infoarena

Comunitate - feedback, proiecte si distractie => Off topic => Subiect creat de: Tataranu Vlad din Aprilie 07, 2009, 22:53:42



Titlul: Revolutie la Chisinau
Scris de: Tataranu Vlad din Aprilie 07, 2009, 22:53:42
Ce parere aveti de revolutia(?) din Republica Moldova?
Se pare ca a fost organizata prin Twitter (http://search.twitter.com/search?q=%23pman) si Facebook :D

Un doi, un doi! Comunistii la gunoi! :evil:


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Savin Tiberiu din Aprilie 07, 2009, 23:05:59
Sper ca nu e nevoie sa spun ca parerea mea despre revolutia de la Chisinau e ca e ok si ca chiar ar trebui refacute alegerile frauduroase.

A fost si la noi protest in semn de solidaritate in Bucuresti in Piata Universitatii si in Cluj in Piata Avram Iancu cred, asa ca o sa imi exprim mai mult parerea asupra acestui eveniment (ma refer la cel din Bucuresti). Mi s-a parut putin cam de umplutura. Adica ma rog, e adevarat ca era doar un protest de solidaritate, deci nu avea un scop clar si concis. Cu toate acestea insa s-au facut si niste cereri asupra carora dupa parerea mea nu s-a insistat destul.  Adica mai mult decat de solidaritatea noastra, moldoveni au nevoie ca guvernul romaniei sa nu ramana indiferent la ceea ce se intampla peste Prut, si sa implice in cazul in care armata o sa intervina pentru stoparea revolutiei si sa inceapa sa traga in oameni, pentru a nu repeta istoria trista de la noi din anul 1989. Cam asta era cererea, cam subtila dupa parerea mea, a protestului din piata universitatii. Insa dupa parerea mea s-a insistat prea mult pe injuraturi si batjocori aduse la adresa lui Vladimir Voronin sau chiar a lui Ion Iliescu la un moment dat. Chestiile de acest gen mi se par ca sunt ceva de genu... pointing out the obvious. Comunisti sunt rai, si vrem sa scapam de ei. Wow, that something new. Ma rog, e posibil ca asa sa mi se para mie pentru ca asa am fost crescut, din cate am inteles in R. Moldova istoria e putin schimbata deci nu se stie exact ce mentalitate au oameni de acolo. Oricum aceste lucruri nu fac decat sa prezinte problema, insa nu se ofera nici o solutie, ceea ce face ca protestul sa nu devina altceva decat un sprijin moral, insa fara a aduce un ajutor concret.

Nu stiu cum a fost la cluj, insa in Bucuresti mi s-a parut cam slabuta organizarea, e drept ca nici nu au avut mult timp la dispozitie. Protestele vor continua din nou maine in Piata Universitatii de la ora 20:00.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Andrei Homorodean din Aprilie 07, 2009, 23:24:52
Manifestantii nu vor avea sprijinul marilor puteri daca se vor comporta violent. Daca nu se poate demonstra ca au fost falsificate alegerile, ceea ce se intampla acum ar putea fi considerata o lovitura de stat... lucru ce nu e tocmai ok.
Nu cred ca vor fi prea multe victime, ca daca ar face din cativa dintre ei martiri, si-ar pune in cap populatie si mai tare..
Cat despre pozitia romaniei.. Basescu nu a comentat nimic.. Si singurul neajuns pare a fi sa nu avem un stat comunist la granita ue. Era de asteptat.
Parerea mea.. nu stiu.. Cred ca daca presedintele ar fi tinut la tara lui ar fi demisionat pana acum. Mai bine ce vrea gloata, decat victime.

Ca fapt divers... Am citit undeva ca nebunii de la un spital de nebuni au fost dusi sa voteze pentru comunisti.. :)


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: dragus marius din Aprilie 07, 2009, 23:38:46
Problema e alta dupa parerea mea. Problema e ca acum e seara si lumea se intoarce acasa sa doarma, moment tocmai bun ca KGB-ul sa apara sau serviciile lor secrete. Cat despre presedintele lor... el e un om tipic comunismului, condus de ideea ca el stie mai bine si nu ii pasa de nimic altceva decat de propriile-si interese, in nici un caz de populatie. Il vad in stare sa traga cu sange rece in populatie. Si aici vine a 2a problema, acelasi presedinte are in agenda politica apropierea de rusia si alte chestii de genu (http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Voronin aici se poate vedea daca nu ma credeti pe cuvant) daca nato intervine ca alianta rusia sigur va actiona ca si in cazul osetiei si isi va face felul. In schimb daca romania ar actiona ca un liber arbitru si ar zice ca organizeaza alegerile si ar lua o pozitie hotarata impotriva violentei ar insemna cu totul altceva. Rusia nu ar fi indreptatita sa intre in tara, Nato ar sustine tacit si indiscret Romania probabil si se va face dreptate. Dar dupa cum se stie... la puterea romaniei sunt niste femei cu pantaloni de stofa si sacou de barbati.... Si nu numai ca nu au actionat clar si precis, dar nici macar nu au dat vreo declaratie de presa....Lucru scandalos, macar sa zica ca sunt de partea moldovenilor si asa mai departe. Daca cumva armata trage in populatie revolta se va sfarsi intr-un mod sangeros. Deci ca concluzie eu ceea ce cred despre revolutie e ca e o initiativa extraordinara, ca lumea din romania de partea celalata a prutului ar trebui sa invetze ceva din asta, dar ca soarta ei depinde in proportie de 50% de cum va reactiona poporul roman de aici. Deci intr-un fel avem soarta legata, din nou, noi cu fratii de peste Prut. Pe de alta parte se poate si ca Vladimir Voronin sa cedeze nervos si sa plece de buna voie fara interventie militara sau alte chestii de la putere, ceea ce ar fi cel mai bun scenariu, dar ma indoiesc.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Savin Tiberiu din Aprilie 07, 2009, 23:48:26
Aici (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5556467-video-update-chisinau-ciocniri-intre-cei-30-000-manifestanti-politie-cladirea-parlamentului-flacari-ora-22-00.htm) e un articol pe aceasta tema care prezinta destul de bine cam cum sta treaba. Ma rog e putin stupid ptr ca e scris invers dar nah, adica update-urile sunt trecute la inceputul paginii de fiecare data, deci daca vreti sa cititi evenimentele in ordine cronologica trebuie sa incepeti de la sfarsit :P


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Tataranu Vlad din Aprilie 07, 2009, 23:57:35
Radio Vocea Basarabiei - http://87.248.162.116:8000/listen.pls (http://87.248.162.116:8000/listen.pls)
Pe Twitter au aparut acum 3 ore niste zvonuri ca tancurile rusesti de la Tiraspol au pornit spre Chisinau. Sa speram ca nu-i adevarat :o


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Savin Tiberiu din Aprilie 08, 2009, 00:21:24
Am deschis radio-u ala si tocmai a inceput o melodie care zice "Nu uita ca esti romaaaan". Poate ca nici noi nu ar trebui sa uitam ca si ei sunt romani.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Tataranu Vlad din Aprilie 08, 2009, 00:35:23
S-a intrerupt la un moment dat transmisiunea telefonica si au bagat "Treceti batalioane romane carpatii" :)

LE: Cica se trage, dar cu munitie oarba. Nu mi se pare o idee prea buna :thumbdown:


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Bogdan-Cristian Tataroiu din Aprilie 08, 2009, 10:30:35
Pana acum, alegerile nu au fost dovedite ca fiind fraudate de catre organizatii externe (OSCE a zis ca s-au desfasurat corect), si atata timp cat nu se dovedeste asta, 44% din populatie care face proteste ca nu le convine rezultatul nu pot sa faca nimic pentru ca, teoretic, 56% le convine si nu asa functioneaza "democratia".

E nevoie de una din marile puteri care sa sustina schimbarea comunismului in Moldova si care sa se opuna Rusiei care practic o controleaza. Pana acum de raspandirea democratiei s-a ocupat SUA, dar cu criza economica, nu cred ca isi doresc si deteriorarea relatiilor cu Rusia. Nici SUA, nici UE nu si-au manisfestat sustinerea fata de revolta din Moldova. Au condamnat, chiar, violenta pe care au manisfetat-o protestatarii.

Luand in considerare aceste 2 idei, eu nu vad bine rezultatul revolutiei, cel putin la modul la care se desfasoara acum, oricat de mult mi-as dori sa ma insel.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Berceanu Cristian din Aprilie 08, 2009, 10:43:10
Exact asta voiam sa scriu si eu Bogdan :), ai dreptate atata timp cat alegerile sunt considerate corecte, nu se poate intampla nimic. Din cate am auzit revolutia numai trebuie facuta cum era acum 20 de ani cu batu-n mana batand politisti si cu aruncand cu pietre in parlament, numai e frumos pt. nimeni acum avem alte principii in legatura cu revolutia, plus ca si SUA s-a cam facut ca intoarce capul, exact cum a facut acum nustiu cat timp cand Ssadam a omorat cu bombe chimice 3000 de oameni. ;)


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: dragus marius din Aprilie 08, 2009, 10:55:57
Acum ascult Vocea Basarabiei si intr-adevar in timpul serii politia a luat persoane si le-a arestat...... Cat despre lupta anti-comunista care ar trebui teoretic purtata de o mare putere... Nu inteleg de ce trebuie sa fie o mare putere... Romania are puterea si mai important dreptul(multi dintre cei din chisinau au chiar cetatenie romana) sa intre si sa stapaneasca totul sa organizeze niste alegeri. Sunt sigur ca o mare putere nu se va baga, fiindca daca ele s-ar baga aceasta nu ar putea fi interpretata ca o problema de politica nationala ci internationala si va aduce tensiuni intre Rusia si puterea respectiva, in schimb romania are dreptul si chiar obligatia sa raspunda. Eu zic ca totusi se va termina cu bine.

Cica ambasadorul roman a fost denumit de oficialii conducerii PNG(persona non grata), adica not welcomed..... 193 de persoane au fost arestate in timpul serii(asta e numarul oficial, numarul real presupun ca e mult mai mare).

P.S. Moldova si-a inchis granita neoficial(oficial ai voie sa treci dar nu te lasa nimeni)... lucru care este clar nejustificat si chiar ilegal. Comunistii cu aceasta ultima actiune au adus la vedere lipsa lor de respect pentru populatie si pentru legi.Si tot cu asta au mai demonstrat ca modul lor de guvernare e unu neligitim, care mai degraba s-ar baza pe tensiuni si eforturi decat pe legi concrete pentru realizarea obiectivelor.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Bogdan-Cristian Tataroiu din Aprilie 08, 2009, 11:32:44
Acum ascult Vocea Basarabiei si intr-adevar in timpul serii politia a luat persoane si le-a arestat...... Cat despre lupta anti-comunista care ar trebui teoretic purtata de o mare putere... Nu inteleg de ce trebuie sa fie o mare putere... Romania are puterea si mai important dreptul(multi dintre cei din chisinau au chiar cetatenie romana) sa intre si sa stapaneasca totul sa organizeze niste alegeri. Sunt sigur ca o mare putere nu se va baga, fiindca daca ele s-ar baga aceasta nu ar putea fi interpretata ca o problema de politica nationala ci internationala si va aduce tensiuni intre Rusia si puterea respectiva, in schimb romania are dreptul si chiar obligatia sa raspunda. Eu zic ca totusi se va termina cu bine.

Daca Romania se implica nu o sa fie tensiuni intre noi si Rusia? :) Moldova si Romania nu sunt independente de restul lumii, schimbari de guvern nu cred ca au cum sa se produca fara absolut niciun fel de suport din exterior. Teoretic vorbind, caderea comunistilor de la putere din Moldova, ar trebui sa fie doar o problema interna. Practic, e o scadere in influenta globala a Rusiei si o sa se transforme intr-o problema internationala. Eu asa vad lucrurile doar, nu zic ca-mi doresc sa se intample asta :)

PS: Abia acum dupa ce au arestat aproape 200 de oameni, Voronin zice ca va folosi forta :)


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: dragus marius din Aprilie 08, 2009, 11:35:02
Pai da dar Romania are cetateni acolo, chiar multi si practic implicarea ei e justificata. Alte puteri nu au cetateni in Moldova, deci nu prea pot sa se implice.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Savin Tiberiu din Aprilie 08, 2009, 11:35:35
Nici eu nu cred ca oficiali de la Moscova ar ramane indiferenti daca Romania s-ar implica in acest conflict.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: dragus marius din Aprilie 08, 2009, 11:44:22
Pai ideea e ca Romania ar trebui sa apara ca liber arbitru sa organizeze chestii cu scopul mentinerii pacii... Asta probabil ca ar enerva oficialii rusiei, dar ei sigur nu ar putea reactiona fiindca nu ar avea justificare si nici o baza solida de actiune , cat despre faptul ca alegerile nu au fost frauduloase http://stirileprotv.ro/stiri/international/cetateni-romani-expulzati-din-republica-moldova.html stiri din astea sunt o groaza si sunt mai mult decat suficient sa zici ca alegerile nu au fost corecte.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Savin Tiberiu din Aprilie 08, 2009, 12:19:47
Citat
44% din populatie care face proteste ca nu le convine rezultatul nu pot sa faca nimic pentru ca, teoretic, 56% le convine si nu asa functioneaza "democratia".
44% din oameni sunt in strada? Nu am destule informatii pe aceasta tema (no tv in god forsaken dormitory), si nu stiu exact ce inseamna acel 44%, oameni care sunt in strada sau oameni care nu sunt de acord. Daca e vorba de oameni care au iesit in strada, atunci cred ca e destul de clar ca alegerile au fost furate. Adica gandeste-te ca probabil batrani si o mare parte din femei nu au iesit in strada, populatie care ar depasi lejer un procent de 6% dupa parerea mea.

Cat despre liber arbitru, nush ce sa zic. Un liber arbitru nu ar trebui sa fie in totalitate impartial? Eh bine taberele sunt destul de clare: comunisti (rusi) vs protestanti (in mare parte romani). Avand in vedere procentul de 80% de romani din R. Moldova, nu cred ca romania ar putea actiona ca un liber arbitru. Dupa parerea mea Romania ar trebui sa faca presiuni asupra oficialilor din R. Moldova sa nu recurga la violente impotriva romanilor. La urma urmei din cate am inteles, revolutia a pornit ca un miting diplomat.




Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: dragus marius din Aprilie 08, 2009, 12:29:56
Nu sunt 44% in strada, bogdan vroia sa zica ca cei care au iesit in strada sunt cei care au votat cu opozitia, si chiar daca este multa lume in strada tot se poate ca majoritatea sa vrea comunistii. Oricum nu au cum sa fie 44% de oameni pe strada in chisinau , ca chisinau are populatia de 600.000 si Rep Moldova are toata populatia de ~4 milioane... deci 44% * ~4 mil = ~1.7mil. Dar bogdane chestia nu a inceput cu votarea frauduloasa, revolta populatiei a inceput acum multi ani cand au fost arestati membrii ai opozitiei. Deci chiar daca numaratoare, sa presupunem ar fi fost matematic corecta, votarea si toatea astea nu ar fi fost corecte. Alegerile astea au fost doar picatura care a umplut paharul.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Bogdan-Cristian Tataroiu din Aprilie 08, 2009, 12:30:07
Nu stiu exact cati au iesit in strada, ma refeream la rezultatele alegerilor. Aparent am tinut minte prost procentajele :), comunistii au avut 49.9% din voturi, si in urma eliminarii partidelor cu procentaje mai mici de pragul obligatoriu, au obtinut majoritate. E foarte posibil / probabil sa fi fost fraudate, doar ca nu exista o justificare oficiala a acestui fapt de la organizatii care s-au ocupat de supravegherea alegerilor. Deci nu exista vreun motiv oficial pentru refacerea alegerilor, oricat de clar ar fi ca nu au fost ok.

Dar bogdane chestia nu a inceput cu votarea frauduloasa, revolta populatiei a inceput acum multi ani cand au fost arestati membrii ai opozitiei. Deci chiar daca numaratoare, sa presupunem ar fi fost matematic corecta, votarea si toatea astea nu ar fi fost corecte. Alegerile astea au fost doar picatura care a umplut paharul.

Sunt de acord, dar din cate inteleg fraudarea alegerilor e motivul de la care a pornit aceasta revolta. Fraudarea e justificarea faptului ca partidul comunist nu ar mai trebui sa fie la putere.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Savin Tiberiu din Aprilie 08, 2009, 12:50:58
Iata si o veste buna:

13:28 Baroneasa Nicholson pune sub semnul intrebarii un raport al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care afirma ca votul la alegerile de duminica a fost "in general liber si corect"

Sursa: Stirile ProTv (http://stirileprotv.ro/stiri/international/fierbe-chisinaul-10-000-de-moldoveni-au-iesit-in-strada.html)


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: dragus marius din Aprilie 08, 2009, 12:58:23
Pai alegerile au fost frauduloase :) chiar daca numaratoare este asa cum se zice... e vorba despre dreptul la libera exprimare si asa mai departe. Oricum din cate am citit sunt persoane pe liste care au votat in mai multe orase si sate. Deci daca acesta ar fi cazul chiar ar fi din cale afara de clar ca alegerile trebuiesc refacute. In orice caz castigatorul este cel care zice cine a avut dreptate sau nu... Deci daca revolta castiga atunci alegerile se vor reface , daca nu probabil ca nu.

P.S. Studenti basarabeni impreuna cu oficiali romani din Iasi s-au urcat in autobuze si isi fac drum spre granita unde spera sa protesteze pana la deschiderea granitei. Daca ei vor reusi, va fi destul de clar ca totul se va termina cu bine. Din ce in ce comunistii isi pierd din influenta... Acum exista si conexiune radio si internet in zona si telefonie mobila si daca acest ultim efort va fi cu succes si granita va fi deschisa, comunistii vor fi lasati fara alternativa si vor trebui sa incerce sa-si justifice actiunile. Sa speram ca totul nu va degenera in varsare de sange.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Andrei Homorodean din Aprilie 08, 2009, 13:43:18
Tibi, cat de departe e Vama Galati de Galati? Cred ca am putea organiza si noi ceva macar in Galati.. Dragon, acum e momentul sa te bagi in politica :P... sa nu uiti sa te tunzi sa fii prezentabil :P


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Savin Tiberiu din Aprilie 08, 2009, 14:21:46
Pai e destul de aproape. Dar tot nu poti sa mergi pe jos pana acolo, ne-ar trebui ceva masini daca am vrea sa ajungem pana la vama.

Citat
Pai alegerile au fost frauduloase Smile chiar daca numaratoare este asa cum se zice... e vorba despre dreptul la libera exprimare si asa mai departe. Oricum din cate am citit sunt persoane pe liste care au votat in mai multe orase si sate.
Eu ma refeream la faptul ca incepe sa devina clar si persoanelor din politica internationala ca alegerile au fost furate, which is good :). Faptul ca ne era noua clar nu prea ajuta cu nimic.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Codrea Marcel din Aprilie 08, 2009, 16:40:51
 Aici  (http://www.osce.org/documents/odihr/2009/04/37142_en.pdf) puteti gasi raportul intocmit de OSCE, Human Rights (OSCE/ODIHR), OSCE Parliamentary Assembly (OSCE PA), Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE) si European Parliament (EP) cu privire la procesul electoral din Moldova.


Eu sunt de parere ca in cazul in care OSCE nu isi modifica atitudinea pozitiva fata de procesul electoral(cu tot ce inseamna el, nu numai numaratoarea) nu putem numi revolta care s-a iscat la Chisinau o revolutie, pentru ca are mici sanse sa reuseasca.

LE : In ceea ce priveste interventia Romaniei de care zice Marius Dragus nu cred ca poate fi privita cu ochi buni de cineva. Moldova este un stat independent, este ca si cum o comisie europeana ar declara votul in Romania corect si Bulgaria ar trimite cetateni bulgari care sa vandalizeze Palatul Parlamentului si Palatul Cotroceni. Mi se pare normal ca in conditiile in care un stat se afla in mijlocul unei revolte de mare amploare, granitele sa fie blocate. Chiar si un stat democratic ar inchide granitele daca s-ar institui starea de necesitate (http://ro.wikipedia.org/wiki/Stare_de_necesitate). Este vorba de "instinctul" de conservare a oricarui regim.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Maria Stanciu din Aprilie 08, 2009, 18:25:51
Domnule Marcel Codrea, privesti foarte superficial ce se intampla. Ma refer la ce-ai scris la LE.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: dragus marius din Aprilie 08, 2009, 22:18:43
Cred ca nu am dezvoltat deztul ideea de liber arbitru.... Nu ma refeream la faptul ca Romania ar trebui sa plateasca armata sa vandalizeze Parlamentul  :rotfl:, desi trebuie sa recunosc ca e destul de amuzanta ideea(un stat sa sparga geamurile de la parlamentul altui stat, asta da miscare :) ), eu ma refeream la faptul ca romania trebuie sa zica clar ca e de partea cetatenilor, ca ea va acorda ajutor medical si financiar pe cat poate in momentul de dupa si ca ea va ajuta la desfasurarea unor noi alegeri. Trebuie sa intelegi ca deobicei primul pas nu se face de frica ca nu se stie cine cum va reactiona. Dar daca Romania ar zice ca intervine de dragul desfasurarii pasnice a disputelor va fi sigur sustinuta din afara.
P.S. Si cand comunistii au dat lovitura de stat in cehoslovacia sau cand a fost revolutia din Ungaria nimeni nu a facut un prim pas si uite ce "bine" au decurs aceste situatii.
P.P.S. Romania are si o scuza buna, anume aceea ca o gramada de cetateni romani sunt in Moldova si o gramada de cetateni moldoveni sunt in romania.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Codrea Marcel din Aprilie 08, 2009, 22:56:17
Sper că analiza mea nu e găunoasă şi doar exprimarea superficială m-a făcut să fiu înţeles greşit.  :)

Nu voiam să spun că statul român ar finanţa acţiuni de vandalizare în ideea ta. Este de ajuns să le încurajeze prin declaraţii de bărbaţi, nu de m**eri îmbrăcate cu "pantaloni de stofa si sacou de barbati". L-am urmărit pe ministrul de externe, Cristi Diaconescu, aseara la Sinteza Zilei, unde remarca destul de sfios că în acest moment România nu are mijloacele diplomatice necesare să susţină că alegerile în Republica Moldova nu sunt corecte, deoarece nu s-a angajat anterior ca observator oficial şi OSCE, autoritatea europeană care s-a angajat în acest sens nu are prea multe de contestat.
În aceste condiţii nu înţeleg cum România poate cere repetarea unor alegeri pe care noi aştia 10-11 care am postat aici le considerăm frauduloase, 22 de milioane de români le consideră frauduloase, însă UE şi restul organizaţiilor care se vor democratice le consideră nefrauduloase şi chiar ei sunt cei care au supravegheat. În plus, întreb cum poate acţiona România ca liber arbitru din moment ce ea este principala ţintă a declaraţiilor acuzatoare de la Chişinău, un liber arbitru trebuie să fie validat de ambele părţi.

Eu solidarizez cu tinerii din Chişinău, masele de oameni acţionează afectiv şi este foarte bine, însă dacă vrem să facem cu adevărat o analiză pertientă trebuie să nu lăsăm patriotismul să ne afecteze. Eu am participat la şcoala de vară  organizată în oraşul din care provine şi Marius, unde am învăţat despre crimele comunismului şi ce a însemnat comunismul în România. (spun asta ca să nu mă consideraţi un om cu viziuni de stânga, sunt de acord că regimul comunist este unul nociv) Dacă vrem să răsturnăm regimul comunist în Moldova cu mijloace totalitare, hai să ieşim în stradă şi să îi incendiem, să mergem cu autobuzele şi să scandăm, să îl spânzurăm pe Voronin. Însă daca vrem ca lucrurile să decurgă natural, hai să mai aşteptăm încă 10-15 ani până când mor bătrânii care au votat cu comuniştii şi atunci tinerii moldoveni vor putea sa aleagă democraţia.
Democraţia nu operează cu intensitatea opţiunii, cu afecţiunea, ci cu majorităţi. Chiar dacă 49% şi-ar da viaţa pentru un anumit regim, dacă 51% sunt relaxaţi şi mănâncă savarine cu iaurt în timp ce votează cu regimul comunist, tot majoritatea va fi cea care impune.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: dragus marius din Aprilie 09, 2009, 08:53:24

Ora 22:15: Au fost publicate rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Comunistii au obtinut 49,48% din voturile alegatorilor, care le asigura 60 de mandate in Parlament, insuficiente insa pentru a putea numi noul presedinte al republicii Moldova.
Au fost renumarate si Voronin nu mai este presedinte. Deci teoretic nu a fost nici lovitura de stat. Si asta chiar daca este insuficient demonstreaza clar ca rezultatele au fost frauduloase. Eu credeam sincer ca si la renumarare vor iesi tot atatea voturi... se pare ca au uitat acest detaliu. Din pacate statele europene nu au spus nimic concret. Cea mai trista lectie care trebuie trasa de aici este aceea ca statele moderne care desi sunt laudate ca au cel mai bun sistem de conducere intalnit vreodata in istorie nu au reusit inca sa gaseasca o solutie la problema preluarii comuniste a unui stat. Aceasta problema nu este noua, dar incompetenta oamenilor de stat a adus la momentul in care ea este o realitate vie. Avand in vedere ca in cam 15-20 de ani cea mai mare putere economica va fi un stat comunist si anume cel chinez, s-ar putea asta sa fie doar varful unui aisberg care il vedem dar ne este prea frica sa il ocolim.
P.S. As vrea sa felicit toti Moldovenii fiindca au facut un pas inainte. Domnul sa ii aiba in paza. Din cate am inteles vineri ar fi concluzia.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Codrea Marcel din Iulie 31, 2009, 16:22:29
Inca o lovitura (http://www.alegeri.md/) data celor care credeau ca o mare parte din cetatenii Republicii Moldova nu sunt comunisti. De data aceasta nu mai exista nicio urma de suspiciune ca alegerile au fost fraudate, fiind extrem de strans controlate de organizatiile competente europene. Eu sper ca in urma schimbului de generatii vom avea vecini democrati, cert e ca in prezent ei sunt comunisti nu pentru ca asa li s-a impus, ci pentru ca asa le place si asa s-au obisnuit.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Tandrau Alexandru din Iulie 31, 2009, 17:35:58
Marcel, e o mare diferenta intre rezultatul de acum si cel de acum 2 (?) luni. Atunci comunistii aveau 60 de mandate, iar acum au 48. Tinand cont ca 60 mandate = 57%, iar 48 = 47% inseamna ca de la un guvern comunist conform rezultatelor de acum 2 luni se poate ajunge la un guvern democrat (53% din mandate). Avand in vedere unitatea de la alegerile prezidentiale ale partidelor democrate, eu sunt convins ca cele 4 partide democrate vor forma alianta de guvernare.

De asemenea, cred ca democratii vor putea alege presedintele. E nevoie de 61 de mandate pentru alegerea presedintelui, dar comunistii nu-si pot permite inca o tura de anticipate (au pierdut 10% in 2 luni), asa ca vor fi nevoiti sa treaca in opozitie acum. Eu cred ca e o mare diferenta de la guvern comunist (majoritar) + presedinte comunist la guvern democrat majoritar + presedinte democrat, dar astept sa ma contrazici.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Andrei Misarca din Iulie 31, 2009, 17:54:37
Chiar daca va veni un guvern democrat, alaturi de un presedinte democrat vecinii de peste Prut vor trai o mare deziluzie, asa cum a trait si neamul nostru o deziluzie dupa revolutie. Nu se pogori raiul acolo, ci din contra, foarte probabil vor incepe sicane de la Moscova, iar Uniunea Europeana si SUA nu cred ca isi vor permite sa ii tina in brate, mai ales in vremuri tulburi cum sunt acestea.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Codrea Marcel din Iulie 31, 2009, 18:26:29
Aici (http://videonews.ro/action/viewvideo/20462/Negocieri-pentru-putere-in-Moldova/) se poate urmari un scurt material despre procedurile electorale din Moldova.
Eu nu pot sa contrazic matematica, un coleg de-al meu a incercat si a ramas corigent, pot doar sa remarc urmatoarele aspecte :

1. S-au prezentat la urne doar 58.8% din cetatenii cu drept de vot. Intotdeauna neprezentarea la vot se contorizeaza in studiile sociologice ca optarea pentru continuitate, acesti oameni nu vor sa schimbe nimic, de aceea eu nu cred ca partidul comunist are vreun tremur in ceea ce priveste o noua runda de alegeri. Consider ca opozitia si-a atins maximul, ea a fost cea care a mobilizat, a indemnat la schimbare si ma surprinde si pe mine pe cat de putina lume a convins sa iasa la vot, ce sa mai vorbim de lume care a iesit si a votat pentru ea(de aceea am atribuit in postul de mai sus esecul opozitiei, un factor a fost neprezentarea la urne). Ca o concluzie a acestui prim aspect, eu nu cred ca rezultatele astea ii intimideaza pe comunisti.
2. Asa cum afirma si unul din liderii opozitiei, pentru rasturnarea presedintelui mai au nevoie de 7-8 mandate, deci nu il pot da jos pe Voronin, care propune prim-ministrul. Ei au destule mandate pentru a valida un guvern, oricare ar fi el. Insa prim-ministrul si implicit guvernul va fi propus de comunistul de serviciu Voronin. Este ca si cum te-ai bucura ca poti sa alegi....intre spanzurare si scaun electric pentru pedeapsa capitala, care a fost aleasa pentru tine.

Cu toate acestea eu am subliniat anterior esecul moral al opozitiei care, insumand toate partidele care o reprezinta(cazul cel mai bun, cand niciun partid nu cedeaza tentatiei puterii alaturandu-se partidului comunist), a acumulat ~51.14% din 58.8%(cei care s-au prezentat la vot) adica 30% din voturile cetatenilor cu drept de vot pe care putea sa ii convinga sa schimbe ceva.


Titlul: Răspuns: Revolutie la Chisinau
Scris de: Tandrau Alexandru din Iulie 31, 2009, 18:43:59
M-am uitat la materialul pe care l-ai prezentat, si, chiar daca nu sunt sigur ca am inteles exact procesul de alegere al presedintelui, numirea prim ministrului si a guvernului, vad un pic altfel lucrurile.

In primul rand cei care nu s-au prezentat la vot nu au luat decizia continuitatii, ci au luat decizia ca ei sunt de acord cu restul, oricare ar fi decizia lor. Asa se intampla in orice lucrare statistica, unde un esantion reprezinta toata populatia. Deci, 51.14% din 58.8% e egal cu 51.14% din 100% pentru simplul fapt ca ceilalti nu au facut nici o alegere.

In al doilea rand, aici nu e vorba de rasturnarea presedintelui ci de alegerea presedintelui. Adica, procesul, foarte simplificat (daca am inteles eu bine) e: se vor face niste propuneri si se va vota. Daca unul dintre cei propusi are 61 de voturi, e noul presedinte. Noul presedinte propune prim-ministrul, care are nevoie de 50% din voturi pentru a fi validat, iar acesta propune guvernul (din nou 50% din voturi pentru a fi validat). Deci, guvernul si prim-ministrul NU vor fi propuse de Voronin, ci de altcineva, noul presedinte al Moldovei. Singura problema e daca partidele democratice pot impune sau nu presedintele.

Oricum, nu zic ca va fi rai in Moldova, sau ca democratii sunt mai buni ca comunistii in toate aspectele, dar zic ca acesta e un pas ce trebuia facut la un moment dat, si ca, chiar daca economic nu o vor duce mult mai bine pentru o perioada indelungata (vezi Romania) o sa se bucure, cel putin, de mai multa libertate a informatiei, care e foarte importanta pentru schimbarea mentalitatii votantilor pentru urmatoarele alegeri.