Am sa incerc sa formulez si eu o solutie la problema asta.

Am intalnit problema cu varfurile triunghiului aleatoare si suma 2MA + MB + MC trebuia sa fie minima.
Problema a fost la o regionala prin Asia in 2009 parca si se rezolva cu doua cautari ternare ceea ce
duce la complexitatea log(n)^2.
Am sa explic putin solutia de mai sus cu aplicatie in problema noastra.
De ce merge cautarea ternara? Fie M = (x, y). Functia f(x,y) = 2MA + MB + MC este o functie
convexa pentru y fixat si x variabil. Astfel pentru triunghiul dreptunghic de mai sus, daca vrem
sa maximizam f, tragem concluzia ca M nu poate fi decat pe marginea triunghiului.

Cazurile in care M este pe AB sau AC sunt similare. In ambele cazuri e clar ca este eficient ca M
sa fie cat mai departe de A, cu alte cuvinte coincide cu B sau C.
Cazul in care M este este pe BC nu este mult mai diferit. Oriunde s-ar afla M pe BC, valuarea lui
f(x, y) - 2*MA este egala cu BC. De aici tragem concluzia ca problema noastra s-a redus la a gasi
M pe BC astfel incat 2*MA sa fie maxim. Astfel ajungem la solutia M = C si anume f(x, y) = 13.
[Moderator] In general e corect ce zici. Dar nu ai nevoie de cautare ternara. Daca ne uitam pe o latura a triunghiului acolo tot o functie convexa ai, deci singurele locuri unde poate fi maximul sunt la capetele laturii. Deci e suficient sa te uiti la varfuri ca sa rezolvi problema.
Sper ca nu am povestit prostii mai sus