Viata de dupa olimpiade (II) - Industria de tehnologie

domino
Mircea Pasoi
01 februarie 2012

Acesta este al 2-lea post din seria “Viata de dupa olimpiade?”. Citeste si partea 1.

Industria de tehnologie

Despre ce e vorba?

Ca “software engineer” bun esti intr-o pozitie extraordinara in momentul de fata. Uite ce zice Joel Spolsly:

“education system is massively failing us: it’s not producing even remotely enough programmers to meet the hiring needs of the technology industry. Not even remotely enough. Starting salaries for smart programmers from top schools are flirting with the $100,000 mark. Supply isn’t even close to meeting demand.”

El vorbeste de sistemul de US, dar se aplica in toata lumea. Nu sunt destui programatori buni in lume pe cat pot angaja companiile de tehnologie. Un trend trecator? Toate semnele arata ca suntem abia la inceputul revolutiei digitale/tehnologice, un moment istoric in timp, cel putin la fel de important ca revolutia industriala.

Daca ti-a placut sa scrii cod, sa implementezi probleme, sa faci aplicatii (web, mobile, etc.) si esti genul care “Get Things Done”, atunci o cariera in industrie este mult mai potrivita pentru tine. Daca esti bun (ex: ai premii pe la concursuri, olimpiade - nu e obligatoriu totusi) o sa fii foarte cautat si o sa fii tratat ca un rege: salariu bun (incepe de la $80.000-$120.000), multe beneficii (mancare gratis, asigurare de sanatate, vacanta, cursuri, etc.) si “stock” (actiuni din companie).

Daca ai noroc poate prinzi si “loteria de stock”, caz care poti sa faci milioane de dolari din “stock” daca 1) stai 4 ani (ca sa primesti tot stock-ul), 2) valoarea stock-ului creste foarte mult de cand tu te angajezi si 3) compania se listeaza la bursa. Exista cateva exemple de oameni de pe la olimpiade care au prins asta (Cristi Francu si Catalin Francu - Google, 2002; Florin Ratiu - Facebook, 2007; eferLiviu Ciortea efer - Facebook, 2008).

Chiar daca nu prinzi loteria, tot ai sa inveti o gramada. La companiile cu un impact mare exista probleme foarte interesante (si grele) pentru ca au foarte multe date si folosesc tehnologii “state of the art” (MapReduce, BigTable, Hadoop, etc.). Poate erai “superstar” in liceu sau facultate, dar intr-un astfel de mediu, o sa ai mereu de la cine invata, mai ales in primele luni. Se zice ca “great people go to Google to be average” :)

Personal, eu recomand o companie cat mai mica, dar cu challenge-uri foarte mari! Astfel, poti sa inveti de la altii mai buni, dar sa si ai o contributie foarte mare in companie. De exemplu, Dropbox are numai 200+ de angajaţi, Twitter 750+ de angajati, Facebook peste 3K+, Google peste 32K+ si Microsoft are 90K+.

Cum ajung acolo?

Din fericire nu iti trebuie prea multa scoala si nici nu trebuie sa fie facuta in afara. E o industrie destul de “meritocratica”, nu conteaza ce rasa esti, de unde vii, cine sunt parintii tai, cati bani ai, etc., conteaza doar sa faci treaba. Poti sa ai oferta foarte buna chiar daca ai facut doar facultatea (fara master sau PhD) in Romania. Cel mai important e sa te pregatesti bine pentru interviuri (algoritmica, coding, systems), subiect despre care s-a mai scris destul pe blogul asta.

Nu esti convins? Pe timpul facultatii poti face internship (unu sau mai multe) la o gramada de companii (Twitter, Facebook, Google, Microsoft in afara, Adobe, Amazon, BitDefender in Romania) si poti sa vezi care-i mediul de lucru. Esti bine platit ca intern, si chiar ai sanse mai mari la o pozitie de full-time pentru ca oamenii au vazut cum e sa lucreze 3 luni cu tine (mai bine decat si-ar putea da seama dupa 5-6 interviuri de 45 de minute).

Daca te-ai convins, pasul urmatorul e aproape unic determinat: nu are rost sa stai in Romania. Daca iti place mai mult lifestyle-ul (petreceri, vacante, mai putina munca), atunci alege Europa, New York sau Seattle. Daca vrei sa impingi limitele tehnologiei, sa fii acolo unde se inventeaza viitorul tehnologiei zi de zi, sa schimbi lumea, atunci trebuie sa fii in Silicon Valley. Un mic sfat: daca alegi US, fa tot posibilul sa iti iei green card (dureaza 3-5 ani), ca sa te poti angaja unde vrei tu apoi.

Desigur, trebuie sa mentionez ca Twitter (compania care a cumparat Summify) angajeaza din greu, contactati-ma (mircea.pasoi [at] gmail.com) daca sunteti interesati :)

Cu cine sa mai vorbesc?

CosminCosmin Negruseri Cosmin are foarte multa perspectiva in domeniul asta, fiind la Google din 2006. In plus, vezi lista de olimpici, majoritatea sunt angajati pe la companii din industrie si pot sa-si dea cu parerea.

remote content