IAP #5: Open surse

Aceasta pagina descrie o propunere pentru echipa infoarena. Informatiile prezentate aici nu reprezinta planuri oficiale ale Asociatiei infoarena decat daca propunerea este adoptata.
Data2007-12-06
Autor(i)dominoMircea Pasoi domino
StareAPROBAT (2007-12-18)

Abstract

Se propune un sistem prin care concurentii vor avea acces la sursele trimise de alti concurenti la anumite probleme.

Motivatie

Vizualizarea surselor trimise de alti concurentii este un feature cerut de utilizatori de foarte mult timp si asupra caruia au avut loc multe dezbateri. Concluzia generala a fost ca este o idee buna, vizualizarea de surse facute de alta lume ajuta foarte mult!
Avand in vedere volumul foarte mare de probleme din arhiva (peste 600) cat si punctajul mediu al utilizatorilor infoarena (vezi clasament), este clar ca o mare parte din probleme nu contribuie foarte mult la scopul site-ului, acela de a oferi o pregatire de performanta la informatica. In aceasta situatie, consider ca putem experimenta cu diverse sisteme de publicare a surselor folosind un subset din probleme din arhiva, fara a pierde practic nimic din valoarea arhivei. Un astfel de experiment are avantajul enorm ca vom avea feedback real despre ce efecte are publicarea surselor, nu vom mai ramane doar la stadiu de dat cu parerea.
Asadar, acest document isi propune momentan sa prezinte diverse variante prin care putem face publice o parte din surse, urmand sa se contureze un sistem complet in urma feedback-ului primit.

Dezavantaje

In numeroasele discutii care au mai avut loc despre acest subiect, s-au enumerat diverse dezavantaje ale acestui sistem cum ar fi:

 • oamenii or sa triseze
 • clasamentul nu mai este relativ
 • etc. etc.

Suntem foarte constienti ca exista diverse dezavantaje ale unui astfel sistem, dar eu cred ca avantajele depasesc cu mult orice dezavantaj! Asadar, cand citit acest documenti tineti minte ca este mult mai important sa incercam sa facem ceva si sa vedem cum merge, decat sa nu facem nimic din cauza ca se poate intampla cine stie ce.

Detalii

 • Problemele la care vom face publice sursele vor fi din Arhiva de probleme si nu vor fi o arhiva separata.
 • In jur de 50 probleme ar trebui sa fie de ajuns pentru un prim experiment. Vom lua din problemele la care exista solutiile descrise in articole.
 • Problemele la care sunt publice sursele vor fi marcate clar, atat in lista de probleme, cat si in momentul in care citesti o problema.
 • Nu va exista posibilitatea de a alege sa nu ti se publice sursele. infoarena este o comunitate in care lumea vrea sa invete, cine nu vrea sa aiba sursele publice sa nu lucreze pe infoarena.
 • In momentul cand vezi o sursa, vei avea un link de raportat sursa, in cazul in care crezi ca utilizatorul la care te uiti a copiat sursa sau a obfuscat-o. Ca si pe forum, odata ce dai click poti sa scrii un mesaj care va ajunge la admini; acestia vor investiga situatia si vor lua masurile necesare. Copierea sau obfuscarea codului vor fi pedepsite public de catre echipa infoarena. :)
 • Vei putea vedea sursele la o problema cu surse publice oricand, nu trebuie sa fii logat.

Bonus

 • Ar fi cool sa poti da note la surse si sa existe posibilitatea de a comenta asupra lor
 • Modul de statistici care sa scoata in evidenta sursele cele mai bune ca rating / timp de executie / lungime. Acesta e elementul de competitie care ii poate motiva pe cei mai buni sa trimita surse la probleme open source.

Implementare

Voi completa detaliile de implementare in momentul in care vom stabili exact formatul sistemului.

Feedback

Intra pe forum pentru a da feedback.

remote content