Viata de dupa olimpiade (I) - Mediul academic

domino
Mircea Pasoi
27 ianuarie 2012

Bun, dupa 3 ani intensi cu balaur.ro si summify.com am un moment de pauza si vreau sa discut putin despre optiunile de cariera a unui pasionat de informatica.
Sa zicem ca am participat la concusuri tot liceul (eventual si in facultate), poate am luat si niste premiii sau medalii… ce fac acum cu viata mea? Nu stiu cati au avut problema asta, dar pentru mine a fost un mare semn de intrebare dupa terminarea liceului si mi-a luat mult timp sa gasesc niste raspunsuri satisfacatoare. Asadar, am facut acest (scurt) ghid bazat pe experientele mele, poate e de ajutor.

Evident, tot ce scrie aici sunt parerile mele personale, nu sunt adevaruri absolute, probabil multe idei sunt chiar gresite - nu e un ghid “how-to”, doar food for thought. Deci, sa incepem...

Mediul academic

Despre ce e vorba?

Cred ca mediul academic se potriveste in special celor carora le-a placut partea teoretica de “computer science”, sa citeasca paper-uri, sa se gandesca toata ziua la probleme si idei, dar nu prea le-a placut sa le si implementeze in cod.

In principiu, dupa multa scoala (PhD), poti sa ajungi researcher intr-o facultate (caz in care trebuie sa fii si profesor si sa petreci vremea cu studenti de toate felurile) sau intr-un laborator de research (unde nu trebuie sa predai).

Daca esti cercetator “world class” intr-un domeniu mai popular poti sa ai o viata foarte buna (salariu mare, calatoresti in toata lumea la conferinte), in schimb daca esti “mediu” poate fi destul de frustrant dupa atatia ani petrecuti in scoala. Pe langa asta, am inteles ca mediul academic este destul de politic, conteaza sa stii profesorii care trebuie, trebuie sa astepti sa plece de pe posturi ca sa avansezi, etc.

Cred ca alegerea asta trebuie facuta doar daca esti 100% convins ca asta e pasiunea ta, pentru ca este un drum foarte lung, destul de greu (faci foarte putini bani, inclusiv la PhD) si riscant. Daca esti convins, bravo tie, ideea in sine este foarte nobila si o sa poti sa zici ca ai impins omenirea si stiinta inainte intr-un anumit domeniu.

Cum ajung acolo?

Primul pas e sa pleci cat mai repede din tara la o scoala din afara (as recomanda US). Trebuie sa faci undergraduate, si master si PhD si daca poti sa faci cat mai multe din astea in afara, e mai bine. In plus, ajuta sa ai cateva paper-uri (lucrari de cercetare) in undergraduate pt admitere la master si PhD.

Cu cine sa mai vorbesc?

Experienta mea in acest domeniu este bazata doar pe ce am citit si auzit de la alti oameni. Cateva exemple bune de oameni care au trecut prin asta ar fi mpatrascuMihai Patrascu mpatrascu, flmaneaFlorin Manea flmanea, azotlichidAdrian Vladu azotlichid si Alex Andoni, si ii invit sa-si dea cu parerea in comentarii.

remote content