Blog infoarena

Infoarena și-a ales noua conducere

ada_s
Ada-Mihaela Solcan
13 noiembrie 2012

Infoarena şi-a ales noua conducere. Este vorba despre :

Andrei Grigorean a intrat pentru prima oară pe infoarena la sfârşitul clasei a X-a, după ONI 2005, iar din clasa a XI-a a început să lucreze serios pe site. Din 2007, după ce a termniat liceul, a intrat în echipă. Ca membru al echipei, a propus peste 50 de probleme, a făcut parte din comisiile ştiinţifice de la aproape toate concursurile infoarena şi a lucrat puţin şi la development. A fost preşedinte al primei ediţii a concursului Algoritmiada, în 2009, şi al ediţiei din 2012, iar împreună cu Mihai Duşmanu, a iniţiat concursul Infoarena Monthly. A mai ocupat anterior funcţia de preşedinte infoarena în 2010/2011.

Ca preşedinte, munca lui va fi mai mult una de coordonare şi îi va ajuta pe cei trei vicepreşedinţi să-şi atingă obiectivele pe care şi le-au propus. Îşi doreşte în continuare creşterea echipei infoarena şi apropierea membrilor echipei de comunitate. Va încerca să menţină un contact mai strâns cu sponsorii şi să găsescă noi persoane care vor să se implice pe partea de development. De asemenea, va monitoriza atent activitatea de pe site şi va încerca să cunoască cât mai mulţi utilizatori noi.

Serban Andrei Stan consideră infoarena principalul site de pe care s-a pregătit pentru olimpiade şi concursuri pe parcursul liceului. Datorită acestui fapt, a rezolvat aproape jumatate din problemele din arhivă şi astfel a ajuns extrem de familiar cu site-ul. A organizat, în calitate de membru al comunităţii, concursul .com 2009, alături de Cezar Mocan, Radu Zernoveanu şi alţi utilizatori. Anul trecut, când a fost invitat în cadrul echipei a acceptat cu mult entuziasm. În 2012 a ajutat la organizarea rundelor de Algoritmiada şi Infoarena Cup.

Obiectivele sale pentru următorul an, ca vicepreşedinte responsabil pentru Algoritmiada 2013, sunt păstrarea bunei organizări a concursului, asigurarea unor seturi de probleme care să surprindă nu prin dimensiunea sursei, ci plin originalitatea soluţiei, şi organizarea unei finale mai reuşite decât în anii precedenţi. Pentru fiecare rundă coordonatorii ştiinţifici vor fi foşti olimpici internaţionali ori membri ai lotului naţional de informatică. În plus, finala Algoritmiada este cel mai important concurs naţional din România. Acest statut i-a adus pe parcursului timpului colaborări cu diverşi sponsori, şi sperăm că anul acesta va fi unul rodnic în acest sens.

Îşi propune ca şi Infoarena Cup, care este doar la a doua ediţie, să îşi caştige statutul de "concurs international". Anul trecut, pe lânga concurenţii români a participat şi echipa naţională a Elveţiei. Feedback-ul lor a fost pozitiv, şi prin prisma acestui fapt s-a hotarat ca anul acesta sa se organizeze o ediţie cu mai mulţi participanţi internaţionali. Doreşte ca demersurile de intrare în contact cu reprezentanţii echipelor naţionale de liceu din Europa să fie încununate de succes. În plus, un alt scop îl constituie găsirea unui set de probleme potrivit pentru un concurs de un asemena calibru.

Adrian Budau a intrat anul trecut în echipa infoarena şi a devenit în scurt timp principalul om pe partea de development. Împreună cu Bogdan Tătăroiu, se ocupă de asigurarea unei bune funcţionări a site-ului. Ca membru s-a implicat şi în alte activităţi, cum ar fi: comisiile de la concursurile Algoritmiada şi Infoarena Monthly, dar şi în discuţii cu anumiţi sponsori. De asemenea, în cadrul finalei Algorimiada de anul trecut, s-a ocupat de pregătirea calculatoarelor concurenţilor.

Obiectivul său principal pentru următorul an, ca vicepreşedinte responsabil cu partea de development, este să sa găsească o echipă împreună cu care să lucreze la infoarena 3. Aceasta ar presupune un site multilingv, un design nou, un forum îmbunătăţit, existenţa unor grupuri pentru utilizatori, dar şi a concursurilor create de către useri. De asemenea, îşi propune sa ajute şi să supervizeze pe cei care doresc să se implice la partea de development din cadrul infoarena pe hackers.infoarena.ro.

Dumitran Adrian Marius este implicat de mai mulţi ani în Infoarena, mai ales pentru a facilita comunicarea dintre echipă şi Facultatea de Matematică şi Informatică, atât cu studenţii şi asociaţia studenţilor, cât şi cu profesorii şi conducerea facultăţii. De asemenea, s-a implicat şi în organizare concursurilor Algoritmiada şi Infoarena Cup şi în întreţirea relaţiilor cu sponsorii.

Obiectivul principal al său pentru următorul an este aducerea unor companii puternice alături de infoarena ca parteneri stabili şi nu doar pentru anumite proiecte. Este de părere că ideală ar fi atragerea unei fundaţii importante alături de echipă. Un alt obiectiv îl constituie strângerea legăturilor cu ROSEdu şi Politehnica, unde în acest moment nu mai există membri activi în cadrul infoarena. Importantă este şi o mediatizare mai puternică a brandului infoarena, iar o bună ocazie o constituie organizarea Infoarena Cup la Bucureşti. Pentru a işi atinge aceste obiective doreşte extinderea echipei infoarena şi pe partea de PR.

 Comentarii (1)

Categorii:

Haideti sa imbunatatim Infoarena impreuna!

marius135
Dumitran Adrian Marius
05 noiembrie 2012

Infoarena merge inainte, si chiar daca infoarena 3 este departe, vom incerca sa adaugam noi functionalitati in urmatoarea perioada. Scriem acest mic post pentru ca vrem sa stim ce doriti voi, utilizatorii, sa adaugam la site. Vom incerca sa analizam toate ideile voastre si sa alegem o parte dintre ele pentru a le implementa in urmatoarea perioada. Daca ati avut momente in care v-ati gandit ca siteul are nevoie de x sau de y, acum e momentul vostru. Asteptam cu mare drag ideile voastre.

 Comentarii (73)

Categorii:

Rolling hash, Rabin Karp, palindromes, rsync and others

Cosmin
Cosmin Negruseri
30 octombrie 2012

Rolling hash is a neat idea found in the Rabin-Karp string matching algorithm which is easy to grasp and useful in quite a few different contexts.

As before, the most interesting part of the article is the problem section. Discuss them in the comment section, but first let's go through a few applications.

The Rabin-Karp algorithm

Given a string P of length n and a string S of length m find out all the occurrences of P within S

The algorithm works by building a fingerprint for each substring of S of length n. It checks if any of them match the fingerprint of P. Implementing this directly leads to a O(n*m) solution which isn't faster than the naive matching algorithm (in fact it may be slower).

The insight is that you can efficiently compute the hash value of a substring using the hash value of previous substring if you use the right hash function. A polynomial with the string characters as coefficients works well. Let H(c)=c[0]a^{n-1} + c[1]a^{n-2}+...+c[n-1] be the hash function for the string c.
All the operations are done modulo a prime number so that we don’t have to deal with large integers.

Let’s see what happens when we go from H(S[i..i+n-1]) to H(S[i+1..i+n]):


H(S[i+1..i+n])= S[i+1]a^{n-1}+S[i+2]a^{n-2}+.. + S[i+n]

Adding and substracting S[i]a^n we get


a(S[i]a^{n-1}+S[i+1]a^{n-2}+ S[i+2]a^{n-3}+ .. + S[i+n -1])+S[i+n]-S[i]a^{n} =

aH(S[i..i+n-1])-S[i]a^{n}+S[i+n]

Deleting a character and appending another one corresponds to adding a number and subtracting a number in our hashing algorithm. The complexity of the algorithm is O(n).

If S and P are strings of digits and a is 10, our problem maps to finding numbers in a string of digits.
Let's go through an example.

Let P = 53424, S = 3249753424234837 and a = 10
3249753424234837
32497
 24975 = 10 * 32497 - 3 * 10000 + 5 
 49753 = 10 * 24975 - 2 * 10000 + 3
  97534 = 10 * 49753 - 4 * 10000 + 4 
   ...
   53424 // match
   ...

Here's some code:

an = 1
 rolling_hash = 0
 for i in range(0, n):
  rolling_hash = (rolling_hash * a + S[i]) % MOD
  an = (an * a) % MOD
 if rolling_hash == hash_p:
  print "match"
 for i in range(1, m - n + 1):
  rolling_hash = (rolling_hash * a + S[i + n - 1] - an * S[i - 1]) % MOD
  if rolling_hash == hash_p:
    print "match"

Longest common substring

Given two strings A and B, compute their longest common substring.

Let's solve a simpler problem: Given two strings A and B, and a number X find if they have a common sequence of length X. We use the rolling hash technique to find the hash codes for all X length substrings of A and B. Then we check if there is any common hash code between the two sets, this means A and B share a sequence of length X. We then use binary search to find the largest X.
The complexity of this algorithm is O(n log n).

rsync

The linux utility is used to keep two copies of the same file in sync by copying around deltas. Instead of replicating the whole changed file, rsync segments the file into fixed size chunks, computes a rolling hash for each chunk. On the client side computes rolling hashes for all chunks of the target file including overlapping ones. Then it checks which chunks are already there, which chunks need to be deleted and which chunks need to be copied over. This improves the transfer speed as you only copy over deltas and some chunk fingerprints. Here's a better description from wikipedia.

Largest palindrome

Given a string of length n, find out its largest palindromic substring.

The naive solution is O(n3). For every possible substring it tests in linear time if it's a palindrome.

A smarter solution tries every position in the original string as the center of a palindrome and extends to the left and to the right as long as the corresponding characters match. This solution takes O(n2) time.

There's a O(n log n) solution that involves rolling hash. Given X we can test if there is any substring S' of S of length 2X such that H(S') == H(reverse(S')). The identity means that S contains a palindromic sequence of length at least 2X. What is left is to find out the maximum such X. We can use binary search to do that efficiently. The overall complexity is O(n log n).

Substrings of variable length

The polynomial function can be used to compute hashes for substrings of varying length

Let’s choose H(S[i..j]) = S[i]+S[i+1]a+S[i+2]a{2}+...+S[j]a^{j-i} Then we compute the array h which contains cummulative hashes: h[k]=S[0]+S[1]a+S[2]a^{2}+...+S[k]a^{k}. It’s easy to see that H(S[i..j])=(h[j]-h[i-1])/a^i

After spending O(n) time on preprocessing h, we have an efficient way to compute the hash code for any substring of S.

The division operation modulo a prime needs some number theory insight. You can do it using Fermat's little theorem or using the Extended Euclidean Algorithm. If you need to process a lot of sub strings it's useful to pre process all the values for a^{-i} \bmod{p}.

Caveats

Hashing collisions are a problem. One way to deal with them is to check for a match when two fingerprints are equal, but this makes the solution inefficient if there are lots of matches. Another way is to use more hashing functions to decrease the collision probability.

Alternatives

Suffix trees or suffix arrays are very good tools to tackle string matching problems. I prefer hashing as the code is usually simpler.

Additional problems

 1. Given a string of length n, count the number of palindromic substring of S. Solve better than O(n2).
 2. Given a string of length n, find the longest substring that is repeated at least k times. Solve in O(n log n)
 3. Given a bitmap, find out the largest square that’s repeated in the bitmap.
 4. Given a string S figure out if the string is periodic. (there is a p such that for any i we have that s[i] == s[i + p]) For example abcabcab is periodic with p = 3. O(n log n)
 5. Given two equal length strings, figure out if one is a rotation of the other. O(n)
 6. Given two polygons find out if they are similar polygons. O(n)
 7. Given a string, find it's longest periodic prefix. O(n log n) For aaabaaabcde the answer is aaabaaab
 8. Given a tree T with character labeled nodes and a given string P count how many downward paths match P. O(n)

 Comentarii (9)

Categorii:

Count (distinct) problem

Cosmin
Cosmin Negruseri
24 octombrie 2012

Here's a neat problem from Alexandru Andoni:

You're given a 1GB file containing 64 bit integers.
Come up with an algorithm which estimates the number of distinct integers in the file. You're allowed to use 1024 bytes of memory and you can read the file only once.
How good is your estimation?

 Comentarii (8)

Categorii:

Infoarena lovește din nou!

wefgef
Andrei Grigorean
13 octombrie 2012

Sîmbătă, 13 octombrie 2012, a avut loc faza regională a concursului ACM ICPC, regiunea sud-est europeană. Au participat 78 de echipe de la 47 de universităţi, provenind din 8 ţări diferite. Experienţa ultimilor ani ne învaţă că regiunea noastră este una dintre cele mai puternice din lume, concurenţa fiind foarte mare, în special din partea echipelor din Ucraina. La fel ca la ultima ediţie, concursul s-a desfăşurat în două locuri diferite: la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi în Vinnytsia, Ucraina. Pentru evaluare s-a folosit sistemul Ejudge, iar concurenţii trebuiau să submiteze sursele online.

Consideraţi de mulţi principalii candidaţi români pentru calificare, echipa Universităţii din Bucureşti, BigDawgs, a reuşit un rezultat remarcabil. Toţi cei trei membri ai acestei echipe fac parte şi din echipa infoarena:

Cu 8 din 10 probleme rezolvate şi cu o penalizare de 1003 minute, ei au reuşit să se claseze în final pe treapta a doua a podimiului, poziţie care le garantează un loc la faza finală a celui mai de tradiţie concurs de programare din lume. Merită menţionat că au fost detronaţi de pe prima poziţie cu doar 4 minute înainte de finalul probei, altfel am fi asistat la o victorie românească după foarte mulţi ani.

Celelalte echipe româneşti s-au descurcat şi ele foarte bine, Universitatea din Bucureşti ocupînd de asemenea locurile 9 şi 11, prin echipele Smecheria şi Aproape Oltenia (ambele cu 7 probleme rezolvate). Şi Politehnica s-a descurcat onorabil, Angry Pink Bunnies terminînd pe 18, iar Retired But Dangerous pe 19 (ambele cu 6 probleme rezolvate).

Îi felicităm pe toţi şi le ţinem pumnii celor trei la faza finală care va avea loc în iulie 2013, în Sankt Petersburg!

 Comentarii (9)

Categorii:

Editorial Runda 8

klamathix
Mihai Calancea
14 septembrie 2012

Inaugurăm prin acest blogpost o serie de editoriale care, sperăm noi, îşi vor face apariţia după fiecare rundă a concursului Infoarena Monthly. Scopul lor este de a augmenta latura educativă a concursului prin explicarea detaliată a soluţiilor problemelor propuse. Sperăm de-asemenea ca secţiunea de comentarii să devină o platformă potrivită pentru discuţii şi feedback despre subiecte şi despre formatul concursului în sine. Suntem conştienţi că o asemenea iniţiativă apare destul de târziu, concursul fiind deja în runda cu numărul 8, însă am considerat că o atitudine de tip "Las' ca începem de luni, asa se face treaba" n-ar fi fost foarte inspirata. Avand in vedere ca urmatorul "Luni" al Monthly-ului este practic in 2013. Acestea fiind zise, let s get to work.

Runda 8 a avut 91 de concurenţi înscrişi şi 79 de concurenţi care au submitat cel puţin o sursă. Echipa a subestimat însă dificultatea setului ales, astfel doar 2 concurenţi au terminat concursul având 3 probleme rezolvate, iar una dintre probleme nu a fost rezolvată corect de nimeni. Dacă ar fi să luăm ca referinţă concursurile de tip ACM, se spune că un set de probleme este bun dacă fiecare problemă este rezolvată de către cineva, dar nimeni nu rezolvă toate problemele. We're not quite there yet, dar ne străduim :).

Switch

O primă idee care poate rezolva această problemă este cea de a descrie un graf cu 16 noduri (fiecare matrice posibila) şi 4 arce care ies din fiecare nod (transformarile posibile). Astfel, se poate face un DFS pe acest graf pentru a se afla daca exista conexitate intre matricele date in input. Dacă problema ar fi cerut şi numărul minim de operaţii necesare, soluţia ar fi fost dată de o parcurgere în lăţime.

Însă această problemă are o soluţie mult mai scurtă, pe care mulţi concurenţi au intuit-o şi au implementat-o. Graful are de fapt doar două componente conexe. În prima se află matricele cu număr par de 1, iar în cealaltă cele cu număr impar. Pentru a demonstra acest lucru, observaţi că o operaţie de negare nu schimbă niciodată paritatea numărului de 1 (De ce?). Faptul că din orice matrice pară se poate ajunge in orice altă matrice pară este destul de evident, în special fiindcă multe dintre configuraţii sunt doar oglindiri/rotiri ale celorlalte.

Prima soluţie este mai flexibilă, iar corectitudinea ei nu depinde niciodată de particularităţile transformărilor sau ale matricelor, putând fi folosita şi pentru matrice de N x N. Ea are complexitate O(2 ^ N * M), unde M este numărul de transformări posibile. Cea de a doua soluţie are însă complexitate O(1) şi se scrie in 2 rânduri.

Cifre3

Această problemă avea în primă fază alt enunţ, iar cele 2 surse oficiale au la baza ideea problemei iniţiale. Astfel, marea majoritate a concurenţilor a ajuns să aiba o soluţie mult mai scurtă şi mai eficientă. Soluţia noastră se folosea de faptul ca numărul produselor posibile nu este foarte mare, din 2 motive.

1. Toate numerele trebuie să aibă ca factori primi doar numere din mulţimea 2 , 3 , 5 , 7, deoarece acestea sunt singurele cifre care sunt numere prime.
2. Având în vedere că numărul de cifre este limitat de 20, puterea maxima a lui 2 este limitată de 60 (numărul format din 20 de cifre de 8), cea a lui 3 de 40 , iar cele ale lui 5 si 7 chiar de catre 20.

Deci există maxim 60 * 40 * 20 * 20 = 960 000 de produse posibile. Observaţi că această margine superioară este o supraestimare destul de puternică, având în vedere că exponentul maxim nu poate fi atins de fiecare cifră în acelaşi timp.

Astfel, am putea să variem exponentii pentru fiecare dintre cele 4 cifre prime şi apoi să hotărâm pentru fiecare configuraţie daca se poate obţine dintr-un număr cu lungime între A şi B. Pentru a simplifica problema, observăm că dacă Lmin ar fi numărul minim de cifre necesar pentru a obţine numărul X, atunci pentru orice lungime L mai mare sau egală decât Lmin există un număr de lungime L care îl poate produce pe X. Adăugăm L - Lmin 1-uri in coadă. Pretty simple huh?. Numărul A devine astfel irelevant. Tot ce trebuie sa verificăm pentru un anumit număr X este dacă Lmin(X) este mai mic sau egal cu B.

Acest lucru se poate face printr-o abordare de tip greedy, ilustrată în fragmentul de cod de mai jos, extras din sursa lui Rareş Buhai, primul concurent care a rezolvat problema în timp de concurs.

int getNum(int x)
{	
	int result = 0;
	if (x != 1) ++result;
	for (int c2 = 0; c2 <= 3 * x; ++c2)
		for (int c3 = 0; c3 <= 2 * x; ++c3)
			for (int c5 = 0; c5 <= x; ++c5)
				for (int c7 = 0; c7 <= x; ++c7)
				{
					int minneed = c5 + c7, addmin = 100000;
					for (int k = 0; k <= min(1, min(c2, c3)); ++k)
						addmin = min(addmin, k + (c2 - k) / 3 + (c3 - k) / 2 + ((c2 - k) % 3 != 0) + ((c3 - k) % 2 != 0));
					minneed += addmin;
					
					if (minneed <= x)
						++result;
				}
	return result;
}

Acestea fiind zise, vă prezentăm soluţia lui Mihai Popa, a doua submisie corectă în timp de concurs.

int p = 3,add = 3;
	for ( int i = 2 ; i <= b ; ++i ){
		p += add;
		++add;
	}
	
	fprintf(g,"%d\n",p*p+1);

Demonstraţia o lăsăm ca tema acasă. Extindeţi raţionamentul de mai sus, potrivit căruia numerele de lungime L produc aceleasi produse ca numerele de lungime L - 1 şi, pe lângă acestea, unele noi pe baza celor vechi.
De notat că deşi soluţia lui Rareş (ca şi cea a comisiei..) este mai complexă şi mai greu de codat, are avantajul că necesită un timp scurt de gândire, fiindca este practic un brut. Alegerea unei soluţii nu neaparat eficiente sau scurte, dar care rezolvă problema în restricţiile date este uneori de preferat în dauna unei implementări simple cu idei uşor mai complicate, mai ales într-un concurs de tip Monthly, Codeforces, sau TC SRM.

Culori4

Deci contribuţia problemei ăsteia la concurs a fost o coloană de 0 adaugată în clasament?

Deşi problema pare să ceară fie o dinamică, fie un back optimizat până ajungi să dispreţuiesti autorul ca entitate prezentă pe Pământ, soluţia e de fapt destul de mişto. În general, problemele de colorare în sine sunt NP-complete, i.e se presupune ca nu admit soluţie în timp polinomial. Nu prea bag mâna în foc că acest caz particular este de asemenea NP-Complete*, însă presupun că cel puţin problema de numărare a colorărilor este. (Dacă mă contraziceţi, aş fi chiar entuziasmat :D).

Să rezolvăm o variantă mai simplă a problemei. Să presupunem că nu există două caractere ? alăturate. Astfel, culoarea unui anumit semn de întrebare nu afecteaza colorarea altui semn de întrebare. Putem deci răspunde cu o formula.
ANS = p1 * p2 * p3 * ... pk unde pi este numărul de posibilităţi de a colora al i-lea semn de întrebare.

Dacă ar fi să privim matricea ca o tablă de şah, facem observaţia critică conform căreia celulele albe sunt independente complet de cele negre. Mai precis, toate celulele albe au doar vecini negri iar celulele negre au doar vecini albi. Aşa că presupunând că toate celulele albe sunt fixate (pentru fiecare ? de casuţă albă am ales deja culoarea) putem doar să trecem prin cele negre şi să înmulţim pentru fiecare ? numărul de valori pe care le poate lua semnul de întrebare respectiv, conform formulei precedente. Având în vedere că K, numărul de ?, este mai mic sau egal cu 18, atunci fie numărul de semne de întrebare albe este mai mic sau egal decât 9, fie cel de semne de întrebare negre este mai mic sau egal decat 9. Obţinem astfel o complexitate de timp O(5 ^ (K / 2) * K).

Triangles

Prima soluţie care ne vine în minte are complexitate O(N log N) şi nu se încadrează în timp. Pentru a ajunge la ea, realizăm ca întotdeauna are sens ca numerele alese să formeze o secvenţă continuă în şirul valorilor sortate. Pentru o anume secvenţă din şirul sortat, putem afla dacă toate cele K elemente din ea sunt bune verificând ca v[i] + v[i + 1] >= v[i + K - 1]. Cu alte cuvinte, verificăm ca cele mai mici două numere sa poată forma triunghi cu cel mai mare dintre ele (acesta este practic cazul limită. Daca vreun alt triplet nu îndeplineşte condiţia asta, atunci nici tripletul acesta nu o va îndeplini). Această idee se implementează foarte uşor, însă sortarea necesită timp O(N log N). Poate dacă parsăm? Nope. Radix sort? Nope.

Soluţia bună are o linie in plus faţă de cea descrisă anterior. Ideea este ca de fapt nu o să avem nevoie niciodată de toate cele N numere pentru a găsi o soluţie printre ele. Este suficient să păstrăm doar primele K * log(2, Vmax) numere. Valoare care in cazul de faţă este egală cu 150 000. De ce? Gândiţi-vă ce înseamnă dacă o anumită secventă (i , i + K + 1) nu reprezintă soluţie. Rezultă că v[i + K - 1] > v[i] + v[i + 1]. Deci V[i + K - 1] > 2 * v[i]. Cu alte cuvinte, cât timp nu găsim soluţie, odată la cel mult K numere, valorile se dubleaza. Dar numerele nu pot fi mai mari decat 10 9, deci numărul de dublări este limitat de log(2, 10 ^ 9), care este aproximativ 30. Astfel complexitatea devine O((K log Vmax) log (K log Vmax)), iar linia despre care vorbeam este

n = min(n , 150 * 1000);

 Comentarii (5)

Categorii:

Fox Hunting

Cosmin
Cosmin Negruseri
31 august 2012

A fox hides in one of eleven holes. These holes are placed in a line. Each night the fox moves from its current hole to a neighboring one, left or right. Each morning you can check one hole. Is there a strategy that makes sure you catch the fox?

Fell free to discuss it in the comment section. If you saw it before, please don't spoil it.

 Comentarii (16)

Categorii:

Broken counter

Cosmin
Cosmin Negruseri
23 august 2012

What's the minimum value this Python code can print:

import threading

num_threads = 5
count = 10

counter = 0

def increment(count):
 for i in xrange(0, count):
  global counter
  counter += 1

threads = []

for i in xrange(0, num_threads):
 threads.append(threading.Thread(
          target=increment,
          args=(count,)))

for t in threads:
  t.start()

for t in threads:
  t.join()

print counter

The fact that the code is in Python doesn't really matter. Basically you're given 5 threads that each increment an integer variable counter exactly 10 times. The variable isn't guarded by any lock. You can assume that reads and writes to the variable are atomic operations. What's the minimum value the counter can have after all threads finished.

 Comentarii (8)

Categorii:

Coding contest trick: Meet in the middle

Cosmin
Cosmin Negruseri
10 august 2012

Meet in the middle (sometimes called split and merge) is a clever idea that uses caching to get efficient solutions. Much like divide et impera it splits the problem in two and then tries to merge the results. The benefit is that by using quite a bit of extra memory you can tackle problems of twice the size you could before.

Before we go on I want to mention that the additional problems are the best part of the article. Now let's go through a few applications of the trick.

4sum (popular interview question)

Given A, an array of integers, find out if there are any four numbers in the array that sum up to zero (the same element can be used multiple times). For example given A = [2, 3, 1, 0, -4, -1] a solution is 3 + 1 + 0 - 4 = 0 or 0 + 0 + 0 + 0 = 0.

The naive algorithm checks all four number combinations. This solution takes O(N4) time.

A slightly improved algorithm brute forces through all n3 three number combinations and efficiently checks if -(a + b + c) is in the original array using a hash table. This algorithm has O(n3) complexity.

By now, you’re probably wondering how the meet in the middle technique can be applied here. The critical insight comes from rewriting a + b + c + d = 0 as a + b = -(c + d).
Now we store all n2 sums a + b in a hash set S. Then iterate through all n2 combinations for c and d and check if S contains -(c + d).

Here's how the code looks

def 4sum(A):
 sums = {}
 for a in A:
  for b in A:
   sums[a + b] = (a, b)

 for c in A:
  for d in A:
   if -(c + d) in sums:
    print (sums[-(c + d)][0], sums[-(c + d)][1], c, d)
    return

 print "No solution."

This algorithm has O(n2) time and space complexity. There's no known faster algorithm for this problem.

Bidirectional search

Find the shortest path between two nodes nodes in a large graph, for example the Facebook friendship graph.

img source

The breadth first search algorithm is a standard approach for this problem. If the distance between two nodes is k and the average degree in the network is p BFS explores O(pk) nodes.

A better solution starts from both nodes and sees when the two search frontiers meet. This reduces the number of states explored to O(pk/2).

The approach works well with both path finding problems on explicit graphs and with implicit state graphs like the ones you find in games.

Breaking 2DES

DES is an encryption standard which uses 56 bit keys. Today computers can use a brute force approach to break the encryption. One simple approach to make the encryption more secure is to apply it twice, using two different keys. This approach is susceptible to the meet in the middle attack developed by Diffie-Hellman. 3DES works around this problem by encrypting the message 3 times using 2 keys.

Let’s see why 2DES is vulnerable. Let Ek be the encryption function using the secret key k and Dk the decryption function using the secret key k. 2DES uses two keys, k and K. Ek(EK(p)) = s does the encryption and DK(Dk(s)) = p does the decryption.

Diffie-Hellman’s meet in the middle attack trades off space for time to find out the two secret keys.
For the pattern p it tries all the possible keys to obtain a set of numbers corresponding Ek(p). Also for the pattern s it uses all the possible keys to decrypt s, Dk(s).
If we find any match in the two sets it means that Eki(p) = Dkj(s) so the secret keys are ki and kj.
The naive brute force algorithm does 256 * 256 iterations going through all possible values of k1 and k2 while this algorithm uses 256 * 56 memory to store all Eki(p) and does 256 work to find a match.
This is quite a bit of space and quite a bit of computation time. But a for a large enough company or country it starts being within the realm of posibility.

The problem DOUBLE the International Olympiad in Informatics 2001 was basically asking to break 2DES for keys of size 24 which is quite feasible.

Discrete logarithm

Given n a prime number and p, q two integers between 0 and n-1, find k such that pk = q (mod n).

The naive solution goes through all possible values of k and takes O(n) time.

The baby-step, giant-step algorithm solves the problem more efficiently using the meet in the middle trick.
Let's write k = i[sqrt(n)] + j
Notice that i <= sqrt(n) and j <= sqrt(n).
Replacing k in the equality we get p(i[sqrt(n)] + j) = q (mod n).
Dividing by pj we get pi[sqrt(n)] = qp-j (mod n).
At this point we can brute force through the numbers on each side of the equality and find a colision.

The algorithm takes O(sqrt(n)) space and O(sqrt(n)) time.

Caveats

Unlike divide and conquer meet in the middle can't be applied recursively because the sub problems don't have the same structure as the original problem.
Bidirectional search can be often replaced by some search algorithm that uses some heuristics like A*.

Additional problems

 1. Friend of a friend(interview question) Given two user names in a social network design an efficient way to test if one is a friend of a friend of the other.
 2. 6 degrees of separation Given two user names in a social network design an efficient way to test if they are at most 6 friends apart.
 3. Equal partition Given a set A of 40 real numbers, find out if there is any way to split A in two sets such that the sums of their elements are equal. (Hint: complexity O(2n/2))
 4. Minimal vertex cover Given a graph of n nodes (n <= 30), find out a set with the smallest number of vertices such that each edge in the graph has at least one node inside the set. (Hint: complexity O(3n/2))
 5. Square fence You're given an array L which represents the lengths of n planks. You have to answer if there's any way to form the edges of a square fence using all the planks without breaking or overlapping them. (Hint: complexity O(4n/2))
 6. 8 puzzle The 8 puzzle is a sliding tile game of 3×3 slots with 8 tiles and one empty slot. At each step you can move one of the orthogonally neighbouring tiles to the empty slot. The game starts from a random initial configuration and the purpose is to get to the final sorted configuration in the fewest number of moves. Figure out an efficient algorithm that solves the 8 puzzle. (Hint: Each position is solvable in at most 31 moves) In the picture we see a sequence of moves that solves the puzzle.
 7. 4 reversals We are given two equal length strings S and T. Figure out if we can get string T starting from string S and applying 4 substring reversal operations. (Hint: complexity O(n5))

Try to solve them in the comment section.

 Comentarii (11)

Categorii:

Numbered hats

Cosmin
Cosmin Negruseri
01 august 2012

Andrei Dragus told me an interesting puzzle:

N people play the following game. They stand in a circle. Someone puts a numbered hat on each person's head. The numbers are from 1 to N and they can repeat. Each person can't see the number on his own hat but can see the numbers on all the other N - 1 hats. Each person tries to guess the number on his own hat. If one of them guesses correctly they've won the game. They all say their guess at the same time. Communication occurs before the hats are placed.

1. Prove that the N people can agree on a strategy beforehand such that they can win the game for any hat configuration.

2. Prove that if one of the N people sees just N-2 of the other hats then there isn't any perfect strategy.

Let's discuss the solution in the comment section.

 Comentarii (29)

Categorii:
Vezi pagina: 12345... 456789 1011121314... 3738394041 (402 rezultate)