Pagini: 1 [2] 3   În jos
  Imprimă  
Ajutor Subiect: Monopol  (Citit de 35047 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
devilkind
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 284
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.240



Vezi Profilul
« Răspunde #25 : Septembrie 12, 2011, 20:28:22 »

Super tare postul lui Cosmin. Imi place sa vad comunitatea discutand pe o tema atat de delicata, go comunitatea infoarena Smile. Cred totusi ca autorul postului nu vroia sa propuna solutia cu 4 elevi la nationala ca fiind una finala, ci astepta o discutie constructiva bazata pe o idee initiala (sau cu sa vina lumea cu idei noi) si intr-un final sa ajungem la o solutie care ar putea ajuta informatica din tara. De asemena ma bucur sa vad un post din partea domnului Nicoli si felicitari pentru rezultatele exceptionale pe care le-ati avut anul trecut, keep up the good work.

Parerea mea este ca intr-adevar sa restrictionezi la 4 pe liceu nu e o idee buna. Insa cred ca am putea imbunatati treaba asta daca s-ar aplica la nivel judetean sistemul de distributie al locurilor pe judete care se aplica la oni. In felul asta un liceu nou care nu a mai trimis elevi la olimpiada poate intra initial cu sa zicem ~4 elevi  si in functie de rezultatele acestora numarul de elevi poate creste pana la ~12 (numarul 12 nu a fost ales random ci a fost ales pentru a ca in lot vrei sa completezi 3 echipe - BOI, CEOI, IOI - posibil comune, insa e posibil sa vrei ca aceste echipe sa fie diferite. In felul asta daca cei mai buni 12 elevi sunt in ICHB, nu scazi nivelul echipelor internationale, si dai sansa si altor licee sa trimita elevi la nationala (ma refer in bucuresti unde daca nu ma insel din cele 31 de locuri mai mult de jumate sunt de la ICHB). In felul acesta impaci si capra si varza parerea mea. Nu cred ca e un sistem perfect, insa e mai bine decat sa trimiti fix K elevi la olimpiada indiferent de rezultatele obtinute in ani anteriori.
Memorat
danal
Strain


Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1



Vezi Profilul
« Răspunde #26 : Septembrie 12, 2011, 20:59:19 »

Buna seara,

Da, este un subiect care merita discutat caci problema monopolului ICHB duce la scaderea interesului performantei in restul tarii! Acesta este punctul meu de vedere, pe care il expun si il sustin in continuare. Nici un monopol nu poate fi benefic!
 
Elevii sunt descoperiti si pregatiti cu sarguinta inca din clasele primare iar finalul gimnaziului se concretizeaza printr-un un telefon prin care elevul este contactat in speranta inscrierii la ICHB. Politica este agresiva si descurajanta pentru restul profesorilor din sistemul educational de stat, sistem aflat in destula suferinta.
Incerc sa imi expun parerea ca profesor care cu greu reusesc sa fac fata si sa gasesc resurse pentru motivarea continua a elevilor mei. Ma mandresc cu rezultate absolut remarcabile ale lor, datorata unei forte deosebite a lor. Andi Purice si Radu Voroneanu sunt exemplele actuale ale unei concurente "provinciale" care inca mai palpaie in tara.

Da, sunt pentru solutia de a limita numarul elevilor care pot pleca de la un liceu la nationala. In felul acesta se poate lupta cu acest monopol. Nu spun 4 elevi, dar o limita sunt de parere ca ar fi benefica,

O seara buna,
Dana Lica
Memorat
sigrid
De-al casei
***

Karma: 61
Deconectat Deconectat

Mesaje: 129



Vezi Profilul
« Răspunde #27 : Septembrie 12, 2011, 21:00:06 »

Un lucru corect si demn de facut ar fi ca fiecare profesor sa isi dea interesul in locul in care preda. Acest lucru il vad eu ca fiind marea lipsa a sistemului. Si tocmai asta este cel mai greu de remediat. Este greu sa fim peste tot la fel de buni cand, asa cum s-a punctat deja, nu este peste tot creat un mediu in care sa fim buni. Motivatia celor care au posibilitatea sa creeze un astfel de mediu - aici trebuie lucrat. Si cred ca din pacate, numarul de locuri / liceu nu are nimic de a face cu acea motivatie.

De cele mai multe ori motivatia consta in satisfacerea propriilor cerinte ale individului. Ori sunt putini acei profesori care au enorma constiinta pe care satisfactia performantei o cere. Tot din colectia parerilor personale, cred ca la ICHB s-a reusit tocmai pentru ca motivatia financiara a fost puternica. Probabil s-ar observa progrese si in alte locuri daca performanta ar fi recompensata, cel putin, financiar. Dar nu stiu daca asta ar fi sanatos. Nu mi se pare sanatos sa hranim mentalitatea ca lucrurile importante se invart in jurul banilor. Este putina psihologie la mijloc, dar o asemenea revolutie nu o poti face fara a schimba mentalitatea creata in jurul sistemului de invatamant. A fi dascal cere vocatie, ori printre noi oamenii uita sa vada nobletea si reala semnificatie a educatiei. Nu te poti astepta la performanta acolo unde elevii nu isi respecta statutul de elevi, iar profesorii statutul de profesori. Si mai presus decat asta ei au uitat -elevi si profesori - sa lucreze impreuna pentru dezvoltare, si fiecare este mult prea individualist. Omul care va reusi sa darame norul acestei mentalitati si partea in care interesul personal se denatureaza prin exagerare in dezinteres total fata de lumea si societatea careia ii apartinem, acela va merita intreg respectul meu.

De aia spun: un lucru corect si demn ar fi ca fiecare profesor sa-si aminteasca propriul rol. Pentru ca oricat de trist ar parea, acesta este un prim mic pas care se cere a fi facut, iar fara el calea catre restul pasilor mari ramane inchisa.
Memorat
nash
De-al casei
***

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 109



Vezi Profilul
« Răspunde #28 : Septembrie 13, 2011, 01:30:21 »

S-au spus cateva lucruri interesante pana aici motive pentru care doresc sa adaug si eu cate ceva.
In primul rand se atinge tangential adevarata problema iar solutia propusa ( initial ) este total inadecvata. ( acesta este parerea mea si o sa subliniez de ce in urmatoare randuri ).

In primul rand juridic : Nu e normal sa faci reguli doar ca ca sa ataci pe cineva. Abordarea asta nu este nici sanatoasa. Sa fim realisti... Copii pleaca pentru ca de cele mai multe ori acesta este singura oportunitate pe care o ai sa ajungi undeva unde sa poti sa inveti mult mai mult. ( Nu este asta normal ?! Nu asta am vrea toti sa facem?  Ce ai alege tu intre a sta in localitatea ta la o facultate locala si a pleca intr-un centru universitar ?! Exemplele pot merge pana la " ce ar fi fost pt Romania daca ai fi ramas tu in Romania si lucrai aici si nu in state " ) Pe de alta parte, a trata o problema a sistemului de invatamant romanesc prin a pune piedici e total gresit. Problema este in alta parte ( centrele slabe, interes scazut in invatare/predare ). Astea sunt lucrurile pe care ar trebui sa ne preocupe.

In al doilea rand practic : Cum o sa pui in aplicare sistemul? Considerand ca se avem 5 copii si trebuie sa selectam doar 4, cum alegem? Dupa punctaj? Este etic? Statistic discutand punctajele la clasa 11 sunt unele mai slabe intr-o prima fata relativ la toate clasele... Vom selecta numai copii de clasa 9-a doar pentru ca acolo se reusesc mult mai usor puntaje mari? Alta abordare... lasam la indemana unor profesori sa selecteze... Dar care argument poate fi adus in favoarea selectiei unuia sau altuia. Pana acum singurul ( si cel natural ) era punctajul dintre concurentii de aces clasa ( care concurau ) cum o sa fie normal sa clasezi diferenta de pregatire dintre elevii care doresc sa mearga mai departe? Destul de dificil, nu mai spun ca o sa apar tot felul de imprejurari dubioase (favorizari) care o sa creeze multi elevi frustrati.
O alta problema : Cand eram eu in liceu era o bucurie sa mai gasesti inca o mana de oameni pasionati in acelas liceu de acelas lucru ca tine ( si chiar si in licee cu traditie in concursuri de informatica era greu sa dai de mai mult de 3-4 pasionati ). O astfel de solutie nu o sa faca decat sa produca o ruptura si mai mare facand ca toti elevii in loc sa faca share de informatii, sa discute sa se ascunda si sa fie intr-o continua competitie facand din ce in ce mai greu evolutia/pregatirea. E pur si simplu contraproductiv.

In final tin sa mentionez ca problema este reala. Un centru in care se aduna oamenii si se lucreaza nemaiavand timp sa studieze pe cont propriu nu e neaparat un lucru bun nici pentru cei care sunt acolo. Ceea ce spunea Mircea Pasoi legat de faptul ca astfel de centre sunt bune pentru varfuri si rele pentru restul e cum nu se poate mai adevarat. Se distruge creatia, dorinta si pasiunea transformandu-se in munca. Abordarea sanatoasa initiala era data de faptul ca fiecare avea ocazia sa studieze iar in intrunirile urmatoare ( concursuri/forum etc ) sa evolueze prin schimb de idei. Abordarea acesta e mult mai sanatoasa decat aceea in care ti se spune ce sa faci, cum ... si asta la fiecare pas. Practic este la fel de bun cat este si cel care te pregateste. Cu toate astea nu cred in solutia prezentata de Mircea. Sa nu ne ascundem dupa deget. Nu are rost sa vb despre schimb de informatie etc, cand noi ani de zile am avut probleme in a intelege ca este normal si nu e rau ca sa avem sursele publice la toate problemele pe infoarena. Imi amintesc si acum explicatii prin care se incerca sa se forteze binele prin tot felul de sanctiuni pentru o problema inventata si anume copierea surselor pentru ca unii se simteau amenintati mai apoi la urmatoarele competitii.

Elevi de clasa 9-a care sa fie mai buni decat cei de clasa 12 au mai fost si nu erau in liceul international ( ex. M. Patrascu ) .

Problema exista insa tin sa precizez ca ar trebui sa ne gandim la o solutie mai buna decat cea prezentata initial. Eu in continuare nu vad cum faptul ca lasand cativa copii buni acasa incurajezi informatica in alte centre. Judetele in care punctajele sunt ~0 tot ~0 o sa fie. Pe principiul "daca eu nu pot sa fac nimic sa fie mai bine atunci macar sa fie si altuia rau" nu ajungem niciunde. Se doreste stoparea plecarii catre un singur centru? Faceti alte centre mai puternice!( sau sa facem, nu ma dezic ) Asta ar trebui sa fie abordarea corecta...

Tin sa precizez inca un amanunt important. Legat de rezultatele nostre slabe la ACM. Nu inteleg de ce toata lumea ramane surprinsa. Ce inseamna in Romania acest concurs? Aproximativ nimic... Nu se fac pregatiri nu se face nimic... o mana de studenti se aduna si formeaza cateva echipe si apoi participa la etapa de SE Europei coordonati de un antrenor a carei singur atribut este faptul ca a selectat studentii dupa un test si care nu are nimic de-aface cu preatirea studentilor ( acestia sunt de fapt fosti elevi care in liceu participau la concursuri de informatica si care au o experienta destul de buna in domeniu ) . Nu poti sa pretinzi in felul asta rezultate. E absolut normal ! ( acesta este parerea mea ca urmare a experientei mele de student la Universitatea Bucuresti si tind sa cred ca lucrurile nu difera foarte mult in alte parti... dar poate s-au mai schimbat intre timp )
Memorat
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« Răspunde #29 : Septembrie 13, 2011, 04:41:11 »

-- Dana Lica a explicat clar problema: ICHB isi permite sa ia omu din mijlocul sistemului ce l-a creat, deci ca profesor la clasa cand ai unu mai bun, in loc sa motiveze si sa invete si pe restu care nu sunt mult mai slabi ca el, dispare la Bucuresti.
-- Scopul nu e corectitudinea totala a sistemului ci un sistem care merge. Am mai zis ca in alte state(US, China) antrenorul alege lotul ce merge la IOI. Asa cum la fotbal sau baschet profesorul alege echipa.
-- Asa cum judetele aleg acum la ce clasa sa trimita oameni mai multi si cand au mai multe punctaje egale si din aceiasi clasa care merita sa mearga mai departe pot fi gasite modalitati de departajare si pe liceu. Nu vad asta ca cea mai mare problema.
-- Faptul ca romanii sunt paranoici cu pilele din cauza comunismului, nu inseamna ca o solutie de genul asta trebuie respinsa din start. Poate trebuie doar sa ne maturizam ca popor si sa acordam oamenilor din invatamant ceva respect si responsabilitate.
-- Mai da-mi un exemplu inafara de Mihai Smile. Doar Bogdan a fost in a 9-a la IOI. Mihai e "arguably" un caz special, chiar si intre romanii ce au participat la IOI.

Eu am vazut mai multe sabloane de-a lungul timpului. In Alba traditia era ceva mai puternica cand profesorul Domsa se implica ceva mai activ. In Oradea erau doua licee puternice ce concurau. Sau Clujul era si el destul de tare cand era implicata mai tare doamna Clara Ionescu. In Bistrita a fost deajuns sa fie un elev mai bun de la care am invatat si eu. Apoi am vazut in Suceava, nu stiu ce profesor a fost acolo initial, dar a fost tare Stefan Ciobaca, fratii Fechete, dupaia Daniel Pasaila fara sa stiu vreun profesor acolo care sa fi fost pe la comisia nationala. Mici comunitati apar si dispar si se formeaza si in jurul elevilor pasionati, nu doar in jurul profesorilor. Daca, cand ai un baiat mai rasarit il extragi de acolo si il pui la ICHB, el o sa invete mult mai mult, mult mai repede, dar dispare efectul lui asupra altora, nu ii ajuta asa tare pe cei ce sunt deja acolo.

Nu minimiza partea asta, "success breeds success" si daca il elimini din start, sau il muti in alta parte pierde toata lumea.

Pe partea de ACM si studentie, cred ca esti putin naiv
-- Mircea, Mugurel si toti romanii ce au fost la finala ACM s-au descurcat fara suport extraordinar din partea profesorilor de la facultate.
-- Croatii fac treaba la ACM si se coordoneaza singuri.
-- Polonezii iar rup.
-- La slovaci si olimpiada nationala e coordonata si organizata aproape in totalitate de studenti.

La facultate esti matur si nu mai stai sa iti dea mura in gura profesoru.
« Ultima modificare: Septembrie 13, 2011, 05:27:11 de către Cosmin Negruseri » Memorat
nash
De-al casei
***

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 109



Vezi Profilul
« Răspunde #30 : Septembrie 13, 2011, 08:50:20 »

Ok, vad ca nu s-a inteles destul de clar ce am spus. Modul in care pui problema este gresit. Nu ICHB-ul il ia… ca nu vine si il fura ( sechestreaza , obliga ) elevul vrea ( de cele mai multe ori chiar inainte ca cineva sa ii faca o propunere ). Asta este motivul adevarat care a iscat acesta discutie. Faptul ca oamenii nu sunt altruisti ci chiar se gandesc la ei prima data. Si pe buna dresptate, de ce as vrea sa stau intr-un loc unde de cele mai multe ori nu invat nimic? Asta e realitatea!

In in al doilea rand unul din scopul competitie este corectitudinea. Motivul pentru care olimpiada de informatica este apreciata este datorat modului in care se face evalurea. Rolul comisiei este minimizat la maxim si mi-a placut asta. Stiu cum se face la alte materii unde 10 sutimi date aiurea te duc mai sus sau mai jos si ia si trage la raspundere… e si complicat. Totusi competitiile de tipul acesta ( fara echipa ) nu pot fi bagate in aceas oala cu celelalte ( baschet … etc ). Principiul meritocratiei a tinut faima competitiei. Pana acum puteai sa spui "m-am calificat pana la etapa X" si era total rezultatul tau; acum ai sanse sa fie din cauza unei comisii. Si da, sunt paranoic nu din cauza comunismului  ( care tinde deja sa fie un cliseu care ma irita, sunt tari vestice in care chestia asta este mai urata ca la noi, chiar si in state, oricum nu asta e subiectul nostru ) ci pur si simplu pentru ca se distruge un principiu amestecand oalele. Doar pentru ca US si altii fac altfel nu inseamna ca trebuie sa fiu deacord sau sa imi placa.

Stiu cum se face cand sunt mai multi. De cele mai multe ori se duc primii la fiecare clasa ( daca sunt punctaje egale si trebuie sa mearga unu se da baraj ) .

Nu e important cate exemple pot sa dau . Important a fost sa arat ca exista. De altfel cate exemple poti sa dai tu invers? 1 max 2 ( dar nu as zice mai mult. Daca mai scotocesc cred ca mai gasesc si eu unul. Motivul unor astfel de rezultate desi pare dubios este datorat si unei ambitii si munci continue. Un pic de credit si pentru elev Smile .

In principiu toate aceste "sabloane" le cunosc. Nu am terminat chiar ieri liceul Smile . Tu chiar crezi ca motivul rezultatelor slabe ale provinciei sunt date doar de plecari ale elevilor? Eu ma indoiesc… motivele sunt mult mai complexe. Cand eram in in liceu si era la inceputul competitiei campion la clasa 10 erau sute de participanti. Acum abia daca mai erau 50 de participanti in toata tara. Frumos, nu? O scadere a interesului care are la baza altceva decat plecarea a catorva oameni. Asta e o problema mult mai profunda iar tu vrei sa o tratezi la suprafata.

Si inca ceva, stiu ce inseamna sa fie unul bun, stiu cum ii trage dupa el pe cei din clasele mai mici… e ceva normal dar sa nu crezi ca o sa mai vrea cineva sa stea la discutii cand o sa stie ca ala micu de clasa 9-a poate sa ii ia locul la nationala. Fiecare pentru el! Asta o sa fie in gandul fiecaruia! O sa dispara pana si acele grupuri mici care inca mai sunt...

Similitudinile pe care le-ai facut cand te-ai inspirat pentru a scoate acesta regula nu sunt naturale. Hai sa tratam omul si nu boala !
Eu per sa vina cineva si cu alte propuneri….

Cat despre ACM. Eu cu siguranta sunt naiv insa stiu sigur ca daca nu exista nimic organizat rezultatele sunt haotice. Faptul ca am avut cateva calificari la finala ACM facute pe forte propri arata doua lucruri. Interes scazut in disciplinare si munca al studentilor ( cum rezolvi asta ? ) si faptul ca nu exista un cadru organizat ( la ucrainiei exista ).
Memorat
nash
De-al casei
***

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 109



Vezi Profilul
« Răspunde #31 : Septembrie 13, 2011, 08:56:36 »

Realitatea dupa care toti fugim ! Realitatea pentru care parintii vror sa ne duca la cele mai bune scoli generale, pentru care incercam sa luam note cat mai bune la capacitate pentru a ne duce la cele mai bune licee, motivul pentru care invatam sa ne ducem la cele mai bune facultati, motivul pentru care vrem cele mai bune job-uri. Toti luptam pentru asta, e ceva natural. Stiu ca solutia e mai grea dar asta e adevarata solutie care sa rezolve cu adevarat ceva. Faptul ca o facem niste reguli care sa mutileze avantul unui varf sau altul nu consider ca este de apreciat si nici unul care sa aduca rezultate benefice.
Memorat
rapidu36
Strain


Karma: -5
Deconectat Deconectat

Mesaje: 7



Vezi Profilul
« Răspunde #32 : Septembrie 13, 2011, 09:18:46 »

Sunt de acord ca orice monopol este daunator si ca progresul poate fi adus doar de concurenta.
In plus, din pacate, liceul la care predau este principalul furnizor de talente al ICHB (Bogdan Tataroiu, Cosmin Gheorghe, Andrei Antonescu, Serban Andrei Stan, Mihai Gheorghe, Daniel Posdarascu au fost toti elevi la Vianu si atunci cand au plecat obtinusera deja rezultate importante la ONI).
Cu toate astea, nu cred ca impunerea unor restrictii poate rezolva problema.
Turcii atrag elevii cei mai buni in primul rand din cauza slabiciunilor sistemului public de invatamant. A le da lor in cap nu cred ca ne-ar face pe noi mai buni cu ceva.
Daca ne referim strict la propunerea de limitare a numarului de locuri la ONI, asta cred ca pentru noi (Vianu) ar insemna sfarsitul competitiei. An de an avem elevi buni care nu se califica la faza nationala din cauza sistemului, zic eu, absurd de repartizare a locurilor. An de an trebuie sa tin discursuri de incurajare unor elevi care obtin peste 100 de puncte si nu se califica la ONI, desi in alte judete (si nu ma refer neaparat la cele cu numar minim de participanti) exista oameni care se califica cu mai putin de 20 de puncte. (Daca nu ma insel, anul acesta a existat un elev calificat cu 2 puncte din 200.) A limita numarul elevilor calificati la ONI ar avea efecte devastatoare asupra motivatiei elevilor buni. De exemplu, anul acesta noi am avut 4 elevi in lotul national. In Yakutia am trimis o echipa formata exclusiv din elevi care nu au prins lotul si am obtinut un punctaj mai mare decat cel al echipei Romaniei. Daca am fi avut 4 locuri la ONI, probabil ca toti cei 3 oameni trimisi in Yakutia s-ar fi lasat de informatica inainte sa fi ajuns acolo.
Nu trebuie neglijata nici concurenta cu celelalte materii. De la Vianu se califica anual 20-30 de elevi la olimpiada nationala de matematica si cam tot atatia la fizica. In conditiile in care la informatica participarea la faza nationala ar deveni mission impossible, probabil ca multi dintre elevii pasionati de info s-ar orienta catre alte domenii.
Prin urmare, masura limitarii numarului de locuri la ONI cred ca ar lovi in egala masura si alte licee care incearca sa faca fata concurentei ICHB si nu cred ca asta ar putea avea un efect pozitiv pe viitor.
Memorat
MimedArripr
Strain


Karma: 1
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1



Vezi Profilul
« Răspunde #33 : Septembrie 13, 2011, 10:19:42 »

Este un subiect comandat de cei carora rezultatele copiilor (ei sunt tot copii, ati uitat?) de la ICHB le stau in gat sau le impiedica afacerile (...). Cei mai virulenti impotriva ICHB au ramas aceeasi. Ei s-au mobilizat inca odata la trompeta liderului cerand panicati limitarea succesului ICHB pentru a-si face loc in frunte calcand pe cadavre, uneori trisand sau inventand reguli noi, devenind subit avocatii celor care nu vor sau nu pot performanta.  Fighting Cosmin deschide acest subiect fix cu o zi inaintea deschiderii scolii starnind corul revoltatilor intr-un moment de maxima audienta. Cosmin, daca ai fi vrut binele acestori "defavorizati" trebuia sa te afli printre ei, acolo in Salaj, la Tulcea, Baia Mare, Giurgiu ori Braila ca sa-i aduci la performanta. Dar de acolo, de la Google, e usor sa faci reforme in invatamantul romanesc. Informatica de la noi duce o lipsa cronica de profesori in general dar mai ales de profesor performanti. Au mai ramas cativa buni in domeniu dintre care putini se implica in pregatirea olimpicilor, iar unii dintre cei noi, care au ceva transmis copiilor, o sterg la Google, incercand de acolo sa ne faca reguli noi.
Atunci cand medaliile de aur la competitiile internationale de informatica ne vor veni pe banda rulanta, putem aplica modelul chinezesc dar deocamdata nu este cazul.
De ce nu cereti limitarea numarul de elevi/liceu la n pentru alte olimpiade de matematica, fizica, etc sau concursuri gen Algoritmiada sau .Campion? Sau, de ce nu, rezervarea de locuri la ONI asa cum se practica pentru "defavorizati" in facultati. Sau...
In concluzie, cautati solutii constructive, implicandu-va personal in pregatirea copiilor care vor sa invete si sa faca performanta.
ONI, trebuie sa ramana o competitie deschisa.  Smile
Memorat
flmanea
Client obisnuit
**

Karma: 78
Deconectat Deconectat

Mesaje: 68



Vezi Profilul
« Răspunde #34 : Septembrie 13, 2011, 10:52:13 »

@Vasile Priboy: A fi la ceva distanta de sistem iti ofera o perspectiva mai buna asupra faptelor. Cred ca tocmai motivul ca un om care se afla la mare distanta de tot ceea ce se intampla in Romania s-a apucat sa scrie despre asa ceva ar trebui sa ne dea de gandit. Pun mult mai mare pret pe parerea lui Cosmin (lipsit de orice fel de interes!) decat pe parerea unor oameni care au interese in a rezolva intr-un fel sau altul problema asta. Nu trebuie sa faca el ceva... e suficient ca a deschis subiectul, ca si-a spus parerea.

Iar referitor la implicare: Cosmin si altii ca el au facut Infoarena sa fie ceea ce e astazi (adica cea mai importanta sursa de pregatire pentru majoritatea elevilor de la ONI). Sa ne uitam in arhiva de probleme daca nu credem asta. Iar posturile astea pe blog sunt chiar implicarea activa pe care o ceri tu, Vasile. 

Parerea mea este ca o limitare se impune... Insa trebuie gandit mai atent sistemul (probabil o limitare progresiva e cea mai buna idee: o limita mai permisiva initial, intarita pe parcurs, dupa un algoritm predefinit). Evident, limitari similare trebuie impuse si la alte olimpiade (nu si la concursuri private).
« Ultima modificare: Septembrie 13, 2011, 12:00:18 de către Florin Manea » Memorat
Mira_rt
Strain
*

Karma: 40
Deconectat Deconectat

Mesaje: 30



Vezi Profilul
« Răspunde #35 : Septembrie 13, 2011, 14:31:20 »

Eu sunt de parere ca toate bolile se trateaza corect pornind de la cauzele reale care le-au generat, respectiv ca, inainte  de a incerca sa spargem “monopolul”, ar trebui sa-i identificam cauzele, pentru ca nu cred ca numai banii au generat situatia curenta. Dupa ce vom determina cauzele fenomenului, poate vom discuta si despre solutiile posibile si realizabile ...
Poate lucrurile ar fi mai clare daca am sti (cu adevarat, nu din presupuneri) de ce aleg olimpicii de top sa invete la ICHB. Nu ii obliga nimeni sa faca asta, iar faptul ca multi pleaca de la licee de prestigiu din orase mari, inclusiv din Bucuresti, ca sa vina la ICHB, cred ca ar trebui sa ridice intrebari si sa genereze multe discutii si dorinte de schimbare.
E clar ca, din punctul lor de vedere, e ceva in neregula in restul scolilor.
Ma indoiesc sincer ca acest “ceva” va disparea ca prin farmec numai prin limitarea accesului la ONI al ICHB - alaturi de al altor licee cu olimpici multi, evident, dar ICHB este principalul subiect aici ... 
Nu cred ca simpla limitare a numarului de reprezentanti ai unui liceu la ONI, fara nici un fel de alte masuri adiacente la toate liceele din tara, este suficienta pentru a ridica nivelul de pregatire al elevilor romani si implicit nivelul performantelor lor la concursurile internationale.
Asadar, nu cred ca ar fi off-topic daca as invita toti olimpicii care au acceptat oferta de a studia la ICHB, sa scrie aici ce i-a determinat sa ia aceasta decizie . Ma astept sa identificam astfel acele hibe ale invatamantului de stat care au impiedicat cu adevarat ramanerea lor in scolile in care s-au format, hibe care cu certitudine nu vor disparea de la sine …
Memorat
S7012MY
Nu mai tace
*****

Karma: 26
Deconectat Deconectat

Mesaje: 648



Vezi Profilul
« Răspunde #36 : Septembrie 13, 2011, 15:54:39 »

Poate lucrurile ar fi mai clare daca am sti (cu adevarat, nu din presupuneri) de ce aleg olimpicii de top sa invete la ICHB. Nu ii obliga nimeni sa faca asta, iar faptul ca multi pleaca de la licee de prestigiu din orase mari, inclusiv din Bucuresti, ca sa vina la ICHB, cred ca ar trebui sa ridice intrebari si sa genereze multe discutii si dorinte de schimbare.

In opinia mea raspunsul la intrebarea e foarte simplu. Uita-te pe olimpiada.info la profesorii pregatitori ai celor de la ICHB. Mie mi se pare normal ca elevii din alte orase sa plece la ICHB daca au posibilitatea sa lucreze cu asa oameni de valoare.
Memorat
toni2007
Nu mai tace
*****

Karma: 160
Deconectat Deconectat

Mesaje: 663



Vezi Profilul
« Răspunde #37 : Septembrie 13, 2011, 16:13:53 »

Eu sunt de parere ca ar trebui eliminata cauza, nu efectul (de ce olimpicii vin la ICHB).

In afara de ICHB, locurile in care chiar s-a facut performanta le poti numara pe degetele de la o mana (Vianu, Ploiesti, Iasi si Craiova). In rest, daca esti din restul judetelor nu cred ca ai de ales decat sa lucrezi pe cont propriu. Chiar si asa in general daca nu ai pe cineva care sa te sustina ti se da in cap de catre profesorii de celelalte materii, care fara o "pila" nu cred ca te lasa mai moale.

Eu daca nu as fi avut sustinerea de la ICHB (pregatire calumea, invatat mai putin la celelalte materii, etc) cred ca ma lasam de info demult, si ca mine cred ca sunt multi.

Ideea ta cu 4 elevi din fiecare liceu la nationala mi se pare absurda. Gandeste-te ca nu dai in cap doar ICHB-ului ci majoritatii liceelor din tara. Uite-te pe clasamentele de la ONI din ultimii cativa ani si o sa vezi ca toti care au luat premii au fost din licee care au avut cel putin 5 participanti la ONI. Ce faci cu cazul Bucurestiului ? In Bucuresti sunt 2 licee care furnizeaza olimpici, ICHB si Vianu. Sa zicem ca iei doar 4 de la fiecare liceu. Ceilalti 23 ii iei de la "Grupul Scolar de Constructii Cai Ferate" sau de la "Drumuri si poduri" ? In ultimii cativa ani cred ca au fost maxim 10-20 din Bucuresti la ONI care sa nu fie de la ICHB sau Vianu.

Cred ca cel mai simplu ar fi sistemul de la gimnaziu. La ICHB sunt maxim 4-5 de la fiecare clasa care participa. Din alte licee sunt zeci care ar putea avea rezultate mai bune daca locurile din Bucuresti nu ar fi luate de judete precum Salaj, Alba, Braila, Baia Mare, etc, elevi care se duc la ONI doar pt a face o plimbare.
Memorat
PetcuIoan
Strain
*

Karma: 72
Deconectat Deconectat

Mesaje: 49



Vezi Profilul
« Răspunde #38 : Septembrie 13, 2011, 20:47:14 »

Op este un troll 7/10- nota pe care o merita pentru troll.
De ce, raspunsul este simplu:
1) Olimpiadele sunt facute pentru a selecta elitele, nu pentru a trimite pe toata lumea la nationala.
2) Regula este discriminatorie si nedreapta pentru elevi ce vor sa faca liceul la ichb pentru ca vor sa fie alaturi de concurenti pentru a se pregati mai bine.
3) Daca nu v-ati lamurit si credeti ca solutia pe care o ofera op este cea buna, consultati urmatorul video de pe youtube: http://www.youtube.com/watch?v=oHg5SJYRHA0
Just my 2 cents.
Memorat
CezarMocan
Nu mai tace
*****

Karma: 252
Deconectat Deconectat

Mesaje: 567



Vezi Profilul
« Răspunde #39 : Septembrie 14, 2011, 00:36:00 »

O sa pornesc de la supozitia ca Cosmin a lansat o solutie atat de drastica tocmai pentru a aprinde si a starni interes in aceasta discutie.

Limitarea locurilor pe liceu e o solutie pentru "dizolvarea" monopolului - elevi buni nu ar mai merge la ICHB/Vianu/alte licee bune din cauza fricii de a nu mai prinde nationala -, dar cu siguranta NU e o solutie pentru imbunatatirea performantelor internationale ale Romaniei. Si sper ca scopul acestei discutii este gasirea unei metode de ridicare a informaticii romanesti si nu gasirea unei metode de a ingropa liceele cu rezultate.

De ce am venit eu la ICHB? Pentru ca imi oferea alte perspective decat orice liceu din Cluj. O sa dau cateva dintre motivele mele - pe unele le constientizam din clasa a 8-a, dinainte sa vin, dar pe altele incep abia acum sa le vad.

1. Motivul evident - pregatirea la informatica.
    a) profesori mai buni decat aveam in Cluj - cred ca toata lumea e de acord ca ICHB are profesori extrem de buni, ce elev de gimnaziu / liceu care este pasionat de informatica nu ar vrea sa faca pregatiri cu fosti olimpici internationali? Din pacate motivul acesta restrange destul de mult cercul centrelor de informatica la Bucuresti. Da, exista cativa profesori excelenti si in cateva judete din tara (Craiova, Bistrita, Iasi, etc), dar majoritatea se gasesc in capitala si sunt destul de convins ca asta nu se va schimba in viitorul apropiat. (cei mai multi studenti care fac pregatiri sunt la universitate in Bucuresti, nu in alte orase ale tarii).
    b) comunitate - evident ca o sa vreau intr-un mediu in care mai sunt si altii pasionati de ceea ce imi place mie. Concurenta duce la progres, colaborarea la fel. Dar trebuie sa ai cu cine, si asta e un alt lucru pe care nu il aveam acasa, dar l-am gasit aici.

2. Aplicatiile la universitatile din strainatate
    Fiind o comunitate mare de elevi buni + multi fosti elevi acceptati la cele mai bune universitati ale lumii, informatia circula mult mai repede si mai bine. Sunt prea putine locurile din tara in care se afla tot ce este nevoie despre aplicatul inafara.

Si inca 2 motive personale:
3. Bucuresti
    Cu riscul de a imi lua multa lume in cap, o sa afirm ca in Bucuresti posibilitatile de a face orice sunt mai bune decat in celelalte orase ale tarii.

4. Internatul
    Asta este unul dintre motivele pe care nu le constientizam cand am decis sa vin aici, dar pe parcurs mi-am dat seama ca mi-a fost extrem de benefic. Te maturizeaza enorm de mult, te invata sa te descurci singur. Da, exista riscuri, dar mi se pare ca merita sa ti le asumi, pentru ca nu e chiar asa de greu sa "rezisti tentatiilor  Fighting".

De ce am ales ICHB si nu un alt centru? (Vianu, Craiova, etc)
Simplu, pentru ca ICHB stie sa se vanda. Publicitate buna, rezultate excelente. Si cel mai important, nu te limiteaza geografic (internat). 

Cum cred eu ca s-ar rezolva problema?
Au spus-o multi inaintea mea, prin imbunatatirea calitatii studiului informaticii in alte zone ale tarii. Atat timp cat elevul bun vrea un profesor interesat si cel putin 2-3 oameni cu care sa concureze, dar nu le are la el in judet / oras / scoala, mi se pare absolut normal sa mearga undeva unde i se ofera asta.

Din pacate nu stiu cat de multi profesori de informatica buni si dornici exista prin tara, iar cu studentii e problematica treaba, din cauza ca majoritatea migreaza inspre Bucuresti. Nu cred ca exista vreunul care e atat de altruist incat sa cedeze o educatie mai buna pentru a ramane sa ii ajute pe elevii din judetul sau sa faca bine la olimpiada. E fix aceeasi situatie ca si cea cu plecatul in strainatate la universitate / serviciu, doar ca la o alta scara.

Daca ar exista continuitate si implicare constanta peste tot pe unde se face informatica la nivel inalt acum, cred ca ar fi un pasinainte. E foarte important ca liceenii mari (11-12) sa ii ajute pe cei mai mici si ca profesorii sa incerce sa mentina constant in jurul lor un grup de elevi care doresc sa faca performanta.

Sper ca parerea mea nu a deranjat pe nimeni si imi cer scuze pentru lungimea postului.

Toate cele bune,
Cezar
Memorat
radugr
Strain


Karma: 11
Deconectat Deconectat

Mesaje: 7



Vezi Profilul
« Răspunde #40 : Septembrie 14, 2011, 13:40:10 »

Mie mi se pare ca s-a desprins o idee diferita de subiectul initial si anume daca este corect ca la ONI sa participe elevi mai slabi doar pentru ca judetul lor are locuri si nu are pe cine trimite.

O sa fac o propunere pe acest subiect, urmand sa revin la subiectul originar intr-un alt comentariu, ca sa nu le amestec.

1. Repartitia locurilor pe judete urmareste printre altele incurajarea performantei in informatica in toate judetele, inclusiv in cele in care performanta este mai rara, Un clasament national la OJI, asa cum se face la gimnaziu, ar putea duce in timp la disparitia completa a informaticii de performanta din anumite judete. Prin urmare, sustin actuala modalitate de distributie a locurilor intre judete (sau una similara).

2. In acelasi timp, nu cred ca este benefica nimanui participarea la ONI a unor elevi care nu au nicio treaba cu informatica de performanta.

3. Ceea ce propun este un barem minimal de calificare la ONI, de exemplu minim 40 de puncte din 200, cum se practica la gimnaziu. Un astfel de barem minimal, de calificare la olimpiada nationala, exista si la alte discipline. Locurile pe care un judet nu le acopera cu punctaje de cel putin 40 de puncte pot fi redistribuite elevilor necalificati din alte judete, pe baza unui clasament national.

4. Daca ne uitam pe rezultatele de la OJI de anul trecut, asta ar insemna vreo 42 de locuri care ar fi putut fi redistribuite (elevi calificati la ONI cu mai putin de 40 de puncte).
Memorat
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« Răspunde #41 : Septembrie 14, 2011, 21:33:23 »

@Pripoae Teodor Anton tu esti printre cei mai buni din tara. Nu vad cum poate un om destept poate sa sustina tactica asta de a ignora scoala(si in general se ignora aproape total) pentru olimpiade. Cred ca sunt mai multi care dupa terminarea liceului au premii foarte bune da realizeaza ca au gauri mari in cunostintele generale.

@Cezar, sunt si in Cluj oameni de calibru comisiei nationale profesorul Ilea, Patcas, Puni, Marius Stroe, Clara Ionescu si cand erai prin gimnaziu eram si eu acolo. La fel si in Iasi sunt studenti destul de tari si doamna profesoara Cerchez. Treaba la ICHB e mult mai organizata, dar daca vroiai erau resurse foarte bune si in Cluj. Dar sunt de acord ca nu poti sa ii zici unui olimpic sa stea pe loc sa ii ajute si pe restu in loc sa isi optimizeze rezultatele personale. Cred ca si proful tau din Cluj a avut problema asta, si Stelian Ciurea cand a plecat Victor Rusu. E evident ca ICHB face treaba, nu imi trebuie marturii ca sa imi zica exact in ce domenii face treaba.

@Radu, Victor, Teodor astea sunt "1st world problems". Daca te ridici deasupra dramei locale a elevului respectiv se vede putin diferit. Oamenii respectivi au acces la un nivel de educatie de varf si ei sunt foarte buni in general, efectul asupra lor ca au ratat o nationala nu e prea mare. Pe langa asta cred ca e mai mult o calitate a comunitatii si profesorilor din zona respectiva decat a calitatii individului daca atatia au reusit sa aiba performante bune.
Suna dezastruos sa trimiti elev cu 20 de puncte la nationala. Stiu destui elevi din setul ala care daca au o experienta sau doua de olimpiada nationala se pot ridica in top 10 din tara si pot ridica pe altii dupa ei.

Cum zicea un prieten, daca un liceu scoate olimpici pe banda inseamna ca exista o reteta (la ichb nu e asa pt ca ei fac transferuri). Daca exista o reteta inseamna ca olimpiada nu isi face treaba cum trebuie.

Olimpiada pt gimnaziu se adreseaza unui set mai mic de oameni si cred ca acolo te poti juca cu regulile cum vrei.

V-am rugat sa priviti la nivel macro nu la nivel de individ, asa ca hai sa tinem comentariile pe problema initiala.

La nivel micro toti cei care participa la olimpiada au cate o mica drama: Mihai Patrascu ca a iesit al 2-lea la IOI nu primul, eu ca nu am intrat in lot pe a 12-a si au intrat copii de a 9-a cu brute forceuri stupide la o problema desteapta, un prieten din Bistrita ca a luat 10 puncte la OJI si a mers la ONI altul din bistrita cu 20 ca dupaia la onibynet sa fie ca punctaj al 6lea pe tara, sau un elev din o clasa ca a avut noroc colegul lui la olimpiada pe scoala si il favorizeaza profu. Shit happens.

Cred ca o lectie importanta a olimpiadelor e ca la un moment dat o sa pierzi, o sa faci prost, o sa bushesti, o sa ai o deceptie dar ca poti continua si te poti imbunatati si ca prin greseli inveti mai mult si te motivezi sa fi mai bun.

@nash la Google ajut la organizarea Google Code Jam si pe langa asta foarte multi dintre prietenii mei de aici romani si straini au fost la concursuri de programare (ACM finals, IOI). Nu are rost sa dezbatem cum e cu antrenamentele ca e o diferenta de orizonturi intre noi doi la momentul actual.

@Vasile am ajutat si copii in persoana, am incercat sa impart cunostinte mai eficient scriind articole, poti sa gasesti cateva printre cele de aici http://infoarena.ro/articole sau propunand probleme http://infoarena.ro/cauta-probleme?tag_id[]=126 1000 de mesaje pe forum sau majoritatea blog posturilor. Nu e nici o conspiratie, vreau o discutie constructiva.

Viziunea infoarena e sa realizeze un transfer de informatie eficient. Scrii continut bun o data poate sa il citeasca oricine. Pe forum are cineva o problema si raspunsul poate fi folosit si de altii. Acum lumea foloseste ceva mai putin infoarena pentru ca daca esti deja la ICHB vorbesti direct in persoana si nu mai pierzi vremea. E mai eficient, dar comunicarea e 1:1 in loc de n:n.
« Ultima modificare: Septembrie 14, 2011, 23:27:28 de către Cosmin Negruseri » Memorat
silviug
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 193
Deconectat Deconectat

Mesaje: 485



Vezi Profilul
« Răspunde #42 : Septembrie 15, 2011, 01:06:50 »

Cosmin, imi place ca ai ridicat problema. Totusi cred ca "unghiul" din care privim problem e un pic gresit. As prefera sa dezbatem, intr-un context mai larg: de ce sunt din ce in ce mai putin copii interesati de informatica? Care sunt problemele "macro" ale ecosistemului informatic romanesc? De ce lotul Romaniei performeaza mai slab sau comparabil cu cel Croatilor, Slovacilor? De ce polonezii sunt intotdeuna mai buni? Ce au facut americanii de s-au ridicat atat de tare?

Ar trebui sa ne uitam la ce fac bine tarile astea si sa incercam sa replicam parte din masurile luate de ei sau sa gasim alternative. Cred ca infoarena este in pozitia in care poate ajuta cu o parte din ele:
* am putea incerca replicarea modelul USACO
* am putea incerca organizarea unor concursuri comune cu tarile bune (Croatia, Bulgaria, de ce nu Polonia si Rusia)
* am putea imbogati materialele (sa facem cat mai multi cate un video in care explicam un subiect)

Cred ca nu vom ajunge la nicio solutie buna daca plecam de la premiza ca ICHB este cauza tutoror problemelor pe care le are Romania la informatica: lotul IOI slab, rezultate proaste la ACM, oamenii care vin la ICHB isi pierd abilititatea de a se descurca singuri si altele mentionate in blog post si comentarii. Sigur, ICHB poate fi unul din factori care influenteaza intr-o masura. Dar nu am vazut destule argumente solide cum ca ar fi cauza principala. Mi se pare nociv sa indentificam potentiala "oaie neagra" si sa dam vina pe ea pentru tot ce e rau.

Cat despre solutia pe care o propui (limitarea la k elevi per liceu la ONI): care sunt problemele pe care le rezolva:
* Faptul ca ICHB si alte cateva licee nu vor mai detine oligopolul? Faptul ca profesorii isi vor pastra elevii? Asta poate avea un efect de bumerang: ICHB-ul va recruta elevi numai in clasele terminale, cand e sigur ca au sanse mari la IOI. Frustrarea poate deveni si mai mare in randul profesorilor: iti pleaca elevii fix cand ar fi putut merge la IOI.
* Faptul ca elevii la ICHB isi pierd motivatia intrinseca? Pe ce te bazezi, ai facut un studiu pe elevii care au fost acolo? Contra-exemple sunt multe.

Hai sa indentificam problemele pe care vrem sa le rezolvam, dupa o analiza ceva mai profunda si apoi sa vedem cu ce solutii putem veni. Ca start, am sa incerc eu sa identific cateva:
1. ICHB detine, in mare parte, monopulul pentru modelul "fostii medalisti antreneaza viitorii medalisti".
Solutie alternativa 1: putem veni cu o initiativa independenta, din directia infoarena -- un club de performanta, la care sa aiba access si elevi de la Vianu, Ploiesti si din orasele din jurul Bucurestiului; pregatirea se poate face in schimbul unor cotizatii in contul Infoarena care sunt folosite pentru cheltuielile cu cursurile, cu "antrenorii" (*). Putem face ceva similar si in Cluj, Iasi si alte orase unde sunt profesori si studenti de calitate. Una din motivatiile "antrenorilor" ICHB e si premiul in bani dat pentru medalii. Trebuie luata si asta in calcul pentru a putea face "antrenorilor" o oferta competitiva cu cea ICHB.
Solutie alternativa 2: ceva in genul ce a propus Mircea. Toti studentii care predau sa puna cursuri/video-uri pe infoarena cu ce predau. Mi se pare mai putin sustenabila, pentru ca implica timp nerasplatit. In plus plecam de la premiza ca vor fi destui elevi interesati sa vizioneze cursurile.
Solutie alternativa 3: limitarea numarului de elevi trimisi de un liceu la fiecare competitie internationala la 1. As adauga exceptia: daca 2 sau mai multi elevi de la acelasi liceu au in fata celorlalti > 200 de puncte sau o alta valoarea prestabilita atunci e clar ca e in beneficiul Romaniei sa mearga amandoi; altfel toata lumea e cam in aceeasi oala: ce spune faptul ca ai 50 de puncte in plus fata de urmatorul loc dupa 6 baraje? Avantajul solutiei este ca e simpla si pragul pentru exceptie poate fi "reglat" pe rezultatele din anii trecuti.

(*) ma feresc sa folosesc termenul de profesor intentionat -- consider ca are o incarcatura si o implicare mai mare decat ce am facut eu spre exemplu. Totusi "antrenor" poate suna peiorativ dar ce vreau sa exprim e ceva in ideea "Usaco coach".

2. Profesorii sunt frustrati si isi pierd motivarea pentru ca elevii se transfera cu 1-2 ani inainte de merge la competitii internationale.
Inteleg frustrarea, din pacate nu am nicio solutie concreta in minte. As putea sugera parteneriate si colaborari mai stranse intre studentii din centrele universitare mari si profesorii care produc elevi de performanta. Am aici in minte modelul doamnei Dana Lica care il invita pe Mircea in Ploiesti pentru lectii cu copii de acolo. Asta ar mai reduce din tentatia de a merge la ICHB.
Daca tot am ajuns aici, cred ca exista o anumita distanta intre profesori si studenti medaliati din punctul asta de vedere si nu cred ca e benefica.

3. Scaderea interesului la clasele mici (personal fac o presupunere aici: nu stiu exact daca generatiile mai noi sunt mai putin interesate de informatica, dar din ce am auzit in targ cam asa e).
Aici profesorii se pricep de minune sa creasca si sa trezeasca interesul copiilor din gimnaziu. Ar putea fi incurajata performanta prin premii mai mari la ONI Gimnaziu (si pentru profesori!). Ganding foarte departe: organizarea unui IOI gimnaziu (poate chiar paralelel cu IOI) care in timp sa aiba un prestigiu comparabil cu IOI.
Imi cer scuze pentru viziunea meschina apropo de premii la ONI. Realitatea este ca profesorii nu sunt platiti pe masura performantei si eforturilor lor. Ma gandesc ca premii in bani pentru cei care fac performanta ar mai repara din acest lucru. Problema e ca banii trebuie sa vina fie de la Minister fie de la sponsori (pe care nu te poti baza in fiecare an).

Cam atat din partea mea. Astept cu interes alte probleme si eventual solutii concrete, in orizontol posibilitatilor noastre.
Memorat

"Don't gain the world and lose your soul, wisdom is better than silver or gold." [Bob Marley - Jamaican reggae musician & singer (1945 - 1981)]
Gelu_c
Strain


Karma: 4
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1



Vezi Profilul
« Răspunde #43 : Septembrie 15, 2011, 12:32:27 »


Cosmin a ridicat problema monopolului ICHB facand apoi o propunere, discutabila, dupa cum s-a si vazut. Sunt pareri si pareri.

Se afirma ca lotul IOI este slab. Este slab, intr-adevar. Dar nu din cauza monopolului ICHB. Lotul IOI este si va ramane slab fata cel polonez, croat, bulgar, ...,  pana cand pregatirea olimpicilor nostri nu se va ridica la nivelul lor. Cum se pregatesc loturile acestor tari? Reteta o aflam din interviurile medaliatilor cu aur la IOI 2011,  Thailanda: Un an sau doi inainte de IOI pregatire intensiva cu profesori universitari. Simpla pregatire individuala nu este suficienta. Se pregateste oare Ghennadi Korotkevici singur?
Cine pregateste lotul nostru? Fiecare cum  si cu cine poate: (http://ph-online.ro/actualitate/item/6813-andrei-purice-%C3%AEn-primii-50-de-elevi-informaticieni-ai-lumii).  Shocked

Se vorbeste de Infoarena. Este o oportunitate excelenta pentru olimpicii romani si nu numai. Infoarena este accesibila oricarui elev din tara care vrea sa faca informatica. Totusi, asa cu spunea Silviu, interesul copiilor este in declin. Singura, Infoarena nu este suficienta. Infoarena este o biblioteca din care poti invata.. Mai sunt multe asemenea in lume. Cosmin si multi altii scriu cartile acestei biblioteci. Bravo lor! Mai trebuie insa si altceva. Ceva care face diferenta dintre argintul romanesc si aurul polonez, de exemplu: Pregatirea! ICHB a inteles acest lucru.

Un lot romanesc puternic trebuie antrenat de o echipa puternica. Avem antrenori capabili printre profesori si studenti. Cati dintre acestia s-au implicat in pregatirea lotului in ultimii ani? Putini. Este adevarat ca exista preocupare si felicit pe cei care depun eforturi in organizarea taberelor de pregatire a Lotului National; Pentru seniori, cele doua tabere sunt insa de selectie si nu de pregatire;  Aici elevii devin profesorii propriilor colegi dizertand pe teme cunoscute deja de ceilalti... Interesul general este scazut. Nu se gasesc antrenori si pentru ei desi vad ca topicul abunda de nume...

Lotul mai este slab si pentru ca selectia nu intotdeauna este una corecta: se obtin puncte cu bruturi, bulanind rezolvarile, aplicand metoda "intreaba un prieten". 

Iata cateva dintre cauzele (reale) care concura la rezultatele slabe despre care tot vorbim. Monopolul ICHB afecteaza intr-adevar unele interese dar nu pe cele ale copiilor. Acolo ei gasesc preocupare pentru pregatirea lor. 

Ne indignam in fata unui monopol discutabil, intorcandu-ne in acelasi timp fata de la avantajele reale ale concurentei.

Conchid, dupa atatea discutii, in gand cu un proverb: “O mie de vorbe un ban nu face!” Este un proverb...  turcesc.
Memorat
devilkind
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 284
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.240



Vezi Profilul
« Răspunde #44 : Septembrie 15, 2011, 13:20:51 »

@silviug: Dupa ce ti-am citit postul am avut un sentiment de ura asupra acestui forum pentru faptul ca nu exista un buton de like la fiecare post.
Memorat
S7012MY
Nu mai tace
*****

Karma: 26
Deconectat Deconectat

Mesaje: 648



Vezi Profilul
« Răspunde #45 : Septembrie 15, 2011, 16:37:16 »

@Pripoae Teodor Anton tu esti printre cei mai buni din tara. Nu vad cum poate un om destept poate sa sustina tactica asta de a ignora scoala(si in general se ignora aproape total) pentru olimpiade. Cred ca sunt mai multi care dupa terminarea liceului au premii foarte bune da realizeaza ca au gauri mari in cunostintele generale.

Sa fim seriosi. Cine mai invata cunostinte generale in liceu? La cateva licee din Cluj nu se mai face lucrul asta. In schimb unele materii se predau la un nivel foarte ridicat. Degeaba esti tu decis ca vrei sa faci informatica si mergi la mate-info. Tu o sa faci biologie, logica si multe altele la care inveti niste lucruri la care chiar nu le vad rostul daca nu vrei sa te specializezi pe ele.

Inainte sa vrei sa faci pregatire buna intr-un oras cu populatie mult mai mica decat Bucurestiul trebuie sa ai pe cine pregati. La mine in clasa eram 5 care ne pregateam pentru oli. Majoritatea s-au lasat pentru nu faceau fata sa se pregateasca la informatica si la scoala. Daca te vad profesorii mai muncitor atunci trag mai mult de tine si in loc sa te evalueze la nivelul normal, ei au cerinte mult mai mari de la tine.

Mai e si problema unor profesori care incep pregatirea cu o luna inainte de oji si o intrerup imediat dupa. Nu am experienta deloc, dar eu zic ca e foarte important sa obtii rezultate bune la inceput pentru a fi motivat sa te apuci serios sa lucrezi sau macar sa ai un prof care si daca nu e bun, macar sa te incurajeze.
Memorat
eudanip
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 307
Deconectat Deconectat

Mesaje: 703



Vezi Profilul
« Răspunde #46 : Septembrie 15, 2011, 20:11:58 »

Eu nu inteleg de ce se vorbeste atat de mult daca sa se impuna limita de 4 deoarece e clar ca nu e buna.
Nu e buna din 1000 de motive.

1. Un coleg de clasa a spus mai sus ca olimpiadele sunt facute pentru a selecta elitele nu pentru a trimite pe toata lumea la nationala. Afirmatie foarte corecta, merita like.

2. Toni a avut o judecata foarte buna. Daca am avea 36 de locuri pt. Bucuresti (ceea ce este foarte putin parerea mea) atunci 9 licee din Bucuresti ar trebui sa trimita cate 4 elevi. Enumerati va rog 9 licee bune din Bucuresti pe profil mate-info (nu licee gen Tonita care este un liceu foarte bun, dar la desen).

3. Cezar iarasi a zis ceva interesant. Limita de 4 locuri scapa de monopol dar nu imbunatateste performanta Romaniei. Foarte adevarat. Limita de 4 locuri e o chestie comunista in care fiecare liceu are drepturi egale, uitandu-se de specificul fiecaruia.

4. Domnul profesor Radu Gramatovici a propus o solutie foarte interesanta. Limita de 40 pct. pentru calificarea la ONI pentru a evita calificarea cu 2 pct in detrimentul unor elevi cu 100-150 de puncte.

5. Multi au spus ca elevii vin in Bucuresti pentru o mai buna pregatire la informatica. Este foarte adevarat. Este un centru universitar foarte puternic unde se gasesc majoritatea studentilor si profesorilor preocupati de IT. Daca intr-un judet nu sunt elevi buni este pt ca acolo inca nu sunt dezvoltate astfel de centre si nici poate profesori specializati pe pregatirea de olimpiade internationale. Dar sunt judete cu rezultate bune datorate tocmai unor profesori remarcabili:
- Emanuela Chechez care are o istorie foarte veche si care a dat cele mai bune fete la informatica (poti spune uneori aproape singurele).
- Constantin Galatean il are pe Rares Buhai cu rezultatele binecunoscute si care sigur promite pe viitor.
- Marius Nicoli care a punctat anul acesta la CEOI cu Cazacu Alexandru
- Dana Lica nici nu mai incape in discutie cu cele 2 buldozere ale dansei adica Andrei Purice si Voroneanu Radu Stefan

6.  Cineva a comparat Romania cu China. populatia Chinei este de 100 de ori mai mare ca a Romaniei. Ce inseamna asta? Cel mai bun chinez dintr-un an al Chinei ar trebui sa apara in Romania o data la 100 de ani sau ca echipa dintr-un an al Chinei ar trebui sa fie la fel de buna ca echipa din ultimii 100 de ani a Romaniei. Mai exact, daca in fiecare an Romania egaleaza China, atunci putem spune ca suntem de 100 de ori mai buni ca ea.

7.  Unii s-au intrebat de ce ne bat bulgarii sau de ce sunt ei mai buni ca noi? Eu nu cred ca sunt bulgarii mai buni ca noi doar ca au o perioada mai buna. Bulgarii il au pe Rumen Hristov care in a 10-a a iesit pe locul 2 la IOI. Impotriva unei astfel de persoane pur si simplu uneori nu ai ce face. Este pur si simplu un fenomen care trebuie sa astepti sa treaca. Eu sunt sigur ca Budau, Gavrila si Purice bat pe orice bulgar mai putin pe Hristov. Eu sunt sigur ca la IOI 2009 bulgarii  faceau pantofii lui Gheorghe Cosmin si lui Bogdan Tataroiu care au luat aur, lui Marius Dragus care a luat argint si lui Puni care a luat bronz.  Cosmin si cu Bogdan au fost si ei 2 fenomene si in perioada lor nicio tara nu cred ca comenta.  Asa ca nu mai fiti pesimisti ca Bulgaria bate Romania deoarece chestia asta e de moment si sunt sigur ca in urmatorul an Romania se va clasa in fata Bulgariei.

8.  Am vazut cum elevii de a 9-a sunt atacati deoarece in ultima perioada mai intrec elevi de-a 12-a. Acest lucru nu se intampla din cauza ICHB-ului sau datorita ICHB-ului. Se intampla de cand a aparut fenomenul  Infoarena, adica cam dupa 10 ani de la aparitia ICHB-ului. Sa enumar cativa elevi care au fost in lot in clasa a 9-a. Amintesc:  Stan Serban Andrei, Teodor Pripoaie, Andrei Purice, Voroneanu Radu Stefan, Gavrila Vlad, Gheorghe Mihai  si eu (ca sa nu vb. la persoana a 3-a despre mine  Smile). Aceste persoane nu sunt toate de la ICHB dar totusi uitati-va cat au lucrat pe Infoarena. Eu unul, ca elev de clasa a 9-a, cred ca mi-am facut datoria fata de Romania cu un aur in Yakutia si argint la BOI (din echipa Romania 2, nu cred ca v-am dezamagit).

Concluzia este ca limita de 4 doar ar distruge multe din centrele tari din aceasta tara doar pentru ca se gasesc cativa suparati pe ICHB. Nu va intrebati de ce vin olimpicii la ICHB, ca doar nu sunt obligati? Nu pentru toti este solutia cea mai buna, poate nici pentru mine n-a fost, dar cel mai mare castig din punctul meu de vedere este colectivul de olimpici strans intr-un loc, monopolul despre care va plangeti...
« Ultima modificare: Septembrie 15, 2011, 20:26:29 de către Eugenie Daniel Posdarascu » Memorat
scipianus
Nu mai tace
*****

Karma: 129
Deconectat Deconectat

Mesaje: 345



Vezi Profilul
« Răspunde #47 : Septembrie 15, 2011, 20:45:26 »

Da,in sfarsit cineva care a strans tot ce este bun din comentariile anterioare  Thumb up Probabil o prima solutie ce s-ar putea aplica fara mari probleme ar fi urmatoarea :
Citat
4. Domnul profesor Radu Gramatovici a propus o solutie foarte interesanta. Limita de 40 pct. pentru calificarea la ONI pentru a evita calificarea cu 2 pct in detrimentul unor elevi cu 100-150 de puncte.
Ideea aceasta ar fi si una normala,intrucat la alte olimpiade,gen matematica,ea exista  Read This!
Ideea cu K elevi de liceu n-are nici o parte benefica,pur si simplu distruge ICHB-ul + restul centrelor tari (Vianu,Ploiesti,Iasi,Craiova) si in final distruge si loturile Romaniei.  d'oh!
Cat despre partea cu atragerea elevilor catre informatica,aici probabil si profesorii din tara ar trebui sa-si dea mai mult interesul la predare (nu vorbesc despre profesorii buni,ci in general despre restul pentru care informatica parca n-ar fi materia lor),sa atraga elevii la concursurii,sa-i directioneze catre Infoarena si Campion(de unde mai departe vor lucra si invata si singuri dezvoltand probabil in final o pasiune pentru informatica),unde eventual ar putea fi puse asa cum zicea Mircea Pasoi si video-uri cu lectii de informatica de performanta filmate de studenti/profesori (gen cum exista pe internet acele filmari de la cursurile MIT , asa s-ar putea face si de catre cei de la ICHB daca s-ar dori asa ceva  Smile).
Memorat
gabitzish1
Moderatori infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 321
Deconectat Deconectat

Mesaje: 926



Vezi Profilul
« Răspunde #48 : Septembrie 15, 2011, 22:40:02 »

Nu sunt de acord ca ar trebui limitate centrele deja existente, care functioneaza bine si dau rezultate. Cred ca pentru a se naste alte centre de performanta in tara, ar trebui stimulati mai mult profesorii care ar putea preda informatica la nivel de performanta.
Au fost amintite mai sus niste nume de profesori care aproape an de an au elevi buni la ONI si obtin rezultate remarcabile.

Personal, am terminat liceul cel mai bun din Oradea pe ramura matematica-informatica (am facut informatica intensiv). Liceu cu traditie in rezultate bune (in matematica, chimie, cateodata si informatica). Profesori de informatica mi-au fost Adrian si Maria Nita (inca cei mai buni profesori de liceu de prin oras), membri in comisia nationala pana prin 2007, unii dintre voi poate ii cunoasteti.

Din pacate, la sfarsitul liceului mi-am dat seama ca ar fi putut sa ma pregateasca mai mult. Ar fi putut macar sa ma indrume catre surse de pregatire mai bune daca ei nu o faceau... Pana in clasa a 10 nu am invatat doar ce imi dadeau ei.. aveam impresia ca e ok. Cu cateva saptamani inainte de OJI am aflat de infoarena, si mi-am dat seama ca, poate la nivel judetean stateam cat de cat ok (concurenta nu era mare si cam toti eram la acelasi nivel ... prost).. dar pentru ONI eram sub nivelul marii. In clasa a 11'a am aflat si eu de .campion, am inceput sa iau meditatii online, si incet incet lucrurile s-au indreptat, prin clasa a 12 reusind sa ajung sa concurez la un nivel cat de cat bun.

Ei... daca in clasa a 9'a (sa nu ne intoarcem chiar pana in gimnaziu) mi-ar fi spus cineva, de exemplu : "ia vezi ce'i cu problemele alea pe infoarena, nu stii rezolva si tu una?" sau "incearca sa participi la .campion, iti dau o nota buna daca reusesti sa scoti peste 100 de puncte la o proba.", cred ca mi-as fi dat seama mai repede cum sta treaba, as fi muncit mai mult, si probabil la sfarsitul liceului as fi ajuns un pic mai pregatit.

Sunt foarte sigur ca povestea se repeta in multe alte judete. Oamenii se apuca de treaba prea tarziu, pentru ca nu le da nimeni un impuls care sa'i motiveze. Sunt orase mari care ar putea da oameni valorosi daca cineva i'ar descoperi. De exemplu, nu cunosc pe nimeni sa aiba rezultate remarcabile la ONI sau sa intre in lot din Timisoara, un oras destul de mare, si nu imi vine sa cred ca nu sunt elevi capabili acolo.. Tind sa cred ca nu prea e cine sa'i pregateasca.

Cred ca trebuie rezolvata problema profesorilor / "antrenorilor", si atunci vor aparea rezultate in randul elevilor. Existand rezultate constante in randul elevilor unui oras/liceu se va naste un nou centru de performanta, si concurenta va fi mai mare la nivel national.
Cata vreme elevul capabil nu are cu cine sa se pregateasca acasa, cea mai buna solutie pentru el cred ca e transferul la ICHB sau undeva unde poate primi pregatirea necesara.

@Trambitas Petru
Sa fim seriosi. Cine mai invata cunostinte generale in liceu? La cateva licee din Cluj nu se mai face lucrul asta. In schimb unele materii se predau la un nivel foarte ridicat. Degeaba esti tu decis ca vrei sa faci informatica si mergi la mate-info. Tu o sa faci biologie, logica si multe altele la care inveti niste lucruri la care chiar nu le vad rostul daca nu vrei sa te specializezi pe ele.
N-o sa-ti vina sa crezi cat de bine te poti simti cateodata cand iti dai seama ca ai si un pic de cultura generala pe langa cunostintele de informatica. Intr'adevar, poate nu te ajuta sa faci performanta la info, dar te ajuta sa fii apreciat ca om.
« Ultima modificare: Septembrie 15, 2011, 23:05:56 de către Gabriel Bitis » Memorat
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« Răspunde #49 : Septembrie 16, 2011, 02:18:42 »

Cateva comentarii pana cand am vreme sa merg mai metodic:

-- Asa cum a observat cineva mai sus, am pus 4 ca sa provoc discutia si se pare ca am reusit Smile.
-- Mircea, foarte buna contributia.
-- Silviu, foarte misto comentariul. Vreau sa raspund mai in detaliu
-- Gelu, multumesc de contributie. Vreau sa discut si comentariul tau mai in detaliu. Dar pentru acum: o diferenta of fac si centrele mici daca le lasi putin in pace. De exemplu singurul roman ce a castigat CEOIul vine din un centru mai mic. E foarte util sa dopezi un om o data ce stii ca e bun. Problema e ca limitezi setul de oameni, nu ca pe cei pe care ii ai ii faci mult mai tari.

Daniel:
-- "The IOI is one of the International Science Olympiads. The primary goal of the IOI is to stimulate interest in informatics (computing science) and information technology. Another important goal is to bring together exceptionally talented students from various countries and to have them share scientific and cultural experiences."
-- olimpici de a 9-a au fost tot timpul in lot, eu ziceam de olimpici la ioi.
-- Pentru elevi, cred ca voi sunteti prea in mijlocul evenimentelor si nu vedeti problema in mare.

Petru:
-- Toata scoala o faci pt cultura generala. Mihai Patrascu si Ionut Fechete au facut mate fizica la scoala, nu au facut ore de informatica.
-- hai sa fim seriosi, Clujul e centru puternic (mult mai mare ca Bistrita, Oradea, Suceava, Barlad).
-- Taicato mi-o fost prof si la Geometrie Computationala si la Analiza numerica si e unul dintre profesorii care mi-au pacut cel mai mult. Nu iti plange singur de mila ca ai acces la resurse educationale pe informatica "world class" Tongue.

Cateva clauze similare:
http://en.wikipedia.org/wiki/Numerus_clausus
http://en.wikipedia.org/wiki/NBA_salary_cap
http://www.idebate.org/debatabase/topic_details.php?topicID=780
« Ultima modificare: Septembrie 16, 2011, 08:50:03 de către Cosmin Negruseri » Memorat
Pagini: 1 [2] 3   În sus
  Imprimă  
 
Schimbă forumul:  

Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2013, Simple Machines