Pagini: [1]   În jos
  Imprimă  
Ajutor Subiect: Cum fac altii  (Citit de 3877 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
greco
Nu mai tace
*****

Karma: 144
Deconectat Deconectat

Mesaje: 434



Vezi Profilul
« : Februarie 28, 2008, 11:05:04 »

Comentarii la postul http://infoarena.ro/blog/cum-fac-altii.
Memorat

Jump in the cockpit and start up the engines
Remove all the wheelblocks there's no time to waste
Gathering speed as we head down the runway
Gotta get airborne before it's too late.
wefgef
Nu mai tace
*****

Karma: 1049
Deconectat Deconectat

Mesaje: 3.008


razboinicu' luminii


Vezi Profilul
« Răspunde #1 : Februarie 28, 2008, 11:37:26 »

Felicitari pentru postul foarte reusit!
Memorat

omului i-au fost date instinctele pentru a supravietui, nu pentru a fi sclavul lor.
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« Răspunde #2 : Februarie 28, 2008, 12:18:13 »

M-am gandit si eu la problema asta. Eu sunt convins ca se pot imbunatati multe lucruri, dar e nevoie de efort in plus din partea multor oameni si necesita bani. Apara intrebarea de ce am vrea sa imbunatatim cu mult olimpiada de informatica? De ce nu am investi efortul respectiv in alte directii?

Sistemul de la noi este extrem de bun comparativ cu 90% din restul tarilor. Sa zicem ca se face un efort si in loc de 4 medalii de argint la internationala se vor lua doua de aur si doua de argint. Cu ce te incalzeste asta? Investesti efort in olimpici, si ei pleaca toti la facultati si firme din strainatate (asa s-a intamplat is cu multi dintre polonezii ce castigau concursuri, ca tot dadeai exemplu Polonia, iar chinezii si ei pleaca pe capate care mai de care la universitati straine).

Romanii sunt buni la teorie, tu vrei sa ii faci si mai buni. Daca ar trebui investit efort in ceva, ar trebui in chestii practice, ca sa ai o populatie diversa in care fiecare e foarte bun in ceva si impreuna pot realiza chestii importante.

In Rusia e o comunitate de olimpci ce comunica si se antreneaza intens impreuna, fac tabere si ii invita pe polonezi. Tipii aia nu sunt neaparat buni programatori ci sunt buni algoritmicieni si rezolvitori de probleme. Poate vor obtine in cercetare rezultate bune, dar cand treci la programarea intr-o firma e o tranzitie destul de mare. E ca si cum ai pune un atlet antrenat la sarituri in lungime sa fuga un maraton. Da are conditie fizica foarte buna, dar trebuie acum sa isi lucreze alti muschi.

Pregatirea unei olimpiade implica multa munca. Ai vazut si tu cand ai fost in comisie la ONI. Sa nu crezi ca sunt mult mai multi oameni decat cei care i-ai vazut prin comisie care sunt capabili si interesati sa propuna o problema de olimpiada nationala sau judeteana in Romania.

Eu sunt clar de acodr cu tot ce zice Tibi, pentru ca sunt legat sufleteste de infoarena si de olimpiada de informatica. E usor sa pui cate un post de genul asta pe infoarena unde probabil toti cititorii sunt pasionati de olimpiade, dar trebuie sa ne gandim si obiectiv. Am facut putin pe avocatul diavolului. Ma gandeam cum vede un sponsor problema. Cum l-ai putea motiva sa investeasca in olimpiada? Ce argumente ii poti da?
Memorat
greco
Nu mai tace
*****

Karma: 144
Deconectat Deconectat

Mesaje: 434



Vezi Profilul
« Răspunde #3 : Februarie 28, 2008, 15:05:51 »

Cosmin, inteleg unde bati dar dupa cum observi post-ul se termina cu niste intrebari retorice.

Cine vrea cu adevarat ca Olimpiada de Informatica sa se imbunatateasca?

Dintre cei interesati, cati sunt de acord sa se implice activ pentru a realiza acest lucru?

Sunt doua intrebari la care trebuie sa raspundem... Daca nu suntem destul de hotarati sa schimbam ceva e OK, dar nu mai avem dreptul ca ulterior sa ne plangem ca un lucru sau altul "nu se face bine" legat de olimpiade. Suntem mereu gata sa ii condamnam pe cei care chiar fac ceva (de exemplu, actualii organizatori, comisiile de la ONI si loturi), spunandu-le ca ne asteptam la mai multe. Nu sunt de acord cu asta! In general, atunci cand astepti ca ceva "sa se faca" (observati ca insist pe reflexiv), de obicei nu se face, decat daca ai noroc ca altii sa aiba acelasi interes cu al tau si sa fie mai hotarati ca tine.

Deci e simplu... N-am zis "hai sa mergem si sa dregem". Ci doar "e cineva dispus sa schimbe olimpiada in bine?".  Exista destule moduri pentru a face asta...
Memorat

Jump in the cockpit and start up the engines
Remove all the wheelblocks there's no time to waste
Gathering speed as we head down the runway
Gotta get airborne before it's too late.
dobavictor
Strain


Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 3



Vezi Profilul
« Răspunde #4 : Februarie 29, 2008, 16:26:03 »

Foarte interesant articolul, la fel si comentariile de dupa.

Sunt cateva lucruri care mi-au venit in minte in timp ce citeam:
- ar trebui schimbat modul de predare si de pregatire, sau efectiv aspecte legate de olimpiada?
- daca ar trebui schimbate lucruri legate de olimpiada, care sunt alea? Sistemul in care se desfasoara? Modul in care se face selectia pentru lot? Compilatoarele, editoarele si tool-urile folosite? Organizarea fazei pe tara?

Cosmin:
Offtopic:
- zicei ca "Tipii aia nu sunt neaparat buni programatori ci sunt buni algoritmicieni si rezolvitori de probleme. Poate vor obtine in cercetare rezultate bune, dar cand treci la programarea intr-o firma e o tranzitie destul de mare."
- as fi foarte curios sa stiu de exemplu ce fac oemani ca Petr, Tomek, SnapDragon sau Egor la Google. Evident nu concret, la ce proiect lucreaza sau alte informatii confidentiale ma intereseaza, ci chestii de genul: lucreaza ca si software developeri obisnuiti care primesc designul de la arhitect si implementeaza frumos lucrurile? Sau lucreaza ca si software architect? Pentru ca sunt oameni geniali, pe care eu nu prea ii vad lucrand 3 zile la ceva documentatie, sau implementand ca niste robotei chestii gandite de altii. Sau sunt posturi speciale pentru oameni ca ei? Ar fi foarte interesant un articol (sau chiar si doar un post) pe tema asta.

Victor

Memorat
wefgef
Nu mai tace
*****

Karma: 1049
Deconectat Deconectat

Mesaje: 3.008


razboinicu' luminii


Vezi Profilul
« Răspunde #5 : Martie 01, 2008, 00:21:58 »

Greco, ti-am recitit postul de mai multe ori si m-am decis sa las o parte din impresiile mele...

Legat de sistemul american, nu am fost niciodata un fan competitiilor in care intervine subiectivitatea examinatorului. Probabil ca acest lucru se trage si din educatia pe care am primit-o, mediul romanesc in care am crescut, unde se incearca intr-o oarecare masura sa se pastreze obiectivitatea in corectare. Usaco a avut un impact puternic in olimpiadele romanesti, insa influenta concursului a scazut in ziua de azi, lucru datorat si faptului ca subiectele in sine sunt mai accesibile ptr concurentii de la noi din tara fata de anii trecuti. Un exemplu in acest sens este ultima runda din frebruarie unde din cele 5 punctaje maxime 4 erau ale noastre Very Happy.

Am vazut ca ai scos in evidenta pe ici si colo unele lucruri care nu au legatura cu olimpiadele in sine, mi-a placut cum le-ai integrat in post Tongue. Sunt de acord ca uneori conditiile vitrege de trai te pot face sa iti depasesti limitele, insa inclin sa cred ca nu aceasta metoda obtine rezultatele cele mai bune. Sunt mai multe de discutat pe aceasta tema, nu voi continua in acest post... poate mai schimbam idei cu prima ocazie cand ne vedem.

Daca mancatori de orezi nu vom fi niciodata, cu europenii avem multe in comun. Ai laudat foarte mult sistemul polonez. Mie personal nu imi place olimpiada lor atat de tare. Mi se pare mai frumos sa avem ONI, unde elevii sunt impartiti pe clase, iar apoi lotul, unde se aleg echipele pentru olimpiadele internationale. Comparativ cu polonezii, noi avem OJI + ONI (am putea considera aceste 2 concursuri intr-o categorie separata) si baraj + lot (o alta categorie). Problemele noastre sunt in numar de 18 la loturi, 6 la baraj, 6 la ONI, 2 la OJI. Cred ca nu sistemul de organizare e mai prost, ci calitatea stiintifica a problemelor. Adevarul este ca nu avem oamenii necesari sa propuna probleme atat de "marfa" ca la polonezi la fiecare runda, iar cei care ar putea sa propuna subiecte frumoase nu sunt destul de motivati (financiar si nu numai). Inchipuie-ti sa te duci la IOI dupa ce rezolvi 30 de probleme foarte frumoase... ai avea un avantaj mare pe care l-ai obtinut doar participand la concursuri.

Probabil ca ar trebui pus accent mai mare pe lot... mie asa mi se pare... sa avem si noi un site al lotului, unde sa se gaseasca subiectele din anii trecuti, un forum de discutii (infoarena are la downloads o mare parte din loturi, insa tot cred ca ar trebui un site separat), etc. Acest lucru ar trebui facut de cineva, deci in consecinta ar trebui bani...

Daca o institutie privata de invatamant patronata de niste turci a gasit util a investi in olimpici, mi se pare ca ar putea si statul sa faca ceva in aceasta directie. Nu stiu la ce sunt buni olimpicii dupa ce termina, nu stiu de ce e importanta olimpiada.... insa stiu ca efortul financiar din partea statului nostru ar fi foarte mic. Asa ca... de ce sa nu investim in olimpiada? Macar pentru reclama pe care o fac tarii...
Memorat

omului i-au fost date instinctele pentru a supravietui, nu pentru a fi sclavul lor.
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« Răspunde #6 : Martie 01, 2008, 02:35:38 »

@victor lucreaza si ei ca toata lumea pe aici la lucruri normale. Nu au un statut special Smile. Oamenii de pe aici foarte multi au un CV impresionant. Sunt mult mai importante rezultatele practice, ce ai construit de la pamant, cum ai optimizat nush ce sistem, decat care a fost viata ta inainte de Google. Nu avem arhitecti aici si implementatori, trebuie sa ai ambele calitati. Cei mai buni designeri pe care ii stiu sunt si super coderi. La interviuri se uita la coding skills atent pentru ca degeaba esti reseacher cu zeci de ani experienta daca nu poti sa iti codezi ideile si sa faci mici experimente prin care sa le validezi, pentru ca nimeni nu va implementa in locul tau.

@andrei si eu cred ca pregatirile la lot ar putea dura mai mult si atunci s-ar vedea imbunatatiri clare. De siteul lotului nu cred ca trebuie sa iti faci griji. Mai bine am lucra la arhiva de pe infoarena, sa poti sa organizezi problemele dupa criterii: concursul unde a fost data problema, autorul problemei etc.

Intr-o vreme ii bateam pe ucrainieni usor. De cand s-a extins internetul peste tot si au inceput ei sa faca pregatiri, ne bat constant. Cel putin la concursurile studentesti.

Avem PR in tara ca suntem buni la chestiile exacte, daca vrei PR in strainatate cred ca trebuie efort destul de mare. Trebuie sa castigi cateva TCO-uri ca sa inceapa lumea sa creada ca toti programatorii romani sunt extraordinari. Si asta inseamna munca din partea varfurilor dusa la extrem. Nu e deajuns ca faci 30 de probleme mai misto. Trebuie sa lucrezi toata ziua probleme de olimpiada ca si cum ar fi un job si sa te si duca capul. Asa ca apuca-te de treaba Andrei si lasa-o mai moale cu gagicile si Jack Smile.

Alta chestie: cum de la mate ii batem pe astia de ii zapacim, fara nush ce organizare extraordinare.
« Ultima modificare: Martie 01, 2008, 08:37:27 de către Cosmin Negruseri » Memorat
greco
Nu mai tace
*****

Karma: 144
Deconectat Deconectat

Mesaje: 434



Vezi Profilul
« Răspunde #7 : Martie 02, 2008, 00:20:56 »

Andrei, sunt de acord ca modelul pe care eu l-am propus nu e unul perfect. Ideal ar fi sa luam ce e bun de-acolo, nu sa preluam orbeste... Ce ne trebuie:

1) Un sistem simplu. Cand la OJI se foloseste numai Borland si la ONI se folosesc numai GCC/FPC, inseamna ca sistemul nu e unul simplu. Cu sau fara lot, avem nevoie de o olimpiada al carei regulament sa poata fi explicat usor de tot... Repet, mai simplu inseamna de obicei mai bun. Smile

2) Dupa cum spui si tu, acces la informatie. Trebuie ca oricine e interesat sa poata vedea tot ce e relevant din activitatea pe un anumit an. Fiecare problema, solutiile detaliate, scorurile obtinute de participanti, solutiile alternative, etc. As fi dat orice sa gasesc asa ceva in clasa a 9-a, si cred ca noi toti am fi invatat intr-un ritm mult mai alert cu o astfel de resursa la dispozitie.

3) Probleme mai bune si interesante. Scurt de tot, e nevoie ca profesorii si studentii sa fie platiti pentru asta, si ca ei sa se achite de toate sarcinile care le sunt repartizate, incluzand solutiile scrise ca lumea.

Ar mai fi si alte puncte, dar astea sunt cele 3 mari imbunatatiri care, zic eu, s-ar impune. Toate se intampla deja in proportie destul de mare la olimpiada poloneza... Spre deosebire de sistemul curent, s-ar cheltui niste bani (de exemplu pentru propunatori) dar s-ar si castiga niste bani (de exemplu prin vanzarea cartilor oficiale ale olimpiadei). E clar ca balanta ar fi negativa, deci e nevoie si de sponsori. Tocmai de asta spun ca e nevoie de realizarea unui plan care sa fie prezentat actualei conduceri ONI, inspectoratului de informatica si potentialilor sponsori.

Acum, tot ce ramane de facut e ca lumea sa-si si doreasca lucrul asta. Andrei spune ceva de genul "statul ar trebui sa...". Sunt sanse mici ca cineva sa faca ceva din proprie initiativa... E o discutie foarte lunga aici, dar ideea principala ar fi ca din punctul meu de vedere cele doua alternative bune in astfel de situatii sunt

a) sa te implici efectiv pentru ca lucrurile sa ia turnura pe care o vrei tu
b) sa accepti ca nu vrei / nu poti sa faci nimic

Varianta proasta este

c) sa nu accepti ca nu vrei / nu poti sa faci nimic, si sa continui sa te plangi ca "nimeni nu face nimic".
Memorat

Jump in the cockpit and start up the engines
Remove all the wheelblocks there's no time to waste
Gathering speed as we head down the runway
Gotta get airborne before it's too late.
wickedman
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 227
Deconectat Deconectat

Mesaje: 670



Vezi Profilul WWW
« Răspunde #8 : Martie 03, 2008, 12:19:58 »

Imi place perspectiva pe care o aduce post-ul acesta.

Desi Greco se concentreaza pe sistemele de la care avem de invatat, nu stiu cati realizeaza ca ONI din Romania e relativ OK, ca putea sa fie mult mult mai rau - ganditi-va la tarile pe care nu le-a mentionat Greco.  Nu sunt fan-boy comisie dar e bine sa realizati ca undeva, candva niste oameni au luat decizii inspirate, au tras tare si ca este meritul lor personal ca ONI este macar ceea ce este astazi.


[...] cum vede un sponsor problema. Cum l-ai putea motiva sa investeasca in olimpiada? Ce argumente ii poti da?

Nu stiu ce se intampla in realitate dar nu cred ca ONI duce lipsa de sponsori.
Eu imi imaginez ca ONI are mai degraba nevoie de mai multi oameni capabili si dedicati.

ONI e gazduit in fiecare an de catre un alt judet.  Multe din problemele organizatorice cad pe umerii judetului gazda iar sponsorizarile se folosesc pentru chestii de moment precum suplimentarea meselor, premii pentru elevi, excursii, protocol samd.

Ce se intampla insa intre doua editii ONI?

Cine din comisia ONI ar putea coordona / lucra la proiecte pe termen lung precum:  infrastructura de concursuri, pachet de compilatoare, site pentru loturi si "blue books"?  Nu este de ajuns sa ai bani!  Iti trebuie si oameni dedicati, capabili sa foloseasca fonduri in mod inteligent.


Nu te poti astepta ca MEdCT sa plateasca niste oameni pe termen lung special pentru ONI.  Pe buna dreptate MEdCT are inca 15(?) olimpiade de organizat.

Singura solutie pe care o vad eu este infiintarea unei fundatii a olimpiadei de informatica.

ONI este cea mai mare competitie de informatica din tara;  are o poveste extraordinara despre elevi pasionati, despre talent si viitor, despre competie si elite.  Cu putina imaginatie ONI este o mare oportunitate de PR & karma pentru multe companii, nu neaparat din domeniul IT.  Nu cred ca un fundraiser capabil ar intampina dificultati in a gasi sponsori.

Fundatia ONI ar avea angajati permanenti care sa investeasca timp si bani in proiecte mai ample.  De asemenea, fundatia ar putea plati propunatorii de probleme.
Memorat
wickedman
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 227
Deconectat Deconectat

Mesaje: 670



Vezi Profilul WWW
« Răspunde #9 : Martie 03, 2008, 13:31:28 »

As vrea sa mentionez si http://olimpiada.info/.  Stiti ca anul acesta nu s-au mai centralizat rezultatele OJI precum s-a facut in 2007.

OJI 2008 a facut un pas inapoi.

Nu stiu exact cine s-a certat cu cine si pentru ce motiv.  Am auzit tot felul povesti despre eternele conflicte intre Dl. Onea, D-na Cerchez, D-na Dumitriu samd.  Nu am destule informatii incat sa-mi fac o parere si nici nu mai conteaza.  In definitiv, elevii au fost privati de un lucru bun, gandit si muncit cu suflet de catre Vivi si ulterior de catre Liviu Valsan.  Pacat!  Sper sa nu se intample la fel si cu ONI by NET...

E normal sa existe astfel de conflicte?
E normal ca in 2008 sa se puna sub semnul intrebarii participarea studentilor in comisia ONI?
E normal sa avem un conflict elevi/studenti - profesori atat de pronuntat?

D-na Ema Cerchez spune despre infoarena ca e "un forum in care profesorii sunt considerati depasiti".
Pe de alta parte, multi elevi - independent de faptul ca folosesc sau nu infoarena - considera ca profesorii de informatica sunt depasiti.  Bineinteles, nu se refera si la D-na Cerchez dar discutiile de genul acesta aluneca in alte directii precum meritele profesorilor in pregatirea elevilor samd.

Dl. Jugureanu ne critica pentru ca nu mentionam .campion in Adevarul.  Eu ma simt ofensat si-i raspund destul de suparat.  Regret ca nu am dat dovada de mai mult tact, desi sunt de acord in continuare cu ce i-am scris.


Lumea concursurilor de informatica este fragmentata de orgolii, conflicte intre generatii, oameni incompetenti si generalizari grosolane.  Puteti sa spuneti ca sunt un idealist dar eu consider ca putem sa fim mai uniti.


Cu orgolii nu se cladesc fundatii.
Memorat
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« Răspunde #10 : Martie 03, 2008, 13:35:34 »

@greco - Nu sunt de acord cu punctul 2. Ai doua concursuri online .campion si preOni (mai demult era si bursele Agora) care sunt facute special pentru a te pregati cu nivelul problemelor de la olimpiade. Daca urmezi calendarul de concursuri online poti participa aproape in fiecare zi la competitii de programare. Ai o gramada de carti si materiale de studiu. Ai infoarena la dispozitie. Faptul ca mai adaugi la materialele astea si solutii de la ONI sau lot, doar face cantitatea materialelor prin care poti sa treci mai mare. Nu de lipsa materialelor de studiu te lovesti la inceput ci de lipsa exemplelor de oameni care au succes la competitii si pe care poti sa ii imiti.
Memorat
wefgef
Nu mai tace
*****

Karma: 1049
Deconectat Deconectat

Mesaje: 3.008


razboinicu' luminii


Vezi Profilul
« Răspunde #11 : Martie 03, 2008, 15:17:52 »

Intr-adevar, informatie exista. Insa de multe ori aceasta informatie nu este organizata indeajuns de bine. Te uiti pe infoarena, vezi 650 de probleme, pe timus peste 500, sgu 250... sa nu mai vorbim de site-uri gen uva si pku care au mii de probleme. In curand va trebui facut ceva si pe infoarena pentru ca arhiva creste intr-un ritm destul de rapid si nu cred ca e un lucru bun sa fie toate problemele puse intr-un singur loc, fara posibilitati de sortare.

Organizarea e problema... daca ma duc pe campion si vreau sa rezolv probleme de acum 3 ani, nu e tocmai lejer. Trebuie sa iau testele, eventual sa-mi fac un eval... daca problema nu e destul de marfa eu personal nu am chef de toate astea. Nu e treaba noastra ce face .campionul, insa eu m-as bucura daca ar face si ei o chestie gen arhiva de probleme, unde sa poti submita. Ar avea multe de castigat elevii pasionati de informatica. Sper sa gaseasca cineva de la ei timp pentru asa ceva...

Later edit: Cristi, eu cred (sper, cel putin) ca rezultatele de la OJI se vor centraliza dupa OJI liceu. Sa vedem...
« Ultima modificare: Martie 03, 2008, 15:27:09 de către Andrei Grigorean » Memorat

omului i-au fost date instinctele pentru a supravietui, nu pentru a fi sclavul lor.
flmanea
Client obisnuit
**

Karma: 78
Deconectat Deconectat

Mesaje: 68



Vezi Profilul
« Răspunde #12 : Martie 03, 2008, 15:39:12 »

... Nu de lipsa materialelor de studiu te lovesti la inceput ci de lipsa exemplelor de oameni care au succes la competitii si pe care poti sa ii imiti.
Asta cu imitatul nu mi se pare o strategie de urmat. Te pot motiva intr-o oarecare masura rezultatele altora, insa mi se pare clar ca fiecare trebuie sa trateze subiectul olimpiade (ca si orice altceva) in felul propriu.
Memorat
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« Răspunde #13 : Martie 04, 2008, 00:40:47 »

@florin pai nu trebuie sa ii imiti dar trebuie sa ai exemple pozitive in jurul tau altfel e mai greu sa iti dai seama care e efortul necesar. Cand erau Nastase si Tiriac campioni la tenis jucau toti tinerii tenis pentru ca aveau exemple de succes. E bine sa ai mai multe exemple ca sa poti gasi o cale diferita care ti se potriveste si sa nu reinventezi roata.
Memorat
greco
Nu mai tace
*****

Karma: 144
Deconectat Deconectat

Mesaje: 434



Vezi Profilul
« Răspunde #14 : Martie 04, 2008, 08:43:33 »

ONI este cea mai mare competitie de informatica din tara;  are o poveste extraordinara despre elevi pasionati, despre talent si viitor, despre competie si elite.  Cu putina imaginatie ONI este o mare oportunitate de PR & karma pentru multe companii, nu neaparat din domeniul IT.  Nu cred ca un fundraiser capabil ar intampina dificultati in a gasi sponsori.

Fundatia ONI ar avea angajati permanenti care sa investeasca timp si bani in proiecte mai ample.  De asemenea, fundatia ar putea plati propunatorii de probleme.

Music to my ears! Smile Din nou, Cristi a nimerit exact lucrurile la care imi doream sa ajung: ONI e o competitie deosebita, care are o importanta mai mica decat cea pe care ar trebui sa o aiba in Romania. Se poate genera mai mult interes in jurul acestui concurs... nivelul de acum e bun, dar nu e neaparat sa ne multumim cu el!

Si da, si eu as vedea ca solutie crearea unei fundatii care sa se ocupe de ONI, sau macar realizarea unui sistem prin care cei care contribuie sa fie recompensati mai mult pentru munca lor. Voluntariatul e super tare in principiu, l-a facut fiecare dintre noi, dar o sa va convingeti pe zi ce trece unde ajungi atunci cand te bazezi exclusiv pe el.

Cosmin... Oricum ai da-o si ai intoarce-o, infoarena si campion nu sunt olimpiade! Sunt destule persoane care vor sa aiba subiectele si rezolvarile de la olimpiadele trecute, si dorinta asta a lor mi se pare absolut justificata. E un exercitiu necesar de transparenta, prin care dai ocazia si celor care de-abia intra in concurs sa afle ce s-a intamplat in anii trecuti, nu doar celor care stiu la cine sa apeleze ca sa faca rost de una sau de alta. In ultimul timp s-a progresat in acest sens, dar centralizarea nu trebuie sa se faca pe site-uri ale partilor terte, ci chiar de catre comisia olimpiadei de informatica.

Nu cred ca solutia e sa criticam... Eu ii respect pe toti cei de la ONI, chiar daca de multe ori nu am fost de acord cu ei sau mi s-a parut ca ar fi putut face mai multe. Noi trebuie sa intelegem ca nu putem sa ne consideram profesori chiar de la iesirea de pe bancile scolii, la fel cum profesorii trebuie sa inteleaga ca in ziua de astazi daca te adaptezi la tehnologie ai succes, si daca nu reusesti asta ramai in urma. In conditiile in care avem un numar ametitor de resurse pe internet si stim sa le folosim cu mult mai mare spor decat profesorii, nu ar trebui sa mire pe nimeni ca uneori suntem mai in tema decat ei.

Sper ca stie toata lumea ca discutia de aici nu va rezolva nimic! Daca vrem sa schimbam ceva, trebuie sa facem ceva... Dar pentru asta e nevoie atat de consens in privinta locului in care vrem sa ajungem cat si de o dorinta destul de mare pentru a schimba ceva. La toti cei implicati (inclusiv Ema Cerchez si Florin Manea care e pe acest topic) nu am vazut aproape niciodata reticenta de a face un lucru sau altul, ci mai degraba scepticismul legat de cei care ar urma sa se ocupe serios de proiectele pe care le propunem... Si trebuie sa recunoastem ca e si asta un factor de luat in calcul. Iar legat de sponsori, sincer, suntem intr-o pozitie din care nu exista "nu am primit" ci doar "nu am stiut sa cerem".
Memorat

Jump in the cockpit and start up the engines
Remove all the wheelblocks there's no time to waste
Gathering speed as we head down the runway
Gotta get airborne before it's too late.
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« Răspunde #15 : Martie 04, 2008, 10:48:36 »

@tibi Tu vrei profesionalism de gen topcoder(care cer un milion de dolari pentru organizarea unui concurs custom) de la niste oameni care fac ce pot in timpul liber. Daca imi dai un milion de dolari pe an iti fac o olimpiada foarte tare. Promit.

Pentru treaba cu rezolvatul, nu trebuie nici un consens, trebuie un grup mic (4-10 oameni) care cred tare in un scop comun si care sa lucreze intens la realizarea lui. Daca esti pornit gaseste 3 alti prieteni si apucativa de treaba. Am citit ceva studiu, ca oamenii sunt mai putin curajosi daca sunt in grupuri mai mari, pentru ca asteapta ca altcineva sa ia initiativa, pe cand in grupuri mici stiu ca rezolvarea unei probleme depinde de ei.

Cat despre campion si preOni si mai demult ginfo, sunt niste chestii foarte tari pe care majoritatea altor tari nu le au. Propun acolo oameni buni care au fost sau sunt in comisiile nationale. Nu cred ca trebuie sa le minimizezi importanta.
« Ultima modificare: Martie 04, 2008, 10:53:38 de către Cosmin Negruseri » Memorat
greco
Nu mai tace
*****

Karma: 144
Deconectat Deconectat

Mesaje: 434



Vezi Profilul
« Răspunde #16 : Martie 04, 2008, 11:10:15 »

trebuie un grup mic (4-10 oameni) care cred tare in un scop comun si care sa lucreze intens la realizarea lui. Daca esti pornit gaseste 3 alti prieteni si apucativa de treaba.

Ce spui tu aici nu exista... Sigur, ai dreptate, daca ar exista un astfel de grup care sa-si dedice vietile olimpiadei de informatica ar fi super tare. Eu in mod cert sunt foarte departe de un astfel de scop, si tocmai de aia propun solutii alternative.

Puteti sa ma acuzati ca dau numai din gura fara sa fiu dispus sa fac ceva, dar recunosc fara nicio jena: singurul lucru pe care mai sunt dispus sa-l fac (in afara de prezenta ocazionala la ONI-uri, loturi, daca voi mai fi chemat) este sa contribui la punerea la cale a unui sistem care sa ajute Olimpiada din Romania sa se auto-sustina intr-un mod mai sanatos in urmatorii ani, stiind ca sansele aparitiei unor voluntari extrem de dedicati sunt infime.
Memorat

Jump in the cockpit and start up the engines
Remove all the wheelblocks there's no time to waste
Gathering speed as we head down the runway
Gotta get airborne before it's too late.
Pagini: [1]   În sus
  Imprimă  
 
Schimbă forumul:  

Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2013, Simple Machines