•chera_lary
|
 |
« : August 13, 2008, 20:17:03 » |
|
Buna ziua! Doresc sa stiu cum pot determina lungimea minima dintre doua puncte ale unei matrice tinand cont ca nu te poti deplasa pe diagonala matricei (bidimensionala). Ex matrice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Distanta minima din coltul din stanga-sus pana in coltul din dreapta-jos este 21 : 1 -> 2 -> 3 ->6->9 Va multumesc ! 
|
|
« Ultima modificare: August 14, 2008, 21:16:25 de către CHERA Laurentiu »
|
Memorat
|
|
|
|
•Cosmin
|
 |
« Răspunde #1 : August 14, 2008, 06:58:38 » |
|
Poti folosi orice algoritm de cautare de drumuri minime.
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
•devilkind
|
 |
« Răspunde #2 : August 14, 2008, 08:40:36 » |
|
pe ex tau distanta minima nu e 21?? 1 - 2 - 3 - 6 - 9
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
•devilkind
|
 |
« Răspunde #4 : August 14, 2008, 11:52:05 » |
|
nu poti folosi lee deoarece ai costuri. Poti folosi algoritmul lui Djikstra in schimb.
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
•chera_lary
|
 |
« Răspunde #5 : August 14, 2008, 12:13:10 » |
|
Va multumesc pentru ajutor! Intradevar, distanata minima este 1 -> 2 -> 3 -> 6 -> 9 !  Imi cer scuze pentru greseala facuta 
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
•sima_cotizo
|
 |
« Răspunde #6 : August 15, 2008, 14:52:34 » |
|
nu poti folosi lee deoarece ai costuri. Poti folosi algoritmul lui Djikstra in schimb.
popular tot "lee" ii zice 
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
•Marius
|
 |
« Răspunde #7 : August 15, 2008, 15:28:19 » |
|
În cazul în care ai cost pe noduri poţi folosi o coadă simplă. Şi cred că se numeşte Lee, deşi văd că nu e mare diferenţă de Bellman Ford cu coadă. Nu prea e pe SGU problema... 
|
|
« Ultima modificare: August 15, 2008, 18:37:32 de către Marius Stroe »
|
Memorat
|
Faceti lucrurile simplu: pe cat de simplu posibil, dar nu mai simplu.
|
|
|
•sigrid
|
 |
« Răspunde #8 : August 15, 2008, 16:32:27 » |
|
Nu conteaza asa mult cum se numeste  . Algoritmul este interesant pentru un incepator. Laurentiu ai reusit sa rezolvi problema?
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
•chera_lary
|
 |
« Răspunde #9 : August 16, 2008, 00:53:56 » |
|
Da, am reusit sa rezolv problema!  Va multumesc pentru ajutorul acordat, si pentru ca v-ati implicat! 
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
•Marius
|
 |
« Răspunde #10 : August 16, 2008, 14:43:06 » |
|
În primul rând felicitări. În al doilea rând, ai grijă unde postezi data viitoare.  Iată ce ai pe prima pagină din Index: InformaticaInformatica, algoritmi, structuri de date, matematica... stii tu
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
•chera_lary
|
 |
« Răspunde #11 : August 17, 2008, 15:12:30 » |
|
Am reusit urmatoarea implementare  : Matrice : 10 3 1 2 5 1 3 1 0 8 1 10 = suma de bani avuta initial; n = 3; Programul afiseaza suma maxima de bani ramasa angajatului dupa ce traverseaza firma de la un birou la altul (1 - stanga sus; la 1-dreapta jos); /*Taxe*/ #include <stdio.h> #define fin "taxe.in" #define fout "taxe.out"
int n,s; long int taxa[10][10]; long int taxaMin[10][10]; long int infinit=1000;
void citeste(); void drum(); int minTaxeVecini(int,int); int minim(int,int); void tipar();
void init(){ for(int i=0;i<=n+1;++i) for(int j=0;j<=n+1;++j) taxaMin[i][j]=infinit; taxaMin[1][1]=taxa[1][1]; }
void main(){ citeste(); init(); tipar(); drum(); tipar(); }
void citeste(){ FILE *f=fopen(fin,"rt"); fscanf(f,"%d %d\n",&s,&n); for(int i=1;i<=n;++i) for(int j=1;j<=n;++j) fscanf(f,"%d",&taxa[i][j]); fclose(f); }
void drum(){ int i,j,min; int amOptimizare;
amOptimizare=1; while(amOptimizare){ amOptimizare=0; for(int i=1;i<=n;++i) for(int j=1;j<=n;++j){ min=minTaxeVecini(i,j); if(min+taxa[i][j]<taxaMin[i][j]){ taxaMin[i][j]=min+taxa[i][j]; amOptimizare=1; } } } if(taxaMin[n][n]<=s) printf("%d\n",s-taxaMin[n][n]); else printf("%d\n",-1); }
int minTaxeVecini(int i, int j){ int min1,min2; min1=minim(taxaMin[i-1][j],taxaMin[i+1][j]); min2=minim(taxaMin[i][j-1],taxaMin[i][j+1]); return minim(min1,min2); }
int minim(int a, int b){ if(a>b) return b; else return a; }
void tipar(){ for(int i=1;i<=n;++i){ for(int j=1;j<=n;++j) printf("%d ",taxaMin[i][j]); printf("\n"); } printf("\n"); }
|
|
« Ultima modificare: August 17, 2008, 15:20:12 de către CHERA Laurentiu »
|
Memorat
|
|
|
|
•Marius
|
 |
« Răspunde #12 : August 17, 2008, 20:43:19 » |
|
E corect algoritmul. Dacă iterai while()ul de N 2 ori obţineai acelaşi rezultat. Algoritmul se numeşte Bellman Ford. Dar dacă iterezi cât timp mai poţi relaxa, atunci ai o optimizare.  Complexitatea lui e O(N 4). Cu algoritmul lui Dijkstra de drumuri minime, poţi obţine complexitatea O(N 2 logN 2). Mult mai eficient.
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
•Dastas
|
 |
« Răspunde #13 : August 18, 2008, 15:49:34 » |
|
Problema nu merge si cu memoizare?
Fie f(i, j) costul minim pentru a ajunge de la punctul de plecare (x, y) pana in (i, j). f(i, j) = cost[ i ][ j ] + min(f(i+1, j), f(i, j+1), f(i-1, j), f(i, j-1)).
f(x, y) se initializeaza cu cost[ x ][ y ] si eventual mai trebuie avut grija sa nu se apeleze recursiv pentru zone inaccesibile (i, j < 0 etc)
Pare corect. Complexitatea nu ar fi patratica daca se aplica memoizare?
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
•chera_lary
|
 |
« Răspunde #14 : August 18, 2008, 16:00:52 » |
|
Metoda pe care ai prezentat-o nu are o eroare? De exemplu: In matricea, 1 2 5 1 3 1 0 8 1 , algoritmul cand va ajunge in nodul (1,0), nu o sa aleaga intre 3 si 0 pe 0  , nodul (2,0) al matricei. In cazul in care va alege nodul (2,0) programul va afisa un rezultat eronat, deoarece drumul minim este : 1->1->3->1->1 si nu 1->1->0->8->1  !
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
•Dastas
|
 |
« Răspunde #15 : August 18, 2008, 17:34:09 » |
|
Tu ai ales minimul dintre valori ale matricii costurilor. Eu am zis ca se alege minimul dintre apeluri recursive. Uite un program care l-am scris rapid, nu stiu daca e 100% corect, dar pe exemplul tau da corect: 7. int n, m; int a[maxn][maxn]; int memo[maxn][maxn]; int v[maxn][maxn];
int dx[] = {-1, 1, 0, 0}; int dy[] = {0, 0, -1, 1};
int back[maxn][maxn];
int go(int x, int y) { if ( memo[x][y] != -1 ) return memo[x][y];
if ( v[x][y] ) return 1 << 29;
v[x][y] = 1;
for ( int i = 0; i < 4; ++i ) { int X = x + dx[i]; int Y = y + dy[i];
if ( X > 0 && Y > 0 && X <= n && Y <= m ) if ( go(X, Y) + a[x][y] < memo[x][y] || memo[x][y] == -1 ) memo[x][y] = go(X, Y) + a[x][y], back[x][y] = i; }
v[x][y] = 0;
return memo[x][y]; }
int main () { fscanf(in, "%d %d", &n, &m);
for ( int i = 1; i <= n; ++i ) for ( int j = 1; j <= m; ++j ) fscanf(in, "%d", &a[i][j]), memo[i][j] = -1;
memo[1][1] = a[1][1];
printf("%d\n", go(3, 3));
for ( int i = 1; i <= n; ++i ) { for ( int j = 1; j <= m; ++j ) printf("%d ", back[i][j]); printf("\n"); }
return 0; }
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|