Catalin, ai scris un post excelent! Mi-a facut mare placere sa-l citesc. Iti multumesc!
Dexonline este un proiect exceptional, iar faptul ca exista asa ceva pe internetul romanesc are pentru mine o semnificatie profunda. Efectiv ma simt mai bine stiind ca romanii au la indemana dictionarul explicativ al limbii romanesti, ca in orice moment poti sa verifici daca scrii corect romaneste.
Tu si Cosmin mi-ati luat-o inainte. Eu chiar intentionam sa iti scriu, sa te rog sa ne povestesti ceva despre dexonline, dar si despre lista lu' Francu. In materie de initiative se pare ca esti recidivist, ce proiect urmeaza?

Am sa incerc sa fac o paralela cu infoarena fata de unele lucruri punctate de tine.
DEX online nu a avut niciodată ambiţii pe termen lung sau OKR-uri (obiective şi rezultate cheie). Sună un pic paradoxal, dar poţi avea nişte idei generale despre ce ar trebui făcut, fără să faci din asta o obligaţie.
Cred ca avem cu totii o aversiune pentru formalitati, ierarhie, si birocratie. Cu totii suntem voluntari si vrem sa lucram atat cat ne cere inima, atat cat e distractiv. Insa cred ca exista la infoarena niste obligatii nescrise pe care trebuie sa le acceptam. Atunci cand anuntam un concurs de 4 runde, avem o datorie morala sa il si organizam. Bineinteles ca presiunea vine din interior, din faptul ca am promis ceva, nu dintr-un contract cu utilizatorii. Cand un autor propune o problema buna pentru arhiva, avem o datorie morala sa tinem site-ul in picioare astfel incat toti utilizatorii sa se bucure de munca lui.
Nu vreau sa sune ingamfat, ca, vezi Doamne, suntem niste cavaleri nobili care isi asuma obligatii gratuite. Sunt convins ca Pamantul se invarte in continuare fara sa ma simt eu dator moral.
Suspectez ca exista obligatii nescrise si la dexonline. Ma insel?
Chiar si cand vorbim de voluntariat, cred ca e un exercitiu util sa iti stabilesti personal niste obiective si sa sa incerci sa le indeplinesti. E un exercitiu de estimare, de consecventa, de dezvoltare personala. Foarte recent am introdus sistemul de
obiective si rezultate cheie. Deocamdata e in faza experimentala, poti sa vezi obiectivele pe care ni le-am stabilit
aici. Urmeaza sa vedem daca si cum ne ajuta. Dupa cum vezi, nu toti din echipa infoarena si-au stabilit obiective, si nici nu vreau sa fortam lucrul acesta. Nu vrem sa transformam infoarena intr-o plantatie eficienta.

DEX online nu vehiculează nici un fel de sume băneşti. Am evitat ca proiectul să aducă orice fel de venituri, din motive multiple.
La infoarena am primit sponsorizari banesti pentru a organiza finalele preONI. Pentru asta am fost nevoiti sa infiintam o asociatie cu statut juridic, si sa suportam un overhead de contabilitate. Din fericire, asociatia aduce si alte
beneficii, nu e doar o tehnicalitate pe care a trebuit sa o suportam.
Atunci cand primim o sponsorizare din partea unei companii private, de cele mai multe ori trebuie sa garantam un rezultat printr-un contract. Dpdv. legal, fondatorii garanteaza contractul, insa niciodata nu am simtit-o ca pe o povara (Am avut sponsori "de treaba!") si nici nu am presat membrii echipei infoarena si contribuitorii pe motiv ca avem obligatii contractuale.
Gazduirea si server-ele web si de evaluare sunt oferite respectiv de HOSTWAY, de fratele meu, si de
Leo.
Mi-a facut placere sa citesc "lectiile invatate" din dexonline. Sunt de acord cu fiecare din ele.
Incercam si noi sa facem viata unui potential contribuitor cat mai usoara. Am facut mari progrese pana acum: am lansat infoarena 2.0 iar contributiile au explodat, comparativ cu ce cele pe care le primeam inainte. (Cine isi aduce aminte de "pachetele de problema?"

) Insa mai avem multe de facut in directia asta. Chiar tu, Catalin, ai intampinat mari dificultati cand ai vrut sa bagi patch-uri la infoarena. Cand am vrut eu sa fac eu patch-uri la dexonline a mers mult mai lin.

Trecutul infoarena este presarat cu multe experimente. Unele au esuat, unele au ramas in picioare insa din toate am invatat cate ceva.
Cine isi mai aduce aminte de un proiect lansat la sfarsitul lui 2004 si care eventual a esuat:
portalul info.devNet.
Cine isi mai aduce aminte sectiunea de teste grila, de
pregatire pentru BAC 2005 in colaborare cu profesori de informatica, sau de integrarea cu MediaWiki?

La ce esecuri ai fost martor pe dexonline? Care crezi ca sunt cauzele?