Pagini: [1]   În jos
  Imprimă  
Ajutor Subiect: Dex online sub capota  (Citit de 6215 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« : Noiembrie 15, 2008, 01:19:36 »

Comentarii la postul http://infoarena.ro/blog/dexonline
« Ultima modificare: Noiembrie 15, 2008, 01:46:10 de către Cosmin Negruseri » Memorat
wickedman
Echipa infoarena
Nu mai tace

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul WWW
« Răspunde #1 : Noiembrie 15, 2008, 18:47:06 »

Catalin, ai scris un post excelent! Mi-a facut mare placere sa-l citesc. Iti multumesc!

Dexonline este un proiect exceptional, iar faptul ca exista asa ceva pe internetul romanesc are pentru mine o semnificatie profunda. Efectiv ma simt mai bine stiind ca romanii au la indemana dictionarul explicativ al limbii romanesti, ca in orice moment poti sa verifici daca scrii corect romaneste.

Tu si Cosmin mi-ati luat-o inainte. Eu chiar intentionam sa iti scriu, sa te rog sa ne povestesti ceva despre dexonline, dar si despre lista lu' Francu. In materie de initiative se pare ca esti recidivist, ce proiect urmeaza?  Smile

Am sa incerc sa fac o paralela cu infoarena fata de unele lucruri punctate de tine.

Citat din mesajul lui: Catalin
DEX online nu a avut niciodată ambiţii pe termen lung sau OKR-uri (obiective şi rezultate cheie). Sună un pic paradoxal, dar poţi avea nişte idei generale despre ce ar trebui făcut, fără să faci din asta o obligaţie.

Cred ca avem cu totii o aversiune pentru formalitati, ierarhie, si birocratie. Cu totii suntem voluntari si vrem sa lucram atat cat ne cere inima, atat cat e distractiv. Insa cred ca exista la infoarena niste obligatii nescrise pe care trebuie sa le acceptam. Atunci cand anuntam un concurs de 4 runde, avem o datorie morala sa il si organizam. Bineinteles ca presiunea vine din interior, din faptul ca am promis ceva, nu dintr-un contract cu utilizatorii. Cand un autor propune o problema buna pentru arhiva, avem o datorie morala sa tinem site-ul in picioare astfel incat toti utilizatorii sa se bucure de munca lui.

Nu vreau sa sune ingamfat, ca, vezi Doamne, suntem niste cavaleri nobili care isi asuma obligatii gratuite. Sunt convins ca Pamantul se invarte in continuare fara sa ma simt eu dator moral.

Suspectez ca exista obligatii nescrise si la dexonline. Ma insel?

Chiar si cand vorbim de voluntariat, cred ca e un exercitiu util sa iti stabilesti personal niste obiective si sa sa incerci sa le indeplinesti. E un exercitiu de estimare, de consecventa, de dezvoltare personala. Foarte recent am introdus sistemul de obiective si rezultate cheie. Deocamdata e in faza experimentala, poti sa vezi obiectivele pe care ni le-am stabilit aici. Urmeaza sa vedem daca si cum ne ajuta. Dupa cum vezi, nu toti din echipa infoarena si-au stabilit obiective, si nici nu vreau sa fortam lucrul acesta. Nu vrem sa transformam infoarena intr-o plantatie eficienta. Smile

Citat din mesajul lui: Catalin
DEX online nu vehiculează nici un fel de sume băneşti. Am evitat ca proiectul să aducă orice fel de venituri, din motive multiple.

La infoarena am primit sponsorizari banesti pentru a organiza finalele preONI. Pentru asta am fost nevoiti sa infiintam o asociatie cu statut juridic, si sa suportam un overhead de contabilitate. Din fericire, asociatia aduce si alte beneficii, nu e doar o tehnicalitate pe care a trebuit sa o suportam.

Atunci cand primim o sponsorizare din partea unei companii private, de cele mai multe ori trebuie sa garantam un rezultat printr-un contract. Dpdv. legal, fondatorii garanteaza contractul, insa niciodata nu am simtit-o ca pe o povara (Am avut sponsori "de treaba!") si nici nu am presat membrii echipei infoarena si contribuitorii pe motiv ca avem obligatii contractuale.

Gazduirea si server-ele web si de evaluare sunt oferite respectiv de HOSTWAY, de fratele meu, si de Leo.

Mi-a facut placere sa citesc "lectiile invatate" din dexonline. Sunt de acord cu fiecare din ele.
Incercam si noi sa facem viata unui potential contribuitor cat mai usoara. Am facut mari progrese pana acum: am lansat infoarena 2.0 iar contributiile au explodat, comparativ cu ce cele pe care le primeam inainte. (Cine isi aduce aminte de "pachetele de problema?" Tongue) Insa mai avem multe de facut in directia asta. Chiar tu, Catalin, ai intampinat mari dificultati cand ai vrut sa bagi patch-uri la infoarena. Cand am vrut eu sa fac eu patch-uri la dexonline a mers mult mai lin. Smile

Trecutul infoarena este presarat cu multe experimente. Unele au esuat, unele au ramas in picioare insa din toate am invatat cate ceva.

Cine isi mai aduce aminte de un proiect lansat la sfarsitul lui 2004 si care eventual a esuat: portalul info.devNet.
Cine isi mai aduce aminte sectiunea de teste grila, de pregatire pentru BAC 2005 in colaborare cu profesori de informatica, sau de integrarea cu MediaWiki?   Smile

La ce esecuri ai fost martor pe dexonline? Care crezi ca sunt cauzele?
« Ultima modificare: Noiembrie 15, 2008, 18:54:03 de către Cristian George Strat » Memorat
a
Vizitator
« Răspunde #2 : Noiembrie 15, 2008, 19:36:53 »

Imi aduc aminte de dexonline pe cand era ... nici nu stiu cum sa-i spun ... pe pagina persoanala a lui Catalin Francu. Daca cautai ceva vulgar (hai ca stiti ce), te intreba "dar poza nu vrei?".

L-am redescoperit apoi dupa multi ani pe domeniul dexonline.ro, intr-o forma absolut fantastica. Nu mi-a venit sa cred ca-i acelasi proiect.

In alta ordine de idei, dupa ce ne-ai povestit despre pagini non-profit, ce-ar fi sa ne povestesti de cum a fost la google ($)?
Memorat
cata00
Strain

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« Răspunde #3 : Noiembrie 18, 2008, 19:49:32 »

MulÅ£umesc pentru cuvintele frumoase! Nu pot să mint, îmi place când mă vorbeÅŸte lumea de bine.  Very Happy

Referitor la „ce urmează”, încă nu am un proiect de anvergură la care să lucrez, deşi am nişte proiecte pe ţeavă. Pentru DEX online, mai am câteva idei de importanţă mai mică; de exemplu, vreau să creez o pagină cu un <textarea> unde utilizatorii să poată copia texte fără diacritice, iar sistemul să adauge diacriticele.

ObligaÅ£ii nescrise există, desigur. ÃŽn primul rând siteul trebuie să rămână în picioare.  Smile Pe urmă, trebuie să răspundem, cât de cât prompt, la emailurile primite (mai scapă unele cu săptămânile, dar încercăm să evităm asta). Voluntarii care lucrează la definiÅ£ii ÅŸi lexeme mai descoperă câte un bug sau mai au nevoie de o mică funcÅ£ie în plus, ÅŸi trebuie să mai scriu ÅŸi câtva cod. Practic, deÅŸi am încetat să mai scriu masiv cod pentru DEX online, nu am reuÅŸit să reduc volumul de muncă sub 5 ore pe săptămână. Asta nu este o problemă, ÅŸtiam deja din experienţă că este imposibil să te rupi complet de un proiect după ce lucrezi câţiva ani la el. Ce voiam să spun prin lipsa unor planuri pe termen lung este că, deÅŸi am schiÅ£at mereu planuri de viitor pentru DEX online, nu ne-am impus o dată la care să le materializăm.

Eşecuri au tot fost şi mă întreb unde ar fi ajuns DEX online dacă am fi găsit o soluţie pentru ele. De exemplu, n-am găsit niciodată un al doilea programator pentru site. Am mai primit câte un patch ocazional, dar ar fi putut ajunge mai departe cu un programator „cu normă întreagă” (chiar şi în accepţia DEX online, unde „norma întreagă” alternează săptămâni de 40 de ore cu săptămâni de 0 ore). De asemenea, am avut un succes limitat în încercările de a obţine şi alte dicţionare spre distribuire. Toate dicţionarele existente în DEX online sunt generale, dar ne-ar fi foarte utile nişte dicţionare de jargon (medical, informatic etc.). Din păcate, toate negocierile pe care le-am purtat au avut un succes limitat.

@a: Aşa este... Pe vremuri, când nu aveam decât definiţii din DEX, şi acelea puţine, nu aveam definiţii pentru cuvinte vulgare, pentru că DEX-ul le omite. Şi acele cuvinte reprezentau o fracţiune importantă din căutări. Am învăţat să acceptăm că lumea judecă valoarea unui dicţionar şi după numărul de obscenităţi pe care le cuprinde, plus că e falsă pudoare să te prefaci că un cuvânt nu există în limbă, oricare ar fi el. În timp, am reuşit să găsim destul de multe din ele prin dicţionare mai puţin candide decât DEX-ul. Nu le avem nici azi pe toate, fiindcă multe din ele se află la limita unui dicţionar argotic (în sensul că nu toată lumea le înţelege).
Memorat
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« Răspunde #4 : Noiembrie 19, 2008, 07:27:53 »

E foarte misto articolul, cel mai mult mi-a placut partea cu "ce am invatat" in special fraza despre oamenii care vorbesc si oamenii care fac.
Memorat
silviug
Echipa infoarena
Nu mai tace

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« Răspunde #5 : Noiembrie 20, 2008, 21:16:38 »

Referitor la „ce urmează”, încă nu am un proiect de anvergură la care să lucrez, deşi am nişte proiecte pe ţeavă. Pentru DEX online, mai am câteva idei de importanţă mai mică; de exemplu, vreau să creez o pagină cu un <textarea> unde utilizatorii să poată copia texte fără diacritice, iar sistemul să adauge diacriticele.

Catalin, ai vazut site-ul asta: http://srv.diacritice.com/ ?

Silviu
Memorat

"Don't gain the world and lose your soul, wisdom is better than silver or gold." [Bob Marley - Jamaican reggae musician & singer (1945 - 1981)]
cata00
Strain

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« Răspunde #6 : Noiembrie 21, 2008, 02:14:25 »

srv.diacritice.com este un început foarte bun, dar eu cred că este loc de mai bine. Nu mi-e foarte clar cum funcţionează, dar senzaţia mea este că se bazează pe frecvenţe fixe ale cuvintelor, fără să se uite la context. De exemplu, pare să prefere mereu „sau” faţă de „său” şi nu l-am putut convinge să aleagă „său” în nici un context.
Memorat
cosser
Strain
*

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« Răspunde #7 : Noiembrie 28, 2008, 14:10:26 »

foarte tare si postul si siteul.
eu il am la favorites si ma folosesc destul de des de el  Smile
Memorat
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« Răspunde #8 : Noiembrie 28, 2008, 22:36:20 »

@Cata Pentru asa ceva ti-ar trebui o gramada de text cu diacritice ca sa ai foarte multe contexte. Stiti vreo sursa?
Memorat
cata00
Strain

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« Răspunde #9 : Noiembrie 30, 2008, 01:39:58 »

@Cosmin: Baza de date a DEX online ar fi un început bun. Smile Plus cărţi online, http://ro.wikisource.org/wiki/Pagina_principal%C4%83 de exemplu.
Memorat
Hildegard Ignatescu
Vizitator
« Răspunde #10 : Iulie 07, 2009, 13:31:44 »

Salut baieti,

sunt redactor la radio si as vrea sa iau legatura cu voi prin mail iar mai tarziu, in masura in care este posibil, sa ne intalnim pentru o emisiune. As vrea sa stau de vorba cu Cosmin Negruseri si Catalin Francu. Traiectoriile voastre mi-au parut extrem de interesante, iar postul la care lucrez se adreseaza romanilor din strainatate, care- cred eu- vor gasi foarte utile opiniile voastre.
Adresa mea de email este [email protected].
Daca si pe voi va intereseaza sa vorbiti la radio, astept un semn. Mentionez ca interventia nu va fi in direct, ci va fi vorba despre o emisiune inregistrata (telefonic sau intr-o cabina la sediul radio). Mai multe va voi spune pe mail, in cazul in care sunteti si voi de acord sa participati.

Toate cele bune si spor in tot ce faceti!
Memorat
Pagini: [1]   În sus
  Imprimă  

Schimbă forumul: