Review-ul meu pentru Junior Challenge 2015 Runda 1.
In primul rand, daca concurs de juniori inseamna probleme ad-hoc care se pot rezolva fara a sti algoritmi / tehnici avansate, atunci inseamna ca ne trebuie mai multe probleme de juniori la lotul de seniori

) Setul mi s-a parut per ansamblu mediu-greu, fara a avea o problema usoara pe care sa o faca toata lumea (foarte bine). Despre probleme, individual:
- Vagoane - problema de numarare absolut esentiala pentru un astfel de concurs. Mi s-a parut putin ciudat ca participantul trebuia fie sa stie invers modular, fie sa implementeze un arbore de intervale care sa tina produsul unui interval compact de numere consecutive (pentru a calcula aranjamentele). Totusi un numar mare de participanti au luat punctaj maxim pe problema (inclusiv juniori, ceea ce m-a surprins), deci se poate spune ca alegerea ei in set a fost inspirata.
- Functia Dubioasa - si aceasta problema respecta bine tematica unui concurs de juniori, operatiile pe biti fiind des intalnite la acest nivel. Pentru rezolvare sunt necesare cateva observatii destepte despre relatia respectiva, iar implementarea este scurta. O problema foarte buna.
- Cu calu' la jBOI - "Vine valu', imi ia calu' " - la asta m-am gandit prima oara cand am citit titlul - totusi amuzamentul a pierit in timp ce incercam sa gasesc solutia de 100. Asta a fost o problema ideala pentru a departaja concurentii de la varf, existand o solutie legitima pentru 100 de puncte (dar foarte greu de implementat in concurs - dupa parerea mea), dar si multe strategii pentru punctaje partiale. Nota personala: am incercat timp de 3 ore din concurs sa o fac de 100 - nereusind, in ultima ora am implementat brutul de 61 de puncte, fara a avea timp sa-l optimizez.
Feedbackul a fost foarte bine ales si distribuit pe probleme, dar mai cu seama relevant pentru punctajul final (in sfarsit...). Enunturile au fost amuzante si clare, iar impartirea pe subtaskuri, desi nu noua in concursurile romanesti, a fost pentru prima data numita ca atare (fara exprimarea laborioasa "pentru X% din punctaj...").
In concluzie, runda 1 a fost un antrenament bun (desi poate cam greu) pentru juniorii care vor participa anul acesta la JBOI / Shumen, dar si un concurs interesant pentru seniori.
Nota 9.5/10.