Merită să faci o facultate?

filipb
Filip Cristian Buruiana
16 aprilie 2012

Eu cred că da. În continuare tot ce scrie mai jos se bazează doar pe experienţa proprie, deci exemplele sau afirmaţiile se referă la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din UPB, iar concluziile sunt doar o părere personală şi nu un adevăr general valabil.

Prin verbul "a face" din titlu înţeleg nu doar promovarea, ci şi depunerea unui efort constant. Mai mult, nu mă refer la o motivaţie extrinsecă - "programatorii nu mai plătesc impozit", "obţin şi eu o diplomă". Mă refer la motivaţia intrinsecă, personală, care ar trebui să fie cel puţin la fel de importantă ca prima. M-am decis să scriu despre subiectul ăsta pentru că aud de prea multe ori: "se fac numai lucruri inutile", "nu mă ajute la nimic", şi nu sunt de acord cu asta.

Cred că rolul unei facultăţi nu este să te scoată vre-un guru într-un anumit domeniu. Rolul unei facultăţi este să îţi ofere o perspectivă cât mai generală asupra unor subiecte foarte variate, din care să poţi alege mai târziu, pe plan profesional, ce iţi place şi ce nu. Trebuie să găseşti lucrul la care esti cel mai productiv şi aria în care ai impactul maxim. De exemplu, nu sunt mare fan al jocurilor pe calculator, dar mi-a placut mult să joc GTA şi mă gândeam că ar fi fain sa programez la aşa ceva. Am făcut grafică la facultate şi am fost chiar foarte entuziasmat la început. Am scris propriul joc 3D cu maşini la care am lucrat o săptămână în vacanţa de iarnă, dar după asta nu prea mai eram aşa entuziasmat şi mi-am dat seama că pe termen lung nu mi-ar plăcea să fac asta. La fel, am crezut că imi place să lucrez low-level şi am ales Sisteme de Operare 2 la facultate. Deşi e interesant, dupa ce am scris nişte drivere mici şi am citit ceva cod kernel, mi-am dat seama ca e mult prea de detaliu şi că, cel puţin pentru moment, vreau să mă orientez către altceva.

Vederea de ansamblu de care am vorbit mai sus nu o obţii nici alegând un job la o firmă, fie ea şi de top. Jobul îţi permite să explorezi, dar până la un anumit nivel. Da, ai o grămadă de lucruri de învăţat, dar în general ele converg. Nu o să ai ocazia în cadrul unui job să foloseşti şi motoare grafice şi tehnologii web, să scrii compilatoare şi drivere, să foloseşti reţele neurale şi algoritmi genetici sau să pui o reţea pe picioare. Singurul loc unde divergenţa asta are sens este în timpul studiilor.

Desigur, alternativa în care te focusezi să lucrezi la ce îţi place şi nu pui accent pe facultate stă în picioare atâta timp cât eşti super capabil, responsabil, şi ştii să îţi valorifici timpul la maxim. Totuşi, una este să ai un deadline personal, şi alta este să ştii că ai un deadline impus pe care nu poţi să îl ratezi. Mediul pe care facultatea ţi-l oferă e mai apropiat de viaţa reală, şi cu cât te obişnuieşti cu anumite restricţii mai devreme cu atât mai bine. În plus, facultatea nu ar trebui să fie numai acumulare de cunoştinţe. Networking-ul pe care îl faci la facultate e la fel de important, pentru că de fapt interacţionezi cu viitori experţi din acelaşi domeniu, la care poţi avea deschidere mai târziu. Din ce am mai văzut sau auzit, aici cred că este şi diferenţa dintre o facultate de top din România şi una de top din afară, de exemplu. Nu neapărat în cunoştinţele pe care le dobândeşti, care pot fi cel puţin comparabile. Şi nu neapărat în resursele pe care le primeşti, pentru că, cel puţin pe IT, nu avem nevoie de super-laboratoare sau substanţe rare pe care, din motive financiare, să nu le găsim la noi.

Tu ce crezi? Merită să faci o facultate?

Categorii:
remote content