Pagini: [1]   În jos
  Imprimă  
Ajutor Subiect: Cu ce sa incep ?  (Citit de 14782 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
razvan.atd
Strain

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« : Octombrie 01, 2013, 22:46:14 »

Salut , ma numesc Razvan si sunt clasa a 10 a .

Anul asta mi-am propus sa lucrez mult la informatica deoarece pe acest domeniu ma axez pe viitor , si pentru a intra la o facultate buna in afara , am nevoie de rezultate deosebite ( sa ajung cel putin la olimpiada nationala ) .
Anul trecut , in clasa a 9 a , am ajuns doar la judeteana , obtinand doar 19 puncte din cele 200 posibile . Sunt multumit insa de rezultat deoarece vectorii si matricile in doar 2 saptamani (aici se includ algoritmii de baza + probleme lucrate ).

Am inceput sa lucrez probleme din culegerea de anu trecut pentru a-mi fixa materia de clasa a 9 a . Am nevoie de un sfat de la voi , daca nu este prea mare deranjul . Doresc sa stiu ce se da la olimpiada de clasa a 10 a , cu ce sa incep dupa ce termin de recapitulat , si ce probleme sa lucrez de pe acest site . ( Problemele din " arhiva de probleme " sunt foarte grele si ma gandesc ca unele sunt si pentru clasa a 11 a , peste nivelul meu ). Daca ma puteti ajuta si cu site-uri unde pot sa vad niste algoritmi care ma pot ajuta la olimpiada , as fi foarte recunoscator.

ps: scuzati-mi exprimarea de 2 lei

Doresc sa adaug faptul ca la mine la clasa profesorul nu prea isi da interesul pentru cei ca mine , care sunt interesati de informatica , ci facem probleme de nivel usor , care sunt la nivelul clasei.

Va multumesc.
Memorat
rares96cheseli
Client obisnuit
**

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« Răspunde #1 : Octombrie 02, 2013, 12:40:52 »

La clasa a 10-a de obicei la olimpiada se da programare dinamica, recursivitate+clasa a 9-a. Iti recomand sa incepi cu problemele din arhiva educationala, iar dupa ce rezolvi o problema de acolo sa incerci sa rezolvi alte probleme care merg pe aceeasi idee. Iar probleme mai usoare poti gasi aici http://campion.edu.ro/arhiva/index.php?page=problems&action=view. Primele sunt probleme date la gimnaziu la olimpiade.
Memorat
rgrig
De-al casei

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul WWW
« Răspunde #2 : Octombrie 02, 2013, 12:56:01 »

Cel mai important e sa incepi, sa lucrezi in mod regulat si sa faci lucruri care iti plac, ca sa ramai motivat.

In locul tau eu as incerca sa rezolv doua feluri de probleme, cam una pe zi.
  • probleme care ilustreaza un algoritm standard. Pentru asta arhiva educationala de pe infoarena e buna. Incearca intai sa rezolvi problema singur. Daca in 30-60min nu iti vine nicio idee, atunci cauta intr-un manual. Unul destul de bun este Algorithms de Dasgupta, Papadimitriou si Vazirani. Notele de curs ale lui Jeff Erickson sunt si ele bune. Daca ai cautat vreo ora prin carti si tot nu te-ai prins, uita-te la solutiile altora. Daca nu e clar de ce functioneaza, intreaba pe forum.
  • probleme date in anii trecuti la olimpiada. Cea mai buna metoda sa inveti sa faci probleme de la olimpiada e sa faci probleme de la olimpiada. Smile Glumesc. Oarecum. Si aici merge cam aceeasi metoda, doar ca de obicei cautatul in carti e mai putin eficient.

Participarea la olimpiade (si premiile) sunt doar una din informatiile folosite de universitati pentru a decide pe cine admit. Trebuie sa ai note bune in general, unele departamente cer examene scrise, sau poate chiar interviuri. Uita-te pe site-urile universitatilor care te-ar interesa ca sa-ti faci o idee mai clara asupra criteriilor folosite.
Memorat
mika17
Strain
*

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« Răspunde #3 : Octombrie 28, 2013, 13:57:30 »

Salut,

Cel mai bine ar fi sa iti cauti un prof care se ocupe de pregatire pt olimpiada, merge daca gasesti si pe cineva care nu e prof dar care a fost la olimpiade in anii trecuti. Un prof iti poate prezenta informatia crescator ca dificultate, ca sa ai intai baza iar apoi sa faci lucruri din ce in ce mai grele, iti poate face un syllabus personalizat, te poate mentine motivat.

Daca totusi nu ai acces la un prof, cel mai bine ar fi sa te folosesti de: (am incercat sa le enumar in ordine crescatoare a dificultatii)

Aplicatii:
1. TopCoder: Intai si intai ar fi bine sa incepi cu problemele div2 easy de pe TopCoder , faci vreo 20 -25 -> treci la div2 medium etc
FIecare problema de acolo e etichetata in functie de tipul ei: de ex backtracking, recursion, dinamica. Cam asta se cere la clasa a Xa din cate stiu, daca reusesti pana in februarie sa faci cam 50 din fiecare categorie, ar trebui sa n-ai probleme.
2. Arhiva educationala de pe Infoarena, ideea e intai sa faci algoritmii pe foaie sa-i intelegi apoi sa implementezi fiecare algoritm de acolo
Multe chestii de acolo nu se cer la clasa a Xa,
3. Problemele date in anii trecuti la oji/oni clasa IX X . le gasesti la downloads pe infoarena.
4. Ar mai fi si USACO Training Gate, problemele sunt foarte misto organizate acolo

Teorie (asta e tot ce ai nevoie in primul an parerea mea):
1. Tutorialele TopCoder , majoritatea sunt excelente in opinia mea
http://www.topcoder.com/tc?d1=tutorials&d2=alg_index&module=Static
2. Cartea Competitive Programming, de Steven Halim (e cam 14$ dar parerea mea ca merita, e o varianta mai scurta a Cormen)
Prima editie o gasesti aici:
http://www.comp.nus.edu.sg/~stevenha/myteaching/competitive_programming/cp1.pdf
3. Cormen - Introduction to ALgorithms (o pun la sfarsit deoarece e cam intimidanta pt un beginner), Citeste de aici intai si intai capitolele : structuri de date elementare, sortare, algoritmi greedy si programare dinamica apoi treci la capitolele urmatoare doar cand ai nevoie de ceva anume din ele.

Ideea e cand nu intelegi ceva, sa nu pierzi timpul, sa treci la altceva nou si sa revii la ce n-ai inteles mai tarziu
« Ultima modificare: Octombrie 28, 2013, 14:24:03 de către Mihai Alex Ionescu » Memorat
Pagini: [1]   În sus
  Imprimă  

Schimbă forumul: