Pagini: [1] 2   În jos
  Imprimă  
Ajutor Subiect: OJI 2013: Cum sa ne asiguram ca ne calificam la nationala?  (Citit de 31707 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
MciprianM
Nu mai tace
*****

Karma: 87
Deconectat Deconectat

Mesaje: 324



Vezi Profilul
« : Februarie 13, 2013, 18:11:54 »

Sa presupunem ca sunt un elev in clasa a 10-a, destul de inteligent, care detine cunostintele teoretice necesare pentru a rezolva cu succes o problema de OJI de clasa a 10-a. De asemenea am rezolvat in jur de 100 de probleme de pe infoarena, o parte din ele fiind probleme de la OJI din anii trecuti. Totusi nu ma simt foarte comfortabil atunci cand ma apuc de o problema noua data la OJI la a 10-a in anii trecuti. Ce trebuie sa fac ca sa obtin maxim de puncte la OJI 2013 si sa ma calific la nationala? Cum imi optimizez pregatirea pentru scurtul timp ramas(2 saptamani jumate) pana la OJI?
Memorat
SebiSebi
Nu mai tace
*****

Karma: 76
Deconectat Deconectat

Mesaje: 306



Vezi Profilul
« Răspunde #1 : Februarie 13, 2013, 18:28:52 »

Cred ca acest articol , http://infoarena.ro/blog/reteta-de-success, ti-ar fi de folos. Succes!
Memorat
andunhill
Vorbaret
****

Karma: 12
Deconectat Deconectat

Mesaje: 183



Vezi Profilul
« Răspunde #2 : Februarie 13, 2013, 18:39:51 »

Si articolul asta e de folos: http://infoarena.ro/concursul-de-informatica. Btw, cred ca cel mai mult conteaza starea ta de spirit din timpul si inaintea concursului. De obicei "lupta intre marii campioni se da la emotii" Smile. Bafta
Memorat
alex_unix
Strain
*

Karma: 22
Deconectat Deconectat

Mesaje: 46



Vezi Profilul
« Răspunde #3 : Februarie 13, 2013, 19:58:42 »

Ma bucur ca cineva a deschis subiectul asta, si eu eram curios sa aflu alte pareri Very Happy

Lucreaza cat mai mult Smile . In orele plictisitoare de la scoala (nu zic care sunt alea, fiecare are alta parere) pune mana pe creion si hartie si baga o problema. Acasa lucreaza cat mai mult pe infoarena  Weightlift . "Nu am chef", "Ma apuc putin mai tarziu", "Oricum stiu, nu are rost sa mai fac" nu cred ca o sa te ajute la OJI Tongue
In cazul in care dai peste o problema care nu iti iese, chinuie-te vreo 2 ore. Daca pur si simplu nu iti iese problema de 100 si consideri ca nu merita mai mult timp, parerea mea este sa eviti sa intrebi repede pe altcineva. Uita-te peste solutii si incearca sa le intelegi singur, eventual poate te inspiri de acolo si scoti o rezolvare diferita. In cel mai rau caz (daca nu ai cunostintele teoretice spre exemplu), roaga pe cineva sa te ajute. Eu zic sa nu lasi ceva neterminat, adica daca tot te-ai apucat de ea, du-o pana la capat, chiar daca dureaza o luna Tongue . Asta insa e doar parerea mea, nu o lua ca pe un sfat. Altii de exemplu considera ca o rezolvare de 80 - 90 de puncte la unele probleme este ok, iar in timpul pe care l-ar pierde cu optimizarea ar putea sa mai faca vreo 2 probleme. Mie mi se par ambele variante ok si ambele dau rezultate bune. A doua sincer pare mai ok, dar eu personal sunt mai incapatanat .
Ajuta-i pe toti care te intreaba, pentru ca te ajuti si pe tine in acelasi timp. Explicandu-i cuiva, nu numai ca intelegi si tu mai bine, iti reimprospatezi memoria, dar gandintu-te inca odata, ai sanse sa iti dai seama ca poate ai gresit undeva, si ceea ce explici nu e bine, sau poate fi facut mult mai bine / mai usor. Pregateste-i la info si pe olimpicii de a 9-a, ai mari sanse sa vezi o problema diferit fata de cum ai vazut-o acum un an.
Acasa incearca de obicei sa scrii relativ rapid, dar ai grija de cod, sa fie clar si sa nu "mananci" litere. La concurs nu te apuca de scris imediat dupa ce ai rezolvat exemplul, incerca macar vreo 5-10 minute sa-ti gasesti cazuri care nu merg pe ideea ta.
In legatura cu mentalitatea, eu personal tot timpul imi propun sa fac 0 puncte Smile . Astfel, in cel mai rau caz iau minim cat mi-am propus si nu prea sunt dezamagit. Bineinteles, gandul asta cu 0 puncte e valabil doar inainte si dupa concurs, in timpul concursului el dispare instant .
Domnul profesor mi-a spus de un elev care a participat la ONI (mai demult) si a luat 0 puncte. Normal, se mai intampla. Totusi, i s-a luat un interviu, unde a fost intrebat :
"-De ce crezi tu ca ai obtinut acest rezultat slab ?"
El : "Da cine-a zis ca-i slab  Raised eyebrow ?"
Decat sa stai sa regreti greselile pe care le-ai facut la concurs, mai bine pune-te si rezolva niste probleme  Thumb up

Deci, multa bafta si sper sa ne vedem la ONI  Cool
« Ultima modificare: Februarie 13, 2013, 20:04:32 de către Petenchea Alexandru » Memorat
deneo
Vorbaret
****

Karma: 185
Deconectat Deconectat

Mesaje: 160



Vezi Profilul
« Răspunde #4 : Februarie 13, 2013, 23:26:02 »

Sincer 0 puncte mi se pare un rezultat cam slab  Whistle. Totusi e bine sa nu te demoralizezi, ci sa te motivezi mai tare dupa un asemenea rezultat.
Eu as recomanda sa bagi codeforces si topcoder. Chiar si cateva simulari. Si sa rezolvi probleme de nationala de la clasa ta. Ar fi ok sa iei una-doua zile pauza inainte de OJI.
Memorat
marcelcodrea
Nu mai tace
*****

Karma: 173
Deconectat Deconectat

Mesaje: 217



Vezi Profilul
« Răspunde #5 : Februarie 14, 2013, 21:44:23 »

MciprianM, se intampla sa fii din Cluj-Napoca?

Ai putea sa vii la cercul de informatica din Liceul Teoretic Avram Iancu, se tine de 2 ori pe saptamana pentru a 10-a: marti si joi.

Predau fosti olimpici(actual studenti) dupa modelul ICHB(voluntariat, nu avem turci bogati).
Memorat
MciprianM
Nu mai tace
*****

Karma: 87
Deconectat Deconectat

Mesaje: 324



Vezi Profilul
« Răspunde #6 : Februarie 14, 2013, 22:03:22 »

Eu vroiam sa fie un post cu sfaturi pentru toata lumea - nu doar pt cei din Cluj. Poate ne impartasiti din "secretele" voastre?
Memorat
stardust
Strain
*

Karma: 13
Deconectat Deconectat

Mesaje: 39



Vezi Profilul
« Răspunde #7 : Februarie 15, 2013, 15:58:18 »

Foarte util postul  Applause. Intrebarea asta apare in fiecare an. Ok sa zicem ca particip la clasele 11-12. Fata de clasa a 9a si chiar a 10a nu mai sunt asa probleme doar de idee. Trebuie sa stii destule chestii. De lucrat la fel sa zicem ca am lucrat majoritatea problemelor date la oji in anii trecuti. Dar cum spunea si autorul postului nu ma simt prea confortabil cand ma apuc de o problema noua de la oji si de cele mai multe ori sunt nevoit sa citesc si solutia ca sa obtin punctaj maxim. De problemele de la ONI e foarte greu sa te apropii. Multe din ele sunt foarte dificile. Sa zicem ca am si mentalitatea potrivita si sunt dispus sa intru si in acel cantonament. Intrebarea e ce probleme rezolv ? Ok 50 de dinamica si 50 de grafuri, dar care ? E foarte greu sa gasesti probleme potrivite. Haideti sa incercam sa alcatuim o lista cu probleme(nu neaparat de pe infoarena) de nivelul asta care voua(mai ales cei cu mai multa experienta si rezulate bune) vi s-au parut utile, din care ati invatat ceva nou sau pur si simplu au constituit un bun antrenament. De exemplu mie mi s-a parut foarte utila problema petrica. Chiar nu am avut sentimentul ca am rezolvat-o degeaba.
Memorat
xtreme
De-al casei
***

Karma: -26
Deconectat Deconectat

Mesaje: 118



Vezi Profilul
« Răspunde #8 : Februarie 16, 2013, 01:10:41 »

Inainte!!! Pe culmile progresului! Ar trebui sa scriu o carte cu titlul "Scop final in viata : Calificare ONI." .  Evil or Very Mad
« Ultima modificare: Februarie 16, 2013, 05:26:51 de către speedzeal » Memorat
wefgef
Nu mai tace
*****

Karma: 1049
Deconectat Deconectat

Mesaje: 3.008


razboinicu' luminii


Vezi Profilul
« Răspunde #9 : Februarie 16, 2013, 04:24:03 »

Scopul vostru ar trebui sa fie sa invatati informatica, nu sa va calificati la concursuri. Mi se pare trist ca din ce in ce mai multi elevi se concentreaza pe "ce trebuie sa stii", in loc sa se bucure de placerea de a rezolva probleme. In mod paradoxal, cei care ajung cu adevarat buni sunt aceia pentru care rezultatele si premiile se situeaza pe un plan secund.

Pana la urma, olimpiada este (sau ar trebui sa fie) o modalitate placuta de a ne delecta intelectual. In ultimul timp in Romania mi se pare ca trecem printr-o perioada mai proasta in ceea ce priveste nivelul problemelor propuse. Prea multe structuri de date, prea multe tehnici, prea putina creativitate...

Elevii au ajuns sa lucreze sute de probleme pe infoarena degeaba. Este adevarat ca in ultimii ani gradul de dificultate a crescut continuu la nivel mondial, dar acum mi se pare ca in sfarsit s-a ajuns la un plafon. Sper sa nu fiu inteles gresit, munca este esentiala, dar trebuie ca intentiile care o insotesc sa fie altele.

Spor la treaba si distrati-va mai mult rezolvand probleme! Nu exista retete.
Memorat

omului i-au fost date instinctele pentru a supravietui, nu pentru a fi sclavul lor.
sorin_olimpiu
Strain


Karma: 2
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1



Vezi Profilul
« Răspunde #10 : Februarie 17, 2013, 23:56:02 »

Pana la urma, olimpiada este (sau ar trebui sa fie) o modalitate placuta de a ne delecta intelectual.
Total fals, olimpiada este un concurs si scopul este acela de a fi locul 1 caci de aceea este concurs. Ar fi putut sa fie intalnirea anuala al celor mai buni elevi si organizat un minichef.

In ultimul timp in Romania mi se pare ca trecem printr-o perioada mai proasta in ceea ce priveste nivelul problemelor propuse.
Sincer, ma gandesc de cand este aceasta ultima perioada, de 2,3,10 ani? Citeste te rog articolul scris de Mihai Scortaru in 2002 despre ONI de atunci.

http://www.ginfo.ro/revista/12_8/enjoy.pdf
Eu vroiam sa fie un post cu sfaturi pentru toata lumea - nu doar pt cei din Cluj. Poate ne impartasiti din "secretele" voastre?
Nu cred ca este un anume secret ci cred ca munca multa plus inteligenta plus o atitudine buna te poate conduce spre succes.

Trebuie sa intelegi faptul ca olimpiada se imparte in 4 subskilluri:

  • Algorimtica  
  • Putere de implementare  
  • Intelegerea mai profunda a cum functioneaza C-ul
  • Atentie

Toate aceste skilluri trebuie intarite pe rand :
 Algorimtica , citit din Cormen si eventual cautat variantele mai de implementare a pseudocodului prea matematic din Cormen si inteles.
 Puterea de implementare poate fi antrenata prin simulari de concursuri si participare la diverse concursuri online plus exercitii gen in 20 de minute trebuie sa vad cate puncte pot maxim ciupii.
 Orice  mediu trebuie inteles, trebuie sa cam stii cat dureaza un for de la 0 la 100 la 1000 la 10.000, de exemplu.Fazele alea cu memoria trebuie stapanite altfel ajungi sa iei 0 puncte cu problema rezolvata corect .
Atentie la neatentie si testat cat de mult posibil
 


Eu cred ca trebuie sa fi relaxat , totusi sa nu uiti scopul. Ori bine ori rau, trebuie ca mereu sa cresti si sa progresezi ! Nu trebuie sa te plafonezi niciodata, nici la esec dar  nici la succes
« Ultima modificare: Februarie 18, 2013, 00:51:45 de către sorin olimpiu » Memorat
eudanip
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 307
Deconectat Deconectat

Mesaje: 703



Vezi Profilul
« Răspunde #11 : Februarie 18, 2013, 11:24:55 »

Pana la urma, olimpiada este (sau ar trebui sa fie) o modalitate placuta de a ne delecta intelectual.
Total fals, olimpiada este un concurs si scopul este acela de a fi locul 1 caci de aceea este concurs. Ar fi putut sa fie intalnirea anuala al celor mai buni elevi si organizat un minichef.

Tu gresesti aici. Scopul este sa devii mai bun. Gavrila, Budau si altii ca ei nu sunt ei super tari la info pentru ca au luat locul 1 la olimpiada. Ei au luat locul 1 la olimpiada pentru ca sunt super tari la info.
Memorat
Sorin.olimpiu
Strain


Karma: 14
Deconectat Deconectat

Mesaje: 5



Vezi Profilul
« Răspunde #12 : Februarie 18, 2013, 15:39:00 »

Tu gresesti aici. Scopul este sa devii mai bun. Gavrila, Budau si altii ca ei nu sunt ei super tari la info pentru ca au luat locul 1 la olimpiada. Ei au luat locul 1 la olimpiada pentru ca sunt super tari la info.
Eu cred ca este bine sa ai o atitudine echilibrata, un esec nu e capat de lume, trebuie luat ca un feedback si actionat ca atare.Sa te pregatesti in schimb mental de un esec dinaintee e total aiurea.Nu vreau o generatie de ratati pentru care si 0 puncte e bine. Este un concurs!!! Cum sa nu conteze rezultatul?  Embarassed Nu stiu de cand si de cum a inceput aceasta atitudine de anii 70, hipioto , tibetano yoghino ,mioritica , autofatalitica atitudine ca e ok sa nu iei puncte mari.Daca cei 2 ar fi luat 0 puncte ce era ? Erau cei mai buni sau nu? E ok sa nu iti tai venele , dar nu e ok sa zici ca si rau e bine.
« Ultima modificare: Februarie 18, 2013, 15:50:29 de către Sorin Olympia P » Memorat
dutzul
De-al casei
***

Karma: 42
Deconectat Deconectat

Mesaje: 119



Vezi Profilul
« Răspunde #13 : Februarie 18, 2013, 15:57:18 »

eu cred ca e bine sa te relaxezi cu olimpada. pregatirea nu se face in ultima saptamana.
Rezultatul logic ca conteaza pentru unele persoane care tin mortis sa isi arate medaliile si premile la familie/prieteni/colegi/bunica/pisic,eu daca as fi in locul lor as plange daca nu mas califica si mas lasa de info.Atitudinea asta e similara cu una a unui copil mic care e nervos cand nui iese ceva si da vina pe alti si plange.
Nu cred ca rezultatul la olimpiada te ajuta cu ceva in afara de ati hrani ego-ul.
Intradevar uni merg la olimpiada cu gandul  sa castige altii sa se simta bine si sa se distreze.
Oricum sa zicem ca ai un rezultat bun. Esti felicitat aplaudat etc. peste 3 saptamani nu mai intereseaza pe nimenea credema , deci tu teai pregatit de pomana la info ?.

citat :"Total fals, olimpiada este un concurs si scopul este acela de a fi locul 1 caci de aceea este concurs. Ar fi putut sa fie intalnirea anuala al celor mai buni elevi si organizat un minichef."

-Total adevarat asta este olimpiada un minichef la care participa cei mai buni la info unde ne distram organizand un mic concurs ca sa nu ne plictisim.

Eu din putina experienta care o am eu, cred ca in timpul concursului trebuie sa faci cat mai bine poti tu, fara sa te gandesti la ce fac altii sau la rezultat.
Legat de pregatire fiecare sa faca ce probleme crede ca o sal ajute in concurs.
Am observat ca la clasa a 10-a  judeteana problemele sunt  cam greoaie la implementare.Eu recomand niste probleme greoi de implementat pentru antrenament.(lee/siruri caractere/recursivitati/numere mari etc).
Memorat
pauldb
Nu mai tace
*****

Karma: 821
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.901



Vezi Profilul
« Răspunde #14 : Februarie 18, 2013, 17:18:00 »

Premiile de la olimpiada nationala sunt importante deoarece spun ceva obiectiv despre cei care le castiga. De aceea conteaza cand aplici la facultate sau sunt un lucru decent de pus intr-un CV cand aplici la un internship.

Intr-adevar, elevii nu ar trebui sa vaneze premii, ci sa urmareasca sa fie buni la informatica. Din fericire, premiile de la ONI merg in general la cei care sunt buni per total si procesul nu e la fel de aleator precum calificarea la faza nationala. Eu niciodata nu mi-am stabilit obiective de scurta durata si de aceea cred ca retele nu sunt bune de nimic. (De fapt, daca cineva ar rezolva 50 sau 100 de probleme de pe topcoder in cele 2-3 saptamani dinainte de OJI, probabil ca rezultatul nu ar putea fi trecut cu vederea, dar as vrea sa cunosc si eu omul care a lenevit un an intreg si e capabil sa se adune atat de bine pe ultima suta de metri.)
« Ultima modificare: Februarie 18, 2013, 17:25:51 de către Paul-Dan Baltescu » Memorat

Am zis Mr. Green
Sorin.olimpiu
Strain


Karma: 14
Deconectat Deconectat

Mesaje: 5



Vezi Profilul
« Răspunde #15 : Februarie 18, 2013, 17:33:36 »

Ai punctat foarte bine. Imi pare rau ca elevii sunt invatati aici pe forum ca rezultatele nu conteaza.Gasesc acest lucru de o tristete inimaginabila, de aceea se si cheama "Arena" , pentru ca olimpiada este o intrecere, o lupta ca intre gladiatori. Daca nu ai avut nici un rezultat cum poti afirma ca esti bun?
Memorat
SebiSebi
Nu mai tace
*****

Karma: 76
Deconectat Deconectat

Mesaje: 306



Vezi Profilul
« Răspunde #16 : Februarie 18, 2013, 17:37:57 »

dar as vrea sa cunosc si eu omul care a lenevit un an intreg si e capabil sa se adune atat de bine pe ultima suta de metri.)
Applause
Memorat
xtreme
De-al casei
***

Karma: -26
Deconectat Deconectat

Mesaje: 118



Vezi Profilul
« Răspunde #17 : Februarie 23, 2013, 06:09:35 »

@Sorin.olimpiu
In primul rand invata sa scrii! E o adevarata blasfemie sa nu pui punct la sfarsit de propozitie. Cineva poate deja sa faca fragmentul unei caracterizari bune a psihicului tau. Un alt lucru bun ar fi sa nu incepi o propozitie negand o propozitie scrisa de un om, in special cand la aceea persoana ii se cuvine mai mult respect decat altora. Intr-un mod politicos, este posibil sa-ti expui ideea contradictorie.
Revenind la subiect, intelectualii au avut mult de suferit din cauza ideilor pe care le expui. Noi nu pretuim nimic mai mult pe lumea asta decat adevarul. Oamenii ca tine ajung sa incerce sa priveze pe cei ca mine de el, tu fiind cu un picior in Tartar, incerci sa tragi si pe restul. Din primul moment de cand aparenta devine destul de importanta esti o adevarata napasta pentru tot ceea ce tinem noi sacru.
@pauldb
In opinia mea, obiectivismul cu care premiile la competitii spun ceva despre un student, daca il poti defini utilizand relativitate, este limitat. Oricum, punctul de vedere care l-am facut nu e suficient de important.

 
« Ultima modificare: Februarie 23, 2013, 22:01:30 de către speedzeal » Memorat
repp4radu
Nu mai tace
*****

Karma: 118
Deconectat Deconectat

Mesaje: 204



Vezi Profilul
« Răspunde #18 : Februarie 23, 2013, 11:59:39 »

[offtopic]
@speedzeal Decat sa pui la indoiala relevanta rezultatelor de la competitii si sa critici modul altora de a scrie, iti sugerez sa arunci o privire rapida asupra mesajului tau:
  • Dupa "In primul rand" se pune virgula.
  • "Sa nui pui punct la sfarsit de propozitie" - i-ul acela nu are ce cauta acolo.
  • "In special cand aceea persoana ii se cuvine mai mult respect decat altora" - In ceea ce priveste aceasta fraza, nu am comentarii... Sa faci acordul nu este unul din punctele tale forte.
  • "Intelectualii a avut mult de suferit" - Citeste ce am scris la punctul anterior.


Lasand gramatica si alte chestiuni neesentiale la o parte, nu inteleg in ce calitate evaluezi tu psihicul diversilor membrii ai forumului(pe care ii imparti cu mana ta divina in INTELECTUALI, categorie din care bineinteles ca faci parte, si RESTUL, persoane care incearca sa ii coboare pe intelectualii asemeni tie printre muritorii de rand).
[/offtopic]

Mi se pare ca rezolvarea problemelor de OJI si ONI din anii precedenti reprezinta un punct de plecare destul de bun pentru calificarea la ONI.
Lista de probleme ar merge intregita cu problemele selectate de diversi utilizatori in topicul asta. In general sunt probleme din care se invata cate ceva nou.
Memorat
Sorin.olimpiu
Strain


Karma: 14
Deconectat Deconectat

Mesaje: 5



Vezi Profilul
« Răspunde #19 : Februarie 24, 2013, 16:50:58 »

[offtopic]

Sincer 0 puncte mi se pare un rezultat cam slab .
De fapt cand vad ca cineva a luat 0 puncte ma gandesc ca ori nu a fost atent si a facut o greseala de neatentie ori nu a abordat problema de loc.
0 puncte sunt rezultatul neatentiei si cred ca cei buni uneori au sanse mai mari sa ia 0 puncte decat cei rai deoarece intinzandu-se prea tare dupa 100 , fac un carcel si iau 0.


Eu nu doresc sa imi autodepasesc slabiciunile si temerile mele, nu doresc nici macar sa imi depasesc bunaciunile mele. Nu sunt capabil sa inving lupta cu neputinta, cazand prada instinctelor mele animalice de a dori doar  Winner 1st place .
Sunt o mizerie ordinara si un jeg ce doresc sa fiu primul, fara sa progresez si fara sa ma delectez.

Stimate intelectual orice nevoie de un om capabil se bazeaza pe o nevoie economica si nu e corecta atitudinea asta de a dori performanta fara rasplata ,caci astfel vei ajunge sa fi exploatat de baeti destepti.
Un alt lucru bun ar fi sa nu incepi o propozitie negand o propozitie scrisa de un om, in special cand la aceea persoana ii se cuvine mai mult respect decat altora.

Deoarece unele persoane au merite deosebite nu inseamna ca sunt o autoritate in orice domeniu. Tu pari a dori sa te integrezi pe forum si incerci sa imiti ce vezi ca scriu persoanele cu greutate doar pentru a fi acceptat.
[/offtopic]



Sfaturi foarte utile pe care vroiam sa le dau sunt acelea de a :

  • citeste cu atentie toate problemele si in primele 10-15 minute nu atinge calculatorul, fa notite pe foaia cu subiectele si decide ulterior pe care problema sa o incepi .  Thumb up . Gandeste pe foaie dar scrie cod din prima bine !Sa NU  cumva sa citesti doar problema 1 si sa stii solutia si sa o rezolvi direct fara macar a citii problema 2...s-ar putea ca problema 1 sa fie usoara dar problema 2 banala. Thumb down
  • folosi metacognitia : nu e bine sa rezolvi multe probleme de dragul de a rezolva multe probleme, ia-ti timp sa vorbesti singur si sa analizezi de ce o solutie a fost rezolvata asa si nu altfel, sa faci un rezumat de ce sa ales solutia aceea, ce repercusiuni are acea solutie.Sa desenezi grafic solutiile si mai ales la programare dinamica forumulele de recurenta
  • bea multa apa , si in special in timpul concursului , de exemplu, la ONI elevii din Bucuresti merg foarte des la baie in timpul concursului pentru ca beau apa si asta le sporteste concentrarea. Atunci cand faci pipi muschii tai se relaxeaza si poti "vedea solutii bune".  
  • sa testezi mult si sa fii sigur ca programul face ce vrea si algoritmul  
  • daca in ultimele 15 minute ai o idee geniala sa rezolvi problema NU o implementa, sansele sa iei 0 puncte sunt foarte mari, daca se intampla sa iti vina rezolvarea in ultimele 15 minute fa asta  Brick wall si testeaza programul pe care l-ai scris acuma !!!! '
  • mai trage cu ochiul la colegi si vezi ei ce problema au ales sa faca, daca vezi ca , cam toti au ales problema 2 si doar tu faci problema 1 mai gandeste-te inca odata daca ai ales cu adevarat bine.
  • dupa olimpiada tine un jurnal al concursului si vezi cat timp ai investit pe fiecare subiect si cum ti-ai distribuit timpul  
  • dimineata inainte de concurs fii blank, nu citi algoritmi si nu vorbi cu nimeni ,uita-te in gol si nu te gandi la nimica, concentreaza-te doar pe subiecte
« Ultima modificare: Februarie 24, 2013, 17:39:48 de către Sorin Olympia P » Memorat
Theory
Strain


Karma: 3
Deconectat Deconectat

Mesaje: 10



Vezi Profilul
« Răspunde #20 : Februarie 24, 2013, 21:14:16 »

Citat
Eu nu doresc sa imi autodepasesc slabiciunile si temerile mele, nu doresc nici macar sa imi depasesc bunaciunile mele. Nu sunt capabil sa inving lupta cu neputinta, cazand prada instinctelor mele animalice de a dori doar   .

Offtopic: Foarte ironic. Gandeste-te la asta ca la un joc. Daca il joci doar pentru a ii depasi pe altii nu vei fi niciodata prea satisfacut(pentru ca oricum nu o sa fii cel mai bun niciodata), trebuie sa il mai joci si pentru altceva. De altfel rezultatele nu sunt ceva pur obiectiv, multi isi stiu nivelul si un rezultat mai bun sau mai slab nu le modifica cu mult perspectiva.

Cat despre OJI, inafara de implementare si cunostintele de algoritmica(fara de care nu poti face mare lucru) trebuie sa incerci sa iti structurezi un pic tot ce stii, cum sa identifici metoda solutiei pentru ca probleme nu sunt foarte grele, nu iti va trebui o super idee sau tehnica sa le rezolvi.  Probleme de lucrat daca vrei uitat-te la cele din anii trecuti, vezi ce metode/alg se folosesc si da dupa un search aici: http://infoarena.ro/cauta-probleme  Thumb up
Memorat
Sorin.olimpiu
Strain


Karma: 14
Deconectat Deconectat

Mesaje: 5



Vezi Profilul
« Răspunde #21 : Februarie 26, 2013, 21:46:26 »

Foarte important !

Este mult mai bine sa citesti carti in engleza desi poate la inceput este usor neplacut in timp obisnuinta va crea chiar o dorinta de a citi carti doar in engleza.Am citit Cormenul in romana , este ok tradus dar uneori ma omoara faptul cand sunt traduse expresii motamo si glume sau explicatii isi pierd din valoare.
Memorat
PetcuIoan
Strain
*

Karma: 72
Deconectat Deconectat

Mesaje: 49



Vezi Profilul
« Răspunde #22 : Februarie 27, 2013, 13:03:15 »

Citat
daca in ultimele 15 minute ai o idee geniala sa rezolvi problema NU o implementa, sansele sa iei 0 puncte sunt foarte mari, daca se intampla sa iti vina rezolvarea in ultimele 15 minute fa asta   si testeaza programul pe care l-ai scris acuma !!!! '
No, just no.
Majoritatea problemelor de "idee" iau cel mult 10 - 15 minute de implementat, presupunand ca ai deja solutia evidenta dar cu memorie/timp prost.
In plus ai deja brutu, daca se termina timpu si nu ai terminat, dai solutia mai putin eficienta.

Citat
bea multa apa , si in special in timpul concursului , de exemplu, la ONI elevii din Bucuresti merg foarte des la baie in timpul concursului pentru ca beau apa si asta le sporteste concentrarea. Atunci cand faci pipi muschii tai se relaxeaza si poti "vedea solutii bune".   
Ai putea sa-mi spui sursa care devedeste acest lucru?
Ce sondaj s-a facut care arata ca elevii din bucuresti merg mai des la baie la oni?
Desigur ca mesajul tau poate fi interpretat si altfel, daca intentionezi asta te-as ruga sa ne explici cum.

Citat
Foarte important !

Este mult mai bine sa citesti carti in engleza desi poate la inceput este usor neplacut in timp obisnuinta va crea chiar o dorinta de a citi carti doar in engleza.Am citit Cormenul in romana , este ok tradus dar uneori ma omoara faptul cand sunt traduse expresii motamo si glume sau explicatii isi pierd din valoare.

Intr-adevar, am recitit cormenul pentru glume de multe ori.

Sunt de acord ca este mai bine sa citesti Cormenul in engleza decat in romana, dar acest lucru nu este foarte important,dar pentru cei care nu stiu engleza la un nivel destul de bun este mai bine sa il citeasca in romana pentru a-l si intelege.

Citat
Ai punctat foarte bine. Imi pare rau ca elevii sunt invatati aici pe forum ca rezultatele nu conteaza.Gasesc acest lucru de o tristete inimaginabila, de aceea se si cheama "Arena" , pentru ca olimpiada este o intrecere, o lupta ca intre gladiatori. Daca nu ai avut nici un rezultat cum poti afirma ca esti bun?

Cine invata elevii ca rezultatele nu conteaza?
Ce vroiau bietii oameni sa zica este ca a invata informatica este in sine un rezultat.

Citat
Nu vreau o generatie de ratati pentru care si 0 puncte e bine.

Ce drept ai asupra libertati oamenilor de a gandi liber?

Citat
Scopul vostru ar trebui sa fie sa invatati informatica, nu sa va calificati la concursuri.
De ce ar trebui sa fie acesta musai scopul nostru?
Nu putem sa ne alegem singuri scopul?

Citat
Tu gresesti aici. Scopul este sa devii mai bun. Gavrila, Budau si altii ca ei nu sunt ei super tari la info pentru ca au luat locul 1 la olimpiada. Ei au luat locul 1 la olimpiada pentru ca sunt super tari la info.

O intrebare interesanta: Daca nu ar fi participat la olimpiade, ar mai fi fost buni?

In opinia mea, cel mai important sfat pentru oji este acesta:

Atentie, mare atentie, asta iti va garanta ca ai facut cat ai putut, nimic nu e mai nasol decat sa sti ca puteai face mai bine dar o greseala de neatentie te-a costat niste puncte.
« Ultima modificare: Februarie 27, 2013, 13:54:31 de către Petcu Ioan Vlad » Memorat
Patrunjelu
Strain


Karma: 2
Deconectat Deconectat

Mesaje: 18



Vezi Profilul
« Răspunde #23 : Februarie 27, 2013, 14:31:55 »

Scopul vostru ar trebui sa fie sa invatati informatica, nu sa va calificati la concursuri. Mi se pare trist ca din ce in ce mai multi elevi se concentreaza pe "ce trebuie sa stii", in loc sa se bucure de placerea de a rezolva probleme. In mod paradoxal, cei care ajung cu adevarat buni sunt aceia pentru care rezultatele si premiile se situeaza pe un plan secund.

Pana la urma, olimpiada este (sau ar trebui sa fie) o modalitate placuta de a ne delecta intelectual. In ultimul timp in Romania mi se pare ca trecem printr-o perioada mai proasta in ceea ce priveste nivelul problemelor propuse. Prea multe structuri de date, prea multe tehnici, prea putina creativitate...

Elevii au ajuns sa lucreze sute de probleme pe infoarena degeaba. Este adevarat ca in ultimii ani gradul de dificultate a crescut continuu la nivel mondial, dar acum mi se pare ca in sfarsit s-a ajuns la un plafon. Sper sa nu fiu inteles gresit, munca este esentiala, dar trebuie ca intentiile care o insotesc sa fie altele.

Spor la treaba si distrati-va mai mult rezolvand probleme! Nu exista retete.
/thread
Memorat
pauldb
Nu mai tace
*****

Karma: 821
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.901



Vezi Profilul
« Răspunde #24 : Februarie 28, 2013, 04:25:55 »

Citat
daca in ultimele 15 minute ai o idee geniala sa rezolvi problema NU o implementa, sansele sa iei 0 puncte sunt foarte mari, daca se intampla sa iti vina rezolvarea in ultimele 15 minute fa asta   si testeaza programul pe care l-ai scris acuma !!!! '
No, just no.
Majoritatea problemelor de "idee" iau cel mult 10 - 15 minute de implementat, presupunand ca ai deja solutia evidenta dar cu memorie/timp prost.
In plus ai deja brutu, daca se termina timpu si nu ai terminat, dai solutia mai putin eficienta.

Asta e cel mai prost sfat posibil. Niciodata nu merita sa te apuci sa codezi o solutie de la zero in ultimele 10-15 minute. Iata cateva motive:
  • Daca iti merge pe cateva exemple, e de ajuns sa fie corecta? Cum stabilesti daca obtii, in medie, mai multe puncte decat pe un brut pe care nu l-ai scris in graba?
  • Nu e o idee buna sa te apuci sa muti/redenumesti fisiere in ultimul minut.
  • Chiar daca implementezi corect, mai trebuie sa fii atent la o multime de lucruri care nu ies la iveala cand testezi in graba (e.g. memorie, long long, etc.).
  • E mult mai probabil sa subestimezi timpul necesar pentru implementarea unei solutii.
  • Ideile "abia scoase" nu sunt niciodata suficient de clare ca sa le implementezi din prima.

Cel mai bun lucru pe care il poti face il ultimele 10-15 minute de concurs este sa-ti verifici implementarile pe care vrei sa le predai. In special e bine sa fii atent la greseli pe care le-ai facut in trecut si care te pot costa o multime de puncte.
Memorat

Am zis Mr. Green
Pagini: [1] 2   În sus
  Imprimă  
 
Schimbă forumul:  

Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2013, Simple Machines