Pagini: 1 [2]   În jos
  Imprimă  
Ajutor Subiect: Revolutie la Chisinau  (Citit de 7887 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
marcelcodrea
Nu mai tace
*****

Karma: 173
Deconectat Deconectat

Mesaje: 217



Vezi Profilul
« Răspunde #25 : Aprilie 08, 2009, 22:56:17 »

Sper că analiza mea nu e găunoasă şi doar exprimarea superficială m-a făcut să fiu înţeles greşit.  Smile

Nu voiam să spun că statul român ar finanţa acţiuni de vandalizare în ideea ta. Este de ajuns să le încurajeze prin declaraţii de bărbaţi, nu de m**eri îmbrăcate cu "pantaloni de stofa si sacou de barbati". L-am urmărit pe ministrul de externe, Cristi Diaconescu, aseara la Sinteza Zilei, unde remarca destul de sfios că în acest moment România nu are mijloacele diplomatice necesare să susţină că alegerile în Republica Moldova nu sunt corecte, deoarece nu s-a angajat anterior ca observator oficial şi OSCE, autoritatea europeană care s-a angajat în acest sens nu are prea multe de contestat.
În aceste condiţii nu înţeleg cum România poate cere repetarea unor alegeri pe care noi aştia 10-11 care am postat aici le considerăm frauduloase, 22 de milioane de români le consideră frauduloase, însă UE şi restul organizaţiilor care se vor democratice le consideră nefrauduloase şi chiar ei sunt cei care au supravegheat. În plus, întreb cum poate acţiona România ca liber arbitru din moment ce ea este principala ţintă a declaraţiilor acuzatoare de la Chişinău, un liber arbitru trebuie să fie validat de ambele părţi.

Eu solidarizez cu tinerii din Chişinău, masele de oameni acţionează afectiv şi este foarte bine, însă dacă vrem să facem cu adevărat o analiză pertientă trebuie să nu lăsăm patriotismul să ne afecteze. Eu am participat la şcoala de vară  organizată în oraşul din care provine şi Marius, unde am învăţat despre crimele comunismului şi ce a însemnat comunismul în România. (spun asta ca să nu mă consideraţi un om cu viziuni de stânga, sunt de acord că regimul comunist este unul nociv) Dacă vrem să răsturnăm regimul comunist în Moldova cu mijloace totalitare, hai să ieşim în stradă şi să îi incendiem, să mergem cu autobuzele şi să scandăm, să îl spânzurăm pe Voronin. Însă daca vrem ca lucrurile să decurgă natural, hai să mai aşteptăm încă 10-15 ani până când mor bătrânii care au votat cu comuniştii şi atunci tinerii moldoveni vor putea sa aleagă democraţia.
Democraţia nu operează cu intensitatea opţiunii, cu afecţiunea, ci cu majorităţi. Chiar dacă 49% şi-ar da viaţa pentru un anumit regim, dacă 51% sunt relaxaţi şi mănâncă savarine cu iaurt în timp ce votează cu regimul comunist, tot majoritatea va fi cea care impune.
Memorat
mariusdrg
Client obisnuit
**

Karma: 70
Deconectat Deconectat

Mesaje: 59



Vezi Profilul
« Răspunde #26 : Aprilie 09, 2009, 08:53:24 »


Ora 22:15: Au fost publicate rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Comunistii au obtinut 49,48% din voturile alegatorilor, care le asigura 60 de mandate in Parlament, insuficiente insa pentru a putea numi noul presedinte al republicii Moldova.
Au fost renumarate si Voronin nu mai este presedinte. Deci teoretic nu a fost nici lovitura de stat. Si asta chiar daca este insuficient demonstreaza clar ca rezultatele au fost frauduloase. Eu credeam sincer ca si la renumarare vor iesi tot atatea voturi... se pare ca au uitat acest detaliu. Din pacate statele europene nu au spus nimic concret. Cea mai trista lectie care trebuie trasa de aici este aceea ca statele moderne care desi sunt laudate ca au cel mai bun sistem de conducere intalnit vreodata in istorie nu au reusit inca sa gaseasca o solutie la problema preluarii comuniste a unui stat. Aceasta problema nu este noua, dar incompetenta oamenilor de stat a adus la momentul in care ea este o realitate vie. Avand in vedere ca in cam 15-20 de ani cea mai mare putere economica va fi un stat comunist si anume cel chinez, s-ar putea asta sa fie doar varful unui aisberg care il vedem dar ne este prea frica sa il ocolim.
P.S. As vrea sa felicit toti Moldovenii fiindca au facut un pas inainte. Domnul sa ii aiba in paza. Din cate am inteles vineri ar fi concluzia.
Memorat
marcelcodrea
Nu mai tace
*****

Karma: 173
Deconectat Deconectat

Mesaje: 217



Vezi Profilul
« Răspunde #27 : Iulie 31, 2009, 16:22:29 »

Inca o lovitura data celor care credeau ca o mare parte din cetatenii Republicii Moldova nu sunt comunisti. De data aceasta nu mai exista nicio urma de suspiciune ca alegerile au fost fraudate, fiind extrem de strans controlate de organizatiile competente europene. Eu sper ca in urma schimbului de generatii vom avea vecini democrati, cert e ca in prezent ei sunt comunisti nu pentru ca asa li s-a impus, ci pentru ca asa le place si asa s-au obisnuit.
Memorat
alexthero
De-al casei
***

Karma: 121
Deconectat Deconectat

Mesaje: 129



Vezi Profilul
« Răspunde #28 : Iulie 31, 2009, 17:35:58 »

Marcel, e o mare diferenta intre rezultatul de acum si cel de acum 2 (?) luni. Atunci comunistii aveau 60 de mandate, iar acum au 48. Tinand cont ca 60 mandate = 57%, iar 48 = 47% inseamna ca de la un guvern comunist conform rezultatelor de acum 2 luni se poate ajunge la un guvern democrat (53% din mandate). Avand in vedere unitatea de la alegerile prezidentiale ale partidelor democrate, eu sunt convins ca cele 4 partide democrate vor forma alianta de guvernare.

De asemenea, cred ca democratii vor putea alege presedintele. E nevoie de 61 de mandate pentru alegerea presedintelui, dar comunistii nu-si pot permite inca o tura de anticipate (au pierdut 10% in 2 luni), asa ca vor fi nevoiti sa treaca in opozitie acum. Eu cred ca e o mare diferenta de la guvern comunist (majoritar) + presedinte comunist la guvern democrat majoritar + presedinte democrat, dar astept sa ma contrazici.
Memorat

Tine minte ca mintea conduce pumnu, nu invers
Mishu91
Nu mai tace
*****

Karma: 169
Deconectat Deconectat

Mesaje: 751



Vezi Profilul
« Răspunde #29 : Iulie 31, 2009, 17:54:37 »

Chiar daca va veni un guvern democrat, alaturi de un presedinte democrat vecinii de peste Prut vor trai o mare deziluzie, asa cum a trait si neamul nostru o deziluzie dupa revolutie. Nu se pogori raiul acolo, ci din contra, foarte probabil vor incepe sicane de la Moscova, iar Uniunea Europeana si SUA nu cred ca isi vor permite sa ii tina in brate, mai ales in vremuri tulburi cum sunt acestea.
Memorat
marcelcodrea
Nu mai tace
*****

Karma: 173
Deconectat Deconectat

Mesaje: 217



Vezi Profilul
« Răspunde #30 : Iulie 31, 2009, 18:26:29 »

Aici se poate urmari un scurt material despre procedurile electorale din Moldova.
Eu nu pot sa contrazic matematica, un coleg de-al meu a incercat si a ramas corigent, pot doar sa remarc urmatoarele aspecte :

1. S-au prezentat la urne doar 58.8% din cetatenii cu drept de vot. Intotdeauna neprezentarea la vot se contorizeaza in studiile sociologice ca optarea pentru continuitate, acesti oameni nu vor sa schimbe nimic, de aceea eu nu cred ca partidul comunist are vreun tremur in ceea ce priveste o noua runda de alegeri. Consider ca opozitia si-a atins maximul, ea a fost cea care a mobilizat, a indemnat la schimbare si ma surprinde si pe mine pe cat de putina lume a convins sa iasa la vot, ce sa mai vorbim de lume care a iesit si a votat pentru ea(de aceea am atribuit in postul de mai sus esecul opozitiei, un factor a fost neprezentarea la urne). Ca o concluzie a acestui prim aspect, eu nu cred ca rezultatele astea ii intimideaza pe comunisti.
2. Asa cum afirma si unul din liderii opozitiei, pentru rasturnarea presedintelui mai au nevoie de 7-8 mandate, deci nu il pot da jos pe Voronin, care propune prim-ministrul. Ei au destule mandate pentru a valida un guvern, oricare ar fi el. Insa prim-ministrul si implicit guvernul va fi propus de comunistul de serviciu Voronin. Este ca si cum te-ai bucura ca poti sa alegi....intre spanzurare si scaun electric pentru pedeapsa capitala, care a fost aleasa pentru tine.

Cu toate acestea eu am subliniat anterior esecul moral al opozitiei care, insumand toate partidele care o reprezinta(cazul cel mai bun, cand niciun partid nu cedeaza tentatiei puterii alaturandu-se partidului comunist), a acumulat ~51.14% din 58.8%(cei care s-au prezentat la vot) adica 30% din voturile cetatenilor cu drept de vot pe care putea sa ii convinga sa schimbe ceva.
Memorat
alexthero
De-al casei
***

Karma: 121
Deconectat Deconectat

Mesaje: 129



Vezi Profilul
« Răspunde #31 : Iulie 31, 2009, 18:43:59 »

M-am uitat la materialul pe care l-ai prezentat, si, chiar daca nu sunt sigur ca am inteles exact procesul de alegere al presedintelui, numirea prim ministrului si a guvernului, vad un pic altfel lucrurile.

In primul rand cei care nu s-au prezentat la vot nu au luat decizia continuitatii, ci au luat decizia ca ei sunt de acord cu restul, oricare ar fi decizia lor. Asa se intampla in orice lucrare statistica, unde un esantion reprezinta toata populatia. Deci, 51.14% din 58.8% e egal cu 51.14% din 100% pentru simplul fapt ca ceilalti nu au facut nici o alegere.

In al doilea rand, aici nu e vorba de rasturnarea presedintelui ci de alegerea presedintelui. Adica, procesul, foarte simplificat (daca am inteles eu bine) e: se vor face niste propuneri si se va vota. Daca unul dintre cei propusi are 61 de voturi, e noul presedinte. Noul presedinte propune prim-ministrul, care are nevoie de 50% din voturi pentru a fi validat, iar acesta propune guvernul (din nou 50% din voturi pentru a fi validat). Deci, guvernul si prim-ministrul NU vor fi propuse de Voronin, ci de altcineva, noul presedinte al Moldovei. Singura problema e daca partidele democratice pot impune sau nu presedintele.

Oricum, nu zic ca va fi rai in Moldova, sau ca democratii sunt mai buni ca comunistii in toate aspectele, dar zic ca acesta e un pas ce trebuia facut la un moment dat, si ca, chiar daca economic nu o vor duce mult mai bine pentru o perioada indelungata (vezi Romania) o sa se bucure, cel putin, de mai multa libertate a informatiei, care e foarte importanta pentru schimbarea mentalitatii votantilor pentru urmatoarele alegeri.
Memorat

Tine minte ca mintea conduce pumnu, nu invers
Pagini: 1 [2]   În sus
  Imprimă  
 
Schimbă forumul:  

Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2013, Simple Machines