca ai ales foarte bine... mult succes!
- @ cristi8: mare greseala. La DL Mate specializarea mate info se face info ffff slab. Dupa parerea mea e cea mai slaba specializare... sper sa ma insel. mult succes si tie...
- are dreptate greco cu locurile de studiu :D ...  e plin la universitate de astfel de locuri :D

Scuze pentru lungimea mesajului.

Cele bune,
Florin.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cosmin Negruseri din August 22, 2006, 23:44:18
Excelent post florine!


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Tiberiu-Lucian Florea din August 23, 2006, 02:06:20
Multumesc si eu pt. acest post foarte util... a confirmat in mare parte ceea ce credeam despre Unibuc, dar am aflat si anumite lucruri noi. De asemenea, am uitat sa precizez unul dintre cele mai importante motive pentru care am ales Universitatea, echipa de ACM domino-ditzone-greco, supranumita "InfoArena Coders", antrenata de Florin Manea.  :winner1:


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Valentin Stanciu din August 23, 2006, 20:43:34
Desi nu am acum destul timp sa scriu un post detaliat despre acest subiect (nu sunt acasa), vreau sa precizez cateva amanunte.
Fratele meu a terminat Politehnica si, printre altele, a mentionat si ce se intampla dupa ce termini: profesorii de la poli sunt au mai multe legaturi cu firme mari din domeniul 'informatica'. Majoritatea companiilor mari, straine, vin si angajeaza studenti de la poli.
Ca o comparatie subiectiva, prietena fratelui meu a terminat mate/info unibuc si ea a zis ca a fost nemultumita din anumite puncte de vedere de faculatatea respectiva. Intre poli si unibuc si ea recomanda poli..


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cosmin Negruseri din August 23, 2006, 21:15:21
Nemultumiti o sa gasesti peste tot, daca sunt si niste argumente atunci avem ce discuta.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cristian Strat din August 23, 2006, 21:33:23
profesorii de la poli sunt au mai multe legaturi cu firme mari din domeniul 'informatica'
vreau sa cred ca nimeni de aici nu doreste sa depinda sau sa spere la simpatia/mila/conexiunile profesorilor ...


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cosmin Negruseri din August 23, 2006, 21:59:12
Conteaza oricum daca un prof e intrebat de directorul unei firme de care esti interesat daca stie ceva studenti buni, si profesorul da numele tau. De exemplu in fiecare an merg din Universitatea Babes Bolyai, din Universitatea Tehnica Cluj si de la Universitatea din Iasi cativa studenti ce fac internship pe vara la Microsoft, am inteles ca pentru astea conteaza si recomandarile profesorilor. Pe de alta parte stiu de trei studenti de la Universitatea din Bucuresti si de doi de la Politehnica, care fac acum internship pe vara la Google.

P.S. mateinfo mi se pare cam aiurea ori nu faci nici una nici alta prea bine ori se pune accentu pe aia care nu iti place mai mult, mai bine te decizi ce vrei decat sa stai cu ... in doua barci :).


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: David si Goliat din August 23, 2006, 22:36:51
 Pt ca si eu voi merge odata si odata la o facultate , am o intrebare : nu-s mai bune facultatile din strainatate ?


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cosmin Negruseri din August 23, 2006, 22:55:42
Mai bune la ce?

Nu toate sunt bune, si sunt diferite in general de cele romanesti. La nivel de undergraduate, facultatile romanesti mi se par mai bune pentru ca faci cursuri specializate. In state stiu ca esti obligat sa faci diferite cursuri din afara domeniului tau de interes. Probabil acum cu alinierea sistemului de invatamant romanesc la cel european o sa se faca mai multe cursuri generale pentru a deschide mintea studentilor si spre alte domenii, nu doar spre cel din care vor da licenta.

In general facultatile din strainatate sunt mai bogate, si unele mai serioase. Munca e mai multa, cel putin decat se face la mine la Babes Bolyai la informatica. In strainatate faci stagii la firme pe vara, stagii obligatorii pe care primesti note, nu ca la noi unde practica inseamna sa vorbesti cu patronul unei firme sa iti semneze ca ai fost acolo doua saptamani. Afara fiecare profesor universitar lucreaza la cateva proiecte de cercetare pentru care primeste o gramada de bani, astfel el poate chema studentii sa lucreze cu el si ii poate plati destul de ok. La mine la universitate era un singur profesor care avea un asemenea proiect platit de uniunea europeana. Stagiile si proiectele sunt foarte importante pentru viata de dupa facultate, ele iti dau ce sa scrii in CV si iti ofera experienta pe care o poti folosi intr-o firma.

Exista ca programator in Romania o gramada de posibilitati de angajare, si in general programatorii sunt mult mai bine platiti decat salarul mediu. Deci nu stiu daca se merita sa pleci din tara doar pentru salar.

Pe de alta parte daca esti decis sa mergi in strainatate, merita sa faci si facultatea acolo, pentru a iti crea o retea sociala care e destul de importanta, usurandu-ti cu mult viata.

Daca vrei cercetare si algoritmica in continuare, domeniul e cam mort prin Romania, existand foarte putini profesori interesati. Eu stiu unul bun in Inteligenta Artificiala si altul in Limbaje Formale. Deci in principiu pentru cercetare aici e foarte greu si in strainatate se deschid mai multe porti.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Vlad Berteanu din August 23, 2006, 23:01:46
Cunostintele pe care le dobandesti in facultate sunt de ajuns pt ca a doua zi cand ai terminat studiul sa poti lucra intr-o companie ca dezvoltator software ? Adica eu unul simt ca nu stiu sa fac nimik cu LCA, RMQ si KMP....


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: David si Goliat din August 23, 2006, 23:08:47
Daca vrei cercetare si algoritmica in continuare, domeniul e cam mort prin Romania, existand foarte putini profesori interesati. Eu stiu unul bun in Inteligenta Artificiala si altul in Limbaje Formale. Deci in principiu pentru cercetare aici e foarte greu si in strainatate se deschid mai multe porti.
Ok, mai is curios de ceva :deci daca vreau un salar mediu e mai bine in romania . Eu de fapt as fi inclinat spre cercetare , nu ca as fi un mare geniu , dar altfel nu vad ce m-ar atrage in informatica(vorbesc in dreptul meu).  Cu toate ca forumu asta e pentru informatica , vad ca totusi sunt oameni informati si nu stiu unde as mai putea sa intreb (fara sa ma obosesc tare) : In fizica cam tot asa sta treaba ? Adica daca vreau sa fac ceva cercetare , nu sa fiu un profesor sau ceva, tot in strainatate ar fi mai bine?
  Pentru ca , din cate cunosc eu oameni mari au studiat la facultati in strainatate , in general .


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cosmin Negruseri din August 23, 2006, 23:10:26
Fiecare firma lucreaza pe proiecte diferite si cu tehnologii diferite. Nu ar fi normal ca facultatea sa te pregateasca in toate domeniile. O sa vezi ca in primul an de lucru la o firma o sa ti se para foarte multe chestii din care le faci aproape noi. Facultatea in general are cateva cursuri introductive pentru a da studentului cat mai multe optiuni, si studentul poate alege singur pe care sa insiste. Firmele cand cheama la interviu studenti care tocmai au terminat, vor stii in general chestia asta si nu vor avea cerinte absurde.

Eu ma gandesc ca la o facultate e important sa iti explice conceptele de baza bine, ca sa poti apela la ele usor cand trebuie sa inveti ceva nou, si ca sa fi un programator complet fara goluri mari care sa te impiedice sa fi eficient. In general facultatile din Romania cred ca realizeaza ce am zis mai devreme pentru ca au o programa asemanatoare cu majoritatea facultatilor pe profilul informatica din strainatate. Bineinteles ca exista si o calitate a cursurilor facute, dar trebuie sa tinem cont ca in Romania scolarizarea e gratis, iar in State sau in alte tari cursurile de la scolile cele mai bune, cu profesorii cei mai bine pregatiti si cei mai buni pedagogi, costa pe un student cateva zeci de mii de dolari. E normal sa existe calitate daca exista finantare puternica.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Florin Manea din August 23, 2006, 23:11:59
Fratele meu a terminat Politehnica si, printre altele, a mentionat si ce se intampla dupa ce termini: profesorii de la poli sunt au mai multe legaturi cu firme mari din domeniul 'informatica'. Majoritatea companiilor mari, straine, vin si angajeaza studenti de la poli. Ca o comparatie subiectiva, prietena fratelui meu a terminat mate/info unibuc si ea a zis ca a fost nemultumita din anumite puncte de vedere de faculatatea respectiva. Intre poli si unibuc si ea recomanda poli..

Si eu as recomanda poli in dauna sectiei de mate-info... la fel cum as recomanda si constructiile, si ase-ul si orice fel de facultate... cum am mai spus: cea mai slaba sectie din facultate... nu iesi nici cal nici magar, nici informatician nici matematician.

Nu acelasi lucru se poate spune de sectia de Informatica. Acolo se face scoala serioasa, sunt studenti foarte buni si profi in general competenti (se vede si in prezentarea pe care am facut-o ca nu e totul roz, dar nici prea rau). Iar ca rezultate, poate e bine de stiut ca anul trecut topul echipelor romanesti de la ACM era ceva de genul: 1. Unibuc1 2. Poli1 3. Unibuc2 4. Unibuc3 (in clasamentul general aveam locurile 6, 10, 12), ceea ce arata o crestere a nivelului unibuc, confirmand trendul ultimilor ani (2004 - locul3 si calificare la finala, poli a luat locul 4, 2005 - locul 4 la regionala, poli a castigat)

E interesant de urmarit studiul facut de ad-astra asupra calitatii cercetarii din universitati. Iata topul rezultatelor de cercetare (ordonate dupa impact, adica dupa valoarea jurnalelor in care au aparut) din ultima vreme, in informatica:
http://www.ad-astra.ro/universitati/universities_domains.php?domain_id=40&year_indexed=2005
(si va pot zice cu siguranta ca sunt vreo 5 articole de la unibuc care nu au fost luate in calcul, si vor fi luate in 2006, desi au aparut in 2005; mai mult, vreo 2-3 articole de info teoretica sunt indexate la mate)

Eu zic ca e cel mai important sa avem oameni care fac cercetare (care mai tin si cursuri in facultate), care pot da o imagine (cat de cat corecta) asupra unora dintre subiectelor de interes din informatica.  E adevarat ca e mai mult vorba de informatica teoretica la noi...

Iar despre recomandari, ce sa zic... depinde de om. Eu am avut si oferte, si unii dintre colegii mei au avut, si am fost recomandati si de profi (chiar si la firme gen Oracle), deci nu ne putem plange... Iar pentru restul: au dat interview-uri, si au reusit in cele din urma sa se angajeze.

Despre facultatile de afara: sustin 100% parerea lui Cosmin.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cosmin Negruseri din August 23, 2006, 23:17:54
Eu nu le am cu fizica, dar colegii de la fizica din Cluj care au terminat au cam plecat toti in strainatate. Din cate am inteles de la ei cu fizica, daca esti mediu sau peste mediu nu ai ce cauta in Romania. O parte din problema este si dotarea tehnica, in Romania suntem ramasi cu dotarile de prin 70 ...

Cat despre sansa unui programator mediu, nu iti face griji exista foarte multi care termina si vor termina in viitor si cererea este destul de mare incat sa ii acopere pe toti. Daca iti place si pui un pic pasiune in ceea ce faci, o sa treci usor de programatorii medii care vad programarea ca pe o modalitate de a isi asigura traiul si o sa te descurci foarte bine.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: David si Goliat din August 23, 2006, 23:23:02
 Ok, daca e vorba ca facultatile din strainatate costa. Eu ma gandeam sa iau o bursa . Spre exemplu daca participi la IOI sau la OIF si poate iei si o medalie nu ar trebui sa ai asigurata o faculatate dintre cele mai bune in strainatate gratis ?


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cosmin Negruseri din August 23, 2006, 23:27:20
Nu. Sunt foarte multi olimpici internationali in fiecare an. Si o gramada din acestia incearca sa intre la o facultate din state. O medalie nu iti asigura admiterea acolo. Poate ajuta, dar nu cred ca ea conteaza mai mult de 10%. Si apoi bursele respective sunt de mai multe tipuri si ele se refera in principiu la faptul ca nu mai trebuie sa iti platesti cursurile, sau ca poti plati mai putin pentru ele. Dar caminul, mancarea, trebuie sa ti le platesti singur, si in general olimpicii plecati si-au luat cate un job pe langa facultate sau altundeva ca sa faca rost de banii respectivi.

Faptul ca ai luat o medalie la o olimpiada nu aduce dupa ea o viata roza neaparat, trebuie luati si alti factori in calcul.

Pe de alta parte daca nu vrei neaparat state, unde e destul de greu chiar daca ai o medalie de aur la olimpiada de informatica, exista universitatea internationala americana de la Bremen, care primeste pe banda olimpici (nu neaparat internationali) si unde am auzit ca se face treaba.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: David si Goliat din August 23, 2006, 23:40:37
 Sunt de acord ca o medalie nu-ti aduce o viata roza, dar medalia iti arata cunostintele in domeniu . Am eu un fel de ruda care a luat niste premii  la niste concursuri nationale (mai neinsemnate decat ONF- e in fizica) si a primit bursa in strainatate, bine, nu la cea mai buna facultate, dar totusi.....Bine mi-a trimis si niste teste care iau fost date si erau de nivel nu prea ridicat .....In fine ,nu prea ma pricep in domeniu asta . Sau poate e altfel la fizica.....Eu unul traiam cu impresia asta.
  Si totusi...sa zicem ca medalia iti reflecta cunostintele si esti printre primii 50 din lume in domeniu, si tinand cont ca nu toti merg la aceeasi facultate , asta ti-ar cam asigura bursa, nu ?


  Later edit :
Altundeva decat in state nu are rost , ca stiu numai engleza


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Tiberiu-Lucian Florea din August 23, 2006, 23:51:36
profesorii de la poli sunt au mai multe legaturi cu firme mari din domeniul 'informatica'.

Programarea si ingineria nu sunt informatica, sunt programare si inginerie. Lucruri diferite, la care ai nevoie, evident, si de cunostiintele de informatica.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cosmin Negruseri din August 23, 2006, 23:54:34
Sa ajungi in state nu e o realizare. Daca faci efortul sa ajungi pana acolo ar fi bine sa prinzi o universitate de top, altfel poti ramane linistit aici. Sunt multe exemple de elevi ce nu au excelat la olimpiade si au ajuns sa faca facultatea in State. In primul rand trebuie sa iei note mari la SAT si la TOEFL si sa ai activitati interesante inafara scolii.

Cat despre universitatea din Bremen, acolo cursurile se fac in engleza.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: David si Goliat din August 23, 2006, 23:57:40
 Activitati in afara scolii, cum ar fi sa castigi campionatu de fotbal al scolii cu echipa clasei tale sau ceva de genu asta , ca sa vada ca nu esti tocilar, sau sa propui niste probleme pe info-arena ?


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Florin Manea din August 23, 2006, 23:57:49
desi nu am aplicat vreodata la facultate in state (nici undergraduate, nici graduate) am urmarit destul de mult acest proces...

pentru admiterea la facultate in state in general conteaza rezultatele la SAT (pe scurt o suita de teste date atat de elevii americani si cei internationali pentru admiterea in colegii si facultati) cat si consistenta aplicatiei (recomandari, esee, activitati extracuriculare, medalii... in proportii egale). sunt nenumarate cazurile cand medaliati internationali la mate/fizica/info nu au primit bursa la facultati foarte bune din state, si oameni mult mai slabi cotati, dar care fusesera implicati in diverse campanii umanitare sau cantau bine la pian  :D, au primit.

e adevarat ca la o facultate slaba ai sanse mari cu rezultate la concursuri gen olimpiade internationale, sau lot, chiar si olimpiade nationale... dar nivelul de acolo e adesea mai jos decat cel al facultatilor de la noi.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Tiberiu-Lucian Florea din August 23, 2006, 23:58:02
Pt ca si eu voi merge odata si odata la o facultate , am o intrebare : nu-s mai bune facultatile din strainatate ?

Si eu am o intrebare, dintre Dacii si Rolls-uri, nu-s mai bune Rolls-urile ?

In conditiile in care facultatiile americane sunt partial finantate de guvern, partial din fonduri private ajugand la bugete ce insumeaza sute de miliarde de dolari, avand in vedere ca tot progresul stiintific si social al Statelor Unite porneste de acolo, si ca acolo predau autorii cartilor dupa care citim noi (Cormen, Knuth, etc.), sau laureati de premii Nobel, Pulitzer si asa mai departe, e un pic deplasata intrebarea asta. Foarte multi elevi buni din strainatate isi doresc sa ajunga la una din facultatile americane de top. Nu e usor sa intri nici platindu-ti scolarizarea (30.000 - 50.000 $ pe an), gandeste-te cat de mult trebuie sa impresionezi ca sa primesti ajutor financiar (burse, in sensul conventional, nu mai exista).

O medalie la orice internationala nu este de ajuns pentru a intra la o facultate de top. Un aur la IOI sau mai multe participari dintre care cel putin una cu aur ti-ar putea asigura accesul la MIT sau Caltech, iar un aur la IMO ti-ar putea asigura accesul la Princeton, insa nici pentru asa ceva nu poti sa bagi mana in foc. Trebuie sa fii un om preocupat de mai multe lucruri decat domeniul in care ai avut cel emai bune rezultate, trebuie sa te integrezi intr-un colectiv, sa ai o personalitate puternica si idei deosebite. Odata ce ai intrat poti sa lucrezi intensiv in domeniul care te intereseaza sau poti sa-ti alegi cursuri din diverse domenii (mai ales la Liberal Arts Colleges). Nu te obliga nimeni sa iei anumite cursuri sau sa-ti faci programul intr-un anumit fel.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: David si Goliat din August 24, 2006, 00:06:48
 E putin diferit de ce a zis Cosmin, da in fine.  Eu totusi sper la Princeton, cu atat mai mult. Speranta moare ultima  :)
 btw ce inseamna IMO


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cosmin Negruseri din August 24, 2006, 00:10:54
Chestia cu medaliile ca ar ajuta mult nu e prea adevarata. De exemplu anul asta au fost 24 de medalii de aur la IOI, daca sunt luate in calcul si la mate si la fizica, si doar jumatate dintre cei medaliati anul asta sau anul trecut ar da la universitatile de top din state care sunt in jur de 15 (dintre care doar vreo 5-7 au sectii tari pe computer science) ne dam seama ca o medalie nu conteaza foarte tare. Sunt multe exemple de olimpici foarte tari care au fost respinsi de o universitate sau alta. Un exemplu interesant ar fi cel al lui Tomek, el a castigat in 2004 cu echipa lui finala concursului ACM ICPC, cel mai prestigios concurs de informatica pentru studenti, si apoi a castigat trei turnee importante de pe www.topcoder.com la rand. Cand a dat la doctorat, universitati puternice ca MIT, Princeton, Harvard sau Standford l-au respins si a fost primit la Purdue care nu e una dintre universitatile de top. De asemenea stiu povestea a doi olimpici romani de la mate dintre care unul cu rezultate mult mai bune la olimpiada (parca 3 medalii de aur, da nu mai stiu exact) a fost respins (cred ca avea mici probleme cu limba engleza), iar altul si el foarte bun, dar fara vreo medalie de aur a fost acceptat la harvard, dupa ce a povestit cum el e interesat nu numai de problemistica, dar de matematica in general, de sistemele aztecilor de numeratie si chestii de astea. Numarul de  burse pe fiecare sectie e limitat, de exemplu anu asta au nevoie de matematicieni, la anu au nevoie de biologi, si asa mai departe.

Parca Mircea zicea ca o medalie la IOI nu conteaza cu mult mai mult decat un badge care il castiga scoutii de la ei cand merg pe munte si cine stie ce fac ei.

Cat despre faptu cu tocilarii :)), nush ce sa zic, nu stiu ce intelegi tu prin tocilar, cred ca se cauta o personalitate entuziasta, deschisa la nou si plina de idei.

P.S. cauta IMO pe google

P.P.S a mai fost o discutie pe tema asta mai demult aici: http://infoarena.devnet.ro/forum/index.php/topic,281.25.html , dar pare de calitate mai slaba decat cea de acum :).


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: David si Goliat din August 24, 2006, 00:18:26
 NU IS IMPOTRIVA TOCILARILOR. De fapt eu am devenit cam tocilar(Bine tocilar adevarat il vad pe ala care sta si invata pe de rost la romana ,sau ceva de genu asta). M-am referit la faptu ca sa inteleaga aia ca tu poti mai mult , ca nu ai dat tot ce ai putut la olimpiade , ceva de genu asta.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cosmin Negruseri din August 24, 2006, 00:21:38
NU E FRUMOS SA SCRII CU LITERE MARI, E DESTUL DE ENERVANT PENTRU CEL CE CITESTE. SA MERGI LA OLIMPIADE PENTRU A OBTINE O MEDALIE LA INTERNATIONALA CA APOI SA AJUNGI LA O FACULTATE DIN STATE NU E O STRATEGIE PREA BUNA. MERGI LA OLIMPIADE PENTRU CA ITI PLACE CE SE FACE ACOLO SI DACA ESTI DESTUL DE BUN IEI O MEDALIE. ABIA APOI DUPA CE AI REALIZAT CATE CEVA POTI SA TE GANDESTI CA REZULTATELE TE POT AJUTA IN FACULTATE. DACA NU REUSESTI SA IEI PREMIUL MULT DORIT SAU TE RESPINGE FACULTATEA CARE AI VISAT-O CE SE INTAMPLA CU VIATA TA :)?


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: David si Goliat din August 24, 2006, 00:39:18
 VIATA MEA?
Ok. Eu vreau sa ajung ceva in cercetare(ceva robotica sau fizica) , orice de aia merg in state. Si eu sper ca o sa reusesc . Daca nu, imi fac alt vis in viata.
    Ma fac altceva in info sau fizica ,strang niste bani si cutreier toata lumea,spre ex.
Io incerc sa imbin utilul cu placutul. Deocamdata, evident ca as opta pt o partida de fotbal cu colegii de clasa decat sa rezolv o problema la info. Dar ma gandesc si la viitor. Nu pot sa cred ca cei care se ajung la internationala , invata doar de placere. Eu cred ca invata si pentru multumirea de sine, de a sti ca e cineva,pentru a sti  de ce este in stare. Si cel mai important lucru pt placerea de la sfarsit cand vede ce a facut. Nu poti sa zici ca sportivii(mie mai indemana sa vb de ei) n-ar prefera sa faca altceva in loc sa alerge in jurul terenului de fotbal pentru rezistenta, dar o fac gandindu-se in viitor. Nu-i nimik rau sa ai idealuri .
   PS. Am scris numai o propozitie cu capsu ca sa se accentueze
 
Later edit : De ce oare toti ma trimit la google knd pot sa zica un cuvant  :-k


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cosmin Negruseri din August 24, 2006, 00:57:16
E foarte util sa ai niste scopuri si vise pe care sa le poti ajunge, dar nu e bine sa le fixezi de la inceput de drum. Nu stiu ce clasa esti si ce pregatire ai, dar am vazut exemple si pe threadul pe care am zis mai sus si pe un forum de la topcoder care se trezesc ca le-ar place la MIT sau ca ar vrea sa ia medalii la IOI, dar deocamdata (cel putin tipul de pe topcoder ce vrea sa ajunga anul asta la IOI) nu stie nici sa faca un programel simplu care printeaza un triunghi de asterixuri. E bine sa pornesti, sa ajungi la un moment dat sa stii clar ce iti place si ce nu, iar dupa catva timp sa iti dai seama daca poti atinge un scop asa inalt.

Un exemplu misto era dat de Peter Norvig, care e sef pe cercetare la google: in general sunt o gramada de carti prin magazine cu titluri de genul "Invata programare in Java in o saptamana", sau 10 zile sau 24 de ore, si el explica cum pentru a ajunge foarte bun in programare sau in orice alt domeniu iti trebuie o durata mult mai mare. Poti sa citesti eseul Teach Yourself Programming in Ten Years de aici: http://www.norvig.com/21-days.html . Mie mi-a placut tare mult.

Daca fotbalul e activitatea care iti place cel mai mult atunci treci la fotbal profesionist, pentru ca acolo sunt cele mai bune salarii, iti recunoaste cea mai multa lume valoarea si ai parte de cele mai frumoase tipe :) . Eu cred ca olimpicii au satisfactii mari cand rezolva cate o problema dura, nu probleme de examen la clasa sau examen national de nivel mediu. Cred ca ii ambitioneaza cand invata ceva nou si cate un succes la un concurs. Cred ca le place sa gaseasca solutia la o problema pe care nu au rezolvat-o de o luna sau poate de un an, mai mult decat sa dea un gol la fotbal cu prietenii. Bineinteles ca nu poti sa joci fotbal tot timpul sau sa lucrezi la informatica tot timpul, trebuie sa alternezi activitatile ca sa te simti bine. In general cred ca daca iti gestionezi timpul poti sa imbini foarte bine utilul cu placutul. Daca te uiti la tine observi ca pierzi o gramada de vreme fara sa faci chestii prea utile sau prea placute, eu ma uit la filme destul de mult si asta s-ar putea schimba. Daca vrei sa fi campion in orice domeniu trebuie sa faci cateva sacrificii si trebuie sa te decizi ce vrei mai mult.

P.S. Poti sublinia o propozitie cu un semn al exclamarii la capatul ei.

P.P.S. Pentru ca sa te invete sa incerci sa iti rezolvi problemele singur si sa nu ceri chestii care ti-ar lua 30 de secunde ca sa le aflii, sau poate ca doar vor sa se dea mari


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: David si Goliat din August 24, 2006, 01:13:00
 
   Eu m-am ocupat cu joaca pana in clasa a opta, pt ca am crescut intr-un asemenea colectiv,de aia tot zic de fotbal.
Imi place fotbalul mai tare decat rezolvarea unei probleme da mai putin decat cercetarea sau decat castigarea unei medalii la IOI.

later edit :
In clasa a noua am invat oleak si am reusit mai mult decat ma asteptam . Pana atunci nu-mi faceam visuri din astea

 Poate ca as fi ajuns ceva in fotbal daca ma apucam mai devreme :) .  Deci nici eu nu stiu cine is prea   bine , pt ca nu am invatat pana acum decat strictul necesar . Abia anul asta sper sa aflu cu adevarat ,cu toate ca am mai multe de recuperat . Normal ca am sa renunt la vise daca va fi nevoie.
  Din prezentarea aia a olimpicilor se pare ca nu prea ma incadrez in tagma asta :( . Eu deocamdata invat info ca sa-i fac in ciuda la profa mea de info   :P
PS. De ce oare nu se tin ONI si OIF pe date diferite sa poata participa unii la doua domenii?
PPS .  :lol  :rotfl:


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cosmin Negruseri din August 24, 2006, 01:25:34
Nu am explicat gluma cu fotbalul: Nu avem asa mult timp incat sa ne irosim ani din viata facand ceva ce nu ne place foarte mult, daca gasesti ceva ce te pasioneaza tare, chiar daca la inceput nu o sa iti poti castiga existenta din acea pasiune, cu timpul pentru ca e ceva ce iti place o sa ajungi expert in domeniul respectiv. Cateva minute, jumatati de ore, sau chiar ore pe zi petrecute facand ceea ce iti place nici nu le simti, dar pe parcursul unui an sau doi sau mai multi adunate vor avea un mare efect asupra ta. Si in orice domeniu odata ajuns expert, poti sa iti aplici cunostintele pentru a face banii de care ai nevoie. Deci important e sa gasesti ce iti place.

Chestia cu imi place sa castig medalii la IOI, e similara cu imi place sa fiu campion mondial la sah, sau la saritura cu prajina, sau imi place sa fiu cel mai bogat om din lume, si pe deasupra mai e si o chestie momentana, care nu iti defineste neaparat viata, sunt exemple de oameni care au castigat diverse concursuri internationale de programare, care apoi nu si-au mai atins potentialul, si de alti oameni care nu au avut nici o treaba cu olimpiadele dar au schimbat lumea, sunt foarte bune si medaliile dar nu sunt un scop in sine.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Tiberiu-Lucian Florea din August 24, 2006, 01:32:26
In principiu eu sunt de acord cu Cosmin, dar trebuie sa spun ca m-a surprins si m-a pus pe ganduri un lucru pe care mi l-a spus domino cu ceva timp in urma. Intrebandu-ma de ce merg la olimpiada de informatica, i-am spus ca de placere, pentru ca imi place sa rezolv probleme. Raspunsul a fost: "daca asta e singurul scop, de ce nu faci probleme acasa, singur ? De ce e nevoie sa iti autoimpui un mediu de stres si o durata de 5 ore ?". Si intrebarea asta m-a facut sa-mi dau seama ca nu e totul asa cum credeam. Desigur, mi-a placut informatica, dar un foarte important motiv pentru care am participat la olimpiade a fost dorinta de a castiga ceva, de realizare, de apreciere. Poate, intr-o mare parte, si dorinta de a-mi dovedi singur ca pot sa imi depasesc limitele si sa fac lucruri de care nu credeam ca sunt in stare. Dar in orice caz, daca mi-as fi dorit doar sa rezolv probleme, as fi putut foarte bine sa fac lucrul asta acasa, fara sa ma inscriu la diverse concursuri.

In orice caz, dupa ce am tras aceste concluzii si am reflectat mai bine asupra acestor aspecte, am ajuns la concluzia ca, intr-adevar, este mai importanta pentru mine placerea pura pe care ti-o da rezolvarea unei probleme decat laudele altora sau meritele obtinute. In concluzie, am hotarat sa ma ocup in viitor mai mult de cercetare si sa reduc (partial) participarile la concursuri si goana dupa rezultate. Nu stiu daca voi gandi asa si de-acum incolo, dar momentan asta mi se pare o idee buna. :-)


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cosmin Negruseri din August 24, 2006, 01:36:50
greco: Concurenta e un lucru bun si motorul de baza al capitalismului. Ca sa iti dai seama ca progresezi trebuie sa mai si concurezi cu altii, altfel mintea umana se pacaleste usor ca e destul de buna si stagnezi, alt eseu misto citit recent: http://www.cabochon.com/~stevey/blog-rants/bob-paradox.html


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: dan_popovici din August 24, 2006, 22:12:28
Salut tuturor,

M-a rugat Cosmin sa va spun cate ceva legat de IUB(Internation University Bremen) asha ca here it goes:

Admiterea la IUB e din ce in ce mai dificila din cauza ca numarul de persoane care aplica e de 10 ore mai mare decat a fost cand aplicat eu, dar numarul de locuri a ramas cam acelasi. Din cate stiu eu rezultatele la olimpiada sunt foarte importante pt admitera la IUB. Nu cunosc nici un caz a unei persoane care sa nu fie acceptata daca a avut rezultate decente la ONI.
Daca eshti acceptat la IUB poti fi sigur ca poti merge acolo indiferent de starea financiara pe care o ai. Ei ofera need based, adica tot ce nu poti tu. Majoritatea persoanelor insa primesc si un imprumul, o parte din bursa pe care trebuie returnata dupa terminarea facultei, pe parcursul a mai multor ani.
Parerea mea personala e ca merita de a merge la IUB. Cate avantaje pe care le vad eu in comparatie cu universitatile din RO:
- poti sa-ti alegi cursurile. Daca vrei sa faci info trebuie sa iei X cursuri de info si mate, dar in rest ai o foarte mare libertate in a alege restul cursurilor.
- termini in 3 ani. si daca eshti in graba asha cum am fost eu, poti termina si mai repede, pt ca poti alege cate cursuri iei fiecare semestru
- ai profi care cunosc bine cea ce predau.
- poti face cercetare foarte repede. Eu am inceput sa fac cercetare in anul 2 de faculta.

mai pot scriu mii de chestii, dar acum nu am prea mult timp. Daca aveti intrebari specifice, voi raspunde scurt si la obiect.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Vlad Berteanu din August 24, 2006, 22:21:50
La aceasta universitate trebuie sa dai SAT-urile pentru admitere ? Ce trebuie sa faci pentru a aplica, ce examene trebuie sa dai ?


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: dan_popovici din August 24, 2006, 22:30:19
tot ce ai nevoie e scris aici :
http://www.iu-bremen.de/admission/welcome/05576/index.php
    * Application Form
    * Essay
    * Teacher Recommendation
    * Guidance Counselor/School Official Recommendation
    * School and/or University Transcript
    * SAT or ACT Scores
    * English Language Proficiency Test


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Vlad Berteanu din August 25, 2006, 20:18:35
Universitatea a prezentat ce ofera...asteptam acum si replica Politehncii. Leo parca e la Poli, nu ?  :)


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Silviu-Ionut Ganceanu din August 26, 2006, 09:27:02
Universitatea a prezentat ce ofera...asteptam acum si replica Politehncii. Leo parca e la Poli, nu ?  :)

Marturisesc dintr-un inceput ca nu stiu cum e pe model nou, din cate am inteles s-au mai redus din fizici si electronici si le-au ingramadit intr-un singur an. Trade-off-ul ar fi ca nu mai iesi inginer ci subinginer si ca, probabil, materia e mai densa acum. Leo va poate spune mai multe despre "noul val".

Revenind la facultate, asa cum o stiu eu. Dupa doi ani pot spune ca am irosit timpul cam la vreo 6 cursuri (adica indeajuns sa faci un semestru si jumate groaznic - din pacate sunt imprastiate si iti strica cam 3). La vreo 2 cursuri am avut 10 din start si nu m-am deranjat absolut deloc in legatura cu ele. Restul au cazut in doua categorii: relativ interesante si destul de interesante :)

Cele 6 cursuri nasoale probabil le stiti cu totii de la cei mai mari: 3 electronici, 2 fizici si o electrotehnica 1 (care nu e grea da am facut-o c-o fiinta pe care o poti numi in tot felul, numai om nu - eu am poreclit-o sapaliga). Ce nu e in regula cu ele? Materiile ar fi fost interesante indeajuns pentru mine incat as fi investit ceva timp sa studiez. Din pacate au fost atat grele si profii atat de jalnici incat mi-a fost foarte greu sa nu aman totul pe ultimele 4 zile dinaintea examenului. Sunt constient ca e foarte greu sa predai fizica sau electronica astfel incat sa fie interesanta, dar nu e imposibil. Oricum, primele cursuri de electronica au insemnat pentru mine niste ore de somn zdravan. Erau de dimineata si Cupcea citea atat de hibnotizant formulele din foi incat nu am putut rezista. Evident, m-am convins repede ca pierd vremea si in consecinta cele 6 cursuri au devenit imediat ore libere in programul meu. Din cand in cand imi mai aduceam aminte ca habar nu aveam despre ce e vorba si deveneam temporar ingrijorat, uneori stresat. Dar intr-un final fiecare examen l-am rezolvat in 4-5 zile de tocit in sesiune (notele au fost pe masura eforturilor: 2 de 5, un 6, 2 de 8 si un 9).

Cursuri relativ interesante:
Niste matematici speciale (destul de ingineresti incat sa nu-ti foloseasca prea mult in viata - practic retete sa rezolvi tot felul probleme)
Programare in limbaj de ansamblare facut prost (ar putea fi un curs bun daca ar fi predat bine)
Mecanica (dragut, predat cam devreme totusi cand nu ai habar de multe chestii matematice si te pierzi destul de repede)
Curs de OOP cu prof absolut jalnic (din fericire mergand la laboratoare inveti cam singur Java si alte cateva chestii de baza)

Cursuri destul de interesante:
Electrotehnica 2 (am avut o profa la seminar muult mai tare ca sapaliga care in continuare ne preda la curs.. daca la Electrotehnica 1 am luat 5 la asta am luat 10 :D)
2 Analize cu Stanasila (tare)
2 Algebre cu Nita (tare)
Curs de Metode Numerice (tot felul de algoritmi de aproximari numerice pentru integrale, derivate, interpolari + MatLab - pretty hot shit)
Analiza si sinteza dispozitivelor numerice (intelegi cum functioneaza o linia de prelucrat tevi, de exemplu :P - cel mai usor curs oricum)

Cursuri la care am luat 10 direct:
C/C++
Structuri de date si algoritmi

All in all, in astia doi ani se pierde destul de mult vremea, dar inveti sa infrunti tot felul de situatii dificile. In primul an imi dadeam pumni in cap ca nu m-am dus la Unibuc si daca picam vreo ceva in semestrul doi probabil ma transferam. In anul doi, m-am mai copt la minte si am incetat sa ma bat cu morile de vant incercand sa-mi explic de ce e asa prost invatamantul in POLI. Am investit cat mai putin timp in chestiile unde stiam sigur ca nu e de mine si mi-am vazut de ale mele. Ce-i drept, uneori ma ofticam ca ma duc la nu stiu ce lab tampit de fizica dar eram hotarat sa termin anul doi fara restante. Faza interesanta e ca (si o sa radeti acum) cu timpul am ajuns sa ma descurc destul de bine la laboratoare - am niscaivai stofa de inginer in mine :P. Incetul cu incetul devenise destul de fun sa imi dau seama ce sa fac cu aparatul din fata mea fara sa stiu o boaba de teorie sau sa fi citit ceva dinainte.

Acum am terminat astia doi ani si ma indrept catre urmatorii 3 care sunt mai marfa si se fac chestii tari. Puteti sa va uitati pe o lista a cursurilor sa va dati seama despre ce e vorba pentru ca eu nu stiu exact toate cursurile.

Sincer va spun, daca ma primeau si la Unibuc cand m-am dus sa aplic (DA, am fost refuzat si chiar de Dl Decan in persoana), probabil eram student la Unibuc acum, asa a fost de nasol anul 1 pentru mine. Si faza e ca anul 2 e mult mai nasol ca materii. Problema mea era ca nu puteam sa concep sa vin la ore fara sa inteleg o boaba de fizica sau electrotehnica. Ma simteam tont. Oricum, consider ca singurul castig in fata celor 6 examene absurde a fost lupta cu mine si castigarea ei intr-un final. On the other hand, celelalte examene au fost destul de fun si am invatat cateva chestii utile.

In concluzie, consider ca Romania inca nu are facultate buna pentru informaticieni (cum sunt multi pe aici pe forum) si nici n-o sa aiba prea curand. Nici Unibuc nu e buna, la fel cum nici Poli nu e buna (probabil nici restul din tara nu sunt stralucite). E adevarat ca Universitatea mai misca si oameni tineri ca Florin investesc energie acolo. Sunt si la noi cativa, desi mai stresati si mai dorky. Totusi, impresia mea e ca sunt din ce in ce mai putini dornici sa ajunga profesori si ca o sa scada nivelul invatamantului si asa destul de subred.

Eu cred ca o facultate particulara care ar pune intr-adevar accent pe calitate si ar lua ca profesori oameni tineri si capabili (ca Florin, de exemplu) sau programatori cu vechime prin firmele cat de cat mari de pe la noi, ar face treaba mult mai buna. Daca as avea banii necesari (ce ziceti, o punem de-o cheta?), as face eu facultatea asta si probabil toti ati vrea sa veniti acolo :P

Toate cele bune,

Silviu


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cristian Strat din August 26, 2006, 11:43:38
Multumim Silviu pentru interventie!

[offtopic]
ce ziceti, o punem de-o cheta?
Ne trebuie vreo $100-$150 millions sa incepem o treaba serioasa - demna de luat in seama la nivel intl.
Cheta se face cu statul roman + alte universitati din afara.

Daca bagam pentru inceput $5-$10 millions annual research budget punem Romania pe harta :D

Btw... putem s-o facem la Barlad :P


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Ionel Corneliu Gog din August 26, 2006, 11:56:50
Citat
Majoritatea persoanelor insa primesc si un imprumul, o parte din bursa pe care trebuie returnata dupa terminarea facultei, pe parcursul a mai multor ani.

Cam la ce valoare s-ar ridica aceasta suma? Nu mi se parea prea placut sa ramai cu cine stie ce datorii.

Eu am ales UPB, dar m-am inscris si la unibuc in caz ca am sa cedez psihic;). Cum s-a mai spus eu am impresia ca la nici o facultate de la noi nu se invata cum s-ar trebui. Am ales UPB pentru ca mi se pare ca diploma este mai pretuita(momentan nu cred ca am prea multe oportunitati de a pleca...astfel conteaza), dar in primul rand n-am putut sa trec peste cei doar 3 ani de la unibuc. Mai sunt alte facilitati pentru cei din provincie precum camin.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Liviu Ciortea din August 26, 2006, 13:44:27
Cu impresii asemanatoare am ramas si eu dupa primii doi ani de UPB. Multa fizica (singurul curs care mi s-a parut util si de ce nu interesant a fost mecanica) si electronica, multe cursuri neinteresante sau predate slab (dar acest ultim aspect sunt convins ca nu este ceva specific doar Politehnicii). Sunt si cursuri interesante, de exemplu metode numerice, matematicile din anu 1 (cea din anu 2 a fost prea inginereasca pentru gusturile mele), programare pe obiecte (nu cursul in sine a fost interesant, cat faptul ca se facea Java), programare in limbaj de asamblare, si pentru cine nimereste la seria CA, si cursul de structuri de date. Cat despre examene, pot spune ca nu sunt atat de grele cum probabil multi credeti sau "se aude". Personal, nu m-am stresat foarte tare: daca nu m-a interesat o materie, si nu am vrut sa pierd timpul cu ea, cateva zile de studiu inainte de examen au fost suficiente sa obtin o nota buna (cu o exceptie, fizica 2, unde am luat 5 cu chiu cu vai, dar acolo e alta poveste). Astept anul 3, in care am scapat de fizica, si in care se pare ca lucrurile stau mult mai bine.

Legat de modelul nou, o veste buna pentru cei carora nu le place fizica, cursurile de fizica/electrotehnica/electronica sunt mai putine  (o singura fizica in loc de 2, o singura electrotehnica si doar unul de electronica fata de 3 - dce sigur, sper sa nu mai bage si altul, aicea nu sunt sigur, frati-miu trece anu 2). Au mai bagat si materii noi, de exemplu ei la mate in primul an au facut teoria probabilitatilor (eu nu am facut) si inca una, utilizarea sistemelor de operare, care pare destul de interesanta (prin faptul ca se face linux).

La categoria plusuri as trece faptul ca sunt destule "evenimente", gen prezentari (de curand a fost o prezentare BitDefender), targuri de job-uri, etc. Poate ati auzit si despre concursul de programare de 24 de ore Eestec...

In concluzie, cred ca ambele facultati care sunt subiectul acestui thread sunt departe de a fi perfecte. Multa bafta in a face decizia potrivita!


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Radu Grigore din August 26, 2006, 18:57:12
Am putine lucruri de spus care v-ar putea interesa. De fapt, cand Cosmin mi-a aratat discutia asta si m-a rugat sa contribui, prima reactie a fost ca n-am nimic util de spus fiindca am facut Electronica in Poli si nimeni aici nu pare interesat de asa ceva. Am citit apoi toate mesajele atent si mi-au placut; mi-am dat seama ca poate as gasi totusi ceva de zis din simplul motiv ca sunt mai batran: am facut facultate, am lucrat, acum fac si cercetare.

Oamenii sunt mai importanti decat cursurile. Pentru cei care sunteti la Calculatoare si faceti DCE va propun urmatorul experiment: in loc sa mergeti le cursul vostru mergeti la cursul de DCE de la Electronica predat de Brezeanu (nu de Profirescu sau de altcineva). Nu stiu pe nimeni caruia sa nu-i fi placut. Cursurile care sunt putin apropiate profilului facultatii sunt plictisitoare si pentru ca profesorii buni predau in alta parte, acolo unde respectivele cursuri sunt de baza. De exemplu cursul de Comunicatii de Date predat de Banica a fost unul din cele mai frumoase din facultate. Cand am terminat m-am gandit ca ar fi interesant sa tin niste laboratoare. M-am dus la Banica. Mi-a spus ca am ajuns prea tarziu si promisese toate orele, dar ca prima jumatate a aceluiasi curs e predat pentru Automatica de Popescu sub numele de Transmisiuni de Date. Am zis da. Primul soc a fost cat de putini studenti alesesera cursul. Al doilea soc a fost cand am asistat la o discutie tehnica a lui Popescu cu un asistent mai vechi. Nu va pot spune ce parere mi-am facut.

Daca vreti bani atunci uitati-va dupa scoli cu pedagogi buni; daca vreti cercetare atunci uitati-va dupa scoli cu cercetatori buni. Daca vrei sa lucrezi intr-o firma (care este un caz particular pentru "vrei bani") atunci cel mai important este sa ai o baza solida si sa nu fii prea specializat. Sunt intru totul de acord cu Cosmin cand spune ca rostul facultatii este sa-ti dea o baza; imi scot peri albi oamenii care imi spun ca cutare universitate e proasta fiindca preda un limbaj invechit in loc de limbajul X sau fiindca nici macar nu aminteste de tehnologiile Y si Z care sunt acum cele mai folosite. Tehnologiile sunt atat de multe si se schimba atat de rapid incat ar fi o prostie neimaginabila ca facultatea sa incerce sa ti le bage pe gat. In schimb, studentii trebuie sa se familiarizeze singuri cu tehnologiile care ii intereseaza: nici sa fi rupt total de ce se intampla in industrie nu e bine. Daca vrei cercetare atunci e foarte util sa ai din timp contact direct cu cineva care face cercetare si care iti poate transmite `feeling'-ul. Corelatia dintre calitatea de pedagog si cea de cercetator este mult mai mica decat credeam eu.

Pentru a vedea cat de buni pedagogi sunt profesorii unei facultati cea mai sigura metoda este sa te duci la cateva cursuri si sa vezi daca intelegi; dar multi elevi de liceu devin interesati de alegerea facultatii prea tarziu ca sa mai poata face asta. Alta varianta este sa intrebi studentii care au facut cursuri cu profesorul respectiv. Trebuie sa stiti insa ca se intampla ca parerile asupra a cine e profesor bun sa varieze foarte mult. De aceea trebuie intrebati oamenii cu interese asemanatoare si de valoare apropiata voua. Eu ignor afirmatiile de genul "stiu pe X care zice ca profesorul Y nu e bun" atata vreme cat nu stiu ca X imi este cat de cat asemanator mie. Alta metoda este sa va uitati pe manualele scrise de profesorii respectivi. Luati o carte de Stanasila si vedeti daca va place. Luati o carte de Atanasiu si vedeti daca va place. Aceasta ultima metoda este insa cea mai proasta. Sunt cazuri de oameni care scriu foarte bine dar sunt greu de urmarit cand vorbesc (de exemplu Knuth).

Pentru a vedea cat de buni cercetatori sunt profesorii unei facultati puteti folosi Internetul. Intai identificati profesorii care fac ceva ce v-ar putea interesa. Mergeti la http://scholar.google.com/, la cautare avansata selectati domeniul si cautati ceva de genul (author:"v iorga"). Vedeti in ce an au fost publicate articolele, de cate ori au fost citate si, cel mai important, uitati-va un pic pe ele, macar pe introducere si concluzii, si vedeti daca vi se pare interesant. Daca folositi metoda asta aproape sigur o sa va convingeti ca pentru cercetare cel mai bine e sa mergeti la o facultate din afara. Sper ca sunt unele domenii in care si Romania are cercetare OK; doar ca eu nu le stiu.

Daca va hotarati ca cea mai buna alegere este o facultate din afara atunci nu uitati ca "in afara" nu inseamna numai SUA. Sunt locuri bune si in Europa: Anglia, Germania, Franta si poate chiar Italia, Spania, Irlanda. O sa scriu in continuare despre cum se gaseste o pozitie de PhD in Europa pentru ca asta stiu. Folositi Internetul.  Informati-va pe web si comunicati cat mai direct posibil: email, telefon sau chiar mergeti pana acolo daca este posibil. Nu uitati ca banii sunt nu numai grija voastra ci si grija celor care va primesc. Este foarte posibil ca un candidat mai prost pregatit sa fie admis fiindca a aplicat tocmai cand un grup a facut rost de bani si avea nevoie de oameni iar un candidat mai bine pregatit sa fie respins pentru ca a aplicat intr-un loc unde grupul e relativ mare, nu se simte nevoia de oameni noi si sunt la mijlocul unui proiect care a fost dimensionat ca bani pentru acel numar de persoane. Asa ca stati cu ochii mari dupa anunturi de genul "avem 2 pozitii de PhD disponibile" si scrieti-le repede. Pentru o pozitie de doctorat una dintre calitatiile cautate este sa stii sa scrii. Articolele sunt `produsul' grupurilor de cercetare. Daca nu stii sa scrii va trebui sa inveti, ceea ce inseamna efort suplimentar din partea lor. Daca aveti ocazia sa scrieti cateva articole scrieti-le in engleza ca sa le puteti arata si stati pe ele pana va plictisiti imbunatatindu-le. Daca va puteti permite lasati-le de-o parte un timp (doua saptamani?) si apoi reveniti: veti gasi greseli peste care obisnuiati sa treceti pentru ca creierul `stia' ce `ati vrut sa spuneti'.

Pentru comparatie va scriu ce cursuri se fac la universitatea unde sunt eu acum (University College Dublin) la informatica.

1. Introduction to Programming 1 & 2. (o varza unde studentii fac interfete grafice in Java pana vomita)
2. Algorithmic Problem Solving. (super, e predat de Henry care preda totul foarte bine)
3. Introduction to Computer Architecture. (cateva lucruri despre hardware, limbaj de asamblare; util dar nu stiu cat de bine e predat)
4. Software Engineering Project. (faci o aplicatie mica, ce vrei tu; de exemplu eu am ajutat niste studenti care au facut http://sort.ucd.ie/projects/sudoku-league/ si http://sort.ucd.ie/projects/bam/)
5. Formal Foundations. (nu prea stiu ce se face)
6. Data Structures and Algorithms 1 & 2 (partea a doua e simpatica, prima e cam lenta; ma rog, pentru voi probabil ambele sunt prea lente)
7. Digital Systems. (cateva informatii despre circuite integrate)
8. Discrete Mathematics for Computer Science. (in toamna e prima oara cand se preda dar o sa fie misto fiindca Henry il preda iar eu tin seminariile ;) )
9. Databases and Information Systems 1 & 2. (baze de date relationale; nu prea stiu exect ce si cum)
10. Web Multimedia: an Overview. (habar n-am nimic despre asta)
11. Foundations of Computing. (modele de calcul, decidabilitate, computabilitate, complexitate; pacat ca e predat de Franz care e unul dintre cei mai incoerenti profesori pe care i-am vazut)
12. Program Construction 1 & 2. (predat de Henry; mi s-a parut foarte simpatic cum data fiind o problema -- de exemplu LCS -- solutia este `calculata' aproape automat, ca si cum ai face algebra)
13. Computer Graphics 1 & 2. (geometrie computationala; la laborator se fac vizualizari de date stiintifice folosind OpenGL)
14. Object Oriented Programming. (design patterns & related stuff)
15. Processor Design. (habar n-am)
16. Operating Systems. (anul asta se face cu Joe, indrumatorul meu, care are de gand sa predea MINIXul lui Tanenbaum)
17. Principles of Programming Languages. (calcul lambda, descrierea formala a semanticii unui limbaj, scrierea unui interpretor; se foloseste Scheme)
18. Introduction to Artificial Intelligence. (nu stiu ce se face, dar istoric departamentul are experienta in domeniul asta)
19. Networks and Internet Systems. (habar n-am)

Cursurile optionale includ: Introduction to Calculus, Numbers and Functions, Linear Algebra and Geometry, Differential and Integral Calculus, Calculus and Statistics, Matrices and Vectors, Linear Models in the Sciences, Integral and Diferential Vector Calculus, Graphs and Networks, Multivariable Calculus and Applications, Group Theory and Its Applications.

Interesant ca mesajul incepe cu "am putine lucruri de spus".


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: robotel din August 28, 2006, 00:34:49
Lui Cosmin i s-a parut foarte interesanta discutia, si m-a pus sa va scriu cate ceva din experienta mea (asa cum a pus pe multi altii, se pare) :D

Eu sunt la Facultatea de Informatica din Iasi, unde teoretic studiez ceea ce se numeste CS; practic facem si alte chestii. Pentru cineva care a fost la ONI, primii doi ani sunt probabil destul de plicticosi. Nu prea se invata nimic nou, dar se pune accent pe partea teoretica mai mult decat la olimpiada. Matematica se studiaza foarte putin, din pacate; mai mult, ce se studiaza e probabil cunoscut din liceu.

Anul trecut am fost exchange student la Universitatea Konstanz, in Germania. Exista diferente mari intre sistemul universitar romanesc si cel de acolo. (Pentru cei care nu stiu, sistemul universitar/cercetare asa cum exista el acuma a fost "inventat" in Germania). Oricum ideea e ca acolo era foarte interesant, din mai multe puncte de vedere:
- dotare tehnica de exceptie (e.g. calculatoare, biblioteca, etc)
- facultatea e impartita pe "catedre"; fiecare catedra e condusa de un profesor care are un domeniu pe care face cercetare impreuna cu ceilalti. studentii buni se pot angaja (cu bani) sa lucreze pe langa un profesor
- se studiaza lucruri "cool", profesorii sunt la curent cu tot ce misca in domeniul lor; cursurile sunt moderne; toti profesorii stiu sa foloseasca un calculator la un nivel "inalt" (de exemplu, mai toti misca bine prin linux)
- toti profesorii sunt interesati de ceea ce predau si isi dau silinta sa-si ajute studentii

Asta spre deosebire de Iasi, unde:
- laboratoarele sunt varza
- nu poti lucra ca student pe langa un profesor
- pe unii profesori ii doare in cot de cat intelege student, atat timp cat el isi ia cecul dolofan in fiecare luna

Cu toate aceste neplaceri, cred ca FII-ul e printre cele mai bune facultati de info din Romania (bine, e singura de info, dar ma refer la sectiile de info din cadrul fac. de mate). De Politehnica din Bucuresti stiu doar din auzite. Eu nu m-am dus acolo fiindca nu-mi place Bucurestiul. Din cate mi-am dat seama, acolo se fac cursuri mai interesante si mai serioase decat la mine la facultate si oricum sunt mai multe oportunitati pentru studenti (fiindca e in Bucuresti).

Si in Iasi sunt niste oportunitati misto:
- exista un centru academic Microsoft, de unde se poate imprumata gratuit software si de unde poti sa fii recomandat pentru un internship la MS
- sunt burse Erasmus, cu care se poate pleca la niste universitati din Europa la studii pentru un an; multi uita sa se intoarca

Revenind la ideile principale: nicaieri in lume nu exista universitati care sa poate concura cu universitatile din SUA pentru domeniul CS (http://www.paulgraham.com/america.html si scroll down to 4.). Cele din Europa sunt mediocre dpdv informatica, iar in Romania sunt sub cele din Europa. Faptul ca sunt multi studenti buni la universitati in/din Bulgaria, Rusia, Romania, etc se datoreaza mai mult conditiilor sociale din tarile cu pricina decat faptului ca universitatile sunt grozave.

Deci: SUA >> Europa > Romania. Pe de alta parte, daca vreti sa alegeti o facultate, trebuie sa va ganditi la ce vreti sa faceti in timpul facultatii si dupa ce o terminati. In principiu sunt 3 alternative pentru cineva care termina CS/tehnica:
- se angajeaza la o firma dupa ce termina
- infiinteaza o firma noua si rupe gura targului
- continua in domeniul academic (adica prof)

Daca mergeti la facultate in strainatate, trebuie sa aveti grija cu partea financiara. Daca vreti sa va si distrati in timpul facultatii, trebuie sa aveti pregatiti bani suficienti dinainte; altfel trebuie sa va angajati (care poata sa nu fie usor din motive de viza). Pe de alta parte, in Romania nu aveti de ce sa va faceti probleme cu banii (in principiu), dar nici nu gasiti calitatea universitatilor din afara.

have fun


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: robotel din August 28, 2006, 08:20:02
Un link care se poate dovedi interesant:

http://scienceblogs.com/goodmath/2006/08/working_in_industry_vs_working_1.php


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Mirela Raluca din August 28, 2006, 11:23:58
Dupa parerea mea, UPB-Facultatea de Automatica si calculatoare este foarte potrivita pentru cei care apartin categoriei: "Iata ce pot face doua maini dibace". Este o facultate de inginerie in adevaratul inteles al cuvantului. Daca te duci acolo numai cu un background de matematica+informatica-algoritmica si speri sa faci numai programare, ai ales gresit ! Daca insa vrei sa intelegi cum "ajunge" calculatorul sa faca ceea ce ii spui tu, adica sa intelegi cum se ajunge de la "for ...do ... if ... then ... goto ... " si mai stiu eu ce - la miscarea efectiva a electronilor prin circuite, asta e locul unde poti afla ! E o facultate grea, cu materii aride in primii doi ani, dar cu satisfactii intelectuale pe masura in urmatorii. Este o facultate in care poti face cercetare competitiva, cu profesori de renume international (ex.: prof.Nicolae Tapus), o facultate in care iti poti pune in practica idei originale (vezi concursurile internationale studentesti anuale cu realizari practice sponsorizate CSIDC-IEEE sau Windows Embedded). Nu intamplator diploma de absolvent de Automatica este una din cele mai cautate pe piata fortei de munca, atat in tara, cat si in afara.
Pretul platit: lipsa timpului liber pe o perioada de 4-5 ani. E mult ? E putin ? Depinde ce vrea fiecare de la viata ...
Observatie: cazul lui Silviu, care si-a luat toate examenele invatand numai in sesiune, nu este unul reprezentativ. In general se munceste mult pe tot parcursul anului...  :-k


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Vlad Berteanu din August 28, 2006, 13:04:46
 ??? Sa inteleg ca daca urmezi Automatica si Calculatoare este aproape imposibil sa ti iei si un job prin anul III ?


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Ionel Corneliu Gog din August 28, 2006, 14:17:15
Nu este imposibil, chiar cunosc pe cineva care este in anul 3 si are job. Probabil iti este un pic mai greu.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Valentin Stanciu din August 28, 2006, 15:50:15
Fratele meu a avut slujba in primii ani de facultate, apoi din anul 3 a inceput sa o lase mai moale cu slujba pentru ca ii placea ce facea la facultate :)


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Mirela Raluca din August 30, 2006, 09:03:19
Nu este imposibil sa iti iei un job, dar, ca orice lucru in viata, totul are un pret. Sunt job-uri si job-uri, asa cum sunt oameni si oameni. Daca angajatorul te lasa sa iti iei liber in sesiune si daca iti poti recupera cumva toate laboratoarele cu prezenta obligatorie ... poate fi OK, dar, evident, mult mai obositor. Unii pot rezista la un asemenea efort, altii nu ...
Profesorii sunt insa unanim de acord in a-si sfatui studentii sa nu isi ia un job pe perioada facultatii decat daca acest lucru le este absolut necesar. Motivul: nu mai au suficient timp sa asimileze materia la un nivel ridicat, ci cel mult "pe linia de plutire". Am citit de-a lungul timpului niste articole pe aceasta tema scrise de dna prof. Irina Athanasiu si de dl. prof. Nicolae Cupcea (pe atunci decan al Facultatii de Automatica si Calculatoare). Ambii isi exprimau regretul ca multi studenti buni se "pierd" pentru ca sunt tentati de moda de a-si lua un job in timpul facultatii, chiar daca nu au neaparat nevoie de bani. Conditia de vechime minima ceruta in general de angajatori cade din start, caci nu s-a pus niciodata problema ca un absolvent de Automatica sa nu isi gaseasca un job dupa absolvire, chiar daca nu are experienta. In plus, problema cu experienta se rezolva prin stagii de practica (eventual platite, in functie de angajatori) pe perioada verii.
Ideea era ca facultatea se poate face in doua moduri: temeinic sau "ca gasca prin apa". 
Inca o data: depinde ce vrei de la viata ...  :-k


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Silviu-Ionut Ganceanu din August 31, 2006, 00:03:50
Ok, sunt de acord cu Mira ca sunt oportunitati chiar meserie in Politehnica. Sunt carca de laboratoare (nu stiu cat de utile) sponsorizate de diverse firme (Microsoft, Softwin, Oracle) cu scopul vadit de a obisnui studentii cu tehnologiile lor si de a racola pe cei buni. Sunt si o serie de profesori capabili. Eu nu m-am bagat in laboratoarele mai sus aminitite cum nici nu am intalnit nici un profesor meserias (de info) pana acum. Exista o exceptie in persoana domnului profesor Paul Cristea (un om foarte valabil - profesor de Electrotehnica) care face research in Digital Signal Processing si in Bio Engineering - unde informatica/algoritmii au partea leului. Probabil vor urma in anii urmatori niste intalniri care merita toti cei 2 ani in mare parte irositi.

Revenind la o alta idee aminintita de Mira: daca ai "the knack" si iti place sa vezi electronii miscandu-se cand faci un for, Politehnica ar putea fi locul potrivit. Da si nu. Da pentru ca daca ai vrea lucrul asta cu adevarat ai putea sa inveti singur unele chestii mai usor decat in alte facultati (in principiu ai mai multe sanse sa gasesc cartile care iti trebuie mai repede), nu pentru ca respectivele cursuri se fac foarte prost.

Tragedia studentului bun la info e ca pana isi da seama de ce face tranzistoare si electrotehnica deja e cazut in ignoranta de foart mult timp. E foarte bine sa stii asa ceva, singura problema e modul in care se preda. Daca scopul cursului de Electrotehnica si DCE este sa ma invete ce e in spatele cutiei langa care imi petrec mare parte din viata, atunci in primele ore proful sa-si motiveze cursul, sa ne spune de ce ne dam cu capul de pereti sa-i intelegem materia, etc. Nu sa vina cu afirmatii de genul "Ca stim circuite trebuie sa invatam: DCE1, SCD si CIL" (faassss). Asta pentru ca majoritatea studentilor "nu stiu ce vor de la viata" sau "stiu dar stiu prost" (de aici toata povestea cu angajatul, cu fugitul din fata greului si ignorarea unor materii care pot fi esentiale). Eu unul sunt obisnuit sa mi se ofere o motivatie pentru un efort pe care il depun intr-o directie. Nu studiez un curs pentru ca e in programa sau pentru nota - cel mult fentez cursul in sesiune dupa schema cunoscuta :P. Acumulez informatie cu adevarat doar daca sunt interesat de domeniu sau daca mi s-a starnit curiozitatea. Ei, aici gresesc grav profesorii nostri: nu stiu sa-si vanda materia. Nu stiu sa-si convinga studentii sa invete, nu stiu sa le trezeasca interesul, sa-i faca sa caute, etc. ci se supun aceleasi cadente in fiecare ani: alte fete, aceleasi cursuri. Din cand in cand, mai vine cate o restructurare care in loc sa fac un curs mai bun combina doua cursuri intr-unul si mai mare, mai greu si, implicit, mai nasol.

Singurele motivatii care raman in capul studentului sunt din categoria "asa trebuie", "pentru ca vreau sa termin anul doi fara restante" (asta e mea :D), "pentru diploma", "sa ma angajez dupa facultate si sa fac bani", "pentru ca vreau sa am 10 pe linie", "de ce nu as avea si eu bursa" si eventual "pentru ca stiu ca Java e marfa si vreau sa invat mai bine". Aici e adevarata problema si asta rezulta din "pasiunea" cu care profii isi predau cursurile.

Later edit: Impresia pe care o am dupa majoritatea cursurilor e ca profesorii sunt foarte putin interesati de ce reusesc *efectiv* sa-i invete pe studenti. Si mai putin de cum sa faca un curs astfel incat sa minimizeze durerile de cap ale acestora. Si muuult mai putin de cum sunt orele. Vin, bifeaza capitolele x, y, z intr-un singur curs si viata merge mai departe.

Toate cele bune,

Silviu


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Mirela Raluca din Septembrie 01, 2006, 08:39:30
Nu cred ca exista facultate in lumea asta in care absolut toti profesorii sa fie si sa aiba cursurile asa cum si-ar dori studentii lor .
Eu am terminat Automatica (Calculatoare) cu ceva timp in urma, dar daca as fi acum in clasa a XII-a tot acolo m-as duce, fara ezitare, cu toate ca primii doi ani mi s-au parut un cosmar.
Am o sugestie: sunt convinsa ca toata lumea de pe acest forum a auzit de Mugurel Ionut Andreica. Ceea ce nu cred ca stie toata lumea este ca el a terminat anul acesta Facultatea de Automatica si Calculatoare din UPB ca sef de promotie, cu media 10. Poate il puteti contacta cumva, sa aflati si parerea lui pe marginea acestui subiect. Poate dupa cinci ani lucrurile se vad altfel decat dupa doi ...
 


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cosmin Negruseri din Septembrie 01, 2006, 20:10:37
L-am contactat de vre-o saptamana si cand isi face timp va posta si el.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Mugurel-Ionut Andreica din Septembrie 02, 2006, 01:27:36
In urma insistentelor lui Cosmin [ trebuie sa-mi amintesc sa-l pun pe offline pe mess ca sa nu ma mai bata la cap cu post-ul asta, cu concursurile la topcoder si altele :) ], imi exprim si eu propriul punct de vedere. Eu tocmai am absolvit Automatica anul asta  si nu voi face o comparatie cu UniBuc (habar n-am ce se intampla pe-acolo), ci imi voi prezenta parerea mea despre cursurile din facultate, bazata pe experienta proprie. Mentionez ca, intre timp, programa s-a schimbat un pic. Sunt mai putine curusri de electronica, un curs suplimentar de algoritmi (asa am auzit) si.. altele (pe care, probabil, le voi afla vrand-nevrand, intrucat anul acesta voi fi asistent la mine la facultate)




Anul 1
------

Sem 1
-----

* Programare - prof. Valeriu Iorga (http://cs.pub.ro/~programare/)

Am luat 10 pt ca m-am calificat la finala ACM => nu m-am dus la nici un curs. La un moment dat mi-a parut rau, pt ca eu eram atunci pascal-ist si as fi putut sa invat C. Intre timp, nu-mi pare rau, pt ca, oricum, am invatat chestiile care se faceau la programare cu alte ocazii.

* Algebra - prof. Ana Nita

Preda misto Ana Nita. Chiar imi placea sa merg la cursurile ei, desi eu nu sunt un mare "Math fan". Insa erau chestii logice si interesante [ in felul lor ; nu la fel de interesante pt mine ca niste algoritmi smecheri :) dar in mod sigur interesante ]

* Analiza I - prof. Octavian Stanasila

Merge. Si Stanasila a predat misto. Nu sunt eu mai impresionat pt ca matematica it's just not my thing [ partea de  probabilitati mi-a placut mai mult, deoarece se aplica si in unele probleme de info :) ]

* Mecanica - prof. N.Enescu  [ acum e curs optional, din cate stiu eu ]

Mie mi-a placut mecanica. Poate pt ca si in liceu mi-a placut fizica, iar partea de mecanica (din liceu) era cel mai simplu de inteles.

* Introducere in Informatica - prof. Francisc Iacob

Am luat si aici 10 fara examen, pt ACM :) . Nu are legatura cu algoritmi, ci cu calculatorul: reprezentari ale numerelor in cod direct, invers, alte chestii despre calculator :) [ nu le mai tin minte: nu erau chestii prea grele si de aia cursul mi se parea cam plictisitor ]

* Istoria Filosofiei

2 referate si ai scapat.
Curs cam plictisitor, chiar si pt cineva interesat de filosofie (ca mine).

Sem 2
-----

* Analiza II - prof. Octavian Stanasila

Integrale (de diverse tipuri), Derivate si altele.
Mi-a placut mai mult ca Analiza I. Teoria era, per ansamblu, mai putina, iar problemele mai interesante [ pt mine ]

* Ecuatii Diferentiale - prof. Ana Nita

Teorie mai putina decat la Algebra (mai putine ore de curs pe saptamana). Metode de rezolvare ale unor ecuatii diferentiale standard. Ce a fost mai interesant la examen este ca exista si ecuatii diferentiale care nu au o forma standard si trebuie sa faci diverse inlocuiri, eventual mai multe, pt a le aduce la o forma standard. Numai ca aceste inlocuiri trebuie sa le "vezi" [ m-am simtit ca la problemele de info unde trebuia sa gasesc o idee smechera :) ]. In urma examenului, am luat 9 si un pic la cursul asta :) pt ca nu "vazusem" 2 ecuatii din astea smechere la examen (din 3). Am rugat-o pe profa daca poate sa-mi mai dea alte ecuatii sa le rezolv, ca sa-mi maresc nota atuncipe loc. Cu chiu cu vai, mi-a mai dat 4 ecuatii.. guess what ? tot din astea "smechere".. credeam ca s-a cam terminat totul atunci :) dar, cu rabdare, mi-a "picat fisa" la toate 4 [ cine stie cum s-o fi intamplat ] si am luat 10.

*  Fizica I - prof. Dan Iordache

Destul de multa teorie, destul de multe ecuatii, destule concepte noi. Cu participare la sesiunea de comunicari stiintifice si cu niste teste din timpul anului se puteau obtine bonusuri. Problemele la examen le dadea dintr-o culegere a lui de probleme (ce continea multe probleme, din fericire si cu rezolvari).

* Electrotehnica I - prof. Paul Cristea

Profu preda misto. Seminarul e foarte inteligibil.

* Prelucari de Date

Ceva cu osciloscoape si distributii normale si Student (nu prea interesant, dupa parerea mea ; nici foarte multa materie de invatat pt examen)

* Structuri de Date si Algoritmi - prof. Valeriu Iorga (http://cs.pub.ro/~sd/)

Am luat 10, ca si la Programare. Mai nou, cursul se numeste doar "Structuri de Date" si am fost si eu asistent la acest curs anul trecut. Iar la laboratorul meu am facut chestii misto ;) [ pe cat de misto sunt in stare studentii sa "inghita" :) ]




Anul 2
------

Sem 1
-----

* Electrotehnica II - prof. Paul Cristea

Profu a venit mai rar. In locul lui a venit o alta profa (Tuduce), care scria tabla dupa tabla :) Seminarul e inteligibil
(adica ok). Laboratorul l-am facut cu unul care se credea comandor la aviatie :) [ sau poate chiar era ] si cu un barbos :) [ ala era mai de treaba si (mai) explica daca-l intrebai ]

* Fizica II - prof. Dan Iordache

Ca la Fizica I. Numai ca aici am inceput si eu sa inteleg cum se rezolva (mai mult sau mai putin) problemele si nu mai
consider ca am avut noroc la examen :) [ cum a fost cu problema de la fizica I ]

* Dispozitive si Circuite Electronice - prof. Nicolae Cupcea

Cu si despre tranzistoare. Multa materie, multe scheme. Cam greu de dedus logic toate formulele (mai sarea peste unele etape din demonstratie). Destul de greu. M-am stresat la materia asta ca sa invat toata materia. Se poate invata si dupa subiecte - se gasesc prin caminele din Regie (asta nu micsoreaza prea mult materioa pe care tb sa o inveti, insa)

* Programare in Limbaj de Asamblare - prof. Vasile Lungu

Am invatat, la laborator, cateva chestii despre programarea in asamblare. Mai mult am invatat singur. Pt cine are experienta cu programarea in ASM, se fac chestii mult mai simple. Teoria relativ simpla. Note destul de mari [pt cat invata studentii :) ]

* Matematici Speciale/Avansate - prof. G.Simion

Lejer. Nici pe departe ca matematicile din anul I. prof f de treaba ;)

* Filosofie Cognitivista

2 referate si gata :D

Sem 2
-----

* Circuite Integrate Liniare - prof. Nicolae Cupcea

Continuarea DCE. Un pic mai multa materie decat la DCE. Schemele si formulele parca sunt mai usor de retinut [ probabil ca dupa experienta DCE nu te mai sperie nimic :) ]

* SCD (Structura Circuitelor Digitale ?) - prof. Nicolae Cupcea

Tot ceva gen DCE, dar cu alta nuanta. Parca ceva mai usor decat DCE si CIL.

* ASDN (A.. si S.. Dispozitivelor Numerice) - prof. Mircea Petrescu

Materie putina. Laborator ok (inveti despre dispozitive numerice : circuite AND, OR, functii logice, numaratoare, bistabili RQ si JK si chestii un pic mai complexe, dar usor de inteles cum functioneaza). Note mari, in principiu.

* Programare Orientata pe Obiecte - prof. Florain Moraru

Am invatat Java (care e, in principiu, un limbaj orientat pe obiecte). Cum preda si ce preda este criticat de multi, dar nu si de mine. Eu am fost multumit ca am avut ocazia sa invat Java (adica a trebuit sa invat, pt laboratoare, ceea ce oricum voiam sa fac candva.. si mi s-a parut o ocazie buna sa invat cu prilejul acestui curs).

* Metode Numerice - prof. Valeriu Iorga (http://cs.pub.ro/~mn)

Am invatat algoritmi numerici, ceea ce mi-a placut, pt ca am avut de implementat teme in C (diverse chestii legate de matrici si polinoame si teoria din spatele lor). Unele chestii m-au inspirat pt unele probleme de olimpiada :) Acum nu se mai dau teme in C, ci in Matlab (nu stiu Matlab). Teoria e ok.. e ceva ce e mai greu sa inveti cu alta ocazie, de unul singur.

Am luat 10 si aici pt ACM-ul din anul anterior :D




Anul 3
------

Sem 1
-----

* Teoria Sistemelor - prof. Sever Serban

E matematica: diverse probleme de reglare si stabilizare a unor matrici. Teorie destul de grea, probleme cam nashpa. Profu se enerveaza usor (si fumeaza mult). E ultima matematica pt cei care sunt la specializarea Calculatoare [ cei de la Automatizari mai au si Teoria Sistemelor 2 in alt semestru :) ]

* Analiza Algoritmilor - prof. Cristian Giumale

Analiza de complexitate, teorie legata de algoritmi. Nu e vorba de algoritmi "smecheri", ci de o abordare teoretica a  algoritmilor, in general [ la laborator se fac algoritmi efectivi : nimic care sa ma impresioneze, insa.. cel mai greu a  fost, sa zicem, componentele biconexe ]

* Calculatoare Numerice I - prof. Adrian Petrescu

chestii legate de hardware, implementate intr-un limbaj de simulare hardware (Verilog, etc)

* Elemente de Grafica pe Calculator - prof. Florica Moldoveanu

exact ce spune titlul. destul de usurel. nimic prea avansat (chestii de geometrie si ceva algoritmi, dar la modul general)

* Masuratori Electronice si Sisteme de Masura - prof. M.Saracin

Despre osciloscoape si alte instrumente folosite la masuratori. Materie destul de multa (si nu e de logica, ci de memorare, in cea mai mare parte).

Sem 2
-----

* Protocoale de Comunicatie - prof. Valentin Cristea (http://cs.pub.ro/~pc)

la laborator: socketi, client DNS, client email, CGI-uri, aplicatie client-server de file-sharing, etc [ deci, programe pt
retea ]
la curs: despre protocoale de comunicatie :) [ in retea, internet, etc ], ceva criptografie s.a.

* Inteligenta Artificiala - prof. Adina Florea (http://cs.pub.ro/~ia)

la laborator: se invata Prolog si un mod un pic diferit de a formula problema
la curs: cateva chestii interesante (dpdv conceptual)

* Calculatoare Numerice II - prof. Adrian Petrescu

vezi Calculatoare Numerice I

* Ingineria Programarii - prof. Florica Moldoveanu

elemente de "software engineering": diagrame UML, notiuni despre etapele de realizare ale unui proiect software (si  documentele asociate) s.a.

* Limbaje Formale si Automate - prof. Irina Athanasiu

Curs misto. Despre automate (finite, cu stiva, deterministe, nedeterministe), gramatici si chestii inrudite.

* Marketing Strategic

2 referate + un test destul de simplu




Anul 4
------

Sem 1
-----

* Retele de Calculatoare - prof. Nicolae Tapus

la curs: notiuni despre retele de calculatoare (Ethernet, alte tipuri de retele)
la laborator: aplicatii practice pe Linux (iptables, instalare server DNS, de email, de web, etc)

* Structura Sistemelor de Calcul - prof. Nicolae Tapus (http://cs.pub.ro/~ssc)

la curs: structura a diverse "sisteme"/arhitecturi (nu legate strict de calculator, ci mai generale)
la laborator: limbajul Python + altele (in esenta, simularea unora dintre structurile de la curs)

* Programarea cu Microprocesoare - prof. Nicoae Tapus (http://cs.pub.ro/~pm)

e un curs mai hardware-oriented. lab-ul a fost dragutzel (in felul lui) : am programat microprocesoare (nu de calculator, ci situate pe diverse placute), folosind limbajul lor specific (de programare) - un fel de ASM

* Sisteme de Operare - prof. Octavian Purdila (http://cs.pub.ro/~so)

la curs: despre S.O. (structura lor, etc)
la lab/teme: aplicatii user-space in Linux & Windows

* Baze de Date - prof. Mircea Petrescu

despre baze de date (teorie: forme normale, etc)
la lab: SQL

* Managementul Proiectelor

- un proiect + un test (nu chiar asa simplutz, dar usor de trecut)

Sem 2
-----

M-am ales specializarea (C3) + cursuri de la alte specializari

* Proiectarea Translatoarelor - prof. Irina Atahanasiu (http://cs.pub.ro/~pt)

la curs/lab: despre compilatoare (si proiectarea lor si elemente ale lor)
teme: lungi & grele (complexe)

* Proiectarea Sistemelor de Operare - prof. Octavian Purdila (http://cs.pub.ro/~pso)

la lab/teme: scrierea de module kernel atat pt Linux, cat si pt Windows
la curs: Linux & Windows maiin maruntaiele lor (la cursul din sem 1 erau privite din punctul de vedere al utilizatorului)

* Proiectarea Bazelor de Date - prof. Mircea Petrescu

* Programare Functionala - prof. Crsitian Giumale (http://cs.pub.ro/~pf)

Curs misto. programare functionala e o paradigma diferita de programarea imperativa (ca limbaje: Scheme, Caml, Haskell)

* Arhitecturi Paralele de Calcul - prof. Nicolae Tapus (http://cs.pub.ro/~apc)

Cam greu sa va zic despre ce e cursul, pt ca am luat 10 fara examen, pt ca, la finala ACM, am luat locul 5 la Parallel
Challenge (o competitie in ziua dinaintea finalei propriu-zise si care nu are nici o legatura cu problemele de la finala)




Anul 5
------

Sem 1
-----

* Algoritmi de Prelucrare Paraleli (APP) - prof. Valentin Cristea (http://cs.pub.ro/~app)

E ceva teorie, relativ interesanta (se discuta despre algoritmi paraleli)

* Sisteme de Programe pentru Relete de Calculatoare - prof. Valentin Cristea (http://cs.pub.ro/~sprc)

la laborator/teme: aplicatii pentru retele (XMLRPC, SSL cu certificat de autentificare, DHT - Chord, etc)

* Limbaje de Programare Distribuita - prof. Irina Athanasiu (sau Raluca Sauciuc) (http://cs.pub.ro/~lpd)

Limbajul Java, ca lb de programare distrbuita (aplicatii client/server pt file sharing, Java RMI, JMS, JMX, Enterprise
JavaBeans, etc)

* Interfete Evoluate - prof. Stefan Trausan

XML, OWL, RDF, XML Schema, etc [ limbaje bazate pe XML ]
elemente de "ergonomie" pt interfata om-calculator
etc

* Evaluarea Performantelor - prof. ? [ am uitat :) ]

lejer. 3 referate duse la timp si ai 10 ;)

* Complemente de Informatica

elemente de Data Mining si Data Clustering


Sem 2
-----

proiectul de diploma [ 2 luni si ceva de frecat menta + 1 luna de bagat mare :) ]




Cam astea ar fi cursurile din fac de Automatica & Calculatoare, pe care le-am urmat eu. Am luat 10 la toate examenele si am terminat ca sef de promotie. Nu am fost angajat in timpul facultatii, cu exceptia meditatiilor la informatica (acasa sau la liceul turcesc din Bucuresti). Am colegi care au fost angajati (full-time), dar.. nu le poti face bine pe amandoua (adica au facut un rahat la facultate chiar daca, poate, au reusit sa treaca examenele). Timp liber am avut mai putin, pt ca sunt destul de multe teme, in general (mai ales la specializareape care mi-am ales-o eu, care este cunoscuta ca find cea mai grea de la Calculatoare).

So.. se invata chestii interesante (legate de software), dar si chestii care m-au interesat mai putin [ de ex, cursurile de electronica, care ma interesau doar la nivelul de "popularizare a electronicii" :) , nu la nivelul de a-i diseca maruntaiele :) ].

Despre modul in care se predau cursurile, nu am comentat nimic. Profesorii iti raspund la intrebari (daca sunt punctuale si legate de subiectul pe care il discuta la cursul respectiv) - oricum nu vad cum altfel ar putea sta lucrurile, atata timp cat profesorul acela are planificat ce sa predea in fiecare curs. Unii profesori sunt mai prietenosi cu studentii, altii mai distanti.. dar asta sunt sigur ca e prin orice facultate.

Mult succes in alegerea pe care o veti face (Poli sau Unibuc) si sper ca ceea ce am scris eu sa va ajute s ava faceti cat de cat o idee despre ce se invata in Poli.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Vivi din Septembrie 08, 2006, 06:36:41
Salut,

M-a rugat Mircea sa imi dau si eu cu parerea pe topicul asta.

Sa ma prezint, poate nu toata lumea ma cunoaste. :-) Ma numesc Octavian Costache, am absolvit UPB la Calculatoare, la sectia C4. Mi-am facut lucrarea de diploma despre agenti, apoi am facut si un master tot la Poli pe care l-am terminat anul trecut.

In timpul facultatii am fost freelancer si am facut multe lucruri pe langa facultate ( CV-ul meu e aici (http://www.vivi.ro/_cv.html) ). N-am fost insa niciodata angajat (prima oara cand mi-am facut CV-ul a fost dupa ce am terminat Masterul :-) ) si ma bucur ca asa au stat lucrurile. In momentul asta sunt angajat ca Software Engineer.

Am vazut ca in topic s-a vorbit despre doua lucruri:

1. Care e cea mai buna alegere: UPB, Univ, sau alte facultati.

Vorbind si cunoscand si absolventi de alte facultati (de prin US), am ajuns la concluzia ca lucrurile importante sunt

a)   Colegii si mediul concurential. Este important sa simti ca esti printre oameni destepti care sa te motiveze sa faci, sa vrei, sa iti bagi nasul si sa inveti. Este important sa te simti apreciat pentru teme, pentru ca inveti chestiile pe care le inveti si ca iti folosesc in mica competitie cu ceilalti.

b)   Profesorii care te inspira si cursurile lor. Daca un profesor nu reuseste sa te faca sa ti se para interesanta materia lui, foarte probabil ca nu o vei lua in serios si nu vei invata ce trebuie si cum trebuie.

La sfarsitul facultatii sunt mai multe calitati care sunt apreciate la tine ca programator si ca om: entuziasmul, faptul ca esti destept si iti merge mintea, pasiunea, dorinta de a rezolva probleme, lipsa arogantei, felul tau de a fi, pregatirea tehnica, gandirea algoritmica.

Facultatea iti ofera pregatirea tehnica: sa gandesti ca un developer, algoritmi, sa alegi solutii bune. Tot facultatea iti mai ofera si maturitatea gandirii. Imi pot inchipui ca in momentul in care faci o facultate gen MIT si intri in contact cu oameni extrem de destepti felul in care privesti lumea se schimba fata de atunci cand faci Poli Bucuresti.

O parte din restul calitatilor sunt dezvoltate de mediul in care inveti (colegii, profesorii care iti ofera inspiratia, faptul ca reusesc sa iti trezeasca pasiunea si interesul). Foarte multe dintre cele de mai sus tin de atitudinea pe care o ai in viata, de tine si nu atat de mult de facultatea pe care o faci.

Asta fiind spus, cat timp ai entuziasm si esti destept cred ca vei reusi sa ajungi foarte bun fara ca facultatea sa fie un factor esential.

2. Cum a fost UPB pentru mine?

Am intrat fara examen. Primii doi sau trei ani am invatat pentru ca trebuia. Nu mi-am pus prea multe intrebari existentiale, eram la Poli si invatam cat ma ducea capul. La inceput m-am descurcat ok, apoi am luat note destul de mici (culminand cu Analiza 2 si Fizica 2 pe care le-am trecut la limita cu 5 si n-am inteles nimic) dar n-am avut nici o restanta (si in general am avut media peste 8.50 - am terminat facultatea cu 8.99 :-) ).

Nu imi dau seama inca daca anii astia mi-au fost utili la ceva, probabil ca nu. Nici nu simt ca i-as fi irosit in vreun fel, mi-am facut prieteni, am mers la munte, am stat in camin, am facut webdesign. Nu toata viata este despre a face lucruri utile. :-)

Dupa ce au trecut anii astia au venit niste ani care mi-au placut. Unele materii ar fi meritat profi mai entuziasti si as fi avut de invatat chestii importante din ele (cum ar fi Ingineria Programarii) dar n-a fost sa fie. Altele au fost exact asa cum ar trebui si ma bucur ca a fost asa (Sisteme de Operare cu Tavi Purdila, unul din cursurile care mi-au fost cele mai utile pana acum).

Am ales C4 pentru ca voiam sa mai fac si freelancing si C3 mi se parea prea solicitant pentru ce imi doream eu de la viata. Mi-au placut cursurile, mi-au placut foarte mult Sistemele Multi Agent din care mi-am si facut lucrarea de diploma, Programare Functionala a fost un curs care deasemenea a fost foarte util.

Cam atat, ca si asa am scris cam mult. :-)


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Marius Stroe din Septembrie 29, 2006, 17:01:28
Daca as vrea sa fac o cariera in domeniul Inteligentei Artificiale, as putea sa realizez acest lucru in Romania ?

In majoritatea filmelor am observat ca Inteligenta Artificiala este strans legata de Robotica. In realitate nu am vazut nimic. Imi puteti spune ce este adevarat, pentru ca in mod sigur nu totul este adevarat ?
E aiurea intrebarea, stiu, dar vreau raspuns! :)


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cosmin Negruseri din Octombrie 03, 2006, 01:18:13
In Romania stiu doar de Mihai Oltean ca se ocupa serios de cercetare in domeniul Inteligentei Artificiale. Il stiu pentru ca la el mi-am facut lucrarea de licenta. Din ce imi spunea Florin Manea, la Universitate in Bucuresti nu se lucreaza pe asa ceva.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Florin Manea din Octombrie 04, 2006, 08:18:29
La Facultatea de Mate si Info din Unibuc exista cateva cursuri in domeniu (unul de retele neuronale, unul de NLP), dar la un nivel destul de jos (cursuri introductive). Din cate stiu eu, ultimul rezultat semnificativ al cercetatorilor din Unibuc in Inteligenta Artificiala a fost obtinut de Cristi Grozea si Marius Popescu care au castigat o sectiune din concursul Senseval-3-English in 2004 (http://www.senseval.org/), un concurs important in NLP.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Mirela Raluca din Octombrie 10, 2006, 12:13:51
La Facultatea de Automatica si Calculatoare de la Universitatea Politehnica Bucuresti exista la specializarea  Automatica si Informatica aplicata cursuri de genul: "Sisteme de conducere a robotilor", "Inteligenta artificiala", "Vedere artificiala", "Bioinginerie", "Modelarea proceselor biologice" si "Sisteme inteligente de conducere", iar la specializarea Calculatoare cursuri de genul: "Inteligenta artificiala" si "Invatare automata". Nu stiu ce se face acum, dupa reorganizare, la fiecare din disciplinele de mai sus si nici cat de mult ar raspunde fiecare din ele la intrebarile tale.  Cu putin timp in urma exista chiar o directie de specializare axata pe robotica industriala, dar am inteles ca se facea mai mult teorie decat practica. Poate ar fi util sa intrebi direct la "sursa", respectiv Catedra de Automatica si Informatica Industriala - tel. 402 92 69 (sala ED 413)  sau Catedra de Calculatoare - tel. 402 93 33 (sala ED 100).
Succes !


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Codrea Marcel din Septembrie 17, 2007, 21:03:16
off topic : stie cineva daca se poate intra cu mentiune m.e.c. (loc 5) obtinuta la concursul infoeducatie la poli buc fara admitere ?

Multumesc !


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Andrei Grigorean din Septembrie 17, 2007, 22:15:33
Nu se poate din pacate.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Alina Ene din Septembrie 18, 2007, 00:05:01
In majoritatea filmelor am observat ca Inteligenta Artificiala este strans legata de Robotica. In realitate nu am vazut nimic. Imi puteti spune ce este adevarat, pentru ca in mod sigur nu totul este adevarat ?

Computer Science AI, ca multe domenii din Theoretical CS, are aplicatii in Robotics (printre altele). Sa zicem ca vrei sa construiesti un robot mecanic care sa traverseze un circuit, sau sa joace fotbal. Odata construit, e capabil sa loveasca cu piciorul sau cu capul, are senzori care ii spun pozitia (aproximativa) a mingii, a unui alt robot sau entitate din mediu, etc. Ca sa poata "juca" fortbal, trebuie sa fie programat si "invatat" sa joace. Asta inseamana, printre altele, ca un machine learning researcher (ML este un subdomeniu in AI) o sa se gandeasca la un algoritm pentru a juca fotbal (ai o serie de date de la senzori or whatever, si aceste date au o probabilitate asociata, si vrei sa optimizezi -- maximizezi/minimizezi -- some objective function in expectation -- loosely speaking, on average).

In mod similar, sa zicem ca vrei sa construiesti un robot virtual care face speech recognition (sa zicem, mimeaza human natural conversation for customer service, a la GOOG411). Human speech vine ca un semnal, important features sunt extrase din semnal, si trebuie sa gasesti un algoritm care "recunoaste" secventa rostita de pesoana de la capatul celalalt. Din nou, un algoritmist trebuie sa se gandeasca cum sa modeleze problema si cum sa o rezolve.

Cercetarea in AI (si nu numai AI) este "application driven". Sunt cercetatori in TCS (theoretical CS) carora le pasa doar de probleme, those precise mathematical statements that are hard to crack. In acelasi timp, sunt cercetatori care pornesc cu o problema din practica, o modeleaza, propun o solutie, si se intorc inapoi la practica (merge, nu merge, de ce nu merge, etc.) -- si ciclul se repeta. E drept, sunt putine povesti de succes in AI, dar sunt cateva. Plus, sunt foarte variate, si problemele din AI nu vin doar din robotica (multe vin din logica, game playing, gambling, online auctions, online prediction -- e.g., design an algorithm that forecasts the weather - is it going to rain tomorrow or not?). And many many others.

Exemple de aplicatii care folosesc AI si sunt oarecum successful:

- like/dislike prediction (sa zicem ca esti Netflix si vrei sa sugerezi unui customer ce filme sa inchirieze, bazat pe istoria customerului respectiv). The state of the art pentru movie prediction este o combinatie de algoritmi, multi inradacinati in machine learning -- google "Netflix challenge" if you haven't heard of it. Sau book recommendation de la Amazon.

- speech recognition -- see google voice local search (a.k.a., GOOG411), sau daca esti in the US, stii deja cu "cine" vorbesti cand suni customer service la AT&T or whatever.

- RoboCup -- the robot world cup (soccer playing robots)

- diversi roboti construiti pentru DARPA challenges -- niste colegi de-ai mei au construit de curand o masina cu auto-pilot care navigheaza fara interventie umana pentru DARPA Urban Challenge (au ajuns pana in semifinale parca)


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Ianus Andrada din Decembrie 14, 2007, 22:19:09
am citit acest topic si nu am reusit sa ma dumiresc. pentru o cariera de software developer care facultate ma ajuta mai mult? ca materii, profi, timp liber... (ma gandesc sa ma si angajez in timpul facultatii)


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Andrei Grigorean din Decembrie 14, 2007, 23:00:28
Alege viata! Alege UNIBUC!  :thumbup:


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Ianus Andrada din Decembrie 14, 2007, 23:39:50
 la upb am inteles ca sunt ateliere microsoft, cisco, etc. exista aceleasi ateliere si la unibuc? (cursurile banuiesc ca sunt cam aceleasi ca la poli pe limbaje de prog., s.o., etc.)


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Vlad Berteanu din Decembrie 15, 2007, 12:59:01
Daca vrei sa te angajezi in timpul facultatii iti spun ca la Politehnica, sectia calculatoare este imposibil. Eu sunt in primul an si in unele zile am 10 ore, acuma iarna plec pe intuneric si ma intorc pe intuneric in camin :) .  Chiar daca fizica imi provoaca cosmaruri  consider ca am ales facultatea potrivita pentru ca intr-adevar se face treaba aici. Sa ti dau un exemplu : Avem o materie numita USO( Utilizarea sistemelor de operare ) unde invatam sa operam in linux. De obicei avem cam 30 pagini de invatat pentru un laborator si la fiecare laborator dam un test fulger cu 5 intrebari. Daca nu raspunzi corect la 3 dintre ele nu poti sa faci laboratorul, esti obligat sa pleci. Deci nivelul de seriozitate trebuie sa fie maxim.
    Parerea mea este ca trebuie sa alegi sectia calculatoare daca esti pasionat cu adevarat si vrei sa intelegi ce se intampla in spatele liniilor de cod pe care le scri.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: HighScore din Decembrie 15, 2007, 13:47:18
referitor la upb, cam cate locuri sunt pe an la camin...si cam cine intra(adica sunt repartizate pe mediile pe toata automatica sau doar la buget)? Nu de alta da sa stiu cand sa ma apuc serios de fizica ca sunt cam in pom cu mecanica


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Vlad Berteanu din Decembrie 15, 2007, 14:13:07
Mai..daca esti admis la buget prinzi camin sigur. Nu stiu exact..dar cred ca se ofera camin si pentru cativa de la taxa. Eu zic sa te apuci puternic de fizica pentru ca e concurenta mare..de exemplu anul asta ultimul intrat la calculatoare buget a avut media 9.59. Mult succes in pregatire !

 P.S Ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa se intample !
 ( eu asta mi-am zis dupa prima saptamana la poli )


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: HighScore din Decembrie 15, 2007, 14:22:32
Cam stiu cum sta treaba, ca am vorbit cu decanul de la poli din craiova si am fost la cateva cursuri pe la inceputu semestrului. In general nu prea ma deranjeaza daca stau mult pe la scoala(in cazu de fata), problema este sa nu fie inutil(cam cum este acum engleza). Si mai este si aspectul ca daca am timp liber ma obisnuies sa lenevesc.....
Cat despre admitere, cred ca anul asta a fost cam aiurea ca au fost subiectele de la mate mult prea usoare ceea ce a avantajat pe cei cu note mari la bac, care note....nu stiu cati le-au meritat(ma refer strict la ce se intampla la oral, la mine in liceu(faze demne de titlul de banc)).


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Andrei Grigorean din Decembrie 15, 2007, 14:53:26
Mie mi se pare ca la Poli nu as putea sa ma pregatesc in continuare in algorimtica. La Unibuc am foarte mult timp la dispozitie sa invat ce vreau si ce imi place. Oricum nu e visul meu sa ajung inginer, asa ca si eu consider ca am facut alegerea potrivita.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: HighScore din Decembrie 15, 2007, 15:52:15
Fiecare cu ce ii place si cum a fost crescut :). Eu desi sunt in pom si pomu in aer la mecanica(si din vina mea pentru ca nu am invatat singur, dar eu consider ca si profesoru a avut un rol in chestia asta venind in ultimele 5 minute; iar acum sa fim seriosi in clasa a 9-a cine e atent la ce zice "ala de la tabla" cand mai sunt 5 minute si oricum stii ca nu te asculta). Si plus ca dupa cum spuneam eu nu sunt tipul de persoana care sa lucreze din proprie initiativa


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Tabara Mihai din Decembrie 15, 2007, 18:49:55
    Parerea mea este ca trebuie sa alegi sectia calculatoare daca esti pasionat cu adevarat si vrei sa intelegi ce se intampla in spatele liniilor de cod pe care le scri.

Thanks.Sunt pe a XII-a si la Poli vreau sa dau. Majoritatea pe forum sunt pro-UNIBUC[ si le dau dreptate in alegerea facuta ] insa vroiam si eu o dovada ca e bine si la Poli.

Nice post! Thanks again! :thumbup:


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Alexandru Mosoi din Decembrie 18, 2007, 18:42:40
vad ca tot va intrebati unde sa dati... eu am strans cate chestii in ultimul an si le-am scris pe un blog... imi pare rau ca nu sunt primii 2 ani acolo care chiar au fost de kkt.

http://deceurascpoli.blogspot.com/


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Tiberiu-Lucian Florea din Martie 15, 2008, 21:14:23
    Parerea mea este ca trebuie sa alegi sectia calculatoare daca esti pasionat cu adevarat si vrei sa intelegi ce se intampla in spatele liniilor de cod pe care le scri.

Thanks.Sunt pe a XII-a si la Poli vreau sa dau. Majoritatea pe forum sunt pro-UNIBUC[ si le dau dreptate in alegerea facuta ] insa vroiam si eu o dovada ca e bine si la Poli.

Nice post! Thanks again! :thumbup:

Trebuie să iei în calcul şi faptul că mulţi critică UPB pentru simplul fapt că e o facultate mai grea decât UNIBUC, lucru pe care nu-l poate nega nimeni. Sigur, nu cred că ăsta e singurul motiv pentru lume să dea recomandări, dar e ceva de luat în calcul.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Tabara Mihai din Martie 15, 2008, 23:08:30
@ greco
Ai dreptate in ce spui. Doar ca daca e sa o luam pe cinstite, orice facultate e grea daca o faci cum trebuie.Din cate am inteles, in UNIBUC e mai "simplu" pentru ca programul e oarecum mai lejer si ai timp in 4 ani de facultate sa te ocupi si de proiecte personale. (  :wink: )

In opinia mea, amandoua facultatile sunt bune. Desi am observat ca in ultima vreme majoritatea olimpicilor opteaza pentru UNIBUC, au fost totusi si unii care au preferat Politehnica ( Silviu Ganceanu, Liviu Ciortea, Mugurel Ionut Andreica etc ) ceea ce ma face sa cred ca e un oarecare echilibru.
Oricum, ca specializare prefer partea tehnica ( cu fizica ) decat cea teoretica ( cu matematica ), prin urmare consider ca UPB-ul mi se potriveste.

Mersi oricum de sfat. :peacefingers:


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Tiberiu-Lucian Florea din Martie 15, 2008, 23:34:45
Un lucru e cert: poţi face treabă în oricare parte. Timpul liber de la UNIBUC poate fi folosit în alte scopuri interesante sau utile. Şi până la urmă ai dreptate, UNIBUC şi UPB nu sunt tocmai în concurenţă directă (decât prin prisma faptului că sunt alegerile tradiţionale pentru participanţii la concursuri de programare). Mai degrabă ar trebui să conteze ce domeniu ţi se potriveşte mai bine.

Sunt sigur că vei face o alegere inspirată!


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Costache Robert din Martie 18, 2008, 10:55:55
vreau sa stiu, la Politehnica ,sectia calculatoare, materia de ia de la inceput/ sau de unde ai ramas in clasa a XII-a
Intreb asta pt ca proful meu de info pierde vremea la ora,( sunt cls. XI-a, si nu am facut mare lucru) si nu stiu ce am sa fac daca am sa intru la facultate.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Vlad Berteanu din Martie 19, 2008, 22:26:12
Da, in primul semestru se preda C-ul de la zero. In general se prezinta doar sintaxa..adica se cam sare peste concepte gen vector, matrice, functie. Se considera stiute...oricum nu o sa ai probleme la programare. ( fa-ti probleme la fizica  :P )


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Paul-Dan Baltescu din Iulie 01, 2008, 22:08:08
Stie cineva pe ce data sunt inscrierile la Facultatea de Mate-Info la Unibuc?


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Andrei Grigorean din Iulie 01, 2008, 22:38:09
Poti sa te uiti pe saitul facultatii (http://fmi.unibuc.ro/ro/) pentru a afla noutati.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Ioan-Cornel Tamas din Noiembrie 21, 2008, 16:46:16
Sunt momentan in clasa a X-a, dar din punctul meu de vedere e bine sa stiu din timp unde ma voi duce. Vreau sa ma specializez in programare soft si web si m-am cam gandit la UNIUC cu specializare pe info ... Am citit cam ce se face acolo dintr-un post anterior al unui user ;).

Am inceput in clasa a IX-a programarea, cu Pascalul.(prima data cand am vazut ce-i ala Pascal, a fost in Februarie 2008).

Vreau sa va intreb ce ar trebui sa fac, ca sa ajung pe acolo  :? ? Va rog daca puteti sa-mi dati niste sfaturi despre ce ar trebui sa fac sa devin mai bun la mate si info, ca sa-mi dezvolt o gandire algoritmica eficienta ... (si sa-mi spuneti cam ce cunostinte trebuie sa am inainte de universitate pentru a-mi usura viata acolo :) ) ...


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Munteanu Alexandru din Decembrie 07, 2008, 01:06:42
salut.
Am fost si eu anul trecut in aceeasi dilema si dupa ce eram convins ca ma duc la poli, am renuntat pt a concursa intre unibuc si cibernetica. In final am ajuns la cibernetica si nu-mi prea pare rau:)
Ai timp sa lucrezi sa inveti ce vrei tu.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Stefu Gabriel din Februarie 11, 2009, 21:38:22
Salut! Sunt a 12-a si n-am nicio treaba cu fizica. Prima mea optiune este clar Unibuc. Insa as vrea sa va intreb unde ar trebui sa dau ca 'rezerva' pt. ca momentan n-am alternative. Am vazut ca Universitatea Cuza Voda de la Iasi si inca una din Timisoara ar mai fi destul de bune pe informatica si se intra si lejer cu dosar. De asemenea se pare ca si Babes din Cluj ar mai fi buna, insa nu stiu cum e cu admiterea acolo.

Ms de ajutor.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Alexandru Sangeorzan din Februarie 14, 2009, 14:08:12
eu zic ca Babes este buna , nu pentru calitatea invatamantului sau pentru materiile predate ,ci deoarece iti lasa timp liber ca sa inveti ce trebuie invatat.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Bondane Cosmin din Februarie 14, 2009, 15:03:32
La babes se intra pe baza de dosar, cel putin asa a fost anul trecut.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Alexandru Sangeorzan din Februarie 15, 2009, 00:22:30
e usor de intrat la ubb , intra si de astia de la filo cu 10  :thumbdown:
ca nu gata e partea a 2-a


Titlul: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Florin Marius Popescu din Martie 23, 2009, 19:57:07
sal! io incerc la toate ... e mai bine sa ai de unde alege.. oricum e munca multa cu invatatu pt admitere  ](*,)


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Florin Marius Popescu din Iunie 04, 2010, 03:36:08
Salut!

As vrea sa stiu daca se merita ca in facultate sa faci disciplina facultativa numita Pedagogie  :-k.
Care ar fi avantajele si dezavantajele, daca se merita sau doar pierzi timpul degeaba.
Eu sunt anul I si nu m-am inscris la aceasta disciplina, dar am auzit ca "e bine sa o faci"  :ok:,si
ma gandeam ca din anul II sa ma inscriu.  :?

Merci !

Florin


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Savin Tiberiu din Iunie 04, 2010, 12:13:25
Eu nu m-am inscris si nu imi pare rau. Adica pare ca se pierde vremea pe acolo. E buna doar daca vrei sa te faci prof (ceea ce in cazul nu se aplica). Majoritatea lumii zice ca e bine sa faci pedagogia aia pentru ca e un examen pe care poti sa il treci lejer si sa iti faci numarul de credite.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Bogdan Stoian din Iulie 20, 2011, 13:07:57
M-am uitat azi pe rezultatele la admiterea de la Poli(AC) si Unibuc (DL Info) de anul asta si din ultimii 2 ani si am vazut diferente foarte mari intre ultimile medii  (aproximativ 9,6-7,4 anul acesta). Chiar asa mare e diferenta intre cele 2 facultati sau e diferenta mare de dificultate intre subiectele de la examenul de admitere?


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: George Popoiu din August 27, 2011, 20:54:22
Stie cineva daca la Unibuc se poate intra fara admitere daca ai luat locul 3 la InfoEducatie (http://www.infoeducatie.ro/) ?


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Petru Trimbitas din August 27, 2011, 21:16:01
Mi-a zis un prieten că nu se poate :)


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Adrian Pascu din Ianuarie 29, 2013, 21:25:02
Salut,

Mă fascinează tot ce ține de tehnologia informației, de la telecomuncații, până la jocuri video sau web design. Totuși, IT e un termen vag, care evident implică discipline foarte diferite, de aceea nu știu cum să decid ce să studiez la nivel de licență.

Bănuiesc că următoarele facultăți din țară vizează IT-ul: Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei și Facultatea de Matematică și Informatică. Într-o oarecare măsură, toate au în comun anumite discipline, dar fundamental între ele există diferențe substanțiale.

Problema #1: Nu știu unde vreau să ajung – să devin web developer sau sys admin? Dunno! Acum câțiva ani mă interesa filosofia. Așa că am studiat o grămadă de filosofie și mă gândeam serios să dau la filosofie. Când mi-am format un worldview consistent, însă, am decis că am ajuns la end-game, adică nu mai era nimic intellectually thrilling pentru mine în filosofie. Deocamdată IT-ul e thrilling, nu știu cum va fi în câteva luni.

Problema #2: Am absolvit un liceu cu profil teoretic, uman, deci noțiunile mele de matematică și informatică sunt slabe. Spre exemplu, pot să rezolv exerciții de matematică până la nivelul algebrei abstracte, iar la informatică sunt capabil să scriu elementar în HTML. Îmi place logica formală, ba chiar am fost olimpic național la această materie. Dar am lacune serioase când vine vorba de matematica din liceu. De exemplu, nu știu mai deloc geometrie. În același timp, sunt aspecte ale matematicii, cum ar fi teoria jocurilor sau teorema lui Bayes, pe care le-am studiat aprofundat, dar nu la școală. Va fi overkill pentru mine să recuperez noțiuni elementare din matematică în primul an?

Așadar, cum credeți că aș putea să decid ce facultate să urmez? Ce algoritm îmi sugerați să urmez?
Aștept orice sfat. Mersi!


Titlul: Răspuns: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Vararu Theodor din Februarie 18, 2013, 21:11:38
Problema #1: Nu știu unde vreau să ajung – să devin web developer sau sys admin?
Nu zice nimeni ca trebuie sa faci un singur lucru. Cel mai bine e sa inveti de toate, făcând. In industrie e posibil in functie de ce job apuci sa ti se ceara de toate; back-end si front-end developer, consultant, traducător si UNIX sys admin pentru un singur proiect web de exemplu.

Deocamdată IT-ul e thrilling, nu știu cum va fi în câteva luni.
Eu zic sa incerci sa il pastrezi cat mai thrilling ca momentan se plateste inuman de bine si mai e si foarte rewarding pe planul dezvoltarii personale; ne inghite tehnologia si cine stie ce e in spate o sa duca o viata mai lejera in viitor. Deja sunt discutii sa implementeze studiul informaticii in ciclul primar in planurile de invatamant straine.

Am lacune serioase când vine vorba de matematica din liceu.
Matematica e problema aici. Politehnica, specializarea calculatoare, pica din schema instant pentru ca ei te baga direct cu integrale duble si triple din primul semestru si nu ai avea nicio sansa; pe langa fizica si pretentiile scarboase ale profesorilor de la optionale. Consider că să faci Automatica te-ar demoraliza din primul semestru.

Recomand Informatica de la Universitatea Bucuresti pentru ca desi se pune accent pe matematica per total, in primul semestru esti luat (poate paradoxal) de la un nivel mai scazut decat la Automatica, unde se arunca cu matematica in tine si apoi nu mai apare nicaieri in programa.

Chiar si asa dat fiind faptul ca nu ai facut Matematica M1 in liceu o sa fii dezavantajat la orice facultate de informatica ai alege. Din pacate nu ai scapare; informatica e, pana la urma, matematica aplicata. Nu pretind ca o sa ai nevoie vreodata in cariera ta de ITist sa implementezi ceva ce necesita elemente avansate de analiza matematica, ba mai mult, ma indoiesc ca o sa ai nevoie sa implementezi pana si un QuickSort scris manual, dar invatand matematica dezvolti sinapse neurale care sunt refolosibile pentru intelegerea oricarui alt concep. Pe romaneste: daca stii matematica, intelegi mai bine si mai rapid orice, cu precadere informatica.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Zait Teodor Antonio din Iunie 23, 2013, 08:25:37
Salut!


Am aflat multe pareri interesante in acest forum, insa niciuna nu vizeaza directia spre care vreau sa merg eu.
Desi foarte multi aleg sa mearga spre industrie, sa lucreze ca programatori la firme de renume (Google, Twitter, Facebook etc..),
eu vreau sa raman in facultate, sa devin cadru universitar / profesor iar industria mea sa fie ,,cercetarea''.
Algoritmii reprezinta lucrul pe care vreau sa il fac eu toata viata; nu software, aplicatii, etc..
Acum sunt indecis in legatura cu ce facultate ar fi mai buna / mai avantajoasa din punctul asta de vedere..  InfoIasi, UniBuc sau Poli ? Astea sunt cele 3 optiuni pe care le am.
M-ar interesa si daca stie cineva, care din facultatile de mai sus ofera burse elevilor pentru a-si continua studiile in strainatate, lucru de altfel foarte dezirabil. De intors, o sa ma intorc in tara, insa dupa ce termin studiile in afara, inclusiv doctoratul (de preferat SUA).



Multumesc,
Teo


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Cristina V din Iulie 30, 2013, 18:38:16
Am o dilema: dintre FILS si ACS (din UPB) unde e cel mai avantajos sa faci CTI ?


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Patru Sorin din Noiembrie 03, 2013, 14:33:05
Exista cumva o carte cu variante de subiecte de admitere la Universitatea din Bucuresti? {ma intereseaza la informatica} Asi aprecia orice ajutor.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: andrei din Ianuarie 29, 2014, 22:24:44
exista un ghid de pregatire cu probleme de info si mate dar cele de info sunt cam banale din pacate :sad:


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Jianu Mihail din Februarie 27, 2014, 12:25:07
.


Titlul: Răspuns: Politehnica vs. UNIBUC
Scris de: Denisa Solca din Noiembrie 21, 2018, 21:18:50
Ca tot veni vorba de facultati, unde as putea gasi si eu o facultate aproape pe poli Bucuresti? Adica daca stiti site-ul de imobiliare ca asta (https://flatfy.ro/apartamente-de-vanzare-bucuresti) .