Pentru android, in principal este java, si pentru ios objective c!
Totusi, nefiind ei chiar prosti, pentru android exista ndk, care te lasa sa lucrezi in cod nativ (c, de exemplu) , pentru ios nu am incercat niciodata, dar se pare ca exista ceva pentru java!
Oricum, chiar daca ai zis ca "nu-ti prea place" chiar iti sugerez sa continui sa incerci, eu am renuntat o data, dar a doua oara am priceput, si acum doar cand ma gandesc la antichitatea de C imi face greata

Sunt multe lucruri superioare in java fata de c, singurul avantaj pe care il are cel din urma fiind viteza, si diferenta chiar nu e asa mare!
Pentru developing in android, eu sugerez Netbeans, nu mi-a placut niciodata Eclipse, Nb e mult mai bun ca si interfata, si are multe lucruri deja bagate pentru care, la eclipse, ai nevoie de plugin-uri speciale!
Pentru ios, exista Xcode, care e chiar decent!

Legat de locuri de unde sa inveti, din proprie experienta, video-urile sunt cea mai rea metoda, daca totusi vrei poti cauta thenewboston pe youtube, are video-uri si pentru java, android, c++, si ios!

Altfel, o carte e mereu buna!

Ar putea parea mai ciudat la inceput cum functioneaza android-ul, pentru ca trebuie sa folosesti XML pentru interfata, etc. Dar daca te tii chiar merita, eu de exemplu fac bani frumosi (nu doar din android, fac si pentru alte platforme) si chiar e o activitate placuta de facut! ^.^