Pagini: [1]   În jos
  Imprimă  
Ajutor Subiect: IOI Sistem + Medii de Operare  (Citit de 3624 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
Twister
Strain
*

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 45



Vezi Profilul
« : August 26, 2005, 13:17:06 »

Salut;

am si eu sa va intreb pe cei care stiu; poate Domino sau altcineva ;
anul acesta ce sistem de operare ati avut instalat pe calculatoarele de la IOI :
  Linux;
  Windows;    Huh?

am auzit ca se programeaza sub Linux ; ce versiune de Linux sau de Windows ? sau poti sa-ti alege? pentru ca eu de pe siteul lor nu prea am inteles:
Citat

All contest machines will be installed to dual-boot in Windows XP and Debian GNU/Linux 3.1.

    * The following packages will be installed in Linux environment: KDE; WindowMaker; web browsers: Firefox, Konqueror; editors: mcedit, joe, vim, kate, kwrite, kdevelop, emacs, rhide; compilers: gcc ≥3.3, g++ ≥3.3, Free Pascal ≥1.0.10 with documentation; debuggers: gdb, ddd; STL documentation.
    * In Windows, the following applications will be available: Internet Explorer, Firefox, Notepad, VIM, Free Pascal ≥ 1.0.10 with IDE and documentation, DJGPP v2 with RHIDE and SETEDIT, Dev-C++ ≥ 4.9, STL documentation.

si inca ceva: ce Pascal , C ati avut  ?    ce versiune ?  

pana la urma in ce sistem trebuie sa ruleze programul facut de tine?

multumesc

salut
Memorat
Twister
Strain
*

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 45



Vezi Profilul
« Răspunde #1 : August 26, 2005, 13:24:54 »

Si daca tot suntem aici ce versiune de Linux e cea mai stabila? ca de Windows stiu ca e XP;
salut
Memorat
greco
Nu mai tace
*****

Karma: 144
Deconectat Deconectat

Mesaje: 434



Vezi Profilul
« Răspunde #2 : August 26, 2005, 14:30:47 »

Eu n-am fost la IOI, dar...

Nu stiu ce nu se intelege de pe site, au avut si Linux, si Windows, dar fiecare a programat in ce a vrut. Evident, numai cine a fost inconstient s-a dus in Windows, avand in vedere ca corectarea se face cu versiunile de linux are compilatoarelor. Cel mai probabil au existat fpc, gcc si g++, iar versiunile lor nu sunt asa de importante, deoarece in mod normal trebuie sa scrii cod standard, nu sa te bazezi pe ultimul smen din ultimul compilator.

Cat despre cea mai stabila "versiune" de Linux, s-a facut o confuzie. XP este intr-adevar o versiune recenta de Windows, dar Fedora, Slackware, Debian, gentoo si toate celelalte sunt "distributii" de Linux. Adica, au in mod obligatoriu comun nucleul-kernelul, si, in general, programele obisnuite. In rest fiecare pune ce vrea in distributia lui. Fiecare are particularitatile, si, tot odata, propriile "versiuni". In mod normal, daca sunt folosite corect, toate sunt extrem de stabile. Eu folosesc Slackware 10 (nu este cea mai recenta versiune, 10.1 e), altii folosesc Fedora Core 4, altii Debian, si asa mai departe. In principiu, oricare dintre acestea e buna daca e dotata cu un compilator, un editor de texte, si, eventual, un debugger. Alternativ, se poate folosi un IDE ca RHIDE, dar aceasta alternativa nu este recomandabila, cel mai bine e sa va obisnuiti sa depanati programele cu printf.

La diversele competitii internationale se folosesc diverse versiuni de Linux, nu exista un standard. Uneori exista X Windows System, interfata grafica, si cel mai comun desktop manager pare sa fie KDE. Cu toate acestea, la ONI desktop manager-ul folosit a fost gnome, iar la lotul national nu a existat interfata grafica. In concluzie, daca va obisnuiti sa scrieti intr-un editor de texte (vim, emacs, KWrite, Kate), sa compilati manual (cu fpc, gcc, g++) si sa testati manual sau cu gdb (GNU debugger), nu veti avea probleme nicaieri.

Acest articol reprezinta concluziile la care am ajuns eu dupa aprox. 18 luni de la trecerea de la Windows la Linux, si nu trebuie umat cuvant cu cuvant. Puteti sa luati in calcul aceste sfaturi, sau puteti sa descoperiti cele mai bune alternative pe propria voastra piele.  wink
Memorat

Jump in the cockpit and start up the engines
Remove all the wheelblocks there's no time to waste
Gathering speed as we head down the runway
Gotta get airborne before it's too late.
Twister
Strain
*

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 45



Vezi Profilul
« Răspunde #3 : August 26, 2005, 21:34:49 »

in primul rand multumesc lui geco pentru articol!

am recitit textul de mai multe ori si am incercat sa inteleg unele lucruri;
iata ce n-am inteles:
1.
Citat

In principiu, oricare dintre acestea e buna daca e dotata cu un compilator, un editor de texte, si, eventual, un debugger.


Adica in Linux scrii ca in Notepad si decat compilezi si debug-ez si verifici rezultatul? ;
adica nu e ca in Windows, intri in program, scrii codul, vezi ce erori iti da, corectezi si vezi daca rezultatul  e bun?
in Linux decat scrii in notepad si atat ?

2.
Citat

In rest fiecare pune ce vrea in distributia lui. Fiecare are particularitatile, si, tot odata, propriile "versiuni".


Adica fiecare pune ce programe vrea in <<distributia>> lui si le modifica dupa placul lui?
ex. daca am inteles ; ca in Windows unul foloseste Firefox si altul foloseste IE? dar pagina de web e la fel.

3.
Citat

Alternativ, se poate folosi un IDE ca RHIDE, dar aceasta alternativa nu este recomandabila


Ce e un IDE? si de ce nu e recomandabila?

4.
Citat

Uneori exista X Windows System, interfata grafica, si cel mai comun desktop manager pare sa fie KDE. Cu toate acestea, la ONI desktop manager-ul folosit a fost gnome, iar la lotul national nu a existat interfata grafica.


Eu sunt inca la Windows, daca ajung in Lot cum ma descurc, invat toata consola Linux-ului? si inca ceva unde gasesc <<desktop managerele>>  ca sa instalez peste Linuxul meu ? unu/doua linkuri mi-ar fi foarte utile in momentul de fata

5.
Citat

sa compilati manual (cu fpc, gcc, g++) si sa testati manual sau cu gdb (GNU debugger), nu veti avea probleme nicaieri.


Cum se compileaza, debug-eaza si testeaza  manual ?
La fel ca in Windows ca in Dev C/ Free Pascal sau cum?



Pun aceste intrebari pentru ca am f. putine informatii despre Linux, nicidecum ca as avea ceva impotriva lui, ii sunt recunoscator lui greco pentru timpul acordat si pentru sfaturile date; eu sunt gata sa experimentez numai ca vroiam sa stiu dinainte daca imi pun ceva, acel ceva sa fie bun si performant.... pentru ca eu m-am gandit ca sa incep cu Red Hat 9; care din informatiile mele este ultima versiune de Red Hat; am mai  auzit lucruri bune si despre Fedora Core si despre Mandrake si despre SuSe; pentru un incepator ce recomandati?

Dar cu toate astea tot nu am aflat ce distributie de Linux au folosit la IOI....

In cer scuze ca pun atatea intrebari, dar in principiu nu stiu mai nimic despre Linux

Daca se gaseste un binevoitor sa-mi raspunda si mie va rog la intrebari.... pentru un utilizator de Windows XP

si inca ceva daca vreau sa-mi pastrez si Windows-ul cum trebuie sa instalez Linuxul, imi trebuie vreun program special? de amintit este faptul ca nu am instalat niciodata un sistem de Operare si nici nu am reformatat vreodata sistemul de operare; DAR EU VREAU SA INVAT de aceea pun aceste intrebari

multumesc inca o data

salut si o seara/zi placuta in continuare

P.S. Un Articol cu trecerea de la Windows la Linux ar fi foarte folositor mai ales ca nu am vazut niciunde un articol de genul acesta
Memorat
greco
Nu mai tace
*****

Karma: 144
Deconectat Deconectat

Mesaje: 434



Vezi Profilul
« Răspunde #4 : August 26, 2005, 22:43:02 »

1. Eu asa am facut foarte mult timp, inclusiv acasa, la ONI & lot 2005. Daca te obisnuiesti asa vei "supravietui" in orice. Si eu am facut toata clasa a noua, si o buna parte din clasa a 10-a in Borland C++, dar m-am dezvatat de acest obicei. Pe de alta parte, poti folosi RHIDE, care are si varianta de Windows, arata cam la fel cu Borland, insa poate folosi compilatoarele din Linux. Probabil ca domino si altii iti vor recomanda aceasta varianta.
2. Deci, fiecare persoana/firma care hotaraste sa isi faca o distributie de Linux pune propriile programe peste kernel. Browserul preferat, editoarele de text preferate, etc. Evident, asta nu inseamna ca alte variante nu se pot downloada de pe net sau lua de la prieteni, pentru a fi instalate ulterior.
3. IDE = Integrated Development Environment. Adica ceva gen BorlandC, sau Visual C++. Un mediu care contine un editor de texte, un compilator, un linker, un debugger, toate integrate si usor de folosit. Consider ca nu e recomandabil pentru ca ajungi sa depinzi prea mult de ceea ce folosesti. Sa zicem totusi ca RHIDE este o alternativa universal disponibila la concursurile importante din zilele noastre (totusi, la olimpiada locala & judeteana nu exista decat Borland). Vezi si punctul 1.

Bineinteles, in momentul in care vei dori sa faci programare adevarata (nu pentru concursuri), si vei avea nevoie de proiecte mari si complexe, nu va exista decat alternativa folosirii unui IDE serios.
4. Daca ajungi la lot, ai alternativa de a programa in Windows, dar, dupa cum iti poate confirma oricine, aceasta alternativa nu este una foarte inteligenta. Smile Daca vei dori sa folosesti Linux, da, va trebui sa stii niste chestii de baza de consola, astfel incat sa te poti descurca prin el. Desktop managerele vin impreuna cu toate versiunile recente ale oricarei distributii de Linux. Cele mai cunoscute sunt KDE si gnome, si in general unul dintre ele este instalat in mod default, dar poti sa treci dintr-unul in altul prin diverse metode. (Evident, cu toate ca vin in mod default, trebuie sa ai grija sa nu le de-bifezi la instalarea Linuxului).
5. Aceste intrebari au fost acoperite la punctele precedente. Poti sa folosesti un editor normal... cu toate ca eu nu le-as numi notepad-uri, deoarece majoritatea sunt mult mai avansate (unele au chiar si facilitati de programare), sau poti opta pentru RHIDE.

9.0 este ultima versiune de RedHat, numai ca seria RedHat a fost continuata de catre aceeasi echipa cu distributia FedoraCore. Fedora 1 = RedHat 10, si ultima versiune stabila este Fedora Core 4. Aceasta este o distributie destul de buna pentru un incepator, si din cate am auzit nici Mandrake n-ar fi prea grea. E ok daca folosesti RedHat/Fedora, deoarece este foarte comuna si foarte cunoscuta in Romania.

Dupa cum scria in textul pe care l-ai citat, la IOI a fost distributia Debian. Mi se pare ca la fel a fost si la CEOI.

Despre un articol pe tema solicitata, nu stiu ce parere are echipa DevNet.
Memorat

Jump in the cockpit and start up the engines
Remove all the wheelblocks there's no time to waste
Gathering speed as we head down the runway
Gotta get airborne before it's too late.
domino
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 281
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.340



Vezi Profilul WWW
« Răspunde #5 : August 26, 2005, 22:49:52 »

Citat din mesajul lui: greco

Despre un articol pe tema solicitata, nu stiu ce parere are echipa DevNet.


Daca sunt doritori sa-l scrie, nu e nici o problema Smile

P.S. Eu personal folosesc RHIDE+Linux , mi se pare cel mai eficient, mai ales pt cei obisnuiti cu tool-uri Borland
Memorat
Twister
Strain
*

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 45



Vezi Profilul
« Răspunde #6 : August 28, 2005, 17:04:38 »

Greco multumesc frumos pentru timpul acordat pentru a ma face sa inteleg cum merge treaba cu Linuxul, si pentru sfaturile utile pe care mi le-ai dat.
Inca o intrebare si gata : Cum instalez Linux si Windows in dual-boot?, daca stie cineva....
Memorat
greco
Nu mai tace
*****

Karma: 144
Deconectat Deconectat

Mesaje: 434



Vezi Profilul
« Răspunde #7 : August 29, 2005, 18:48:35 »

Eu am avut mereu probleme cu asta, pentru ca nu m-am chinuit niciodata sa invat prea bine configurarea boot-loaderelor. Dar uite o metoda simpla prin care poti rezolva aceasta treaba: majoritatea distributiilor de Linux, la instalare, ofera si optiunea instalarii unui boot-loader care detecteaza orice alt OS exista prin partitiile tale si de fiecare data cand pornesti calculatorul te lasa sa alegi in care vrei sa intri.
Memorat

Jump in the cockpit and start up the engines
Remove all the wheelblocks there's no time to waste
Gathering speed as we head down the runway
Gotta get airborne before it's too late.
dfsdeck
Strain


Karma: -1
Deconectat Deconectat

Mesaje: 2



Vezi Profilul
« Răspunde #8 : Aprilie 25, 2007, 18:57:35 »

La bootloadere poti alege in general intre LILO (LInux LOader) si GRUB (GRand Unified Bootloader). In plus, trebuie sa alegi unde sa iti instaleze bootloaderul, pe partitia cu linux, pe discheta sau in MBR (Master Boot Record). In mare exista trei variante:
- instalezi LILO pe partitia cu linux, dupa care adaugi ceva in fisierul BOOT.INI de pe partitia unde ai instalat windows. Nu mai stiu exact ce tre sa scrii in el, dar s-ar putea sa gasesti pe net detalii.
- instalezi GRUB sau LILO in MBR
- instalezi unul din bootloadere pe discheta

iti recomand varianta a 2-a, deoarece e cea mai comoda  Very Happy  (asta daca ai de gand chiar sa folosesti linux frecvent)
daca nu, instaleaza-l pe o discheta

in caz ca alegi sa il instalezi in MBR, ar fi bine sa stii cum sa repari MBR-ul in caz ca vrei sa scapi candva de bootloader:  poti sa folosesti o discheta cu dos, unde apelezi
Cod:
fdisk ·/mbr

ar fi bine sa te documentezi un pic inainte sa te apuci sa instalezi linux (nu foarte mult, dar ca sa stii sigur ce faci)
poti sa te uiti pe tldp.org (pt documentatie), distrowatch.com (ca sa iti downloadezi distributii) si pe www.linuxfromscratch.org (asta daca te intereseaza cu adevarat linuxu')

bafta
Memorat
vanila0406
De-al casei
***

Karma: -174
Deconectat Deconectat

Mesaje: 107


Be wise,be smart,be like me!


Vezi Profilul
« Răspunde #9 : Aprilie 30, 2007, 11:15:22 »

Teoretic odata cu distributia de linux vine si un boot manager, care vede toate sistemele.Daca instalezi windows peste linux nu vei mai vedea linux-ul si va trebui sa instalezi separat boot manager-ul.Eu recomand GRUB.
Memorat

Only one thing I know:Death is the best way to a better life.
Pagini: [1]   În sus
  Imprimă  
 
Schimbă forumul:  

Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2013, Simple Machines