Pagini: [1] 2   În jos
  Imprimă  
Ajutor Subiect: Dezbatere: surse libere la toate problemele?  (Citit de 33614 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
GavrilaVlad
Nu mai tace
*****

Karma: 219
Deconectat Deconectat

Mesaje: 222



Vezi Profilul
« : Noiembrie 15, 2016, 21:03:13 »

In momentul de fata, sursele pe infoarena sunt publice pentru anumite probleme, mai precis cele marcate cu "open source" si cele la care userul a obtinut deja 100 de puncte. In ultima sedinta infoarena s-a propus ca sursele tuturor problemelor sa devina publice pentru orice user.

Intrucat nu s-a ajuns la un consens in cadrul acelei sedinte, am decis sa lansam aceasta dezbatere pe forum, ca sa auzim parerile si argumentele voastre.

Asadar, ce preferati? Surse libere complet sau sistemul actual? Va rog sa va argumentati parerile si sa evitati pseudo-argumente de felul "asa face toata lumea", "nu imi place ca se schimba" etc.
Memorat
wefgef
Nu mai tace
*****

Karma: 1049
Deconectat Deconectat

Mesaje: 3.008


razboinicu' luminii


Vezi Profilul
« Răspunde #1 : Noiembrie 15, 2016, 21:16:42 »

Cred ca ati contoriza mai usor voturile daca ati face un poll.
Memorat

omului i-au fost date instinctele pentru a supravietui, nu pentru a fi sclavul lor.
GavrilaVlad
Nu mai tace
*****

Karma: 219
Deconectat Deconectat

Mesaje: 222



Vezi Profilul
« Răspunde #2 : Noiembrie 15, 2016, 21:19:21 »

Parerea mea e ca mai bine isi exprima lumea argumentele intai, si dupa facem si poll ca oamenii sa voteze informat.
Memorat
Theodor1000
Strain
*

Karma: 1
Deconectat Deconectat

Mesaje: 27



Vezi Profilul
« Răspunde #3 : Noiembrie 15, 2016, 21:19:36 »

Ar fi bine sa fie surse libere la toate problemele deoarece sunt probleme la care inca n-am reusit sa gasesc solutie si nu sunt solutiile explicate nicaieri. Intr-adevar, probabil unii ar sta 2 minute sa se gandeasca si dupa s-ar uita pe sursa in loc sa incerce sa gaseasca ei o solutie. Pentru asta ar putea fi afisat un mesaj de genul: "Esti sigur ca nu mai vrei sa te gandesti?". Probabil ca acest mesaj va fi ignorat de mare parte din utilizatori, dar s-ar putea sa-i intoarca din drum si sa ii faca sa se mai gandeasca pe cei care chiar vor sa invete ceva, care chiar vor sa faca ceva cu programarea.
De asemenea, dupa, sa zicem, un anumit numar de submisii si un anumit interval de timp sa poti vedea si testele. Sunt momente in care te chinui sa gasesti un bug atat de bine ascuns si nu reusesti, momente in care rezultatul tuturor testelor pe care ti le dai e bun. Aici ar fi foarte folositor sa poti vedea testele.
Memorat
depevlad
Strain
*

Karma: 13
Deconectat Deconectat

Mesaje: 32



Vezi Profilul
« Răspunde #4 : Noiembrie 15, 2016, 21:23:43 »

Cred ca cu totii am avut momente in care o problema pur si simplu ne-a invins, si mi s-ar parea normal ca dupa ce ma gandesc cateva ore bune la ceva greu, sa am macar o indrumare catre directia buna de rezolvare. Unele probleme au solutii oficiale, normal, iar altele au hinturi (desi cateodata nu sunt suficiente), dar sunt multe probleme dificile care nu au nici, nici. Pe downloads, de exemplu, se poate vedea ca sunt destule loturi pentru care s-au pierdut testele, sursele, etc. iar siteul nu mai functioneaza (chiar si al doilea lot din 2016 e in situatia asta). De obicei, din cate am vazut, lumea merge pe campion sa trimita o sursa goala si sa descarce solutia, dar uneori acolo nici nu e problema respectiva. Plus, exista mai multe conturi de github (Adrian Budau si Alex Velea de exemplu) de unde se pot lua oricum sursele pe care autorii le-au incarcat. In general, multe probleme au sursa pe net, fie pe campion fie pe github. In cazul asta, sursele private sunt doar o mica inconvenienta, dar pentru probleme care nu au nicaieri solutie consider ca sunt chiar un impediment.

Cred ca singurul argument contra ar fi ca se copiaza, dar cu "uneltele" de mai sus, chiar si in prezent exista oameni care au copiat suficiente surse. Procentul copiatorilor e foarte mic in comparatie cu procentul celor care vor sa invete, iar la urma urmeoi ei isi taie craca de sub picior. Cred ca infoarena e mai degraba o platforma de learning - si una foarte buna - decat un loc unde oamenii sa se intreaca la numarul de probleme rezolvate.
Memorat
danstefan
Strain


Karma: 3
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1



Vezi Profilul
« Răspunde #5 : Noiembrie 15, 2016, 21:28:48 »

De acord cu Theo, cea mai buna varianta mi se pare sa avem surse libere la problemele fara articol cu solutii, dar sa avem teste libere la toate problemele(e mult mai usor sagasesti bug-ul cand ai ideea corecta si gresesti implementarea chiar si decat atunci cand ai o sursa de 100 cu care sa compari)
Memorat
vladrochian
Strain
*

Karma: 25
Deconectat Deconectat

Mesaje: 29



Vezi Profilul
« Răspunde #6 : Noiembrie 15, 2016, 21:35:13 »

Consider că problema este pusă greșit din start. Întrebarea nu este "de ce să facem sursele și testele publice?" ci "de ce să reducem din resursele disponibile utilizatorilor pe o platformă de learning, cum a spus și @depevlad, prin ascunderea lor?".

Presimt că vor urma multe argumente de tipul "dacă sursele ar fi libere peste tot, lumea ar copia sursele celorlați în loc să se gândească pe cont propriu". Eu sunt de părere că modul cum abuzează unii este strict problema lor. Performanța presupune în primul rând ambiție. Dacă nu ai ambiția necesară măcar să stai puțin să te gândești la o problemă, nu te poate ajuta nimeni (cu atât mai puțin împotriva voinței tale) să ajungi mai sus.
Memorat
pas.andrei
Strain


Karma: 2
Deconectat Deconectat

Mesaje: 8



Vezi Profilul
« Răspunde #7 : Noiembrie 15, 2016, 21:59:24 »

Consider ca ar trebui sa fie surse la liber macar pentru problemele care nu au solutie oficiala (daca nu pentru toate) publicata pe infoarena. O sugestie ar fi ca in cazul in care se da liber la sursel ai multor probleme, acestea sa nu fie disponibile pe parcursul rundelor virtuale.
Memorat
Vicktor
Strain


Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 8



Vezi Profilul
« Răspunde #8 : Noiembrie 15, 2016, 21:59:43 »

Salut Vlad,
Din punctul meu de vedere, comunitatea ar avea mai mult de castigat daca ar avea acces la toate sursele, nu doar la cele pentru problemele "tipice" pentru ca sunt doua lucruri separate sa intelegi conceptul de rezolvare a unei probleme si altul sa realizezi implementarea de 100. Personal, m-am "lovit" de multe ori de problema implementarii desi am inteles conceptul, iar accesul la surse m-ar fi ajutat enorm sa gasesc o rezolvare, intrucat nu dezbaterea problemei in clasa, de exemplu, este imposibila. In acelasi timp, se pot deprinde anumite "smenuri" de programare prin analizarea diferitelor implementari in comparatie cu a ta si, desi momentan este posibil pentru cei care au luat 100 de puncte, este posibil ca acel "smen" sa faca diferenta intre sursa ta de 80 si cea de 100.

Singurul dezavantaj ar fi o distrugere a relevantei statisticii pentru rezolvarea problemelor de pe arhiva, daca se abuzeaza de acest drept. Insa statisticile corecte inca vor putea fi descoperite in urma concursurilor si, personal, nu cred ca este cineva pe infoarena care lucreaza doar pentru a mari acel contor al problemelor, fara sa le si inteleaga rezolvarea.

Eu sunt de acord cu schimbarea statutului tuturor surselor catre liber, parafrazandu-l pe profesorul Donald Ervin Knuth << cum poate algoritmica evolua daca toata lumea are tendinta de a crea patent-uri pentru algoritmii descoperiti?>>
Memorat
AlexNiuclae
Strain


Karma: 6
Deconectat Deconectat

Mesaje: 21



Vezi Profilul
« Răspunde #9 : Noiembrie 15, 2016, 22:11:00 »

Consider ca cel mai bine pentru toata lumea ar fi ca atat sursele, cat si testele sa fie libere. Cum a spus si @vladrochian, ambitia fiecaruia conteaza cel mai mult in drumul catre performanta.

Sunt destui cei care nu sunt indrumati de cineva si se chinuie singuri sa progreseze, deci nu vor fi ajutati foarte mult de infoarena, tinand cont numarul scazut de solutii prezentate.

Da, vor exista unii care vor rescrie niste surse, vor lua 100 de puncte si vor fi fericiti Dancing, insa cu siguranta aceia nu ar fi facut performanta oricum. Dar sunt sigur ca vor fi destui cei care vor lua o sursa si vor sta cat va fi nevoie astfel incat sa fi inteles si sa fie in stare singuri sa o implementeze.

Si sigur nu vei mai ramane cu probleme nerezolvate din cauza unor buguri stupide  Brick wall
Memorat
bciobanu
Strain


Karma: 5
Deconectat Deconectat

Mesaje: 19



Vezi Profilul
« Răspunde #10 : Noiembrie 15, 2016, 22:13:58 »

Salut,

Eu sunt de parere ca toate problemele ar trebui sa fie open-source. Cred ca mai multa lume are de beneficiat din aceasta schimbare. Multa lume cred ca are de invatat ceva nou, chiar si dupa ce ia punctaj maxim la o problema. Mie personal imi place foarte mult sa ma uit la solutiile celorlalti si consider ca am avut de castigat din asta: am invatat sa citesc codul sursa al altora, am invatat reguli de indentare de la sursele care mi s-au parut cele mai citete si am intalnit idei diferite de ale mele, de la care am pornit in rezolvarea altora probleme. Recomand si celorlalti acest exercitiu, desi cred ca este un obicei comun.

De multe ori m-am aflat in pozitia in care am rezolvat o buna parte de problema, insa nu am avut inspiratie sa o inchei cu succes. In lipsa de idei, ajung la spamez evaluatorul cu bulaneli, strict pentru a afla acea idee de incheiere (care poate sa fie foarte folositoare pe viitor). Niste exemple care imi vin acum in minte: optimizarea memoriei la problema reg (imi facusem prostul obicei de a crede ca felul in care sunt generate numerele este strict pentru a nu face departajare intre o sursa care parseaza si alta care nu), diferenta intre O(N*sqrt(N)*log(N)) si O(N * sqrt(N)) la problema rangemode (idee care poate fi folosita cu succes si la alte probleme, cum ar fi solutia de 70p la problema calafat data la nationala anul trecut), iar mai nou o solutie online draguta  Smile.

Cum a spus si @depevlad, mai nou se apeleaza la surse precum cautarea numelui problemei pe pastebin, github, si nu vad rostul. Daca vreti sa ajutati novicii care poate nu stiu ca defapt pe ei se pacalesc copiind solutii fara sa le inteleaga, puteti face asemenator arhivei "Gym" de pe CodeForces, unde doar utilizatorii cu un nivel ridicat pot sa vada sursele fara a rezolva problema, in Coach mode, insa asta ar presupune sa updatati rating-urile mai des. Tin sa adaug ca arhiva cu principalele probleme este open-source pentru toata lumea, pe langa faptul ca majoritatea problemelor au un editorial destul de bine punctat (dar asta e de inteles, pentru ca este intretinuta de propunator, iar editorialul face parte din pregatirea unui concurs, in urma caruia este platit) pe site-ul mai sus mentionat.

Asadar, incurajez sursele si testele open. Nu este nimic de ascuns pe o platforma educationala. Cei care se pregatesc in marea parte a timpului singuri vor avea mult de castigat. Cei care se pacalesc pe ei copiind surse ca atare voi continua sa o faca asa indiferent de aceasta schimbare.

O seara faina si felicitari ca ati adus in discutie acest aspect!
Memorat
tamionv
Echipa infoarena
De-al casei
*****

Karma: 17
Deconectat Deconectat

Mesaje: 130



Vezi Profilul
« Răspunde #11 : Noiembrie 15, 2016, 22:19:01 »

Si eu cred ca sursele ar trebui sa vizibile universal. Chiar si daca unii vor copia sursele altora, oamenii aceia sunt probabil intr-o proportie destul de mica, si probabil nu utilizeaza site-ul pentru a-si imbunatati performanta, ci pentru alte motive (cum a spus Vlad Rochian mai sus), si deci, site-ul ca atare nu va fi afectat negativ din cauza asta. In general cred ca intrebarea se poate rezolva empiric. Putem vedea ca acest lucru functioneaza in mod practic in site-uri precum Codeforces, in care sursele de la runde devin libere universal. Sistemul e ok acolo, si deci cred ca va fi ok si aici. In principiu nu am nimic impotriva celeilate idei (a face toate testele vizibile). In cazul in care mai stie cineva de un site care are acest sistem, si in care sistemul nu e abuzat, eu zic ca e ok din start (In Codeforces sunt vizibile partial, deci nu e chiar acelasi lucru; am aflat intre timp ca pe topcoder sunt libere, deci e ok). Pe de alta parte, daca nu, cred ca sistemul ar trebui initial testat pe o parte din probleme, cum a fost pana acum cu vizibilitatea surselor. Exista cazul special al problemelor de la ONI / OJI / LNI / &c., la care testele se pot oricum gasi prin pagina de 'Descarcari'. In cazul acestora, pentru a face o experienta mai fluida (in loc de a te duce la pagina de descarcari, de a descarca un fisier, de a-l dez-arhiva, &c., pur si simplu navighezi un meniu), cred ca ar trebui testele sa devina publice (ca sunt deja oricum, practic).
« Ultima modificare: Noiembrie 15, 2016, 22:50:53 de către Tamio Vesa Nakajima » Memorat
wefgef
Nu mai tace
*****

Karma: 1049
Deconectat Deconectat

Mesaje: 3.008


razboinicu' luminii


Vezi Profilul
« Răspunde #12 : Noiembrie 15, 2016, 22:20:11 »

Eu am fost întodeauna pentru surse și teste libere. Am întâmpinat rezistență în cadrul echipei de fiecare dată când am încercat să extindem numărul de probleme cu surse libere. La un moment dat luaserăm decizia de a face sursele libere la toate problemele de la Algoritmiada, dar probabil s-a pierdut pe parcurs informația.

Voi încerca să rezum argumentele pe care mi le amintesc împotriva surselor libere:

1. Arhiva de probleme își va pierde din relevanță

Arhiva de probleme (de peste tot, nu doar pe infoarena) și-a pierdut deja de mult timp din relevanță. Exista o vreme când concursurile de informatică erau foarte rare - le numărai pe degete. Între timp suntem inundați de concursuri (doar în ultimele 24 de ore au fost un Div. 2 pe Codeforces, un SRM pe TopCoder și un Div. 2 pe CS Academy). Mai avem Hackerrank, Hackerearth, Codechef, Usaco, Coci - toate organizează concursuri online - și încă nici nu am ajuns la platformele care doar găzduiesc o arhivă mare de probleme: Spoj, Timus, Poj, Polonezi etc. E destul de clar pentru toată lumea că principalul indicator al nivelului unui concurent este rating-ul. Mie mi se pare că importanța asta ușor artificială a arhivei este chiar nocivă. Utilizatorii români încă nu s-au obișnuit cu ideea că trebuie să participe la concursuri, ci majoritatea se concentrează pe pregătirea offline.

2. Utilizatorii vor fi tentați să se gândească mai puțin la probleme

În primul rând mi s-a părut întotdeauna arogant argumentul ăsta. Nu cred că e nimeni avizat să-și dea cu părerea în legătură cu durata de timp pe care ar trebui să o petreacă altcineva gândidu-se la probleme. Desigur, uneori cu toții ne dăm bătuți prea ușor. Ar fi perfect dacă ar exista cineva care să ne citească gândurile și sa-și dea seama dacă suntem aproape de soluție sau chiar ar fi cazul să citim editorialul. Dar așa ceva este imposibil. Între a nu avea acces niciodată la soluții versus a învăța puțină auto disciplină, alegerea mi se pare clară.

3. Vor fi mulți utilizatori care vor copia surse

Această afirmație este pur și simplu falsă. Atât Codeforces, cât și TopCoder, au surse libere. Câtă lume copiază?

4. Infoarena nu va mai putea fi folosită pentru teme

Infoarena nu mai este folosită pentru teme. Pbinfo are 3.5 milioane de submisii în 4 ani. Infoarena are 1.8 milioane în 10 ani.

Argumentele pro surse și teste libere nu le reiau. Se regăsesc toate în comentariile de mai sus.
« Ultima modificare: Noiembrie 17, 2016, 01:52:35 de către Andrei Grigorean » Memorat

omului i-au fost date instinctele pentru a supravietui, nu pentru a fi sclavul lor.
BLz0r
Strain
*

Karma: -14
Deconectat Deconectat

Mesaje: 35



Vezi Profilul
« Răspunde #13 : Noiembrie 15, 2016, 22:36:52 »

Salut,

Eu sunt de acord cu sursele libere deoarece va ajuta elevii care au incercat o problema pana la epuizare sa inteleaga ce le-a lipsit din abordarea lor (poate acel "ceva" ii va ajuta pe viitor cand se vor afla intr-o situatie asemanatoare)
Alt motiv ar fi problemele vechi, cu limita de timp/memorie prost corelata, ce nu vor lua 100 de puncte decat dupa folosirea unor "artificii" (tehnice de cele mai multe ori), pe care participantii fara experienta nu le cunosc inca.
Faptul ca se vor copia surse nu cred ca este un lucru atat de important (cine vrea sa obtina performanta astfel...nu are decat). Pacat doar de sistemul de statistica ce nu va mai avea la fel de multa relevanta (sorry guys, we still apreciate what you did, though)
De asemenea, cred ca testele ar trebui sa fie libere (e primul lucru pe care il poti verifica pentru a intelege ce se intampla cu sursa ta defapt)

Putin offtopic: daca s-ar putea face un sistem prin care sa poti compara probleme tale cu ale altcuiva (ce are respectivul implementat si tu nu, eventual si invers) cred ca ar fi super util  Angel
Memorat
fanache99
Strain


Karma: 1
Deconectat Deconectat

Mesaje: 6



Vezi Profilul
« Răspunde #14 : Noiembrie 15, 2016, 22:47:29 »

Si eu sunt de parere ca vizibilitatea surselor si/sau a testelor (posibil ca deblocarea ambelor sa fie overkill) este imperativ necesara pe infoarena. Nu am de gand sa mai reiau argumentele prezentate foarte bine de catre toti cei de mai sus (smenuri si tehnici noi pentru incepatori, o indrumare pentru problemele fara editorial, facilitarea unui debug mai "placut", etc), caci sunt deja destul de evidente. Intr-adevar, statisticile si-ar pierde un pic din relevanta, dar, cum ar spune un citat celebru, "csf, n-ai csf". Oricum, sunt 100% de acord cu accesul liber la surse/teste si cred ca ar trebui implementat pe site cat mai repede. (Btw, ideea lui cristi cu compararea a 2 conturi mi se pare foarte buna, ar merita luata in seama pe viitor).
Memorat
usureluflorian
Strain


Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 5



Vezi Profilul
« Răspunde #15 : Noiembrie 15, 2016, 22:48:06 »

Din punctul meu de vedere, surse deschise pentru toate problemele ar face si bine, dar si rau pe de alta parte. Utilizatorii vor putea invata sau insusi din sursele celorlalti stiluri de programare, jmenuri, idei, dar isi vor pierde din creativitate.
Ideea mea este urmatoarea: posibilitatea de a vedea testele daca ai obtinut 30 puncte+ si sursa daca ai obtinut 60 sau 70+, in modul acesta rezolvitorul nu va avea portita rapida de a citi/invata din surse direct, ci va trebuie sa-si incerce mai intai cunostiintele, ideile.
O alta idee ar fi realizarea unor concursuri lunare/ de 2 ori pe luna, acestea vor pregati rezolvitorii din punct de vedere ar rapiditatii rezolvarii, al mediului antrenant din concurs si il vor motiva pentru punctaje bune.
Memorat
eudanip
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 307
Deconectat Deconectat

Mesaje: 703



Vezi Profilul
« Răspunde #16 : Noiembrie 15, 2016, 23:28:26 »

Este foarte amuzant cum noi la sedinta am analizat fix aceleasi contra-argumente prin care a trecut si Wefgef in trecut. Smile

O sa prezint niste aspecte ale contra-argumentelor prezentate de Wef prin care am trecut si noi la sedinta.

1. Arhiva de probleme

Mie mi se pare că importanța asta ușor artificială a arhivei este chiar nocivă.

Foarte adevarat. O consecinta a surselor libere o sa fie stergerea clasamentelor dupa numar de probleme din sectiunea Clasamente (Arhiva de probleme, educationala, monthly si ACM). Paginile inca or sa existe, noi doar NU o sa le mai promovam (acestea avand un efect negativ). Singurul clasament ramas o sa fie cel dupa rating. Desi si-a pierdut si acesta din relevanta, macar nu este daunator.

2. Utilizatorii vor fi tentați să se gândească mai puțin la probleme

Nu cred ca este un argument arogant, este important sa avem in considerare cat timp aloca utilizatorii sa se gandeasca la o problema. In schimb, cred ca aceasta problema se rezolva de la sine. Pe masura ce capata experienta, oamenii incep sa intuiasca cam cat au nevoie fiecare. Este un fel de complexitate amortizata, sau cel putin asa vad eu.

3. Vor fi mulți utilizatori care vor copia surse

Eu sunt sigur ca si pe Codefores/Topcoder se copiaza foarte mult, dar la ce ajuta? Nu ajungi nicaieri pe Codeforces daca copiezi. E ca si cum ai incerca sa cresti o complexitate adaugand o constanta. Diferenta intre Infoarena si celalalte site-uri de top este data de cantitatea si calitatea utilizatorilor (din acest motiv poate pe Infoarena se observa mai mult decat pe Codeforces, fiind o scara mai mica). Concluzia noastra a fost una simpla (abordam aceeasi mentalitate):  Daca vreti sa copiati, nu aveti decat! Nu o sa conteze nicaieri.

4. Teme

Aici nu am ajuns exact la un consens, poate doar ceva asemanator punctului 3. E responsabilitatea profesotului/elevului sa faca ce trebuie pentru a atinge performanta, nu sa fie rasfatat.

@Wef: Poate zici bine ce zici legat de pbinfo, dar nu putem sa ne asumam asta. Trebuie luat orice element in calcul.

Btw, din toate motivele pro enumerate de oameni, nu prea am observat unul semnificativ: "Learn to code better!". Eu pe pielea mea il consider foarte important.

« Ultima modificare: Noiembrie 15, 2016, 23:50:10 de către Eugenie Daniel Posdarascu » Memorat
Andrei1998
De-al casei
***

Karma: 26
Deconectat Deconectat

Mesaje: 112



Vezi Profilul
« Răspunde #17 : Noiembrie 15, 2016, 23:42:55 »

Am sa iau in primire sarcina de a apara argumentele opozitiei conservatoare cat de bine voi putea, incercand sa nu demontez nici catusi de putin importanta schimbarii, ce a fost deja bine punctata mai sus.

Partea problemei ce nu a fost inca atacata este usurinta accesului la surse si teste / aspectul psihologic.

1. Testele
Voi incepe cu acest punct tocmai pentru ca este acela mai putin controversat. Consider ca devine imperativ ajutorul testelor oficiale dupa 3 ore de luat 95 de puncte la o problema de geometrie, unde erorile de precizie sunt cauza principala a WA-urilor, foarte rar fiind clara valoarea corecta lui eps (cel mai rau fiind daca problema este din era cand inca nu se lua in calcul eroarea relativa in detrimentul celei absolute cand cea din urma este mai mare). Totusi, acel om ce ia 50 de puncte cu WA si descarca imediat testele cu pricina nu este un om mai castigat. Daca descarcarea testelor se va realiza intr-o maniera foarte simpla si comoda, fara a necesita macar cateva click-uri pana in Downloads, acest comportament va fi incurajat, lucru ce nu este de dorit.

2. Sursele
Formatul actual are calitatea pe care a mentionat-o deja Bogdan Ciobanu - adica poti invata din sursele altora o data cu rezolvarea completa a problemei in cauza. In cazul in care chiar ai nevoie de o sursa de 100 (fie pentru debug sau invatare), lucru ce se va intampla, mi se pare firesc sa ceri ajutorul cuiva care a rezolvat deja problema. Este foarte important sa nu ignoram aspectul social din acest gen de cooperare. De asemenea, atunci cand ceri ajutor inseamna ca te-ai dat deja batut din punct de vedere psihologic. Tendinta umana este aceea de a alege calea mai usoara si trebuie sa recunoastem ca ne simtitm diferit cand cerem ajutorul unei persoane fata de atunci cand dam un click pe o sursa de 100 si ea ne este pusa prompt la dispozitie. Tentatia de a cere ajutorul cuiva este aproape nula in comparatie cu simplitatea cu care te poti da batut prin citirea unei surse pe care o ai le indemana. Unii vor ataca tacticos acest argument spunand ca oamenii cu adevarat motivati oricum ar cere ajutor dupa acelasi interval de timp, dar pot spune ca factorul uman intervine si motiveaza respectivul sa aiba ambitia de a se lupta singur cu problema cat de mult poate - este vorba mai mult de cadrul psihologic asigurat de platforma .

Cazul problemelor cu un numar relativ mic de AC-uri din motive tehnice (mai ales limite de timp proaste) poate fi rezolvat cu usurinta daca se da acces liber la surse pentru acest gen de probleme. Trebuie luata in seama si definitia unei astfel de probleme - pe moment am in seama 3 variante:

a. O problema cu maxim 5 solutii de 100 (numarul 5 este cu nota exemplificativa, ramane de calculat o valoare mai exacta)
b. O problema veche cu maxim 5 solutii de 100.
c. O problema veche cu rata de reusita mica.

Daca ar fi sa pledez pentru o definitie, as alege varianta c.
Memorat
S7012MY
Nu mai tace
*****

Karma: 26
Deconectat Deconectat

Mesaje: 648



Vezi Profilul
« Răspunde #18 : Noiembrie 16, 2016, 00:22:50 »

Nu cred ca alegerea asta ar trebui sa fie democratica. Cred ca ar trebui facuta alegerea care e mai buna pentru elevi si asta nu e neaparat alegerea pe care o vor elevii.
Memorat
whoiscris
Strain


Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 3



Vezi Profilul
« Răspunde #19 : Noiembrie 16, 2016, 01:00:10 »

Se pot "gamifica" si insura intr-un mod constructiv problemele cu solutiile, si anume, daca tratam e.g. "Arhiva de probleme" ca orice alt concurs. Deci, anumite propuneri stil Hackerank:
- ai un scor pe Arhiva.
- daca vrei sa unlockenesti editorialu cu solutie, nu primesti puncte, sau primesti, in functie si de cat ai incercat sa submittenesti si ai avut improvementuri semnificative in solutie.
- daca vrei sa unlockenesti testele, platesti din "hackos" cum se numesc pe Hackerrank. Hackos primesti cand rezolvi probleme fara sa te uiti la solutie.
- puneti in clasament scoruri pt #probleme rezolvate alone, #probleme rezolvate cu editorial, etc, sa se se vada live care sunt concurentii mai insistenti Smile

Make Infoarena great again!
Memorat
florin.elfus
Strain
*

Karma: 109
Deconectat Deconectat

Mesaje: 43



Vezi Profilul
« Răspunde #20 : Noiembrie 16, 2016, 01:16:37 »

Performanța presupune în primul rând ambiție.

Citatul asta imi aduce aminte de filmuletul interlopului roman Mondialu' Nelson intitulat "Ambitia invinge saracia". Recomand tuturor sa il vizioneze pentru dezvoltarea voastra ca oameni  Applause

https://www.youtube.com/watch?v=XLMUGP2Xp4A

Nu cred ca alegerea asta ar trebui sa fie democratica. Cred ca ar trebui facuta alegerea care e mai buna pentru elevi si asta nu e neaparat alegerea pe care o vor elevii.

Cred ca alegerea cea mai buna pentru fiecare depinde de la persoana la persoana. Deciziile de tip "one size fits all" nu sunt niciodata productive. E posibil ca unii sa ajunga la concluzia ca nu e bine sa te uiti la teste/surse, dar doar dupa ce se lovesc singuri de zid  Brick wall Brick wall Brick wall (gen nu au rezutatele asteptate etc.). Nu cred ca e bine sa ii restrictionezi cuiva posibilitatea de a experimenta, doar pentru ca experienta ta subiectiva spune ca nu e bun modul lor de pregatire. Raspunsul asta reflecta si parerea mea referitoare la subiect. Si da, am scris ceva serios doar ca sa nu imi fie stearsa caterincuta de mai sus.  Whistle
Memorat
S7012MY
Nu mai tace
*****

Karma: 26
Deconectat Deconectat

Mesaje: 648



Vezi Profilul
« Răspunde #21 : Noiembrie 16, 2016, 12:08:32 »

Eu inca nu stiu cum sa fac sa ma abtin sa nu ma uit pe surse cand nu ma prind la problema sau cand iau wa. De multe ori mi-am dat seama de greseli cand accesul nu era liber. Cred ca comunitatea ar trebui sa se implice si sa scrie articole cu solutii pentru fiecare problema.
Memorat
wefgef
Nu mai tace
*****

Karma: 1049
Deconectat Deconectat

Mesaje: 3.008


razboinicu' luminii


Vezi Profilul
« Răspunde #22 : Noiembrie 16, 2016, 12:15:26 »

După cum am spus și pe Facebook, cred că cel mai bun compromis e dacă fiecare utilizator poate să aleagă dacă vrea sau nu să aibă acces la surse libere.
Memorat

omului i-au fost date instinctele pentru a supravietui, nu pentru a fi sclavul lor.
retrograd
Client obisnuit
**

Karma: 3
Deconectat Deconectat

Mesaje: 50



Vezi Profilul
« Răspunde #23 : Noiembrie 16, 2016, 12:17:39 »

Am sa incerc si eu sa intru in dezbaterea aceasta, in speranta de a mai "echilibra fortele" care se exercita pe aici.

Am sa incep prin a-mi pune intrebarea: ce este infoarena?

Mai exact, ce este acum si ce se doreste sa fie. Dupa cum vad eu lucrurile, in momentul acesta infoarena are statut de online judge si de arhiva educationala de probleme de programare competitiva. Organizarea concursurilor regulate nu face parte din activitatile de baza ale infoarenei, deci infoarena NU ESTE codeforces, hackerrank, csacademy, topcoder, etc. Daca ar fi sa compar infoarena cu alte site-uri asemanatoare, as mentiona mai degraba site-uri precum SPOJ, UVa, whatever. Site-urile din prima grupa mentionata atrag utilizatorii prin atmosfera competitiva a concursurilor, pe cand site-urile din a doua grupa prin multitudinea de probleme pusa la dispozitie spre rezolvare.

Consider ca eliberarea surselor de pe aceasta platforma va nulifica orice sentiment de competitie in cadrul platformei si orice ambitie a utilizatorului de a-si iesi din aria de confort pentru a se autodepasi. Punerea la dispozitie a unei modalitati usoare si accesibile de a-si indeplini telul in pofida uneia care ii va ajuta mai mult pe termen lung consider ca va determina dereglarea learning path-ului corect si instaurarea unei impresii superficiale de pseudo-succes. S-a facut si un experiment pe tema asta, pe care il atasez https://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_marshmallow_experiment.

In al doilea rand, as dori sa punem intrebarea care este scopul infoarenei?,

pentru ca raspunsul la aceasta intrebare poate fi foarte vast. Este o platforma de invatare/evaluare a elevilor de liceu in cadrul orelor de informatica / pregatirilor pentru olimpiadele scolare? Este o platforma pe care un om de orice varsta poate invata "basics"-urile programarii competitive? Este o platforma pentru oamenii de varf, care aspira la competitiile internationale? Este o comunitate de pasionati a programarii?

In functie de raspunsul pe care il gasiti (voi, cei din conducerea infoarenei, nu noi, end-userii), strategia ar trebui abordata in modalitati diferite si concluziile trase pot astfel deveni foarte variate.

Ca sa inchei (TL; DR), personal, nu gasesc un aspect pozitiv major in a elibera accesul la toate sursele din arhiva de probleme. In acelasi timp, consider ca decizia asta este una pe care trebuie sa o ia echipa infoarena pentru binele platformei pe viitor si sa si-o asume, nu sa isi caute raspunsurile intr-o arie foarte "biased" a utilizatorilor ei.
Memorat
klamathix
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 733
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.216



Vezi Profilul
« Răspunde #24 : Noiembrie 16, 2016, 15:30:23 »

Eu sunt pentru publicare. Sunt sigur că va face rău pe termen scurt, fiindcă la noi cultura concursurilor poate deveni destul de toxică și te convinge ușor să parcurgi mult material repede și superficial, ca să "acoperi materia" or whatever. Dar asta e o problemă care va trebui să fie adresată oricum la nivel fundamental la un moment dat. Faptul că acum e amortizată parțial cu constrângeri "solide" de genul ăsta nu schimbă adevărul.

@Bicsi: N-a spus nimeni că punem responsabilitatea deciziei pe umerii voștri. Vrem să vedem ce se discută.

Dacă vrei să discutăm în contextul experimentului la care te-ai referit e nevoie să răspundem la alte întrebări decât ce au urmărit ei acolo. Ok, delayed gratification is good. Destul de intuitiv. Dar cum ajungi să reziști la tentația/iluzia succesului pe termen scurt? E fiindcă îți țin părinții bezelele sub lacăt la tine acasă? Probabil că nu. Mai important, concurenții noștri sunt oare conștienți că există beneficii mult mai mari dacă își alocă mai mult timp să se gândească fără ajutor extern? Li se spune că vor primi două bezele în loc de una dacă mai așteaptă? Eu cred că nu. Eu cred că ce li se spune momentan, indirect, (dar din păcate și direct destul de des) este că trebuie să învețe cât mai multe tehnici și șmenuri. Și cât mai repede. Prin seturile pe care le dăm (sau care lipsesc) și opiniile pe care le propagăm (sau care lipsesc), noi îi învățăm că e bine să înfuleci o bezea oricând prinzi ocazia, că-ți prinde bine la OJI, la ONI sau la lot.

@Wef:


2. Utilizatorii vor fi tentați să se gândească mai puțin la probleme

În primul rând mi s-a părut întotdeauna arogant argumentul ăsta. Nu cred că e nimeni avizat să-și dea cu părerea în legătură cu durata de timp pe care ar trebui să o petreacă altcineva gândidu-se la probleme.


Mi se pare foarte arbitrară linia asta pe care o tragi. De ce ai fi, atunci, avizat să dai orice alt tip de sfat legat de olimpiadă? De ce ai fi avizat să propui probleme?

Mie faptul că elevii nu sunt stimulați activ să se gândească mult la probleme mi se pare unul din cele mai reprezentative defecte ale culturii noastre de concursuri. Restrânge înțelegerea profundă a tehnicilor (care se învață fără context), ne împiedică să propunem probleme grele sau să le rezolvăm în timp de concurs, ne împiedică să ajungem într-un mindset compatibil cu cercetarea. Nu m-aș fi supărat deloc dacă atunci când începeam olimpiadele cineva mi-ar fi subliniat cât de important e să încerci să recreezi singur raționamentele pe care mai apoi le înveți.
Memorat
Pagini: [1] 2   În sus
  Imprimă  
 
Schimbă forumul:  

Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2013, Simple Machines