Blog infoarena

Festivalul de Tehnologii Informatice 2011

pauldb
Paul-Dan Baltescu
03 iulie 2011

Asociaţia GREPIT organizează  în perioada 25 – 31 august 2011, la  Botoşani, „Festivalul de Tehnologii Informatice 2011”. Festivalul reprezintă o oportunitate de învăţare şi schimb de experienţă pentru tinerii pasionaţi de IT.

În cadrul festivalului vor avea loc următoarele evenimente principale: ateliere de lucru foto-video, schimburi de experienţă IT şi Concursul „GREPIT”, ediţia a VI-a. Concursul se va desfăşura pe toată perioada festivalului. Secţiunile competiţionale vor fi: design şi dezvoltare web, software (utilitar, mobil şi jocuri), media (stop motion şi video). Începând cu 18 mai, se vor putea realiza înscrieri pentru participarea la etapa finală a evenimentului. Acestea se vor realiza prin intermediul formularului pentru înscrieri de pe saitul www.grepit.info, urmând instrucţiunile oferite de către organizatori. Participarea, ca şi concurent, este permisă doar tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 20 de ani, indiferent dacă sunt elevi sau nu. Lucrările pot fi realizate de către echipe alcătuite din cel mult 2 membri, în funcţie de complexitatea lucrării.

Atelierele de lucru foto-video şi schimburile de experienţă IT îşi propun instruirea participanţilor şi împărtăşirea cunoştinţelor în domeniul media şi cel al tehnologiilor informatice de către specialişti în domeniu, dar şi de către participanţi, cu scopul de a-şi dezvolta mai departe propriile aplicaţii care au fost prezentate în cadrul Concursului “GREPIT”, ediţia a VI-a.

Faţă de ediţiile anterioare, anul acesta participanţii au ocazia să ia parte la un program de mentorat online, care se va desfăşura  începând cu 1 iulie. Prin intermediul mentoratului, GREPIT  îşi propune consilierea tinerilor care doresc să realizeze un proiect realizabil, de calitate.

Ultima zi pentru înscrieri este 14 august. Rezultatul preselecţiei va fi afişat pe 16 august, în urma jurizării lucrărilor de către un juriu. Cei selectaţi pentru etapa finală vor participa la evenimentele din cadrul Festivalului de Tehnologii Informatice 2011, unde vor avea cazarea şi masa asigurată de către organizatorii evenimentului. La sfârşitul evenimentului, participanţii vor fi iniţiaţi în direcţia dezvoltării abilităţilor de comunicare interactivă, de dezbatere şi dialog competitiv, de promovare şi susţinere a unei idei. Concomitent se urmăreşte încurajarea şi dezvoltarea unor abilităţi de lucru în echipă, dar şi formarea de grupuri de studiu şi lucru în domeniul tehnologiilor informatice.

„Concursul GREPIT promovează ideile geniale, inovaţia, originalitatea şi calitatea lucrărilor, dar şi libertatea şi gândirea critică. Cred că concursul organizat de Asociaţia GREPIT are o contribuţie serioasă la orientarea tinerilor programatori şi dezvoltarea competenţelor viitorilor profesionişti în IT., a declarat Lucian Apostol, organizator al Festivalului.

Partenerii principali ai acestei iniţiative sunt TEHNE - Centrul pentru Inovare în Educaţie şi Fundaţia Naţională pentru Dezvoltare Comunitară.

Despre  GREPIT

GREPIT este o iniţiativă dedicată dezvoltării competenţelor tinerilor pasionaţi de calculatoare, prin simularea unui mediu competiţional dar şi colaborativ, provocator şi fascinant, similar cu domeniul IT din secolul XXI. Mai multe informaţii despre GREPIT sunt disponibile la adresa: www.grepit.info/despre.

Pentru mai multe informaţii, îl puteţi contacta pe preşedintele asociaţiei GREPIT, Doru Ştefănescu, la numărul de telefon 0747 164 414 sau la adresa de email [email protected] !

 Comentarii (0)

Restructurare infoarena

pauldb
Paul-Dan Baltescu
24 iunie 2011

În cadrul şedinţei de pe data de 25 mai 2011, echipa infoarena a ales preşedintele pentru anul şcolar 2011-2012. El este: Savin Tiberiu! Tibi reprezintă speranţa noastră spre schimbarea de care infoarena are atât de mult nevoie în acest moment.

Tibi este un membru al echipei infoarena din primăvara anului 2010. Înainte de a intra în echipă, el s-a făcut remarcat prin sprijinul susţinut pe partea de development a site-ului infoarena.ro. După ce s-a alăturat echipei, el a continuat să muncească intensiv pe această direcţie. Tibi a mai avut contribuţii semnificative la organizarea finalei Algoritmiada 2010 şi pe parcursul întregului concurs Algoritmiada 2011.

Mandatul lui Tibi ca preşedinte a început promiţător: el a propus deja o serie de schimbări cu scopul de a revitaliza proiectul infoarena. În primul rând, echipa infoarena va relua folosirea sistemului OKR începând cu trimestrul 3 al anului 2011. Este de notat faptul că echipa nu a avut niciodată obiective sau alte planuri de perspectivă pentru această perioadă a anului până acum. Noile obiective sunt pe o perioadă de 6 luni (până la finalul anului 2011) şi au scopul de a realiza o restructurare de durată a proiectului infoarena. De asemenea, au mai fost stabilite o mulţime de detalii importante privind organizarea concursului Algoritmiada 2012. În plus, echipa şi-a propus lansarea a câtorva proiecte surpriză despre care suntem siguri că vor avea un impact deosebit asupra comunităţii infoarena. Mai multe informaţii despre aceste proiecte vor fi făcute publice pe măsură ce găsim resursele necesare pentru lansarea lor.

Iată şi vicepreşendinţii (împreună cu responsabilităţile fiecăruia) ce îl vor sprijini pe Tibi în mandatul său:

Paul-Dan Baltescu este responsabil pe "Comunitate" (blog, forum, etc.), fără a avea însă şi funcţia de vicepreşedinte.

Avem nădejdea că noua conducere este una competentă şi eficientă şi va lăsa în urma ei amintiri frumoase pentru întreaga comunitate!

 Comentarii (3)

Categorii: infoarena

Problema - Poza

Cosmin
Cosmin Negruseri
19 iunie 2011

Se da o poza dreptunghiulara. In interiorul ei se pune o versiune a ei rotita si micsorata. Se cere sa gasiti un algoritm ce returneaza un punct din a doua poza care se suprapune peste acelasi punct din poza originala.

Daca stiti deja problema nu o discutati in comentatrii.

 Comentarii (13)

Categorii:

SQL query - rezolvare

Cosmin
Cosmin Negruseri
07 iunie 2011

Asa cum ati vazut si in comentarii problema admite o rezolvare simpla si eleganta cunoscuta sub numele de nested set model

Facem o parcurgere dfs a structurii ierarhice si asociem fiecarui nod v doua numere start[v] si end[v] care ne spun la ce moment a intrat parcurgerea in nodul v respectiv la ce moment parcurgerea a terminat cu toti fii nodului v si iese din acest nod.

Astfel pentru a vedea ca nodul v e subordonat unui nod u e suficient sa testam daca start[u] < start[v] si end[v] < end[u].

Voi ce probleme interesante de interviu stiti?

 Comentarii (9)

Categorii: interviu

SQL query

Cosmin
Cosmin Negruseri
25 mai 2011

Un coleg de facultate mi-a zis recent o problema interesanta ce a primit-o la un interviu:

Stocati o structura ierarhica de conducere a unei firme in o baza de date MySQL. Scopul este sa se poata raspunde rapid si usor la intrebari de genul este angajatul X subordonat(direct sau indirect) al angajatului Y?

Have fun. Daca stiti ideea solutiei dinainte va rog nu o scrieti in comentarii.

 Comentarii (9)

Categorii: interviu

Concursurile, algoritmii si lumea reala

Cosmin
Cosmin Negruseri
06 mai 2011

Programming Contests, Algorithms, and the Real World e o prezentare facuta finalistilor unui concurs de programare organizat de TopCoder. Ea a fost data de Steven Skiena, profesor de algoritmica la Stony Brook University, autor al cartii "The algorithm design manual".

El discuta in prima parte despre concurentii cei mai buni din concursurile de programare si in partea a doua despre modul in care sunt folositi algoritmii in lumea reala, dand ca exemplu cateva proiecte interesante. Am scris mai jos titlul slideurilor din prezentare ca sa va trezesc apetitul.

  • What does it mean to be a TopCoder champ?
    • You have fast heads, fast hands, balls.
    • But so what?
    • Cautionary tales.
    • What can be bad about programming contests?
    • My advice for your future.
  • Algorithms and the real world.
    • Research issues in algorithms.
    • Algorithms today: Approximation
    • Research project: rendering triangle strips.
    • Research project: text analysis.
    • Research project: computational biology.
    • Consider graduate school!

Prezentarea profesorului e mai mult axata inspre traseul unui olimpic spre cercetare, si ar fi foarte interesant de discutat ce se intampla cu olimpicii cand ajung programatori in industrie dar lasam discutia asta pe alta data.

Va mai amintesc de pagina cu traseul profesional al olimpicilor romani ce o avem pe infoarena.

 Comentarii (7)

Categorii:

2% în anul fiscal 2010

wefgef
Andrei Grigorean
07 aprilie 2011

Echipa infoarena le mulţumeşte şi anul acesta celor care ne-au sprijinut prin direcţionarea a "2%" din impozitul pe venit! Implicarea directă şi sprijinul comunităţii sunt o dovadă că munca noastră este apreciată.

În 2010 fondurile primite prin sistemul "2%" au însumat 3540 RON. Din păcate, suma reprezintă mai puţin de jumătate din fondurile redirecţionate anul trecut, ba chiar semnificativ mai puţin şi decât suma de acum doi ani.

Partea bună este că nu e prea târziu! Mai poţi redirecţiona 2% din impozitul pe venit până la 15 mai 2011. Ajută şi tu infoarena! Banii proveniţi prin sistemul "2%" sunt printre cele mai importante două contribuţii primite anual de Asociaţia infoarena.

Ce este “2%”?

Pe scurt, "2%" este un sistem prin care orice contribuabil poate direcţiona, gratuit, 2% din impozitul pe venit către o entitate non-profit, asigurând o mai bună transparenţă a sistemului fiscal şi ajutând la buna dezvoltare a organizaţiilor apropiate fiecăruia. Pentru mai multe informaţii puteţi vizita pagina infoarena dedicată sistemului "2%" sau pagina de informare doilasuta.ro.

Cum vor fi folosite fondurile primite?

Algoritmiada. Principala cheltuială a Asociaţiei infoarena o reprezintă organizarea finalei concursului Algoritmiada. Fondurile vor fi folosite pentru a asigura cazarea, masa si premiile celor mai buni concurenţi. Anul acesta bugetul rundei finale porneşte de la 30.000 RON, sumă care va proveni exclusiv din sponsorizări, donaţii şi redirecţionări 2%.

Servere. infoarena are nevoie de servere noi. După cum aţi observat la unele concursuri mai mari, au început să apară probleme la funcţionarea site-ului. Soluţia o reprezintă achiziţionarea de noi servere, care să facă faţă nevoilor crescute - iar după cum se ştie, aceasta este o cheltuială extrem de costisitoare.

Coding-camps. O altă investiţie a Asociaţiei infoarena constă in organizarea de coding-camps, unde implementăm facilităţi noi şi dezvoltăm site-ul. Anul acesta s-au pus bazele infoarena 3: practic, rescriem totul de la zero! Avem nevoie de sprijinul tău pentru a dezvolta ce am început şi pentru a lansa!

Şedinţe. Organizăm periodic şedinţe în cadrul cărora ne împărţim responsabilităţile şi “punem ţara la cale”. De-a lungul timpului, membrii echipei au discutat şi au pus în practică numeroase idei de proiecte pentru dezvoltare, pornind de la cele cu rol de a întări sau de a extinde comunitatea şi până la cele care ţin de development. Uneori însă, lipsa resurselor a făcut ca ele să rămână doar la stadiul de idei. Sprijinul tău ne poate ajuta să le aplicăm!

“2%” in 2011

infoarena are nevoie să îi fii alături şi în 2011!

Fiecare contribuţie contează! 2% din impozitul aferent salariului tău, al părinţilor sau prietenilor poate însemna cazarea unui finalist Algoritmiada, costul unei şedinţe sau o parte din costul noilor servere.

Problema critică pentru răspândirea proiectului "2%" o reprezintă lipsa de informare. Fii ambasador infoarena şi informează-ţi cunoştinţele asupra sistemului "2%" !

Susţine-ne şi in 2011! Procedura este simplă şi constă în depunerea unei declaraţii la administraţia financiară de care aparţine domiciliul tău. Termenul limită pentru depunderea cererilor este 15 mai 2011.

 

Ne bazăm pe sprijinul tău! Ajută-ne şi anul acesta să ne îndeplinim obiectivele!

 Comentarii (9)

Categorii: doi la suta

Avem buton de Like!!

judy_k
Cristina Petrovici
19 martie 2011

Echipa infoarena s-a adunat din nou la coding camp. Printre altele, am pus buton de Like la blogpost-uri. Popularitate++!

Enjoy! :D

 Comentarii (1)

Categorii:

F11 Competition 2011

pauldb
Paul-Dan Baltescu
02 martie 2011

In perioada 1 martie - 31 mai 2011 va avea loc o nouă ediţie a concursului naţional F11 Competition, organizat de Facultatea de Informatică Iaşi. Concursul se adresează atât studenţilor, cât şi elevilor şi are 3 secţiuni principale: Tehnologii Web, Algoritmică şi Artă digitală. Pentru mai multe informaţii, vă invităm să citiţi descrierea detaliată a evenimentului:

Susţinut de companii software de renume precum Amazon, Code40, Continental, Embarcadero, Microsoft, Movial, Syncro Soft şi The Red Point, concursul naţional de informatică F11 Competition a fost lansat! Premiile deja depăşesc suma de 2000 de euro!
 
Vom beneficia de:
- sesiuni de training ale companiilor partenere, în care aveţi ocazia să cunoaşteţi cele mai noi tehnologii;
- cursuri introductive în care aveţi ocazia să aflaţi despre mediul academic la Universitatea A. I. Cuza, Iaşi;
- oportunitatea unui stagiu de practică (internship) la companiile partenere.
 
Concursul se desfăşoară în 2 etape:
- etapa de pregătire/dezvoltare - 1 Martie - 20 Mai - care se desfăşoară online, pe situl F11 Competition;
- etapa finală - 27 Mai - 29 Mai - se desfăşoară la Facultatea de Informatică, Universitatea A. I. Cuza din Iaşi.
 
Echipele de 1-3 elevi şi/sau studenţi pasionaţi de tehnologii Web au la dispoziţie o serie de propuneri de proiecte cuprinzând imaginarea de soluţii de ghidare a utilizatorilor pe baza realităţii îmbogăţite (augmented reality) până la dezvoltarea de platforme de organizat evenimente sau aplicaţii de navigare pentru dispozitive Android. Termenul-limită de implementare este 20 mai, iar echipele pot alege un mentor. Echipele care realizează cele mai bune proiecte vor fi invitate să-şi prezinte lucrările la Iaşi în faţa unui juriu prezidat de dr. Sabin Corneliu Buraga, şi să participe la o probă de Fast Development în care să implementeze o aplicaţie Web.
 
Prima rundă a secţiunii referitoare la Algoritmică propune pentru început rezolvarea a două probleme interesante care pot fi soluţionate până cel târziu 14 martie. Vor urma runde de pregătire până pe 20 Mai. Problemele vor fi evaluate automat, iar soluţiile, testele şi rezultatele vor fi publicate după fiecare rundă. Cele mai bune echipe vor concura live, într-o probă de Fast Insight cu probleme algoritmice.
 
Pentru secţiunea Artă digitală, este propusă o temă referitoare la crearea soluţiei de design al unui eveniment de interes, inclusiv conţinutul materialelor promoţionale aferente. Termenul-limită este 20 mai. Lucrările vor fi incluse într-o expoziţie, iar echipele vor realiza o temă pe loc în cadrul unei probe Fast Creativity.
 
La a treia ediţie, concursul este organizat de Asociaţia Studenţilor Informaticieni Ieşeni şi Facultatea de Informatică Iaşi, sub egida Universităţii A. I. Cuza Iaşi, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.
 
Detalii sunt oferite de situl F11 Competition.
Pentru informaţii suplimentare, întrebări, propuneri, contactaţi-ne la [email protected] sau pe forumul infoarena.
 
Vă aşteptăm!

 Comentarii (1)

AI-MAS Winter Olympics 2011

judy_k
Cristina Petrovici
14 februarie 2011

În weekendul 19-20 februarie va avea loc ediţia 2011 AI-MAS Winter Olympics, un eveniment destinat inteligenţei artificiale organizat de laboratorul AI-MAS din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti.
Şi anul acesta vi s-a pregătit o mulţime de surprize de primă clasă: pe lângă tech-talks din partea unor companii ca Facebook, Google sau Adobe, va avea loc o serie de interviuri pentru internship-uri la Facebook, Google, TeamNet, Vector Business Consulting şi AquaSoft.
 
Programul conferinţelor se găseşte aici, iar înscrierile se fac aici.
 
Iată mai multe detalii direct de la organizatori şi partenerii lor:

 

AI-MAS Winter Olympics

Be prepared for a great two-day experience, where you can meet inspiring people working in the field of AI. Listen to their tech talks at AI:Discuss and Discover and feel free to jump in with questions! Take a walk around AI-MAS Village, and find out more about the cool AI applications there. These might give you a hint about what you’d like to work on someday! Connect with the open-minded people ready to answer your questions, and share your ideas with them. These are the first steps to take towards a bright future!

 

Facebook

Facebook partners with the University Politehnica Bucharest as official sponsors of the 2011 AI-MAS Winter Olympics.
 
We're also hiring bright students for full time positions and internships and will be sending a group of Facebook engineers and recruiters to the AI-MAS Winter Olympics, including University Politehnica Bucharest alum and renowned computer scientist, Andrei Alexandrescu, who will be giving a tech talk about Facebook engineering.
 
Facebook is leading a social movement by building a web that’s centered around people and by giving them the power to share and make the world more open and connected. Each day, our engineers have the freedom to innovate, build and create technology that fundamentally changes how over 500 million people connect to each other around the world. Our culture is all about moving fast, taking big risks, making an impact and building new products for the social web.
 
Send us you're resume and we hope to meet you at the AI-MAS Winter Olympics!

 

Google

Our engineers’ backgrounds vary enormously. Some started at Google right after college; others came after spending time in academia or at other companies, even other industries. Some love thinking long and hard about difficult problems; others just enjoy getting their hands dirty building and deploying massive, real-world systems.
 
New Graduate Opportunities - Software Engineer
Are you in your final year of higher education or out of university less than 12 months? Our software engineers design, develop, test, deploy, maintain, and enhance the next-generation technologies and software solutions. We use our world-class programming skills on a full range of tasks – from software design through to operational implementation and maintenance. To apply for a permanent and full time Software Engineering role, send your English resume / CV to [email protected] and a recruiter will get back to you immediately.
 
Internship Opportunities - Software Engineer
We have an exciting and innovative Internship Program for students pursuing Computer Science degrees, with positions open in nearly all of our engineering offices. Google Engineering internships are typically full-time positions, are paid, and take place year-round. Start and end dates are flexible,with a minimum duration of three months. We want to make sure we provide a valuable learning experience and a deeper understanding of Google's work environment, culture, and delicious food. We encourage you to apply as early as possible in the academic year, possibly between September and December.
 
Find more information on open positions and the application process at: www.google.com/jobs/students.

 Comentarii (3)

Categorii:
Vezi pagina: 12345... 131415161718 1920212223... 3738394041 (407 rezultate)