Pagini: 1 [2]   În jos
  Imprimă  
Ajutor Subiect: Dezbatere: surse libere la toate problemele?  (Citit de 33586 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
wefgef
Nu mai tace
*****

Karma: 1049
Deconectat Deconectat

Mesaje: 3.008


razboinicu' luminii


Vezi Profilul
« Răspunde #25 : Noiembrie 16, 2016, 17:40:54 »

Când dau sfaturi legate de olimpiadă sau propun probleme, lumea e liberă să nu ma ia în seamă. Oricine poate să-mi ignore sfaturile sau să nu participe la concursurile unde sunt propunător (și având în vedere că nu mai propun la ONI/loturi lucrul ăsta este perfect realizabil). În schimb, dacă ești român și veri să participi la concursuri te vei pregăti pe infoarena și vei fi automat forțat să te supui regulilor platformei. Aici văd eu diferența - ești sau nu obligat (de facto) să faci sau nu ceva.

L.E.: Dacă se implementează posibilitatea de a alege să nu vezi sursele ar putea fi adăugat și un cooldown. De exemplu vreau să particip într-un concurs virtual de 5 ore, ca să mă asigur că nu voi fi tentat să citesc soluțiile setez cooldown-ul la 5 ore și gata.
« Ultima modificare: Noiembrie 16, 2016, 18:14:59 de către Andrei Grigorean » Memorat

omului i-au fost date instinctele pentru a supravietui, nu pentru a fi sclavul lor.
alexpetrescu
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 19
Deconectat Deconectat

Mesaje: 221



Vezi Profilul
« Răspunde #26 : Noiembrie 16, 2016, 19:09:57 »

Zic si eu ceva.

Parerea mea este ca e suficient sa existe acces la surse doar la o parte din probleme, asa cum a fost si pana acum.

Argument practic:

Ne putem imagina ca rezolvarea problemei aduce o cantitate de XP celui ce o rezolva Smile in functie de dificultate, utilitate, etc si "implicarea" rezolvitorului. Cred ca nu trebuie sa explic faptul ca daca rezolvi o problema fara nici un hint din exterior, fara sa fi te uitat pe vreo sursa pana nu ai luat suta, aduce mai mult XP in urma rezolvarii decat daca citesti surse sau ceri hinturi. Avem cateva cazuri, in functie de dorintele rezolvitorilor:

I ("psihic puternic"): Cei care prefera sa stea sa se gandeasca mai mult pana le iese problema sau atunci cand se impotmolesc cer un sfat sau mai multe celor care au rezolvat-o inainte - mi se pare o idee foarte buna de a intari comunitatea de informatica prin intermediul acestor intrebari. In urma implementarii, daca sa zicem iei 90 cu TLE desi complexitatea e optima, ce faci? Optimizezi, te gandesti cum ai putea imbunatati programul etc. Mie mi-a placut ca m-am luptat cu cateva probleme pe infoarena cu limita de timp - si cred ca mi-am format cateva smenuri de evitare a TLE-ului. Dar sa zicem ca te impotmolesti din nou: ceri sursa cuiva si te descurci. Asa cred ca vei lua cel mai mult XP. Aceasta categorie nu e afectata de accesul liber la surse.

II ("psihic slab"): Nu vrei tot XP-ul neaparat (poate nu ai suficient timp sa te gandesti si vrei sa inveti mai mult intr-un timp scurt, ma rog, motive diverse ireprosabile etc). Stai te gandesti juma de ora si ceri o sursa ceri un hint, ceri mai multe pana iese problema. Nici aceasta categorie nu e afectata de accesul liber la surse.

III ("psihic mediu", incepator in studiul algoritmicii): Acestia sunt afectati. Ti-a dat Gigel tema sa faci cutare probleme sau ai gasit tu niste probleme care par dragute. Vrei sa le faci. Stai si te gandesti juma de ora si zici ca nu prea ai facut progrese. Apesi un link magic "Vezi solutiile trimise" iar apoi o serie de submisii de suta cu acces liber la ele - au link - sunt la o apasare distanta de a vedea cum se face problema - butonul rosu sclipeste si esti gata sa-ti nenorocesti XP-ul in loc sa lasi problema pt cand mai inveti mai multe sau sa te mai gandesti la ea (ca si cand ganditul ar face rau, stii). Faci asta de cateva ori iar cand realizezi ca abordarea s-ar putea sa nu fie optima deja te-ai obisnuit prost.
Asa faceam si eu cu campion intr-a 5a si a 6a - sursa la nimereala, citim solutia, bagam - Apoi m-a lovit varena care stai ca nu mai pot sa vad solutii, nu surse; aveam acces la teste - treceam mai repede de la o sursa cu WA la una de suta, dar XP-ul nu crestea la fel de mult, nu? Apoi m-a lovit infoarena - in sfarsit un site care m-a pus sa lupt cu fiecare problema complet - sau pana ceream hint surse etc - orcium am facut trecerea de la categoria II la categoria I si nu regret. Acum daca se da acces liber asa la toate genratiile urmatoare o sa ramana la categoria II. Desigur, mai putin cei care intra din prima in categoria I Smile pe baza unei selectii naturale, care ar merge in China, Rusia si SUA dar la noi nu - la noi trebuie sa urmarim dezvlotarea comunitatii printr-un schimb de idei facute nu prin "ma uit pe sursa lui ala inainte sa iau suta", ci prin "da si mie hint".

Argument "filozofic": Nu a crescut destul de bine comunitatea cu o infoarena asa cum e acum si de aia vreti sa o aduceti pe sistemul codeforces si altele? Nu si voi care propuneti shimbarea ati crescut pe un site cum este el acum? Nu v-a fost destul de bine asa?

Sper ca nu am dat argumente "arogante".
Memorat
mariusn01
Strain


Karma: 4
Deconectat Deconectat

Mesaje: 16



Vezi Profilul
« Răspunde #27 : Noiembrie 16, 2016, 22:42:38 »

Infoarena este locul in care mi-am petrecut foarte mult timp din activitatea online, locul unde am invatat cele mai multe despre informatica. Este principalul loc de pregatire pentru toti elevii competitivi pe care i-am indrumat de-a lungul timplui indiferent de performanta masurabila pe care ei au reusit sa o atinga …

Sa fie liber la totate sursele este, in mod evident, un lucru foarte bun pentru cei ce au ajuns deja la nivelul la care se cam pot descurca singuri (cu toate ca mereu este binevenit ajutorul unui antrenor). Stiu sa gasesca prin surse lucruri interesante din care au de invatat si, evident, nivelul lor se va ridica.

Pe de alta parte, e riscant sa spui ca se poate apuca cineva de informatica si, fara sa fie ghidat, poate parcurge singur drumul spre cel mai inalt nivel, pe infoarena. Pana cand un elev sa devina “bun”, trebuie ca el sa parcurga mai multi pasi. Multi dintre ei, pana sa capete bucuria de a lucra, incearca sa triseze. Daca ai o grupa de pregatire, cu elevi mai mici, mai mereu se intampla ca unul sau altul sa trimita cate o sursa de 100 pentru a-i “demoraliza” pe ceilalti sau pentru a „arata” tema facuta la profesor sau parinti. Copiii, cu cat sunt mai mici, cu atat au tendinta de a face asta. Nu e cel mai bun lucru sa renunti din prima la un astfel de elev, uneori sa intampla sa isi dea seama mai tarziu ca vrea cu adevarat sa progreseze, si atunci merita sa incerci in continuare cu el, dupa ce ii explici. Si asa, cum e infoarena acum, e uneori greu de controlat asta, dar daca ar fi liber la toate sursele este si mai dificil.

Sunt unii dintre elevii talentati (multi dintre ei fara un antrenor veritabil) care au ajuns sa fie foarte valorosi prin faptul ca, neavand acces nici macar la indicatii de rezolvare, au cautat tot felul de solutii destepte, reusind sa devina mai inventivi. Posibil ca daca, mai mici fiind, ar fi avut acces la toate sursele, nu ar fi avut inca maturitatea sa reziste fara sa se uite pe o sursa rezolvata si nu s-ar fi putut dezvolta corect.

Daca se ia decizia sa fie liber la surse, poate ca ar fi bine sa se dea liber doar la sursele scrise din acel moment, si nu neaparat la cele din urma.

Sa incerc sa fac si un rezumat: liber la toate sursele ar ajuta la ridicarea nivelului celor care sunt deja „buni”, dar ar ingreuna cresterea altora mai mici.
« Ultima modificare: Noiembrie 16, 2016, 22:50:57 de către Marius Nicoli » Memorat
GabiTulba
Strain


Karma: 1
Deconectat Deconectat

Mesaje: 3



Vezi Profilul
« Răspunde #28 : Noiembrie 16, 2016, 22:57:37 »

As dori sa imi exprim si eu parerea si sa aduc cateva argumente pro si contra.
Voi trata cele doua subiecte, testele si sursele separat.
Sursele:
Ideea de a oferi „Open Source” fiecarei probleme ma afecteaza in doua moduri (si intrucat sunt la un nivel mediu cand vorbim de programare, consider ca un procent „maricel” din utilizatorii infoarena activi vor avea aceeasi parere ca a mea, s-ar putea sa ma insel  ):
1.   Primul lucru care mi-a venit in minte cand am auzit despre aceasta dezbatere a fost „ ’ai de capu’ meu, tre’ sa invat sa ma controlez din a ma uita peste sursele altora daca nu-mi ies problemele!”, ceea ce mi se pare un lucru atat bun cat si rau. Pe plan psihic o sa duc in saptamanile imediat urmatoare acestui update o batalie cu mine insumi spre a ma controla. Dupa ce voi reusi sa extirp acest reflex foarte prost, o sa am parte de o experienta superba pe aceasta platforma, avand astfel acces la sursele unor probleme care imi dau batai de cap timp indelungat sau la unele smenuri care pur si simplu o persoana cu un nivel al intelectului modest nu le poate scoate din „joben”.
2.   Al doilea lucru m-a lovit in timp ce citeam toata aceasta dezbatere. Faptul ca exista posibilitatea ca unele persoane ar putea „plagia ” sursele altor utilizatori, mi se pare absolut fireasca. E in natura umana sa cautam sa castigam faima fara prea mult efort, pentru ca mereu vor exista persoane care nu realizeaza scopul adevarat al infoarenei, acela de pregatire al gandirii algoritmice, ci nu pregatire competitva. Acest lucru va fi realizat de putine persoane daca privim in ansamblu, dar suficient de multe incat sa poata modifica vizibil clasamentul arhivelor dupa numarul de probleme rezolvate, astfel acesta devenind un sistem perimat si incompatibil cu schimbarea produsa. Exista totusi cateva solutii la care m-am gandit (acest lucru nu are o mare importanta putand fi rezolvata prin diverse modalitati):
a.   S-ar putea desfiinta acest clasament si ne-am putea vedea linistiti de viata fara a avea un mod clar de a ne compara cu alte persoane.
b.   Acest clasament ar putea ramane ca un remanent al istoriei infoarenei si s-ar putea indrepta atentia spre alte moduri de a compara utilizatorii, cum ar fi rating-ul si pagina de statistici a problemelor.
Clar vor exista unele persoane care nu vor reusii sa isi stapaneasca urgia de a se uita peste sursele altora, sau care vor fi prea interesati de a urca in clasament intrucat vor uita de ce se afla aici. Acestia sunt impartiti in 2 categorii pe care @alexpetrescu le-a enuntat anterior (Categoriile II si III). Acest lucru este inevitabil totusi daca vorbim despre „democratie”, care urmareste interesele majoritatii.
Personal, vad aceasta schimbare ca pe  o oprotunitate de a schimba si mentalitatea tuturor, in special a nou-venitilor, intrucat se va realiza in sfarsit ca nu se poate ajunge la performanta fara munca.
Off topic: Exista acea regula a celor 10 mii de ore ca sa devii profesionist intr-un domeniu, consider ca aici se poate aplica, de asemenea in fiecare sesiune de programare 1-2 ore trebuie atribuite auto-educarii, fie ele spre a ne controla „pofta” de a accesa alte surse, fie de descoperire a noi abordari a problemelor sau de organizare a modului in care codam.
Testele:
Aici nu am prea multe de spus, mi se pare o idee foarte buna care nu va schimba foarte mult soarta platformei. Va fi o modalitate prin care vom putea vedea mai repede ca am facut o comparare si am uitat sa punem „>=” in loc de „>”, sau ca am uitat sa punem un „+1” dubios pe undeva.
Consider ca este practic imposibil sa ne dam seama de solutia unei probleme dupa vizualizarea testelor, intrucat mare parte din ele sunt generate aleator, cel mult vor fi rezolvate unele bug-uri care ne vor aduce de la 80-90 la 100 de puncte. Adeseori aceste bug-uri unora le poate „manca” foarte mult timp din pregatirea la informatica.

In final pot spune ca posibilitatea de a accesa testele va fi cu siguranta o schimbare in bine, pe cand oferirea pe tava a solutiei oricarei probleme va avea o perioada de inceput cel mai probabil daunatoare in care utilizatorii vor fi triati in functie de seriozitatea fiecaruia, dar dupa aceea se va ajunge la o crestere a numarului de olimpici la informatica, acest lucru depinzand strict de mentalitatea fiecaruia.
Sper ca nu am suparat pe nimeni si ca nu am repetat idei deja discutate anterior, si sper ca aceasta schimbare sa aduca un beneficiu acestei comunitati.

« Ultima modificare: Noiembrie 16, 2016, 23:06:47 de către Gabi Tulba-Lecu » Memorat
andrei.arnautu
Client obisnuit
**

Karma: 9
Deconectat Deconectat

Mesaje: 58



Vezi Profilul
« Răspunde #29 : Noiembrie 16, 2016, 23:20:44 »

Mi se pare o dezbatere foarte buna si vreau sa imi las si eu parerea aici.

Privind inapoi cu cativa ani si la modul cum ma pregateam pe atunci, imi dau seama ca solutiile oficiale si sursele celorlalti au fost niste elemente care pe mine m-au ajutat enorm.

Pregatirea pentru olimpiade mi-am inceput-o pe campion, care mi-a placut foarte mult la inceput tocmai datorita solutiilor la probleme pe care le oferea, plus primul test pe care solutia ta nu il trecea. Dupa un timp a venit vremea sa fac tranzitia la infoarena, care in judetul meu nu era tocmai populara, fiindca erau putini cei care chiar faceau algoritmica la nivel competitiv. Din aceasta cauza si ajutorul pe care il primeam de la profesori sau colegi mai mari era minim si am fost fortat de imprejurari sa devin autodidact si sa incep sa invat cat mai multe pe cont propriu.

Incepand de la stadiul in care nici la problemele cele mai usoare nu stiam rezolvarile de 100 si parcurgeam diverse teme de pregatire intr-o ordine destul de haotica, am inceput sa ma axez foarte tare pe articole de rezolvare ( la problemele care aveau ) si pe surse oficiale sau cele de la problemele open-source. Recunosc ca nu era tocmai sanatoasa atitudinea pe care o aveam, si anume sa ma uit pe solutii si surse daca nu imi vine ideea in 20 de minute, insa la momentul respectiv m-a ajutat foarte mult. Am invatat atat idei noi, cat si metode diverse de implementare( stateam ore intregi sa ma uit prin surse numai ca sa imi gasesc un tipar de cod care sa imi placa si pe care sa il adopt ), pe care altfel nu as fi avut de unde altundeva sa le asimilez.

Pe scurt, daca toate sursele ar fi libere la probleme, ar fi un avantaj enorm pentru cei care sunt dispusi sa lucreze si sa se informeze pe cont propriu, si cred ca sunt destul de multi aici care s-au regasit in aceasta situatie. Smile

Cat despre cei care s-ar folosi de asta numai ca sa triseze si sa copieze sursele altora, vor ajunge la un moment dat sa realizeze ca nu este o tactica deloc sanatoasa. Pana la urma, dupa cateva concursuri nereusite la rand, incepi sa te gandesti ce este gresit in metoda de pregatire ... si brusc iti aduci aminte de sursele pe care le trimiteai copy-paste. Tongue

Just my opinion. Very Happy
Memorat
ReksioCroft
Strain


Karma: 1
Deconectat Deconectat

Mesaje: 3



Vezi Profilul
« Răspunde #30 : Noiembrie 17, 2016, 12:32:42 »

Buna ziua! Ma bucur sa vad ca comunitatea infoarena este atat de apropiata de noi si vreti sa evoluam impreuna! As dori sa imi exprim opinia, facand parte din categoria de utilizatori care vor fi cei mai afectati de schimbari: cea media( a 3-a, asa cum a definit-o foarte bine @alexpetrescu). Voi relata din propia experienta:

Sursele

Trebuie sa marturisesc ca sistemul actual cu doar cateva open-source este cel mai bun. Eu cand am pornit de la 0, am pornit cu campion care era foarte bun, datorita faptului ca dadea indicatii incepatorilor. Dar apoi, vrand sa avansez am inceput sa lucrez pe varena. Aici sursele erau blocate, si asta cu adevarat m-a facut sa evoluez. Am luptat cu probleme incepand cu cls 6 pana cand am ajuns la un nivel decent de oji. Daca ar fi fost libere, nu cred ca as fi rezistat tentatiei, deoarece, trb sa recunosc, primul lucru dupa ce citesc problema, deschid monitorul de evaluare sa vad cam cate puncte se ia in general, si nu cred ca m-as abtine sa mai apas inca un click. Aici intervine partea interesanta: inainte de primul meu oji cu o sapt, mi-am dat seama ca eram super presat de timp. Si nu facusem aproape nimic din olimpiadele de la cls mea. Asa ca am luat fiecare problema, o citeam, ma gandeam 15min, ma uitam pe sursa oficiala si implementam. Surpriza: arata aproape identic implementarea. Dupa ce a trecut proba, chiar am regretat destul de mult ce facusem. M-am si fortat si am obosit ingrasind porcul in ajun( asta mai putin important, in general sunt super obosit si dorm 7h pe noapte:) ), dar am regretat ca am pierdut acele probleme. Am invat putin din fiecare, dar simt cum as fi putut sa evoluez mult mai mult daca m-as fi straduit la fiecare in parte. Si am pierdut definitiv xp-ul care l-as fi putut obtine. Ca contra-argument, exista 2 probleme pe infoarena(sunt inca incepator pe platforma) pe care nu le voi uita niciodata. Da, m-am chinuit cateva zile la fiecare, dar in momentul cand am apasat submit si am vazut 100p m-am simtit cel mai fericit din intreaga lume! Am simtit ca intradevar sunt bun si ca am evoluat! M-am simtit ca si cum as fi fost deja premiat la nationala:). Cred ca acesta este scopul platformei infoarena! Sa ii ajute pe elevi sa atinga cel mai mare potential al lor!
De asemenea, mai este un aspect: cand am intrat pe infoarena prima data, cea mai placuta surpriza a fost comunitatea. Faptul ca daca nu iti iesea o problema puteai cere un hint si ti se raspundea, desi trecusera niste ani de la postarea problemei. Daca s-ar facilita accesul la toate sursele, ma tem ca spiritul frumos pe care l-ati creat de la inceput si cu ajutorul caruia s-au dezvoltat mii de elevi ar disparea. Nu s-ar mai cere ajutorul altor concurenti, sa simti ca esti mereu sustinut si nu esti un pionier pe care cunoscutii il treaba "de ce?", ci din contra, s-ar robotiza procesul si infoarena ar deveni o platforma rigida ( P.S. Exista probleme pe infoarena care nu au sectiune de comentarii ex http://www.infoarena.ro/problema/pseudobil. Chiar cred ca ar fi foarte folositor sa exite acea sectiune pe pagina fiecarei probleme ).

Testele
Pe de alta parte, aici DA, DA, DA!!! Sunt o gramada de probleme la care iei 90p desi algoritmul este corect pt ca ai uitat un caz particular sau ai pus un < in loc de <=. Aici campion avea respectul meu( mai nou nu le mai ofera ). Si din propie experienta, o data luat 90p si apoi 100p nu simti o bucurie daca stai sa te gandesti 5h la ceva corect pana descoperi o chichita, din contra, o rezolvi cu un oarecare sictir, doar pt a luat pct respectiv. A fost o problema la care am avut 90p timp de cateva luni din cauza unui simplu if. Timpul petrecut cu acel test ar putea fi utilizat muult mai productiv.

Multumesc pentru tot ce ati facut pana acum!
Memorat
Barbumatei
Strain


Karma: -6
Deconectat Deconectat

Mesaje: 4



Vezi Profilul
« Răspunde #31 : Noiembrie 20, 2016, 23:32:54 »

Opinie obiectiva:

Trebuie impreuna sa gasim un sistem prin care sa oferim accesul la surse, dar sa fie nu atat de simplu ca si un simplu click. Este aiurea sa adoptam care nu functioneaza spre ajutorul tuturor, cel de acum(surse blocate), caci daca ar fi fost unul perfect nu am avea discutia asta, sau cel cu surse libere in care unii nu se vor mai stradui sa se gandeasca la solutie. Am auzit idei bune ca si: “Dupa un anumit numar de submisii (si dupa un anumit timp), daca nu iei 100p sa ti se ofere accesul”, sau fiecare utilizator sa isi seteze prefeintele dupa plac, sau sa se numere undeva cate surse ai accesat pana acum, fara sa fii rezolvat probelma, si sa se afiseze pe profilul tau, sa se vada cate sunt chiar gandite de tine. Nu conteaza metoda deocamdata, ci aceasta idee ca in functie de ultilizator sursele sa fie libere sau blocate, ca sa reusim sa multumim cat mai multi utilizatori. Infoarena e mai mult decat un utilizator care vrea surse de nevoie sau de lene, e mai mult decat un utilizator care nu se poate abtine sa deschida solutiile oficiale, sau nu are nevoie de ele; e mai mult decat opinia mea, e o comunitate, cu muulti oameni, e un mediu de invatare, haideti sa il facem unul cat mai optim.
Acesul la teste reprezinta o necesite, nu o sa repet argumentele aduse de altii.

Opinie subiectiva:

   Personal am pierdut prea mult timp corectand greselile de neatentie si oboseala, nu de natura algoritmica, si cele de experimare ale unor autori care voiau cu totul altceva decat se intelegea. Oricine care a avut macar o culegere de matematica s-a uitat la raspunsuri macar o data la o problema la care nu avea idei. Se poate chiar sa fii citit rezolvarea si sa nu fi inteles. Unde am fi fost daca culegerile de matematica nu ar fi avut raspunsuri? Intr-adevar infoarena are ceva special, o comunitate de oameni care sunt dispusi sa te ajute, ceea ce m-a impresionat total. Dar nu sunt sigur ca va fi mereu cineva acolo sa te ajute, fiind probleme la care nu exita rubrica de comentarii( ex: pseudobil ), sau multe alte exceptii. Repet: Eu nu propun sa se dea acces la surse si gata, ci sa gasim o metoda prin care acees la surse sa fie muult mai incomod, decat sa ceri un sfat la comentarii sau sa trimiti un mesaj.
Memorat
freak93
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 342
Deconectat Deconectat

Mesaje: 819



Vezi Profilul
« Răspunde #32 : Noiembrie 22, 2016, 17:35:46 »

Am sa incerc sa-mi expun si eu parerea atat din perspectiva cuiva care are access la toate sursele de cativa ani, cat si din partea "conducerii".

Dupa cum ati mentionat multi, multi copii care de-abia s-au apucat de informatica, vor renunta mult mai usor si vor lua sursa cuiva sa "vada" solutia. Sunt destul de sigur ca asta se va intampla pentru ca in putinul timp in care m-am pregatit pe arhiva campion devenise un reflex sa trag primul test gresit ca sa pot sa vad de ce da prost. Si cand am intrat in echipa Infoarena, am putut sa vad toate testele la toate problemele si uneori cand rezolvam probleme din arhiva luam calea "cea scurta", si descarcam un test pentru a ma testa.

M-am invatat minte destul de repede si asta se datoreaza urmatorului fapt, nu exista nicio valoare in a rezolva o problema din arhiva daca ai luat un test, absolut nimic castigat. Din pacate atat "Clasamentul Arhivei de probleme" cat si competitivitatea uneori prea agresiva intre oameni ("Ha: eu am facut problema X si tu nu") ofera multor useri de pe infoarena iluzia ca in informatica se castiga prin numarul de probleme rezolvate. A face sursele libere si a ascunde clasamentul din meniu (dupa cum a spus @eudanip) sper sa mai reduca acest tip de gandire intrucat va fi usor mai greu sa te lauzi cu numarul de problem rezolvate.
In cateva cuvinte asta se reduce la: "Daca am rezolvat problema X nu am facut asta decat ca sa invat ceva nou si-atat, eventual sa invat o idee noua pe care o pot prezenta prietenilor".

Nu zic ca a te uita la sursa altcuiva e mereu daunator, ba dimpotriva. Cand ajungi sa ai 90/95 de puncte, poate pentru ca ai contanta mult prea mare ( >8 ) si nu mai ai suficienta imaginatie sa o reduci, ai putea sa inveti ceva nou din sursa altcuiva. Sau cand chiar nu stii ce sa faci. Toti am trecut prin aceasta situatie, exista probleme pe care nu stim sa le abordam oricat am sta sa ne gandim la ele(si aici vorbesc de luni/saptamani). Poate este un tip de gandire care ne lipseste si pe care ni-l vom forma stiind solutia la o astfel de problema.

Un argument pro surselor libere care insa nu mai are sens in situatia actuala este ca poti invata din sursele celor "mai buni" ca tine. Sau sa descoperi solutii interesante si noi, insa deoarece exista acces liber la surse daca ai rezolvat o problema acest argument este mai slab.

Un dezavantaj al surselor libere dupa parerea mea este urmatorul: lumea se va obisnui sa se uite la sursele altora pentru a invata din ele insa cei neexperimenati se vor uita poate la surse care nu reprezinta un exemplu pozitiv si vor invata si ei la randul lor niste practici nesanatoase, isi vor insusi un stil de a scrie cod predispus la greseli.

Si inca un dezavantaj, care sper insa sa nu fie atat de prezent in caz ca se fac sursele publice este ca lumea va fi mai putin dispusa sa isi scrie generator/evaluator/bruturi atunci cand rezolva o problema. Nu am cum sa stiu ce fac elevii de-acum, dar cand eram eu la liceu eram poate 6-7 pe an care dupa ce vedeam ca nu mergem o problema, sau dupa ce le terminam pe toate ne apucam si scriam generator/evaluator/bruturi la probleme. Este un lucru pe care inca il fac atunci cand mai rezolv probleme din arhiva, si este foarte sanatos din multe puncte de vedere:

  • Scrii foarte mult cod, si ti se imbunatateste viteza de codare
  • Generatorul si evaluatorul deobicei sunt foarte asemanatoare intre probleme (sau au foarte putine linii) si deci efortul este oricum mic
  • Cand scrii un generator esti mult mai predispus sa te gandesti la cazuri particulare, la testul care iti face sursa sa ruleze cat mai mult, care iti consuma maximul de memorie, etc
  • In caz ca solutia e gresita, ai o solutie brut-force/backtracking pe care o poti trimite in loc.
  • si cel mai important: Ai siguranta (in functie de cat de bun ti-e generatorul) ca solutia scrisa de tine e corecta
  • Uneori generatorul iti poate da indicii cum sa rezolvi problema, in caz ca nu stii cum se face

Intuitiv as spune ca sunt mai putini oameni care fac asta in timpul unui concurs, si se vor reduce in numar si cei care fac asta pentru probleme din arhiva daca exista o metoda mai simpla de a te prinde care e "problema" cu sursa ta.

Pe final, eu sunt pro surselor libere si sper ca mentalitatea "olimpicului" roman sa se schimbe in mod pozitiv. Nu cred ca problema e ca se pot copia surse, ci ca se vrea a se copia surse.

« Ultima modificare: Noiembrie 22, 2016, 19:15:56 de către Budau Adrian » Memorat
wefgef
Nu mai tace
*****

Karma: 1049
Deconectat Deconectat

Mesaje: 3.008


razboinicu' luminii


Vezi Profilul
« Răspunde #33 : Noiembrie 30, 2016, 16:21:05 »

Ati luat pana la urma vreo decizie?
Memorat

omului i-au fost date instinctele pentru a supravietui, nu pentru a fi sclavul lor.
GavrilaVlad
Nu mai tace
*****

Karma: 219
Deconectat Deconectat

Mesaje: 222



Vezi Profilul
« Răspunde #34 : Noiembrie 30, 2016, 16:37:29 »

La sedinta urmatoare o sa discutam argumentele prezentate in dezbatere si o sa luam o decizie, pe care o sa o comunicam pe blog.
Memorat
sorin_ol1mp1qul
Strain


Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1



Vezi Profilul
« Răspunde #35 : Decembrie 12, 2016, 12:20:34 »

Eu am avut in anii de glorie un CD magic, cu toate codurile sursa din ultimii ani (de atunci 2002, 2003) dar nu m-a ajutat ci de multe ori m-a incurcat.
Eu sunt impotriva accesului liber la TOATE sursele deoarece multe din ele, desi iau ACCEPTED (100), nu au best practices.
  • cod neindentat
  • nume de variabile aiurea
  • ++i  in loc de i++  deoarece e mai rapid ( chestia asta ma zgarie cel mai rau pe ochi )
  • for-uri descrescatoare, deoarece comparatia cu 0 e mai rapida deoarece, chip-ul nu are curent (nu stiu cati sunteti familiari cu asta dar la un moment dat avea un trend asecendent) dar e ca si i++ si ++i, tot un mit
  • cod de mai multe linii puse pe o singura linie ( sa fie sursa mai mica )

L-as face disponibil doar daca se contine best practices
« Ultima modificare: Decembrie 12, 2016, 12:31:51 de către Sorin Olimpicu » Memorat
andrei.arnautu
Client obisnuit
**

Karma: 9
Deconectat Deconectat

Mesaje: 58



Vezi Profilul
« Răspunde #36 : Decembrie 12, 2016, 17:58:23 »

Citat
nume de variabile aiurea
++i  in loc de i++  deoarece e mai rapid ( chestia asta ma zgarie cel mai rau pe ochi )
for-uri descrescatoare, deoarece comparatia cu 0 e mai rapida deoarece, chip-ul nu are curent (nu stiu cati sunteti familiari cu asta dar la un moment dat avea un trend asecendent) dar e ca si i++ si ++i, tot un mit
cod de mai multe linii puse pe o singura linie ( sa fie sursa mai mica )

Tot ce ai zis tu mai sus tine de preferinta fiecaruia. Nu vad nimic gresit in a alege sa le folosesti. Vorbim de programare competitiva in primul rand. Tongue

Si pana la urma daca se fac sursele libere fiecare are dreptul sa se uite prin ele si sa aleaga un stil care ii place, si care simte ca il ajuta cel mai bine atunci cand vine vorba de probleme pentru concursuri. Chiar mi se pare folositor sa vezi mai multe tipuri de a coda si sa poti face o comparatie intre ele.


 
Memorat
wefgef
Nu mai tace
*****

Karma: 1049
Deconectat Deconectat

Mesaje: 3.008


razboinicu' luminii


Vezi Profilul
« Răspunde #37 : Martie 24, 2017, 11:32:22 »

Ati luat pana la urma vreo decizie?
Memorat

omului i-au fost date instinctele pentru a supravietui, nu pentru a fi sclavul lor.
GavrilaVlad
Nu mai tace
*****

Karma: 219
Deconectat Deconectat

Mesaje: 222



Vezi Profilul
« Răspunde #38 : Martie 24, 2017, 12:17:54 »

Am decis sa facem toate sursele libere. Acest lucru o sa se intample peste cateva zile, pentru ca adaugam si alte feature-uri si vrem sa le lansam pe toate deodata. O sa apara si blogpost cu mai multe detalii.
Memorat
wefgef
Nu mai tace
*****

Karma: 1049
Deconectat Deconectat

Mesaje: 3.008


razboinicu' luminii


Vezi Profilul
« Răspunde #39 : Martie 25, 2017, 14:23:53 »

Yay Applause
Memorat

omului i-au fost date instinctele pentru a supravietui, nu pentru a fi sclavul lor.
MariusTitulescu
Strain


Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 5



Vezi Profilul
« Răspunde #40 : Martie 30, 2017, 18:59:19 »

După cum am spus și pe Facebook, cred că cel mai bun compromis e dacă fiecare utilizator poate să aleagă dacă vrea sau nu să aibă acces la surse libere.
De acord. Dar cand? La inscriere sau oricand vrea? Se poate schimba alegerea?
Memorat
GavrilaVlad
Nu mai tace
*****

Karma: 219
Deconectat Deconectat

Mesaje: 222



Vezi Profilul
« Răspunde #41 : Martie 30, 2017, 19:28:56 »

Nu o sa avem acest feature. Toata lumea va avea acces la surse, oricand.
Memorat
wefgef
Nu mai tace
*****

Karma: 1049
Deconectat Deconectat

Mesaje: 3.008


razboinicu' luminii


Vezi Profilul
« Răspunde #42 : Iulie 27, 2017, 09:44:35 »

Any news on this?
Memorat

omului i-au fost date instinctele pentru a supravietui, nu pentru a fi sclavul lor.
Pagini: 1 [2]   În sus
  Imprimă  
 
Schimbă forumul:  

Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2013, Simple Machines