Atenţie! Aceasta este o versiune veche a paginii, scrisă la 2020-12-29 20:46:45.
Revizia anterioară   Revizia următoare  

Retrospectiva Anului 2020

alexpetrescu
Alexandru Petrescu
29 decembrie 2020

Infoarena şi concursurile comunităţii

În lipsa Algoritmiadei, comunitatea s-a mobilizat să creeze şi să participe la câteva concursuri Infoarena.

  • Concurs de încălzire: născut din tensiunea aşteptării olimpiadei naţionale. Poate primul concurs românesc la care comisia s-a jucat cu limbajele de programare, aşa încât sursele oficiale sunt scrise în C++, Java şi Python. Legenda spune că testele au fost făcute în Haskell...
  • Junior Challenge: un succes încoronat cu premiul oferit câştigătorului; prima probă desfăşurată în pace, a doua... cât de cât :-)
  • Summer Challenge: foarte atipic. Cei care au pregătit problemele au aflat că nu toate concursurile au o comisie pe deplin centralizată: fiecare cunoştea doar problema de care se ocupa, pe celelalte le-au descoperit odată cu participanţii. Aceştia din urmă au aflat că probe cu 2 probleme de tipul ~output-only & aproximativa (din care una bazată pe geometrie şi alta pe expected value), şi una pe bună dreptate numită Voodoo, nu se dau numai la olimpiadele internaţionale. Eu unul am aflat că dacă vrei ca lumea să participe la un concurs de vară, data trebuie măcar să nu coincidă cu ziua afişării rezultatelor la BAC
  • Autumn WarmUp: poate primul concurs pregătit aproape complet cu 10 zile înainte de desfăşurarea sa. Una din probleme este aproape aceeaşi cu o alta, din 2015, doar că promovează o soluţie mai eficientă. Ce m-a impresionat e că, la nici 2 săptămâni după concurs, retrogradLucian Bicsi retrograd şi freak93Adrian Budau freak93 au găsit, independent, alte 2 soluţii şi mai eficiente, foarte diferite între ele. Cea a lui Lucian poate fi adaptată în aşa fel încât să rezolvăm o problemă de la Concursul de încălzire într-o complexitate mai bună decât cea oficială, dând naştere unor articole şi unei postări pe blog
  • Winter Challenge: Goodbye 2020. L-aş numi concursul-"priveghere". Cele 4 probleme au permis concurenţilor să se expună unor paradigme diverse. Pe de o parte, recapitulative. Pe de altă parte, food for thought pentru vacanţa de iarnă.

L-am rugat pe TincaMateiTinca Matei TincaMatei să ne spună cum a fost experienţa de propunător la Junior/Summer Challenge:

Am învăţat multe lucruri din participarea în comisie, şi acum înţeleg mai bine problemele cu care se confruntă propunătorii la un concurs. Propunerea de probleme ar fi un alt tip de antrenament şi ar fi un prim pas în afara competitive programming-ului. Ca membru al comisiei, pe lângă problema propriu-zisă pe care o propui, apar mai multe „subtaskuri” separate, precum: generarea testelor, calibrarea timpilor şi a subtaskurilor, scrierea de cât mai multe bulăneli pentru a le preveni, scrierea enunţurilor sau a editorialelor.

Matei ne-a împărtăşit mai multe gânduri foarte folositoare. Voi relua încheierea mesajului său la finalul postării.

InfoPro

Printre cele mai importante, dragi şi decisive iniţiative ale comunităţii este InfoPro. Mulţumim întâi şi întâi profesorilor care s-au dedicat cu pasiune şi determinare desăvârşită acestui proiect!

Pentru acest subiect, am onoarea să dau cuvântul lui bciobanuBogdan Ciobanu bciobanu:

Cred că finalul acestui an a fost un moment foarte bun pentru concursul InfoPro. Încercăm ca fiecare ediţie a concursului să se adreseze în egală măsură tuturor participanţilor, indiferent de nivel. Participarea în regim de concurs este la fel de importantă ca rezolvarea problemelor din arhive, iar cu acest concurs sper că am adus în atenţie acest lucru. Cât pentru comisie, este un exerciţiu organizatoric foarte bun, pentru că nu am mai organizat concursuri online cu mii
de participanţi. Direcţia pe care o urmărim este cea a olimpiadelor internaţionale. Problemele tehnice întâlnite aici ne vor ajuta să înţelegem cum putem extinde cel mai bine un sistem de feedback complet online şi ne pregăteşte pentru ce va urma în cadrul olimpiadei de informatică din România. Cât despre InfoPro, putem să ajungem la nivelul unor concursuri ca USACO sau COCI.

IOI

Nu ştiu cine a pus aceasta la cale, dar cele 4 medalii româneşti au fost obţinute de Alexandru, Maria Alexa, Alexandra Maria şi George Alexandru. Îi felicităm pentru succes, alături de toţi ceilalţi medaliaţi la celelalte olimpiade online ale anului, netrecând sub tăcere două "curiozităţi" îmbucurătoare:

  • Maria şi Maria sunt primele românce care obţin medalii de argint! Subiectul Girl Power, apărut într-o retrospectivă acum 4 ani, cred că poate fi încheiat: nu există justificare să ne mai mire nimic de acum. Alexa2001Alexa Tudose Alexa2001 este şi fata cu cel mai mare punctaj la această ediţie a olimpiadei internaţionale!
  • AlexandruLuchianov1Alex Luchianov AlexandruLuchianov1 este un mare bo$$ medaliat cu aur încă din clasa a 9-a!

Oxford: licenţă

Despre succesul uimitor al unui român la proiectul său de licenţă la Computer Science, Oxford, s-a vorbit mai pe larg într-o altă postare pe blog. Fără să schimb contextul, vreau să subliniez felul în care s-au acoperit de glorie (şi anul acesta) tamionvTamio Vesa Nakajima tamionv şi Andrei1998Andrei Constantinescu Andrei1998 prin obţinerea celor mai mari două note finale dintre toţi absolvenţii promoţiei 2020 ai facultăţii menţionate.

Mesajul de încurajare e foarte clar. Nu e întâmplător că cei despre care acum spunem "Uite-i, de-ai noştri, cum se întrec pe podium în universităţi de top!" sunt aceiaşi cu cei despre care acum câţiva ani spuneam "Uite-i cum se străduiesc să cucerească concursurile de informatică!" E o realitate, că şansa pe care o au liceenii să studieze algoritmica şi aşa-numitul competitive programming este una uriaşă, şi în sine o sursă de motivaţie şi bucurie.

Vreme trece, vreme vine

Cu peste 14 luni în urmă, în chip aproape profetic, am lansat infoarenauţilor o chemare. Spun profetic deoarece conceptul că fiecare dintre noi poate contribui la creşterea valorii comunităţii poate că e mai important ca niciodată. Confiscarea olimpiadelor ne îndeamnă să ne facem singuri dreptate. Să dăm dovadă că formăm un corp sănătos şi puternic! Pentru început, vă invităm să scriem editoriale, mai ales la problemele care nu au unul.

Avem motive să fim optimişti că vom putea organiza în continuare concursuri online, ca mângâiere că nu putem să ne întâlnim încă. Pun problema aşa, pentru a sublinia că tot ce se mişcă în comunitate este pe bază de voluntariat. Profesori, concurenţi, organizatori, sponsori, comisie tehnică, comisie ştiinţifică. Fiecare îşi găseşte locul său. Esenţial e faptul că fiecare dintre noi o face de bunăvoie, cu responsabilitate şi nu fără sacrificii. Ne unim din pasiune pentru informatică şi din drag de colegi.

Aşteptăm să ne revedem cu bucurie! Sper că prin această răbdare ne vom întări să lucrăm cu mai multă mărime de suflet.

Categorii:
remote content