Pagini: [1]   În jos
  Imprimă  
Ajutor Subiect: Merită să faci o facultate?  (Citit de 4970 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« : Aprilie 16, 2012, 23:06:22 »

http://infoarena.ro/blog/merita-sa-faci-o-facultate
Memorat
caen1
Client obisnuit
**

Karma: 22
Deconectat Deconectat

Mesaje: 75



Vezi Profilul
« Răspunde #1 : Aprilie 17, 2012, 04:46:24 »

Din cate am inteles, tu spui ca rolul facultatii este de a-ti oferi o idee generala asupra cat mai multor subiecte. Deci accentul cade pe varietate, nu pe cunostintele dintr-un singur domeniu. Dar de ce nu poti obtine asta si pe cont propriu? Vrei web dev? Gasesti resurse peste tot. Vrei sisteme de operare? Se gasesc carti bune, plus codul de la Linux. Compilatoare? La fel. Si lista poate continua. Nu ar trebui sa-ti ia mai mult de doua luni ca sa-ti faci o idee decenta despre un subiect.
Memorat
devilkind
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 284
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.240



Vezi Profilul
« Răspunde #2 : Aprilie 17, 2012, 07:05:29 »

Nu e chiar acelasi lucru. E adevarat ca unor le place sa lucreze singuri acasa, luand resurse de pe net, dar la facultate mi se pare ca poti creste mult mai mult. Sunt de acord cu buru ca trebuie sa ai o motivatie intrinseca mare ca sa faci informatica, dar de multe ori o motivatie extrinseca ajuta mult. De exemplu cazul meu in care eu sunt o persoana destul de lenesa, iar anul trecut am avut ca tema sa fac un compilator (pe care l-am si facut de altfel scesiltium) in echipa cu inca 2 oameni. Daca as fi lucrat singur fara un deadline extern nu cred ca l-as fi facut. Avand insa un deadline de la facultatea (trebuia sa il facem pana la sfarsitul semestrului) ne-am motivat si am zis "hai ma sa il facem". Totodata e mai fun. Adica noi ne intalneam n weekenduri, ne inchideam intr-o camera de camin, codam de dimineata pana seara, comandam pizza, radeam, glumeam. La final am scris un program care sa verifice ca un numar e prim si dupa ce am mai reparat buguri and stuff si a mers, ne-am dus in carciuma din fata caminului si ne-am pus frumos la o bere. Daca nu ar fi existat motivatia faptului ca "dude, tre sa il facem ca se duce deadlineu de la facultate" ar fi aparut cu siguranta situatii in care membrii din echipa ar fi zis "bah hai ca mai lucram maine ca acuma tre sa ma duc sa ma intalnesc cu prietena sa iesim la un film".

Pe de alta parte nu gasesti asa multe resurse pe net despre fiecare domeniu. De exemplu am avut si eu un curs de grafica care mi-a placut si mie foarte mult, insa daca incerci sa cauti pe net o documentatie decenta pentru OpenGL o sa ai o surpriza majora, there is none (sau poate nu am gasit-o eu). Si chiar daca ai gasi o documentatie de openGL o sa iti dea eventual niste functii si o sa iti zica rezultatul lor. Cursul meu in schimb a fost unul mult mai interesant, mai ales ca profesorul care preda materia nu era la catedra de informatica ci la catedra de matematica ca profesor de geometrie. Practic la fiecare curs o ora faceam opengl cu functii din el si exemple, iar a doua ora faceam geometrie pura in care ne explica exact ce se intampla si cum se calculeaza pixelii, culoarea lor si toata alea (you don't find that on the internet).

Deci ca sa sum up, avantajele facultatii fata de invatarea pe cont propriu ar fi:
- O motivatie externa care se adauga la cea intrinseca.
- Posibilitate mai mare de aprofundare

Vroiam sa mai fac un comentariu la ce a zis buru relativ la oamenii care zic ca "da facem chestii inutile". Si eu ziceam la fel ca voi, iar acuma am inceput sa realizez ca nu e chiar asa, daca ajungi sa zici chestia asta parerea mea este ca e vina profesorului pentru ca nu a mentionat la ce e buna materia lui. Si aici o sa dau 2 exemple.
1. Cursul de logica din anul I: Cand am avut cursu am crezut ca e cel mai inutil curs ever si ca nu o sa imi trebuiasca niciodata chestia asta. Si am trait cu parerea asta pana acum vreo 2-3 luni cand m-am apucat sa citesc pentru licenta. Licenta presupune extragerea de date semantice dintr-un articol (impart in propozitie si pentru fiecare propozitie sa determini subiectul, predicatul, complemente etc.), domeniu cunoscut ca NLP (natural language processing) in computer science. Mare mi-a fost surpinderea sa vad ca se folosesc cunostintele de logica pe care trebuia sa le am din anu I, asa ca a trebuit sa iau cursu de logica la mana din nou ca sa pot intelege paper-urile alea.
2. Cursul de geometrie din anul II: Nu am putut fi prezent fizic la curs asa ca m-am apucat de citit dupa aia cursul profesorului. Primul capitol se numea curbe de interpolare, iar prima propozitie zicea ceva de genu "Avem n puncte in plan si vrem sa determinam o curba care trece prin toate aceste puncte". Mi s-a parut o problema foarte interesanta si vroiam sa vad cum face. Nu m-am ridicat de pe scaun pana cand am ajuns la cursul 8 (vreo 150 de pagini) cand am reusit sa inteleg curba bezier. Daca nu ar fi existat propozitia aia la inceput in care zicea ce vroia sa faca pana la final, foarte probabil mi-as fi pierdut interesul pe drum.
Mi s-a intamplat la multe cursuri sa stau acolo in sala, sa vina profesorul sa faca nu stiu cate constructii matematice complexe, iar eu la un moment dat sa imi pierd pur si simplu interesul. La final insa ajungea la un rezultat foarte interesant, iar privirea pe fata mea zicea ce de genu "pfff, daca zicea ca vrea sa ajunga la asta de la inceput as fi fost mult mai atent pe drum sa vad cum ajunge la asta."
Memorat
caen1
Client obisnuit
**

Karma: 22
Deconectat Deconectat

Mesaje: 75



Vezi Profilul
« Răspunde #3 : Aprilie 17, 2012, 07:28:20 »

Si eu sunt foarte lenes si inteleg perfect ce ai spus la inceput. De altfel, ziua n-am niciun chef sa fac nimic, iar cel mai bine ma desfasor intre 2 si 5 dimineata. Dar eu ma refeream doar la acumulatul de cunostinte, nu la atmosfera sau la partea sociala. Partea cu posibilitatea mai mare de aprofundare nu prea am inteles-o. Sunt de acord ca nu poti inlocui un profesor bun, dar cam cati ai avut pana acum?
Memorat
devilkind
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 284
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.240



Vezi Profilul
« Răspunde #4 : Aprilie 17, 2012, 09:12:23 »

Eu sunt la UNIBUC nu la politehnica.

@caen: Chiar am avut cativa profesori buni. Cred ca in general vei aprofunda si vei intelege mai bine chestiile din facultate decat de pe net, sau poate tu inveti altfel de pe net. Eu de obicei cand nu stiu sa fac ceva caut pe net ce imi trebui rezolv problema pe care o aveam and that's it. In facultate cand iti prezinta profu (cam oricare prof) iti va trata cam toate problemele care pot aparea, iti va da rezolvari si iti va face demonstratii pentru a intelege exact de ce e asa.
Memorat
trebedea
Echipa infoarena
Strain
*****

Karma: 2
Deconectat Deconectat

Mesaje: 13



Vezi Profilul
« Răspunde #5 : Aprilie 17, 2012, 09:14:50 »

Si mai sunt niste lucruri la care te ajuta facultatea si gandirea de ansamblu: poti sa intelegi probleme ce transcend un pic domeniul tau, pentru ca ai idee despre ce se intampla si afara lui. In plus, poti trece oricand (sau nu chiar oricand) intr-un alt domeniu, mai mult sau mai putin legat cu ce ai facut pana atunci.

Dupa cum am spus in multe alte dati, daca esti foarte bun si auto-didact poti sa te descurci singur si nu ai nevoie de facultate. Mai multe detalii: http://automaticacalculatoare.wordpress.com/2011/04/25/facultate-vs-alte-proiecte-in-computer-science/ (acolo este partea I, exista si o continuare).
Memorat
nash
De-al casei
***

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 109



Vezi Profilul
« Răspunde #6 : Aprilie 17, 2012, 09:46:27 »

Facultatea aduce un plus de valoare in pregatire. Este o perioada in care sunt prezentate multe directii practice si teoretice ale domeniului de care ai sansa sa nu fi auzit ( pentru ca oricat de autodidacti am fi noi exista tot timpul directii de cercetare care ne scapa ) si care iti vor schimba perceptia asupra modului cum interactioneaza lucrurile.

Cu toate astea am o parere putin diferita . Cred ca poti sa inveti si singur. Problema este insa curba de invatare care este mult mai lenta ( informatia exista… universitatea nu este singurul loc unde se gaseste ) insa este nepractic/neeconomic etc ca sa fi nevoit sa cauti tot timpul tu informatiile despre un anumit domeniu pentru ca pana a ajunge sa dai de cartea care merita sa o citesti va trebui sa mai citesti inca nu stiu catea care sa te duca la ea… si asta de cele mai multe ori e o pierdere de timp… sau pentru ca poti sa primesti intr-un mod comprimat informatia care altfel ar trebui sa necesite mai mult timp. De altfel avantajul unuei facultati este si posibilitatea de a interactiona cu oamenii care au o anumita experienta in domeniul respectiv si asta nu numai prin intrebari legate de problemele de intelegere a materiei ci chiar in timpul procesului de invatare ( in timpul cursului - este mare lucru sa nu ramai blocat intr-o chestie marunta si sa poti sa treci la urmatoarea problema - ).

Viziunea de ansamblu pe care ti-o poate prezenta in cadrul unui curs asupra noilor notiuni este inca un lucru important care altfel ar necesita mult mai mult timp personal din partea fiecaruia.

Tibi : Domnu' Stupariu are un stil de a preda care il scoate in evidenta in facultate Smile
Daca vrei o documentatie de OpenGL/grafica iti dau eu bibliografie… dupa cum spuneam… necesita ceva timp sa sti ce sa cauti… informatia este insa acolo Smile
« Ultima modificare: Aprilie 17, 2012, 09:59:54 de către nash mit » Memorat
caen1
Client obisnuit
**

Karma: 22
Deconectat Deconectat

Mesaje: 75



Vezi Profilul
« Răspunde #7 : Aprilie 17, 2012, 15:38:27 »

Citat
Cu toate astea am o parere putin diferita . Cred ca poti sa inveti si singur. Problema este insa curba de invatare care este mult mai lenta ( informatia exista… universitatea nu este singurul loc unde se gaseste ) insa este nepractic/neeconomic etc ca sa fi nevoit sa cauti tot timpul tu informatiile despre un anumit domeniu pentru ca pana a ajunge sa dai de cartea care merita sa o citesti va trebui sa mai citesti inca nu stiu catea care sa te duca la ea… si asta de cele mai multe ori e o pierdere de timp… sau pentru ca poti sa primesti intr-un mod comprimat informatia care altfel ar trebui sa necesite mai mult timp. De altfel avantajul unuei facultati este si posibilitatea de a interactiona cu oamenii care au o anumita experienta in domeniul respectiv si asta nu numai prin intrebari legate de problemele de intelegere a materiei ci chiar in timpul procesului de invatare ( in timpul cursului - este mare lucru sa nu ramai blocat intr-o chestie marunta si sa poti sa treci la urmatoarea problema - ).
Sunt de acord cu prima parte, curba de invatare este, intr-adevar, mult mai lenta, iar la inceput vei simti ca nu faci niciun fel de progres, mai ales comparat cu cineva care ia un curs la facultate. Pe termen scurt, poate parea ca nu merita. Insa pe termen lung, nu mi se pare o pierdere de timp.

De exemplu, sa zicem ca vrei sa inveti sa faci pagini web. Daca iei un curs la facultate, pare destul de simplu: te invata niste HTML, poate JavaScript, si PHP + MySQL. Nu vei avea mereu timp sau chef sa studiezi lucrurile in detaliu, deci vei lua de bun tot ce-ti spune profesorul, iar cateodata ce afli de la el poate fi incomplet, gresit sau depasit. La sfarsit, probabil vei putea implementa un forum engine decent. Daca incerci sa inveti singur, lucrurile vor merge mai greu la inceput, dar vei afla rapid de mai multe tehnologii, vei invata ca nu ai doar PHP si MySQL la dispozitie, vei sti cum functioneaza un server web si ce-i ala un rendering engine, pe langa multe altele. Nu ai nevoie de toate lucrurile astea ca sa faci un forum engine, dar vei intelege mult mai bine ce se intampla in spate, iar pe termen lung, sigur iti va aduce beneficii.

E posibil sa tratez eu superficial situatia dintr-o facultate, dar strict din punctul de vedere al materiei, cred ca cineva motivat poate face treaba cel putin la fel de buna si individual. Iar despre motivatia extrinseca, nu te opreste nimeni sa colaborezi la proiecte cu alte persoane interesate de aceleasi lucruri ca si tine.
Memorat
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« Răspunde #8 : Aprilie 17, 2012, 23:58:25 »

O parte importanta a facultatii e ca pune oameni cu interese comune impreuna. Inveti de la cursuri multe, dar cel mai mult inveti singur si de la colegi.

De unu singur, faci efort mult mai mare si inveti lucrurile superficial pentru ca nu te contrazice nimeni.
Memorat
rgrig
De-al casei
***

Karma: 46
Deconectat Deconectat

Mesaje: 144



Vezi Profilul WWW
« Răspunde #9 : Aprilie 18, 2012, 10:02:07 »

Dar liceul a meritat facut? Uita-te la colegii de generala care nu l-au facut.
Dar scoala generala a meritat facuta? Uita-te la oamenii mai putin norocosi nascuti in alte tari.
Merita facultatea facuta? Ia sa vedem: Cam ce procent din angajatii Google, Facebook, etc. au doar liceul?

Problema nu este daca merita facuta facultatea. Problema este de ce merita facuta facultatea, in ciuda faptului ca de multe ori pare sa fie plictisitoare, sa nu foloseasca ultimele tehnologii, multi studenti spun ca nu e utila si asa mai departe. Asta este intrebarea la care ar trebui sa va ganditi.
Memorat
bogdan2412
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 410
Deconectat Deconectat

Mesaje: 951



Vezi Profilul
« Răspunde #10 : Aprilie 18, 2012, 17:27:53 »

Cam ce procent din angajatii Google, Facebook, etc. au doar liceul?

Aceste doua firme sunt probabil cele mai proaste exemple pe care le puteai da. Nu pot vorbi cu siguranta despre Google, dar Facebook te incurajeaza sa lasi facultatea si sa lucrezi pentru ei daca te vor destul de mult. Stiu asta pe proprie piele si presupun ca tocmai din cauza firmelor de genul asta, unde educatia formala nu este privita ca singurul factor intr-o decizie de angajare, a simtit Buru nevoia sa scrie un post despre aceasta tema.

Evident ca procentul e mic - iti trebuie multa convingere ca sa te lasi de facultate avand in vedere ca toata lumea din jurul tau o face, si, in acelasi timp, e greu sa vii din liceu cu suficiente cunostinte cat sa fii angajat. Daca compari procentul cu alte companii, insa, sunt sigur ca va fi mai mare.

[Edit] A nu se intelege ca incurajez pe altii sa aleaga una din cele doua variante. Nu cred, insa, ca raspunsul la intrebare este asa evident pentru toata lumea, cum sugerezi.
« Ultima modificare: Aprilie 18, 2012, 17:42:42 de către Bogdan-Cristian Tataroiu » Memorat
rgrig
De-al casei
***

Karma: 46
Deconectat Deconectat

Mesaje: 144



Vezi Profilul WWW
« Răspunde #11 : Aprilie 18, 2012, 19:08:35 »

Stiu si la Google oameni care au doar liceul si stiu si ca te incurajeaza sa te lasi de scoala (PhD cel putin) ca sa te angajeze. Dar asta nu schimba faptul ca procentul de angajati care nu au facultatea e foarte mic. Si asta nu este numai fiindca oamenii nu pleaca de la facultate din inertie. Intrebarea e ce procent din studentii de la facultate sunt asa de buni cat sa-i incurajeze Facebook sa se lase si sa vina la ei? Experienta ta personala nu este una tipica.

Edit: Nu vreau sa sugerez nici un raspuns pentru toata lumea. Pur si simplu am sugerat o alta intrebare, legata de cea din titlu, la care mi se pare ca merita ca fiecare sa se gandeasca.
Memorat
filipb
Nu mai tace
*****

Karma: 232
Deconectat Deconectat

Mesaje: 929



Vezi Profilul
« Răspunde #12 : Aprilie 18, 2012, 19:12:13 »

Merita facultatea facuta? Ia sa vedem: Cam ce procent din angajatii Google, Facebook, etc. au doar liceul?

Problema nu este daca merita facuta facultatea. Problema este de ce merita facuta facultatea

Faptul ca, sa zicem, 99% din angajatii unor companii au facultate nu raspunde la intrebarea daca merita, ci raspunde la intrebarea daca trebuie. Prin merita ma refeream mai mult la motivatia personala, si de aceea cred ca postul raspunde si la intrebarea pe care ai sugerat-o tu, de ce.

Altfel spus, X, Y, Z au ajuns cineva si au facut facultate, deci implica (trebuie) sa fac si eu facultate ca sa ajung cineva, asta e logica imediata. Fara facultate nu pot ajunge cineva. Dar daca factorii astia externi ar fi eliminati si facultatea ar fi facuta doar de 1% din oameni, atunci merita sa o fac?

Asa vad eu lucrurile cel putin.
« Ultima modificare: Aprilie 18, 2012, 19:23:48 de către Filip Cristian Buruiana » Memorat
rgrig
De-al casei
***

Karma: 46
Deconectat Deconectat

Mesaje: 144



Vezi Profilul WWW
« Răspunde #13 : Aprilie 18, 2012, 19:23:40 »

cred ca postul raspunde si la intrebarea pe care ai sugerat-o tu, de ce.

Sunt de acord; postul tau mi se pare ca merge in directia buna, constructiva. Ma refeream mai mult la unele comentarii...
Memorat
Marius
Nu mai tace
*****

Karma: 154
Deconectat Deconectat

Mesaje: 572



Vezi Profilul
« Răspunde #14 : Aprilie 21, 2012, 12:10:04 »

Cred că timpul petrecut în facultate poate fi comparat cu două lucruri ce le-am auzit de la alți oameni:

1. După ce vei termina armata vei fi fie mai deștept fie mai prost. La fel nu vei mai rămâne. Și cred că e valabil și pentru facultate, măcar că îți dovedește că nu e cazul să o faci.
2. După ce citești o carte, nu vei mai fi niciodată cum ai fost. Puneți acum în context facultatea în locul cărții.

Merită să depui acest efort de a încerca o facultate. Vei înțelege, prin comparație cu alții ce nu au avut acest privilegiu, că ești mult mai flexibil. Și zic că merită să o încerci, fiindcă e greu să răspunzi la întrebările 'de ce trebuie', 'dacă trebuie', fără să fi trecut prin experiență.

Mulți sunt adepții studiului individual, dar care recunosc că nu ar fi reușit fără comunitatea din jurul lor.

Caz concret: am uneori momente în care mă întreb de ce vreau să termin Masterul, însă văd că există aspecte de care nu am știut, de care nu m-aș fi apucat dacă nu aș fi primit eterna temă sau aș fi eșuat în a lucra în echipă, mai târziu, dacă nu aș fi fost 'obligat' de școală.
Memorat

Faceti lucrurile simplu: pe cat de simplu posibil, dar nu mai simplu.
Pagini: [1]   În sus
  Imprimă  
 
Schimbă forumul:  

Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2013, Simple Machines