Pagini: [1]   În jos
  Imprimă  
Ajutor Subiect: Sa ma angajez in timpul facultatii?  (Citit de 21850 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« : Decembrie 07, 2011, 08:38:31 »

http://infoarena.ro/blog/sa-ma-angajez-in-timpul-facultatii
Memorat
domino
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 281
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.340



Vezi Profilul WWW
« Răspunde #1 : Decembrie 07, 2011, 08:43:36 »

La mine e fost cu plus sa ma angajez pentru ca:

1) la uberVU si balaur.ro era challenging, am invatat chestii continuu, nu doar 6 luni
2) la cursurile interesante tot invatam in examen si laboratoare, chiar daca nu ma duceam la ore
Memorat
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« Răspunde #2 : Decembrie 07, 2011, 08:55:26 »

Startupul personal e putin diferit de un job oarecare la o firma de programare.

In ce an erai cand ati fondat balaur.ro?
Memorat
efer
Strain


Karma: 9
Deconectat Deconectat

Mesaje: 21



Vezi Profilul
« Răspunde #3 : Decembrie 07, 2011, 09:23:08 »

parerea mea este ca e necesar sa gasesti proiecte pe langa facultate care sa te pasioneze si sa "te prinda". Desi cunosc o exceptie, am auzit destul de rar de cazuri in care asta se intampla prin angajare la o firma de programare, ci mai degraba prin proiecte personale, open source, startup, google summer of code, diverse concursuri si chestii de genul.
Memorat
hurrycane
Strain


Karma: 2
Deconectat Deconectat

Mesaje: 2



Vezi Profilul
« Răspunde #4 : Decembrie 07, 2011, 09:40:53 »

Dupa un internship in vara la Amazon am ramas ca angajat part-time.
Sunt in ultimul an, stiu cum se desfasoarele cursurile - invat in examene si imi fac toate temele Smile
Iar la munca ma lovesc de probleme challenging si am sansa de a lucra cu tehnologii interesante.
Memorat

In love with C++ !
stef8803
Strain


Karma: 1
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1



Vezi Profilul
« Răspunde #5 : Decembrie 07, 2011, 09:58:43 »

1. Cred ca sunt cateva joburi care ajuta sa te dezvolti (cat timp nu sunt full-time), in timp ce multe alte joburi nu te duc nicaieri. In primul rand, trebuie sa-ti fie tie clar ce vrei de la viata.
2. Daca faci o facultate in Romania, e super ok sa lucrezi part-time la Amazon, spre exemplu. Totusi, nu cred ca acelasi lucru e valabil si daca studiezi la Stanford.
3. Cat despre mine, am avut de ales in anul 3 intre a ma angaja full-time la o companie la care fusesem intern, cu un salariu super bun (ceea ce m-a impresionat cu atat mai mult fiind in anul 3). Pot zice ca tentatia de a fi independent, cumulata cu faptul ca ma simteam foarte bine in cadrul echipei, m-a facut sa ma gandesc temeinic la oferta. Ce m-a ajutat sa iau decizia buna (pentru mine), a fost descrierea jobului, care nu era una ce ma pasiona in mod deosebit. Un lucru e cert: daca alegeam sa ma angajez atunci, nu mai ajungeam acum sa lucrez la Google. Smile

Intrebarea mea de acum: daca continuam cu un master si nu ma angajam, unde mai ajungeam?  Very Happy
Memorat
Sorin_Olympicu
Strain


Karma: -2
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1



Vezi Profilul
« Răspunde #6 : Decembrie 07, 2011, 10:28:53 »

Eu personal nu m-am angajat in timpul facultatii.NU stiu ce sa spun daca a fost bine sau nu.Am incercat sa prind o bursa in strainatate si sa ma dezvolt in "latime" .
Cea mai mare problema pe care am avut in schimb a fost ca nu prea imi murdarisem mainele in facultate ci studiam ca un "cercetator in roba".
NU prea atingeam calculatorul ci mai degraba cartea si asta m-a facut sa inteleg lucrurile doar la un nivel teoreticofilozofic.
Uneori mai trebe si sa iti bagi picioru in facultate, sa nu o consideri nici necesara si nici suficienta
Memorat
pauldb
Nu mai tace
*****

Karma: 821
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.901



Vezi Profilul
« Răspunde #7 : Decembrie 07, 2011, 10:41:18 »

Am studiat si eu fenomenul cu angajatul in timpul facultatii si cred ca raspunsul potrivit la intrebare depinde de grupul de studenti careia o adresezi:

1.) Pentru studentii mai putin straluciti (overall, nu ma refer doar la notele din facultate) e mai ok sa se angajeze. Avantajul principal e ca devin stabili financiar si de pierdut nu prea au pentru ca oricum nu au potentialul sa iasa din optimul local. Genul asta de persoane mi se pare ca vor promova intr-o companie mai mult prin vechime, decat prin valoare.

2.) Pentru studenti straluciti mi se pare, in general, ca e mult mai avantajos sa nu se angajeze. Si asta nu atat datorita foloaselor pe care le tragi asistand la fiecare curs de la facultate, ci datorita perioadei de timp mult mai putin aglomerata (comparativ cu perioada de dupa ce te angajezi) in care poti sa te dezvolti personal puternic. De exemplu, in timpul asta poti: sa asisti la cursuri/seminarii misto, sa participi la concursuri de programare si sa-ti creezi un background strong pe algoritmi, sa citesti niste carti din domeniile care te intereseaza, sa mai faci cate un internship la o companie de top, sa vorbesti cu prof tare si sa incepi sa lucrezi cu el, etc. Dupa parerea mea, astea sunt genul de chestii care fac diferenta si odata pierduta ocazia sa le mai faci, mai greu revii asupra lor.
Memorat

Am zis Mr. Green
devilkind
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 284
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.240



Vezi Profilul
« Răspunde #8 : Decembrie 07, 2011, 11:04:11 »

Si eu cred ca e o idee proasta in general sa te angajezi in facultate. In primul rand din cauza tuturor motivelor mentionate pana acum, insa as mai adauga si anume viata sociala. De exemplu in anul I lucram la 648 (firma decenta, salariu bunicel, 6 ore, birou aproape de facultate - totu bun) si in acelasi timp stateam in camin. Imi aduc aminte ca ma intorceam seara in camin, dupa ce toata ziua am fugit cand la birou cand la facultate, si ce sa vezi pe holu caminului - petrecere. Toata lumea adunata acolo frumos (eu sunt la unibuc - deci erau si fete acolo Smile ), eu in schimb trebuia de fiecare data sa bag capu in pamant sa ma duc in camera si sa ma culc pentru ca a doua zi trebuia sa o iau de la capat.
Intr-o zi chiar am avut o discutie cu un coleg de munca care mi-a spus ca "Facultatea e o vreme in care tre sa te distrezi, sa te bucuri de viata, nu sa lucrezi toata ziua".
Memorat
andreidragus
Strain


Karma: 8
Deconectat Deconectat

Mesaje: 3



Vezi Profilul
« Răspunde #9 : Decembrie 07, 2011, 11:07:38 »

+1 la comentariul lui Paul, dar cred ca diferenta intre categorii nu este pe baza "stralucirii".

E mai degraba o chestie de motivatie. Multi studenti nu apreciaza activitatile care i-ar ajuta sa se dezvolte si/sau nu stiu cum sa le caute. Cei care nu le apreciaza ar beneficia dintr-o slujba in timpul facultatii (mai invata si ei cu forta). Cei care nu stiu sa le gaseasca (dar stiu ca le-ar aprecia) ar trebui sa intrebe (pe forumuri, pe infoarena, pe alti oameni care le-au gasit) si sa foloseasca internship-urile sa castige experienta practica.

In timpul facultatii inveti multe chestii care apoi n-o sa mai ai ocazia/timpul sa le inveti.
Memorat
domino
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 281
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.340



Vezi Profilul WWW
« Răspunde #10 : Decembrie 07, 2011, 11:31:20 »

Startupul personal e putin diferit de un job oarecare la o firma de programare.

In ce an erai cand ati fondat balaur.ro?

Anul 3 si o parte din Master anul 1.
Memorat
bent_larsen
Strain


Karma: 1
Deconectat Deconectat

Mesaje: 18



Vezi Profilul
« Răspunde #11 : Decembrie 07, 2011, 12:59:39 »

Eu cunosc persoane care au lucrat in timpul facultatii  (au facut poli ca si mine) si s-au descurcat foarte bine. Deci, cu mare efort (viata sociala zero- numai scoala si servici) ce-i drept, se poate. Problema e ca majoritatea nu isi mai amintesc mare lucru din ce au facut in timpul facultatii (unii nici nu isi mai amintesc ce materii au facut in timpul facultatii). Si aici ma refer la materiile relevante (nu Teoria Sistemelor, Electrotehnica sau Filosofia Culturii Tehnice...). Trageti voi concluziile de aici.
Memorat
cip
Strain


Karma: -4
Deconectat Deconectat

Mesaje: 13



Vezi Profilul
« Răspunde #12 : Decembrie 07, 2011, 20:13:14 »

La mine a fost ok. Eu m-am angajat in anul 2 de facultate (Universitate) chiar din a 3 a saptamana de scoala (full-time). Am lucrat la Ubisoft, faceam jocuri cel mai tare vis al meu. Am invatat foarte multe lucruri acolo si pot spune ca experienta de lucru de la servici (chestiile tehnice, ide-uri, patternuri si toate alea ce nu le poti invata usor de unul singur) m-a ajutat in accelerarea proiectelor pt facultate.
Le-am dus pe amandoua in acelasi timp fara a avea vreo restanta sau a fi macar aproape, am terminat primul an de master cu 10 (pt ca imi doream sa demonstrez ca pot si eu sa am bursa de merit nu doar aia care vin la toate cursurile dar nu se prinde niciodata nimic de ei). Acum sunt la doctorat, iar intre timp am schimbat si firma fiind la EA Sports.

Ce sfat as avea eu pentru toata lumea, din statistica pe care am facut-o personal urmarind esecurile / succesul celorlalti, e sa NU va credeti niciodata buni doar pentru ca sunteti angajati. Sunt multe firme, foarte multi angajati slabi, pregatirea continua este cea care trebuie sa primeze. Eu personal am luat in medie cate 2 ore pe zi din timpul de lucru si m-am pregatit cu ce am crezut eu.

Spunea cineva mai sus ca in cateva luni gata ai invatat tot la serviciu. Ii doresc sa se implice ca mine in game programming si sa-mi spuna mie in cat timp crede ca este capabil sa aiba un nivel bun in a gandi / implementa toate componentele unui joc (din astea din care sunt acum pe piata). Asta pentru ca am deja 6 ani aproape si apar atat de multe lucruri incat nici daca as sta toata ziua sa invat tot n-as putea.
Memorat

"concureaza cu tine insuti"
diac_paul
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 13
Deconectat Deconectat

Mesaje: 210



Vezi Profilul
« Răspunde #13 : Decembrie 07, 2011, 20:17:23 »

Cred si eu ca depinde de multi factori decizia corecta, care sunt diferiti de la persoana la persoana. Mie nu imi pare rau ca m-am angajat initial part-time cat eram la licenta (tot la Amazon ceea ce e totusi relevant), desi asta mi-a adus prima nota de 9 si mi-a redus din atentia care o aveam pentru facultate. Apoi in timpul masterului cand am trecut la full-time efectul s-a simtit mai clar, dar fara sa mi se para acum ca am pierdut informatii importante.
In general mi se pare bine sa termini macar studiile de licenta fara sa lucrezi cel putin full-time concomitent. Si daca alegi sa lucrezi in timpul studiilor macar sa fie un job deosebit (preferabil, ca pasiune / cunostinte acumulate / mediu, dar poate si salarizare..), pentru care sa se merite 'sacrificiul'.
Memorat
MarcvsHdr
Strain
*

Karma: 1
Deconectat Deconectat

Mesaje: 44



Vezi Profilul
« Răspunde #14 : Decembrie 08, 2011, 11:37:00 »

Toti urmarim sa ne maximizam fericirea in viata, la urma urmei. De aici ar trebui sa porneasca raspunsul.

De exemplu, pentru mine (si foarte multi dintre noi, din discutiile pe care le mai purtam) cel mai important ar fi sa fac ceva cu adevarat fascinant, nu ceva "tehnologic". Mai putin ar conta cati bani primesc, in anumite limite (vreau totusi o viata decenta).

Raman foarte _foarte_ dezamagit cand aplic undeva la un internship si mi se ofera un proiect caruia eu nu ii vad rostul si in care sa codez ca o maimuta niste chestii la care nu le pot vedea utilitatea pragmatica. Fiind doar un internship, accept, dar daca ar fi un job full-time, as simti ca trece viata pe langa mine.

Chiar recent mi-a spus cineva ca "nu primim decat doctoranzi la un astfel de proiect" dupa ce mi-am trecut preferintele acolo. Din punctul asta de vedere, fericit cu adevarat pe termen scurt n-as putea fi decat in facultate (dar una [mai] normala, nu una care imi suge energia cu porcarii). Peste cativa ani s-ar putea sa imi schimb parerea.

In schimb, pentru cineva care vrea provocarile unui mediu real, doar un job i-ar putea oferi ceea ce isi doreste el cu adevarat.
Memorat
danielp
Vorbaret
****

Karma: 34
Deconectat Deconectat

Mesaje: 194



Vezi Profilul
« Răspunde #15 : Decembrie 10, 2011, 22:12:04 »

Nici eu nu cred ca exista un singur raspuns la intrebarea asta. Cred ca cel mai bine e ca fiecare sa isi urmeze interesele si sa incerce sa acorde cea mai mare parte din timp lucrurilor de care e pasionat. Nu e fun nici sa ai un job care sa nu iti placa si nici sa lucrezi la cursuri care sa nu te intereseze.

In cazul meu, asi putea spune ca mi-au placut si multe din lucrurile pe care le-am facut la facultate cat si joburile pe care le-am avut, iar de cele mai multe ori cand am avut o alergere de facut, probabil nici una din variante nu era de regretat.
Memorat

I can't get a life if my heart's not in it
trebedea
Echipa infoarena
Strain
*****

Karma: 2
Deconectat Deconectat

Mesaje: 13



Vezi Profilul
« Răspunde #16 : Martie 16, 2012, 19:27:38 »

Cred ca sunt foarte multe alternative la un job-full time in timpul facultatii: internship-uri, proiecte personale, proiecte de cercetare in facultate, job part-time. Toate ar trebui sa ofere niste castiguri banesti mai mare sau mai mici, daca este vorba de independenta financiara. Daca este vorba despre ceea ce inveti cred ca un part-time la un start-up este cel mai interesant in acest moment, cu internship-uri la companii mai mari pentru a te obisnui si cu modul lor de lucru.
Memorat
S7012MY
Nu mai tace
*****

Karma: 26
Deconectat Deconectat

Mesaje: 648



Vezi Profilul
« Răspunde #17 : Martie 16, 2012, 20:54:16 »

Cred ca sunt foarte multe alternative la un job-full time in timpul facultatii: ... proiecte de cercetare in facultate,....
Poti sa detaliezi Smile ?
Memorat
space.folding
Strain


Karma: 3
Deconectat Deconectat

Mesaje: 4



Vezi Profilul
« Răspunde #18 : Februarie 16, 2015, 17:47:50 »

Buna,

Raspunsul meu, e depinde de ce vrei sa faci. In anul doi de facultate, familia mea o ducea foarte prost din punct de vedere financiar si din aceasta cauza am fost constrans sa o fac. Am aplicat pentru un post de full time la Gameloft. Am fost acceptat. Totul a fost roz sau cel putin asa am crezut. Din primul salar mi-am cumparat notebook. A fost intr-un fel super tare, lucram intr-un domeniu atractiv, programarea jocurilor video 3D. Salariul era bun, colegii prietenosi. Pentru training trebuia sa-mi fac propriul engine grafic, sa implementez shadere si efecte. Totul era atat de frumos si satisfacator.

La facultate nu am mai mers deoarece ma plictisisem. Mi se parea ca se invata chestiuni nepractice si neinteresante. Notele au luat-o in jos. Inainte sa ma angajez nu aveam nici o restanta si nu aveam nota sub 8. Dupa ce m-am angajat nu am mai mers la examenele pe care le consideram neinteresante.
dupa 3 luni - la job erau sarcini interesante si lucruri noi de invatat.
dupa 6 luni - sarcinile incepeau sa devina repetitive, datorita organizarii neoptime se efectua mult overtime. (La facultate am trecut in anul 3 cu restante din an anterior)
Trece 1 an - n-am fost la nici o materie la facultate in SEM 1 anul 3, si am fost absent la toate examenele. La Gameloft nu mi-au marit salariul, si sarcinile erau din ce in ce mai repetitive, stresante si neinteresante.

Din punct de vedere personal, stateam la parinti si dupa munca nu aveam chef de nimic altceva decat sa ma joc League of Legends sau alte jocuri online. Determinarea era aproape de 0 si ma ingrasasem.

1.5 ani de munca in industrie... Ma gandesc retrospectiv la ce fel de persoana am fost inainte sa ma angajez si cum devenisem. La facultate n-am mai fost in anul 3 deloc la examene. N-am fost determinat. Oficial am ramas repetent.

Mi-am dat demisia, gandindu-ma ca poate n-a fost cea mai buna idee sa ma angajez... M-am reapucat de facultate fiind din nou in anul 3. Cu greu am reusit sa gasesc determinarea pe care o aveam inainte. Am terminat si cu ultimele puteri am reusit sa recuperez tot ce n-am facut in timpul in care am fost angajat si am luat 10 la licenta.

Concluzia mea e ca a te angaja pe timpul facultatii este bine, dar doar daca salariul este suficient de mare si lucrurile pe care le faci sunt suficient de interesante.
« Ultima modificare: Februarie 16, 2015, 19:00:11 de către Adrian Soucup » Memorat
Pagini: [1]   În sus
  Imprimă  
 
Schimbă forumul:  

Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2013, Simple Machines