Ce imi place la Babes Bolyai - informatica:
Este un oarecare interes pentru concursuri gen ACM, Imagine Cup.
Se ocupa de ele Radu Lupsa (care a luat punctaj maxim la IOI in 93), Simona Motogna (profesoara de Limbaje Formale/Compilatoare) si acum mai recent, fostul meu coleg de echipa Patcas Csaba. Cred ca in ultimii 10 ani i-am intrecut pe cei de la poli de 9 ori, mai putin in un an cand eram eu in echipa si desi stiam face o gramada de probleme nu mi-a iesit nici una.
Se fac antrenamente, sunt oameni interesati, spre deosebire de Poli unde nu e clara metoda de selectie (stiam ceva studenti buni care erau interesati de concursuri dar nu au reusit sa ajunga pe la selectii sa prinda echipa).
La Imagine Cup avem rezultate destul de bune, pe partea de software design a iesit pe prima pozitie aceiasi echipa (921) din UBB in ultimii 2 ani, anul asta calificandu-se la finala din Seul. Pe partea de algoritmica in 2005 eram eu si Mihai Pantis cu cele mai bune rezultate din Romania dupa prima runda, ambii din UBB.
Avem ca si alte universitati un program de colaborare cu Microsoft. Baietii au tot felu de activitati, conferinte tin prezentari se informeaza cu cele mai noi tehnologii Microsoft. Asta cu slavirea tehnologiilor Microsoft nu imi prea place mie, dar daca esti pasionat de asa ceva e misto sa ai cu cine discuta. Vad ca cei mai buni dintre ei ajung la Microsoft. Stiu de alt coleg de echipa de acm care e full time Andrei Csibi (a facut 2 internshipuri in Redmond), si unul dintre studentii din echipa 921 de software design face acolo internship.
Sper sa pot aduce studenti de la Babes la vara si pe la Google, sa vedem care ce vor si daca trec testele.
Laboratorul de cercetare a domnului Chiorean (LCI), unde eu nu am facut treaba dar am invatat cate ceva de la cei mai mari de pe acolo.
Oportunitati in cercetare ar fi la inteligenta artificiala unde sunt oameni mai tineri (Mihai si Crina) care fac treaba si sunt up to date cu ce se face acuma in research.
Va puteti uita la topurile astea
http://ad-astra.ro/universitati/universities_domains.php?year=2007&domain_id=40 , ce clasifica universitatile dupa lucrarile publicate si impactul in domeniu si in fiecare an Babesul e in fata Universitatii Tehnice.
Cursuri:
Cam tot ce a predat Lazar:
Sisteme Distribuite unde examenul era ca un concurs de programare, trebuia sa faci un program gen dc++ in 3 ore de examen, server in C# clienti in java, clientii comunica cu serverul pt a determina existenta unui fisier, gasesc pe ce client apare fisierul si apoi comunica cu clientul si copiaza respectivul fisier. Dar s-a schimbat examenul in test grila cu intrebari grila similare cu cele de la testele de certificare java/C#, care din nou este o chestie utila.
Ca o paranteza, au studiat la Google statistic CV-urile si au incercat sa vada daca exista vreo corelatie intre vreun termen din CV si trecerea de interviuri, si s-a gasit un singur termen "certificare" si asta era corelat negativ

). (probabil daca esti programator bun ai proiecte/rezultate cu care sa umplii CV-ul si nu ai nevoie sa adaugi certificarile)
Metode evoluate de programare, la care am invatat C++/OOP si ceva design patterns.
Proful are un stil misto de predare si e meseriash.
Imi plac si cursurile doamnei Motogna desi sunt asa de bine predate incat sa inteleaga oricine si devenea plictisitor sa urmaresc exemplele dupa ce m-am prins care e treaba. Compilatoare si Limbaje formale.
Inteligenta artificiala cu Crina Grosan sau Mihai Oltean: curs cu materie misto si laboratoare si mai misto, printre putinele cursuri la care nu s-au putut copia laboratoarele si unii colegi au avut probleme

.
Cursuri care imi pare rau ca nu m-am tinut de ele:
Sisteme de Operare (1, 2) - trebuie facute laboratoarele si laboranzii sunt destul de buni (Forest si Bufny rule

)
Lisp si Prolog cu Gabi Serban, materie misto, laboratoare misto
Cursuri ce nu mi-au placut:
Limbaje formale predat de Grigor Moldovan. E destul de pe dinafara proful, dar seminarul a fost ok pt ca nu l-a predat el.
Teoria grafurilor cu Toadere. Proful asta chinuie pe toti studentii cu notatiile lui, daca zici se da matricea de adiacenta, nu e bine corect e se da graful G prin matricea de adiacenta, daca zici arce in loc de muchii e nasol. Eu stiam materialul dinainte, citisem tot Tomescu pentru olimpiade si eram curios de singura chestie noua care o preda in ultimul curs: un algoritm de cuplaj maxim in grafuri oarecare nu bipartite. In al 2-lea seminar dupa ce proful a terminat seria de probleme din Tomescu l-am intrebat ceva detalii despre memoria ocupata de algoritm. El mi-a raspuns ca problema e NP si nu exista rezolvare k lumea pentru ea, desi el preda in ultimul curs un algoritm polinomial la ea ....
Alt lucru ce nu imi place e ca se copiaza in draci laboratoarele si ajung studentii in ani finali si se lovesc de laboratorul de IA unde trebuie sa faca un joc cu interfata grafica si se pierd acolo

. Dar asta depinde de tine daca vrei sa inveti sau vrei doar o diploma. Dar din cate stiu si la poli au o problema cronica, un coleg facea si Babes si Poli in acelasi timp si si-a luat telefon hands free pt a trece examenele de la poli si a reusit.
Imi place la Babes ca ai mai mult timp liber decat la Politehnica, si asta e bine daca iti place sa inveti singur, prost daca iti place sa fi impins de la spate. Nu se face fizica care e o chestie importanta.
Ca cunostinte tehnice, la Babes am impresia ca sunt mai multe cursuri de programare si am observat la un curs intensiv de java comun cu cei de la politehnica ca noi stiam o gramada de chestii prin anu 3 care cei din anu 4 de la poli nu le stiau.
Acum uitandu-ma in urma imi pare rau ca nu am facut k lumea laboratoarele de la cursurile de programare, le faceam toate inainte de ultima saptamana/ultima noapte si nu ramaneam cu prea multe.
Cam atat ... daca aveti intrebari mai pot raspunde.