Acum câteva zile, mi-a fost recomandat Ubuntu (de câtre un membru infoarena) ...
Mai întâi mi-am zis să o las baltă ... că n-am şanse ... am mai încercat asta acum 3 ani, acum 2 ani... şi mi se părea o interfaţa destul de dificilă (am încercat Slackwave , FreeBSD , SuseLinux).
În ultimile 2 zile m-am confruntat cu probleme serioase... WinXP mergea ca naiba... după ce lam reinstalat de 47ori ... şi am făcut urât de tot... am auzit de Ubuntu pe forumul infoarena...
Motive să scap de WinXP .. aveam destule.
Plictisit de BUG-urile lui , Genuine Validation (nu aveam licenţă) ... mergea f greu (deşi erau instalate numai driverele audio, video,motherboard ,messenger, dc++, PGP, NOD32).
Google este prietenul meu , am căutat Ubuntu ... am găsit linkul şi l-am downloadat ....
LiveCD ... a fost ceva „tentant†... am crezut că nu este decât o impresie ... dar nu a fost aşa...
Sunt perfect mulţumit de el ... merge de 2.4 ori mai repede decât WinXP , este freeware , interfaţă OK!
Înainte .. când auzeam de Linux îmi puneam întrebarea „Ce merge pe WinXP şi nu merge pe Linux†....
Acuma mă întreb invers ... Totul merge atât de simplu ... atât de eficient ...
Merg OK : TV & radio tunner , Messenger&irc (Pidgin) , driver audio , driver video , reţea wireless , bluetooth , linuxdc++ , openoffice.
Ceea ce ma uimit a fost uşurinţa cu care mă pot conecta pe un cont ftp ... fără niciun software instalat ... să nu mai vorbesc despre acele tools indispensabile (inexistente in windows) cum ar fi pdf viewer , text editor (cu interfaţa aplauzibilă) , g++ .
Apoi la categoria servere (în special WebServer) ... Nu am ce comenta. Sunt extrem de fericit că folosesc Ubuntu.
Spre deosebire de Microsoft Windows XP care vine în dotare cu „mâinile în fund†(în plus mai ocupă şi 4GB) .. Ubuntu odată instalat „pune†la dispoziţia programatorului tot ceea ce are nevoie pentru a se desfăşura.(OpenSource , zerocost (freeware) , etc.)
OK! Acuma să trec la subiect.
De ce toata lumea are de gând să ajungă la un standard Microsoft... de ce Microsoft ? (costă , „miroase†, BUG-uri etc.)
De ce la olimpiade sunt „obligat†să folosesc WinXP(şi implicit BC 3.1 , că alta alternativa n-am decât notepad lor) .. de unde ştiu că pe respectivul calculator nu e un keylog (nu conteaza daca e sau nu antivirus pe calculator .. cine vrea să mă exploateze reuşeşte.)
de unde ştiu eu că nimeni din sală nu are acces la sursa mea.. şi implicit să mi-o copie/ modifice ...
de unde ştiu ca în sală nu sunt instalate RATuri (
Remote Administration Tool ) ... sunt paranoic mă gândesc la orice .. câteodată exagerez.. dar nu fac altceva decât să-mi asigur spatele şi totodată sămi protejez datele personale.
Deci ... de ce nu am voie să vin cu UbuntuLiveCD la Olimpiadă