Buna! O sa spun aici tot ce stiu legat de acest subiect, in calitate de (aproape) absolvent ICHB.
Parerea mea este ca ambele sunt variante viabile, dar cu dus si intors. Si o sa iau, pe rand, subiectele:
1) Pregatire organizata
Din ce stiu, in Vianu pregatirile se tin cu Dan Spatarel, si posibil sa se intoarca in viitor fratii Francu.
In ICHB, in ultimii ani, pregatiri au fost tinute de Daniel Pozdarascu, Andrei Constantinescu, eu, Silviu Popescu si altii. De mine cel putin pot garanta ca voi tine in continuare grupe in ICHB, am vorbit deja cu directiunea, asa ca pe urmatorii 3 ani eu voi tine probabil 2 grupe (una de Juniors si una de Seniors, insemnand practic IX-X pentru intrare in lot/Yakutia, respectiv XI-XII + cei sclipitori de IX-X, pregatire pentru calificare la competitii stil IOI/CEOI). Nu stiu de Dani, l-as ruga sa imi raspunda la mesaj daca el va continua colaborarea cu ICHB-ul. De Constantinescu nu prea se pune problema, pentru ca va fi in state la facultate.
Grupele din Vianu din cate stiu sunt cam la fel organizate, si cam la acelasi nivel. Aici e mai mult o chestie de gust, de ale cui pregatiri iti plac mai mult/simti ca te ajuta mai mult/sunt mai "bune" pentru tine.
2) Pregatire individuala
Aici, parerea mea este ca ICHB-ul bate Vianu, la nivel de oportunitate. O sa zic pe shleau, eu in clasele a 10-a, a 11-a si a 12-a am mers la scoala in cam la fel de multe zile cate am avut si concursuri la info (cele online nu se pun

). Acum, e mai mult decizia ta ce faci cu timpul care ti se da pentru pregatire. Trebuie mentionat ca daca lipsesti in halul in care am facut-o eu si nu ai rezultate...poate iesi destul de nasol. Scoala pune la dispozitie si un laborator (study room) in care se pot strange mai multi oameni sa lucreze impreuna, ceea ce mi se pare foarte misto si benefic celor ce lucreaza, sa poata impartasi idei si sa se motiveze unii pe altii.
Nu stiu situatia in Vianu, pentru ca probabil ca la ICHB lumea se fereste sa spuna direct ca nu merge la scoala. Dar din cate stiu, chiar trebuie sa mergi semnificativ mai mult si sa depui mult mai mult efort pentru a avea si note decente.
3) Locatie
Aici, parerea mea ca Vianu bate ICHB, dar depinde unde stai / daca esti din Bucuresti. Daca esti din provincie, ICHB-ul iti ofera o optiune chiar decenta de cazare, nu departe de scoala sau de centrul orasului (cam la jumatatea distantei intre cele doua). Daca esti din oras, in schimb (cum e in cazul meu), ICHB-ul e situat foarte prost. Eu faceam cam o ora si 10 minute de acasa pana la scoala, si stiu alti oameni care faceau chiar mai mult. Vianu e mult mai central, langa Piata Victoriei, poti ajunge cu orice metrou acolo in <30min. Ai zice ca nu e asa important, dar pentru mine fiecare mers la scoala insemna 2 ore pierdute, si chiar se strange mult de-a lungul unui an.
4) Off-topic
ICHB are riscul de a te lasa destul de cu ochii in stele la toate celelalte materii. Din experienta mea, eu nu am facut matematica ultimii 2 ani de liceu, si m-am trezit cu 2 luni inainte de bac ca am de invatat totul foarte repede (e foarte naspa asta). La fel si cu romana. O sa iti fie greu sa inveti chimie/fizica/biologie/istorie, orice altceva decat materia ta, la nivel de clasa, chiar daca iti dai interesul, pentru ca colegii de clasa nu si-l vor da, si de la un punct incolo nici profesorii nu mai incearca.
Parerea mea este ca un minim nivel de cunostiinte in alte domenii e absolut necesar, si este singurul meu regret legat de alegerea ICHB-ului.
In concluzie, mi se pare ca nu exista o decizie clasa "ala e mai bun ca celalalt". Depinde ce vrei, cat esti dispus sa tragi, ce tinta ai, si cat te intereseaza si altceva decat informatica.