IAP #0: Sistemul IAP (infoarena Proposal)

Aceasta pagina descrie o propunere pentru echipa infoarena. Informatiile prezentate aici nu reprezinta planuri oficiale ale Asociatiei infoarena decat daca propunerea este adoptata.
Data2007-11-07
Autor(i)wickedmanCristian Strat wickedman
StareAPROBAT (2007-11-27)

Abstract

Documentul descrie un proces de redactare si dezbatere de propuneri adresate Asociatiei infoarena.

Fiecare propunere semnificativa (proiect, proces, politica) va fi redactata intr-un document IAP (infoarena proposal) si supusa consiliului infoarena spre a fi votata.

Motivatie

infoarena se dezvolta in multe directii. Devine din ce in ce mai greu sa adunam toata echipa intr-un singur loc, sa dezbatem in viu grai si sa ajungem la un consens despre proiecte noi si schimbari semnificative. La momentul scrierii acestui IAP avem 4 consilieri infoarena care nu pot participa regulat la sedinte din motiv ca locuiesc in afara orasului Bucuresti sau chiar in afara tarii.

Sistemul IAP ne permite sa implicam toata echipa infoarena in luarea deciziilor. Fiecare consilier va studia propunerile pe cont propriu si va putea cere lamuriri sau oferi feedback prin email. Consilierii care nu se prezinta la sedinte pot vota prin email.

In plus, sper sa reducem durata sedintelor infoarena. Studiem individual propunerile si venim la sedinte cu intrebari pertinente si opinii formate.

Atentie! Doar proiectele si schimbarile semnificative necesita un IAP!

Anatomia unui IAP

Un IAP propune Asociatiei infoarena sa adopte un proiect semnificativ sau sa creeze / modifice politici si procese. Propunerile sunt adoptate sau respinse pe baza de vot.
Subiectul unui IAP trebuie sa fie semnificativ (termenul este vag in mod necesar) si suficient de bine explicat incat sa permita unui consilier infoarena sa ofere un vot educat.

Fiecare IAP are asociat un numar de ordine imutabil, alocat de catre un membru al echipei infoarena.

Formatul unui document IAP nu este strict definit dar trebuie sa contina macar urmatoarele elemente:

 1. URL in format propuneri/X-titlu-propunere (X este numarul de ordine)
 2. Titlu in format IAP #X: Titlu propunere (X este numarul de ordine)
 3. Tabel header cu urmatoarele campuri:
  1. Data: se va mentiona data inregistrarii numarului de ordine
  2. Autor(i): de preferat cu link la pagina de profil
  3. Stare: IN-CONSTRUCTIE sau IN-DEZBATERE sau APROBAT sau RESPINS sau INVALID
   • Starea initiala a unui IAP este IN-CONSTRUCTIE
   • La o schimbare de stare (i.e. se trece la IN-DEZBATERE din IN-CONSTRUCTIE) se va specifica si data curenta.
 4. Abstract: descrie foarte succint intreaga propunere
 5. Motivatie

Rolul autorului / autorilor

Autorul unui IAP redacteaza documentul, cere feedback (in mod privat sau in cadrul sedintelor) si ofera explicatii echipei infoarena. Numai dupa colectarea feedback-ului, se poate incepe dezbaterea si votarea unui IAP. Cu cat documentul IAP incorporeaza mai mult feedback din partea echipei infoarena, cu atat are sanse mai mari sa fie aprobat.

Se recomanda ca autorul sa includa si o sectiune "Discutii" in IAP care sa prezinte sugestiile importante primite de la alte persoane.

Stare

Pot schimba starea unui IAP doar membrii activi ai echipei infoarena.

Iata semnificatia fiecarei stari IAP:

 • IN-CONSTRUCTIE: Autorul lucreaza la document sau incorporeaza feedback. Un autor poate fi rugat sa detalieze sau sa reconsidere anumite parti dintr-un IAP in urma unui proces de votare.
 • IN-DEZBATARE: Redactarea este finalizata. Propunerea asteapta voturi din partea echipei infoarena.
 • APROBAT: Propunerea a fost aprobata
 • RESPINS: Propunerea a fost respinsa definitiv, nu poate fi aprobata decat cu modificari majore.
 • INVALID: Autorul a abandonat redactarea propunerii sau documentul nu respecta formatul IAP. In general, un IAP va fi considerat invalid numai din motive tehnice. Orice propunere argumentata ajunge la votare.

Gestionarea propunerilor

Cum se creaza un IAP?

Autorul unui IAP poate sa fie orice utilizator insa doar membrii echipei infoarena pot sa inregistreze numere de ordine IAP. Daca nu faci parte din echipa infoarena trebuie sa ceri un numar de ordine.

Registrul IAP

Toate propunerile se centralizeaza aici.