Pagini: [1]   În jos
  Imprimă  
Ajutor Subiect: Inteligenta, nativa sau educata?  (Citit de 2842 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« : Noiembrie 30, 2007, 11:30:16 »

Comentarii la postul http://infoarena.ro/blog/inteligenta-nativa-sau-educata
Memorat
wickedman
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 227
Deconectat Deconectat

Mesaje: 670



Vezi Profilul WWW
« Răspunde #1 : Noiembrie 30, 2007, 11:51:30 »

Sper ca se poate educa. Smile   Altfel, e nasoala treaba...   Fool
Memorat
fluffy
Echipa infoarena
De-al casei
*****

Karma: 71
Deconectat Deconectat

Mesaje: 146



Vezi Profilul
« Răspunde #2 : Noiembrie 30, 2007, 13:14:09 »

Ideea de inteligenta nativa este eronata si foarte daunatoare. Work is life Smile

Din pacate olimpiadele incurajeaza fix ideea asta de inteligenta nativa, mai ales cu problemele "de idee". Multe dintre ele sunt complet artificiale, creeate fix pentru o anumita solutie. Majoritatea nu au aplicatii practice si nici implicatii interesante. Sunt bune doar pentru adunat puncte cu care poti sa pretinzi performanta fara munca.

Mie imi placeau foarte mult in liceu Sad.
Memorat
mugurelionut
De-al casei
***

Karma: 209
Deconectat Deconectat

Mesaje: 136



Vezi Profilul
« Răspunde #3 : Decembrie 01, 2007, 20:39:18 »

Din punctul meu de vedere, inteligenta se refera la capacitatea de a te adapta la situatii noi, care nu seamana cu vreunele din situatiile intalnite anterior. Privita astfel, este o calitate de dorit, deoarece situatii si probleme noi pot aparea oricand in viata de zi cu zi si este nevoie ca cineva sa le rezolve.

Particularizand la domeniul informaticii (sau "computer science", mai exact), exista multe probleme care nu au fost rezolvate corespunzator si care inca se cerceteaza. De asemenea, pe masura ce se cerceteaza unele lucruri si se inventeaza noi tehnologii, apar situatii si probleme noi care trebuie rezolvate. Progresul in acest domeniu (ca si in alte domenii) consta in rezolvarea problemelor nerezolvate pana acum.

Ajungand si la concursurile de informatica, intr-adevar, acele probleme "de idee" probabil ca sunt create artificial si nu au aplicatii practice. Dar ele masoara capacitatea concurentului de a se adapta la situatii noi si de a rezolva probleme care nu seamana cu nimic din ce a intalnit el/ea inainte. Altfel spus, incearca sa masoare inteligenta concurentului respectiv (atat cat se poate), pentru o definitie a inteligentei pe care am prezentat-o mai sus. Din acest motiv, mie mi se par foarte potrivite. Pentru a cauta solutii la probleme cu aplicatii practice, poti sa faci cercetare/doctorat dupa ce termini facultatea sau poti sa dezvolti niste aplicatii care ofera ceva nou (din punct de vedere al functionalitatii, arhitecturii, etc.) sau poti, pur si simplu, sa cauti solutii la astfel de probleme fara a avea vreo alta motivatie decat dorinta de a gasi acele solutii Smile

In ceea ce priveste intrebarea daca inteligenta este nativa sau se poate educa, parerea mea este ca ea are ambele proprietati. Cred ca este atat nativa, cat si educata. Totusi, din perspectiva definitiei pe care am ales-o pentru inteligenta, nu stiu in ce fel are loc procesul de educare a inteligentei (adica nu stiu cum poti sa iti dezvolti capacitatea de adaptare eficienta la situatii/probleme noi ; accentuez faptul ca doar pentru ca invatam niste lucruri pe care apoi le aplicam in situatii in care stim ca ele sunt aplicabile nu inseamna ca suntem prea inteligenti Smile ).
« Ultima modificare: Decembrie 02, 2007, 00:04:42 de către Mugurel Ionut Andreica » Memorat
svalentin
Nu mai tace
*****

Karma: 88
Deconectat Deconectat

Mesaje: 704



Vezi Profilul
« Răspunde #4 : Decembrie 01, 2007, 23:01:27 »

Se imbina cu conceptul de gandire "out of the box". Sa te adaptezi la situatii noi si sa folosesti metode pe care neintalnite deja.

Daca definim inteligenta dupa cum a zis Mugurel, ce intelegem cand spunem ca inteligenta poate fi educata? Um om care a trecut prin multe situatii dinamice, la urmatoarea situatie are deja o experienta si stie in ce directie sa cerceteze noua solutie. Putem spune ca si-a educat inteligenta?
Un exemplu amuzant: un utilizator de windows, cand vede ca nu ii merge masina personala, poate ii vine ideea sa opreasca motorul sa iasa din masina si sa intre din nou. La windows a mers, poate se aplica si aici. Smile
Memorat
wefgef
Nu mai tace
*****

Karma: 1049
Deconectat Deconectat

Mesaje: 3.008


razboinicu' luminii


Vezi Profilul
« Răspunde #5 : Decembrie 03, 2007, 16:56:18 »

Mie nu mi se pare corecta definitia inteligentei ca fiind capacitatea de a te adapta la situatii noi.

Nu stiu exact cum as defini-o eu, insa cred ca educatia are un cuvant mai greu de spus decat talentul nativ (doar suntem oameni, nu? Wink )
Memorat

omului i-au fost date instinctele pentru a supravietui, nu pentru a fi sclavul lor.
portocala
Strain


Karma: 12
Deconectat Deconectat

Mesaje: 24



Vezi Profilul
« Răspunde #6 : Decembrie 08, 2007, 18:28:53 »

Exemplul cu utilizatorul de windows e putin tras de par. Insa ca idee,e vorba de un om care desi intr-un domeniu obtine rezultate considerabile, este limitat. Sunt de parere ca inteligenta needucata este nula. Si cred in ideea de potential, pt ca am vazut persoane care dovedesc mai devreme, mai taziu, sau dintotdeauna ca sunt inteligente si deschise, adaptabile; si persoane (scuzati expresia) batute in cap pe care nu le poti face sa inteleaga... nimic.
Despre acest potential, sau inteligenta nativa, am 2 teorii si nu pot sa optez pt una singura Smile,si anume:
 1) avand in vedere ce am spus mai devreme, cred ca e nativ. cred ca sunt gene ce se transmit de la parinti(si aici tine de bafta fiecaruia,ceea ce nu prea e corect,dar asta-i viata).
 2) conteaza mediul in care a crescut fiecare,si persoanele din jur, in toate detaliile si amanuntele
In timp ce scriam am ajuns la concluzia ca oricine daca are (iarasi) norocul sa dea de cineva care sa-i "deschida ochii" la un moment dat, atunci se poate preocupa intr-un fel sa-si "educe inteligenta". Acum,cine are ceva idei despre viata,performante,si rezultate, spor la treaba wink Weightlift
Memorat
Pagini: [1]   În sus
  Imprimă  
 
Schimbă forumul:  

Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2013, Simple Machines