Atenţie! Aceasta este o versiune veche a paginii, scrisă la 2021-10-20 08:04:34.
Revizia anterioară   Revizia următoare  

Bine ai venit pe infoarena!

Suntem o comunitate de tineri pasionaţi de informatică şi programare.
Învăţăm împreună participând la concursuri online de programare, citind ştiri şi articole despre informatică sau discutând pe forum.

» Află mai multe despre noi!

Ultimele însemnări de pe blog

02 Jun 2021

Zilele Algoritmice Romanesti 2021

Vă înaintăm un mesaj din partea domnului profesor Gabriel Istrate, de la Universitatea de Vest Timişoara.

Impreună cu Elena Grigorescu (Purdue University, Statele Unite) îmi face plăcere să vă transmit invitaţia de a participa la Zilele Algoritmice Româneşti/ Romanian Algorithms Days, un workshop dedicat cercetării româneşti în algoritmică.

Evenimentul va avea loc online in dupa-amiaza zilelor de 7-8 iunie, şi va include prezentări ale mai multor cercetători romani în algoritmică din toată lumea. Prezentările vor fi în limba engleză.

Pentru o variantă preliminară de program vă rog să consultaţi pagina:

https://sites.google.com/view/zilelealgoritmiceromanesti/home

Inscrierea la workshop e gratuită dar obligatorie, şi se poate realiza pana vineri 4 iunie pe pagina conferinţei. Worskshop-ul va avea loc folosind Google Meet, legătura fiind trimisă pe adresa de email cu care vă înregistraţi.

Cordial,
Gabriel Istrate
Universitatea de Vest din Timişoara.

» Citeste restul insemnarii
08 Feb 2021

"Adolescent Grigore Moisil" International Programming Contest

Am plăcerea de a anunţa ediţia cu numărul şapte a Concursului (acum Internaţional) de Informatica “Adolescent Grigore Moisil” (pe scurt, AGM).

AGM a debutat în anul 2015, având drept scop crearea unui eveniment atractiv pentru elita elevilor români de liceu care reprezintă România la concursurile şi olimpiadele internaţionale de Informatică.

Anul acesta runda de calificare va avea loc pe data de 20 februarie, la ora 15:00 a României. Motivul pentru care am ales această oră este pentru a evita ca participanţii noştrii internaţionali (care apropo, sunt din Bulgaria, Italia, Israel, Singapore sau chiar Cuba!) să fie dezavantajaţi din cauza fusului orar.

În urma rundei de calificare, cele mai bune 20 de echipe româneşti şi 6 echipe internaţionale vor fi invitate la runda finală (pe care plănuim să o ţinem on site, în iulie; totuşi nimic nu este încă total stabilit). Tot la runda finală vă aşteaptă premii generoase din partea sponsorilor (TransElectrica, SolvIT, EduApps) noştri, cărora le mulţumim foarte mult (şi) pe această cale pentru susţinere.

» Citeste restul insemnarii
29 Dec 2020

Retrospectiva Anului 2020

În lipsa Algoritmiadei, comunitatea s-a mobilizat să creeze şi să participe la câteva concursuri Infoarena.

L-am rugat pe Tinca Matei TincaMatei să ne spună cum a fost experienţa de propunător la Junior/Summer Challenge:

Am învăţat multe lucruri din participarea în comisie, şi acum înţeleg mai bine problemele cu care se confruntă propunătorii la un concurs. Propunerea de probleme ar fi un alt tip de antrenament şi ar fi un prim pas în afara competitive programming-ului. Ca membru al comisiei, pe lângă problema propriu-zisă pe care o propui, apar mai multe „subtaskuri” separate, precum: generarea testelor, calibrarea timpilor şi a subtaskurilor, scrierea de cât mai multe bulăneli pentru a le preveni, scrierea enunţurilor sau a editorialelor.

Matei ne-a împărtăşit mai multe gânduri foarte folositoare. Voi relua încheierea mesajului său la finalul postării.

Printre cele mai importante, dragi şi decisive iniţiative ale comunităţii este InfoPro. Mulţumim întâi şi întâi profesorilor care s-au dedicat cu pasiune şi determinare desăvârşită acestui proiect!

Pentru acest subiect, am onoarea să dau cuvântul lui Bogdan Ciobanu bciobanu:

» Citeste restul insemnarii
22 Dec 2020

98

Doresc să vă împărtaşesc un nou succes al comunităţii informatice din România. Vara aceasta unul dintre membrii săi a obtinut cea mai mare nota all-times pentru lucrarea sa de licenţă la Universitatea Oxford. Vă propun să ne bucuram cu ţotii de acest eveniment şi să ne hrănim cu invăţăturile acestei lucrări.

Ca să inţelegem mai bine ce inseamna această notă de 98 din 100, am selectat câteva informaţii bine-cunoscute românilor studenţi la informatică în Oxford:

Domeniul se numeşte 'Computational Social Choice', şi este stiinţa ce studiaza dintr-o perspectiva algoritmică orice conţine cuvintele alegători şi candidaţi. În general, un alegător are preferinţe, pe care cel mai des şi le exprima ordonând candidaţii dupa valoarea lor în ochii lui. De exemplu, într-o alegere pentru cea mai bună fetiţă Powerpuff, alegătoarea Bessie ordonează candidaţii astfel: Blossom > Bubbles > Buttercup. Date fiind preferinţele alegatorilor, se pune problema determinării câstigătorilor (unul sau mai mulţi!) într-un mod cât mai echitabil. Cuvântul echitabil este intenţionat vag, deoarece explicitarea lui în diverse modaliţăti dă naştere diverselor sisteme concrete de votare pe care le folosim (e.g. sistemul cu două tururi folosit pentru alegerile prezidenţiale).

» Citeste restul insemnarii
28 Sep 2020

Nave Ordonate

De dorul intalnirilor care aveau loc in anii mai darnici in concursuri onsite, simt sa va impartasesc cateva idei, vechi si (mai ales) noi, de rezolvare a unor cerinte. As dori sa deschid o discutie tehnica inspirata de noile solutii eficiente descoperite la problemele Nave (in varianta initiala sau de actualitate) si Ordonare. Mi se ofera astfel ocazia sa implic intreaga comunitate: am structurat postarea in asa fel incat fiecare pasionat, indiferent de experienta sa in algoritmica, sa gaseasca o idee deosebita si o cerinta care sa il intrige. Mai mult: cu cat veti dori sa studiati mai adanc subiectul propus, cu atat mai multe lucruri frumoase veti descoperi. Pentru a nu va incurca din a gasi singuri tainele acestea, am ascuns prin linkuri orice cuvinte si referinte la detaliile tehnice ale solutiilor.

Dandu-se un sir de N numere intregi, numim operatie schimbarea uneia (la alegerea noastra care anume) dintre valorile sirului, fie ea x, in x - 1 sau x + 1 (la alegerea noastra).

» Citeste restul insemnarii
07 Feb 2020

FIICode 2020

Sâmbătă 29 august de la ora 16:05 are loc finala FIICode online cu mirror open
Pagina fb a concursului Studenţii Facultăţii de Informatică Iaşi vă invită să participati la FIICode 2020!

FIICode se întoarce şi anul acesta cu forţe proaspete şi noi provocări pentru voi! A cincea ediţie ridică ştacheta şi aduce extinderea competiţiei la nivel internaţional pentru toate cele trei arii (Algoritmică, Web Dev şi Game Dev), reunind programatori talentaţi din ţară şi din afara ei.

Elevi şi studenţii cu cele mai bune rezultate la etapele online vor fi selectaţi pentru a participa la etapa finală la Iaşi, unde se anunţă o competiţie strânsă, premii şi multă distracţie! La aria de algoritmică, etapa de calificare constă în 3 probe ce se vor ţine pe platforma CSAcademy. Fiecare probă va consta în 3-5 probleme ce vă vor pune la încercare inventivitatea, capacitatea de a lucra sub presiune şi cunoştinţele de algoritmică.

Pentru mai multe detalii, accesaţi site-ul nostru https://fiicode.asii.ro/ şi urmăriţi-ne pe paginile de Facebook şi Instagram!

Vă aşteptăm la FIICode!

» Citeste restul insemnarii
25 Jan 2020

"Adolescent Grigore Moisil" International Programming Contest

Sign Up

Da, povestea continua! Da, pentru cea de-a sasea oara!

De data aceasta, postul nu va fi la fel de lung ca de obicei pentru ca suntem in plina organizare si inca mai sunt de pus la punct multe detalii relevante atat pentru noi, cat si pentru voi.

Totusi, toate informatiile de pe site-ul oficial trebuie tratate ca atare (https://agm-contest.com/).

Au trecut cinci editii ale Concursului (acum International) de Informatica "Adolescent Grigore Moisil", care dintr-un punct (sper eu cat se poate de obiectiv) de vedere au atins un nivel calitativ cel putin similar cu nivelul asteptarilor publicului nostru. Deja, acest proiect pentru mine si multi dintre noi nu mai inseamna un simplu concurs, ci dovada ca se poate!

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu povestea din spatele acestui proiect, am sa incerc sa rezum in cateva propozitii cine suntem, de unde am pornit, cum am pornit si la urma urmei, unde vrem sa ajungem.

In perioada 2013-2016 am fost elev al Colegiului National "Spiru Haret" din Bucuresti. Pana acum, un aspect nu foarte relevant al povestii, dar totusi edificator.

» Citeste restul insemnarii
15 Sep 2019

Retrospectiva Anului 2019

Fără să fie o surpriză pentru cineva, am ajuns, iată, la finalul anului 2019. Vă invit să reluăm împreună câteva momente şi realizări ale comunităţii de informatică din România, în particular din viaţa Infoarena, din acest an.

Vreau mai întâi să evidenţiez numărul mare de competiţii din ţară şi din străinătate care au captat atenţia concurenţilor români. Părerea mea e că fiecare concurs (fie onsite, fie online) are o valoare deosebită, mai întâi pentru că aduce laolaltă participanţi (voluntari, organizatori ~ în cazul onsite) şi membri ai comisiei în jurul problemelor de informatică. Dincolo de frumuseţea rezolvării şi compunerii de subiecte în sine, văd în această străduinţă şi pasiune a noastră şi o bună ocazie de cunoaştere de sine, respectiv de autodepăşire şi creştere în general. Am făcut o selecţie, pe baza experienţei personale, pentru a vă încuraja să luaţi parte la câteva din concursurile preferate ale românilor (lista restrânsă şi subiectivă):

» Citeste restul insemnarii
18 Aug 2019

Algoritmiada Runda Finala 2019

Vă anunţăm cu mare plăcere că finala Algoritmiada 2019 va avea loc în perioada 21 - 23 septembrie, la Târgu Jiu. Mai multe detalii puteti gasi accesand pagina programului.

Puteţi găsi mai jos lista cu concurenţii calificaţi la runda finală. Daca aveti nelamuriri in legatura cu felul in care au fost alesi acesti concurenti puteti citi criteriile de departajare. Dacă credeţi că, conform regulamentului, sunteţi calificaţi la runda finală, vă rugăm să scrieţi un comentariu la acest post pentru a vă putea trece pe listă. De asemenea, rugăm şi pe ceilalţi concurenţi să verifice lista şi să ne semnaleze eventualele greşeli, deoarece această listă nu e finală şi poate suferi modificări. Dacă unii concurenţi nu pot participa, locurile lor sunt redistribuite.

Mentionam ca la juniori am reusit sa gasim doar 8 participanti la rundele PreOJI si Junior Challenge, prin urmare va rugam sa ne anuntati in caz ca am omis vreun concurent, pentru a ocupa toate cele 10 locuri pentru runda finala.

Ii rugam pe calificati sa ne confirme sau infirme participarea printr-un reply la mailul primit de la noi.

» Citeste restul insemnarii
04 Jul 2019

Promotie din partea Asociatiei unPi pentru scolari

Asociatia unPi pentru Scolari despre care am vorbit in blogul precedent a lansat o noua promotie infoarenautilor.

Ei vor oferi cate un Raspberry Pi Zero W Complete Starter Kit primilor 5 utilizatori infoarena (inregistrati pe site inainte de 30 Iunie 2019) care le recomanda o familie pentru unPi dacă aceasta familie aplica la unPi şi este selectata in final ca beneficiar unPi.

Va reamintim ca recomandarea se poate face printr-un e-mail la adresa [email protected].

» Citeste restul insemnarii