Diferente pentru blog/retrospectiva-anului-2019 intre reviziile #2 si #5

Nu exista diferente intre titluri.

Diferente intre continut:

Fara sa fie o surpriza pentru cineva, am ajuns, iata, la finalul anului 2019. Va invit sa reluam impreuna cateva momente si realizari ale comunitatii de informatica din Romania, in particular din viata Infoarena, din acest an.
Fără să fie o surpriză pentru cineva, am ajuns, iată, la finalul anului 2019. Vă invit să reluăm împreună câteva momente şi realizări ale comunităţii de informatică din România, în particular din viaţa Infoarena, din acest an.
 
 
h2. Multe concursuri, multe premii
Vreau mai intai sa evidentiez numarul mare de competitii din tara si din strainatate care au captat atentia concurentilor romani. Parerea mea e ca fiecare concurs (fie onsite, fie online) are o valoare deosebita, mai intai pentru ca aduce laolalta participanti (, voluntari, organizatori ~ in cazul onsite) si membri ai comisiei in jurul problemelor de informatica. Dincolo de frumusetea rezolvarii si compunerii de subiecte in sine, vad in aceasta straduinta si pasiune a noastra si o buna ocazie de cunoastere de sine, respectiv de autodepasire si crestere in general. Am facut o selectie, pe baza experientei personale, pentru a va incuraja sa luati parte la cateva din concursurile preferate ale romanilor (lista restransa si subiectiva):
* *loturile* si *Olimpiada*: *Locala*, *Judeteana*, *Nationala*, *Europeana* (juniori), *Tuymaada* (Yakutia), *Central-Europeana*, *Balcanica*, *Internationala*
 
Vreau mai întâi să evidenţiez numărul mare de competiţii din ţară şi din străinătate care au captat atenţia concurenţilor români. Părerea mea e că fiecare concurs (fie onsite, fie online) are o valoare deosebită, mai întâi pentru că aduce laolaltă participanţi (voluntari, organizatori ~ în cazul onsite) şi membri ai comisiei în jurul problemelor de informatică. Dincolo de frumuseţea rezolvării şi compunerii de subiecte în sine, văd în această străduinţă şi pasiune a noastră şi o bună ocazie de cunoaştere de sine, respectiv de autodepăşire şi creştere în general. Am făcut o selecţie, pe baza experienţei personale, pentru a vă încuraja să luaţi parte la câteva din concursurile preferate ale românilor (lista restrânsă şi subiectivă):
 
 
 
* *loturile* şi *Olimpiada*: *Judeţeană*, *Naţională*, *Europeană* (juniori), *Tuymaada* (Yakuţia), *Central-Europeană*, *Balcanică*, *Internaţională*
 
* marca Infoarena: *Algoritmiada*, *Junior Challenge*, *Summer Challenge*, *Autumn WarmUp*
* pe echipe: pentru studenti - *ICPC*, *RPCP*, pentru 'tineri' - *IIOT*, *AGM*
* alte concursuri desfasurate in Romania - *RMI*, *FiiCode*, *ProSoft*, *Catalyst Coding Contest*, *Info Oltenia*, *FMI No Stress*, *Empowersoft*
* alte olimpiade si concursuri din strainatate, la care participarea se realizeaza adesea online, dar si onsite in anumite conditii: *IATI* (Shumen), Olimpiada *Baltica*, Olimpiada *Zhautykov* (Kazahstan), Olimpiada *Moscovei*, *USACO*, *COCI*
* online, mai frecvente, precum *Codeforces* si *Atcoder*
Ii felicit pe cei care au luat parte la aceste concursuri si incurajez intreaga comunitate sa se implice cu perseverenta in astfel de activitati, deoarece sunt foarte folositoare si distractive. Subliniez ca pentru concurenti, experienta concursului este completa doar dupa ce problemele ramase nerezolvate sunt abordate ulterior ({*upsolving!*}). Desigur, recomand rezolvarea problemelor de la editiile anterioare (pe multe le puteti simula local, pe infoarena sau oj.uz), precum si multa pregatire eficienta in arhivele de probleme in general. Romanii concureaza cu drag si cu succes la ele, asa ca oricand veti putea gasi sprijin in impas.
* pe echipe: pentru studenţi - *ICPC*, *RPCP*, pentru 'tineri' - *IIOT*, *AGM*
 
* alte concursuri desfăşurate în România - *RMI*, *FiiCode*, *ProSoft*, *Catalyst Coding Contest*, *Info Oltenia*, *FMI No Stress*, *Empowersoft*
 
* alte olimpiade şi concursuri din străinătate, la care participarea se realizează adesea online, dar şi onsite în anumite condiţii: *IATI* (Shumen), Olimpiada *Baltică*, Olimpiada *Zhautykov* (Kazahstan), Olimpiada *Moscovei*, *USACO*, *COCI*
 
* online, mai frecvente, precum *Codeforces* şi *Atcoder*
 
 
 
Îi felicit pe cei care au luat parte la aceste concursuri şi încurajez întreagacomunitate să se implice cu perseverenţă în astfel de activităţi, deoarece sunt foarte folositoare şi distractive. Subliniez că pentru concurenţi, experienţaconcursului este completă doar după ce problemele rămase nerezolvate sunt abordate ulterior ({*upsolving!*}). Desigur, recomand rezolvarea problemelor de la ediţiile anterioare (pe multe le puteţi simula local, pe infoarena sau oj.uz), precum şi multă pregătire eficientă în arhivele de probleme în general. Românii concurează cu drag şi cu succes la ele, aşa că oricând veţi putea găsi sprijin în impas.
 
 
h2. Re: Girl Power
Intrebari 'de acum 3 ani':blog/retrospectiva-anului-2016 isi gasesc acum raspunsuri care nu pot decat sa ne incante:
* ==user(user="Alexa2001" type="tiny")== castiga balcaniada de seniori! Prin ea, 2019 devine al patrulea an la rand cand locul 1 la BOI e obtinut de romani
* ==user(user="laurageorgescu" type="tiny")== obtine medalie de bronz la IOI, fiind prima romanca participanta la cea mai prestigioasa competitie de liceu.
Laura ne-a facut bucuria (dupa cum mi-a dat de inteles, reciproca) sa ne impartaseasca cateva ganduri legate de concurs:
Întrebări 'de acum 3 ani':blog/retrospectiva-anului-2016 îşi găsesc acum răspunsuri care nu pot decât să ne încânte:
 
 
 
* ==user(user="Alexa2001" type="tiny")== câştigă balcaniada de seniori! Prin ea, 2019 devine al patrulea an la rând când locul 1 la BOI e obţinut de români
 
* ==user(user="laurageorgescu" type="tiny")== obţine medalie de bronz la IOI, fiind prima româncă participantă la cea mai prestigioasă competiţie de liceu.
 
 
 
Laura ne-a făcut bucuria (după cum mi-a dat de înţeles, reciprocă) să ne împărtăşească câteva gânduri legate de concurs:
 
 
 
bq. Din punctul de vedere al competiţiei, în prima zi punctajele au fost mult mai mari decât ne aşteptam şi competiţia mult mai strânsă. Anticipam că a două zi o să fie mai grea, lucru care a fost amplificat şi de problemele tehnice, Theo simţind asta cel mai bine. Mi-a plăcut foarte mult, a fost mai mult ca o tabără. Atmosfera a fost destinsă, super chill şi caterincă. Cred că la asta a contribuit că noi 4 ne înţelegeam foarte bine, Hamzat – ghidul nostru, dar şi că i-am avut pe Dani şi domnul Szabo ca team leaderi. Ne-am împrietenit cu mulţi concurenţi, am vizitat şi Doha pe drum, şi per total a fost o experienţă mişto.
 
bq. Din punctul de vedere al competitiei, in prima zi punctajele au fost mult mai mari decat ne asteptam si competitia mult mai stransa. Anticipam ca a doua zi o sa fie mai grea, lucru care a fost amplificat si de problemele tehnice, Theo simtind asta cel mai bine. Mi-a placut foarte mult, a fost mai mult ca o tabara. Atmosfera a fost destinsa, super chill si caterinca. Cred ca la asta a contribuit ca noi 4 ne intelegeam foarte bine, Hamzat – ghidul nostru, dar si ca i-am avut pe Dani si domnul Szabo ca team leaderi. Ne-am imprietenit cu multi concurenti, am vizitat si Doha pe drum, si per total a fost o experienta misto.
h2. Succesul din Portugalia
Finala ICPC, desfasurata in Porto, a fost o noua ocazie ca fostii liceeni romani care au imbogatit Romania cu stralucitoare medalii la competitiile internationale sa se reafirme, de data aceasta din partea Universitatii Oxford. Astfel, echipa formata din:
 
 
Finala ICPC, desfăşurată în Porto, a fost o nouă ocazie ca foştii liceeni români care au îmbogăţit România cu strălucitoare medalii la competiţiile internaţionale să se reafirme, de data aceasta din partea Universităţii Oxford. Astfel, echipa formată din:
 
 
* ==user(user="fanache99" type="tiny")==
 
* ==user(user="geniucos" type="tiny")==
 
* ==user(user="atatomir" type="tiny")==
 
* ==user(user="george_stelian" type="tiny")== (Coach)
A obtinut locul 16 la concurs! Rezultatul este unul nesperat pentru o echipa de romani, intrucat s-au apropiat ca nimeni altii de castigarea unei medalii.
Alex, care a luat si cele mai mari note la examenele primului an dintre toti cursantii (dand continuitate acestui obicei romanesc, vechi deja de cativa ani - dar si responsabilizand generatile urmatoare :-) ) departamentului de informatica al facultatii, ne transmite un mesaj, din partea sa, dar si a coechipierilor, legat de competitie:
bq. ICPC-ul a fost pentru noi o continuare a olimpiadelor din timpul liceului. Cu toate acestea, nu a fost chiar atat de usoara trecerea de la concursurile individuale la cele pe echipe. A trebuit sa dam simulari saptamanale pentru a putea sa lucram cu adevarat impreuna. Cred ca acesta este cel mai important skill pe care l-am dezvoltat de-a lungul acestei competitii. E important sa stii sa imparti problemele, sa le discuti cu ceilalti si sa accepti ca uneori ce gandesti tu poate fi gresit. Legat de competitie, au fost unele probleme cu editorul pe care noi il foloseam. Acestea au facut chiar mai clare rolurile noastre in echipa. In final, am reusit sa ne organizam si sa obtinem un rezultat de care, cel putin eu, sunt mandru. Le multumesc mult lui Costin si Stefan, dar si coach-ului meu favorit, George. Stiu, stiu … vreti sa bagam o simulare…
A obţinut locul 16 la concurs! Rezultatul este unul nesperat pentru o echipă de români, întrucât s-au apropiat ca nimeni alţii de câştigarea unei medalii.
 
 
 
Alex, care a luat şi cele mai mari note la examenele primului an dintre toţi cursanţii (dând continuitate acestui obicei românesc, vechi deja de câţiva ani - dar şi responsabilizând generaţiile următoare :-) ) departamentului de informatică al facultăţii, ne transmite un mesaj, din partea sa, dar şi a coechipierilor, legat de competiţie:
 
 
 
bq. ICPC-ul a fost pentru noi o continuare a olimpiadelor din timpul liceului. Cu toate acestea, nu a fost chiar atât de uşoară trecerea de la concursurile individuale la cele pe echipe. A trebuit să dăm simulări săptămânale pentru a putea să lucrăm cu adevărat împreună. Cred că acesta este cel mai important skill pe care l-am dezvoltat de-a lungul acestei competiţii. E important să ştii să împarţi problemele, să le discuţi cu ceilalţi şi să accepţi că uneori ce gândeşti tu poate fi greşit. Legat de competiţie, au fost unele probleme cu editorul pe care noi îl foloseam. Acestea au făcut chiar mai clare rolurile noastre în echipă. În final, am reuşit să ne organizăm şi să obţinem un rezultat de care, cel puţin eu, sunt mândru. Le mulţumesc mult lui Costin şi Ştefan, dar şi coach-ului meu favorit, George. Ştiu, ştiu … vreţi să băgăm o simulare…
 
 
h2. Juniorii
Competitia cea mai importanta la care au participat elevii de gimnaziu a fost EJOI (desfasurata, de data aceasta, in Slovenia) care a reunit 24 de tari. In ambele zile de probe, a existat o problema pe care un singur participant a reusit sa o rezolve cu punctaj maxim. Punctajul maxim obtinubil in fiecare zi a fost de 300 de puncte. Avand aceasta in vedere, uimiti-va de rezultate:
* ==user(user="AlexandruLuchianov1" type="tiny")== ia $600$ de puncte (clasandu-se desigur pe locul 1, obtinand aur absolut)
* ==user(user="lucaperju" type="tiny")== ia $465$ de puncte, obtinand locul 2 in clasamentul general, si medalie de aur
* ==user(user="alextodoran" type="tiny")== ia si el medalie de aur
* ==user(user="FunnyStocky" type="tiny")== obtine medalie de argint
Este un rezultat grozav, cel putin comparabil cu cel de acum 4 ani, cand Romania a castigat la JBOI primele 3 locuri si inca o medalie de bronz. Mie mi se pare ca anul $2019$ este pentru juniori unul nemaipomenit, foarte greu de intrecut, si ii felicitam pentru succes, asteptand cu nerabdare rezultate deosebite si dupa trecerea lor la seniorat. Ca veni vorba...
Competiţia cea mai importantă la care au participat elevii de gimnaziu a fost EJOI (desfăşurată, de data aceasta, în Slovenia) care a reunit 24 de ţări. În ambele zile de probe, a existat o problemă pe care un singur participant a reuşit să o rezolve cu punctaj maxim. Punctajul maxim obţinubil în fiecare zi a fost de 300 de puncte. Având aceasta în vedere, uimiţi-vă de rezultate:
 
 
 
* ==user(user="AlexandruLuchianov1" type="tiny")== ia $600$ de puncte (clasându-se desigur pe locul 1, obţînând aur absolut)
 
* ==user(user="lucaperju" type="tiny")== ia $465$ de puncte, obţînând locul 2 în clasamentul general, şi medalie de aur
 
* ==user(user="alextodoran" type="tiny")== ia şi el medalie de aur
 
* ==user(user="FunnyStocky" type="tiny")== obţine medalie de argint
 
 
 
Este un rezultat grozav, cel puţin comparabil cu cel de acum 4 ani, când România a câştigat la JBOI primele 3 locuri şi încă o medalie de bronz. Mie mi se pare că anul $2019$ este pentru juniori unul nemaipomenit, foarte greu de întrecut, şi îi felicităm pentru succes, aşteptând cu nerăbdare rezultate deosebite şi după trecerea lor la seniorat. Că veni vorba...
 
 
h2. Seniorii
Ca statistici simpatice, se poate nota ca echipa de IOI a avut in componenta sa 4 elevi de clasa a 12-a, dintre care nici unul nu mai participase la acest concurs, si pe deasupra si prieteni unii cu altii. Asa surprize au venit la pachet cu noutatea despre care am mai vorbit mai sus legat de fete la IOI. Competitia a avut loc in Azerbaijan, de unde pastrez amintirea unei experiente uluitoare...
Am alcatuit o lista cu medaliile obtinute din partea Romaniei si la BOI (balcaniada s-a desfasurat anul acesta in Grecia), CEOI (de aceasta data in Slovacia) si Tuymaada (Yakutia). Ii felicitam pe:
 
Ca statistici simpatice, se poate nota că echipa de IOI a avut în componenţa sa 4 elevi de clasa a 12-a, dintre care nici unul nu mai participase la acest concurs, şi pe deasupra şi prieteni unii cu alţii. Aşa surprize au venit la pachet cu noutatea despre care am vorbit mai sus legat de fete la IOI. Competiţia a avut loc în Azerbaijan, de unde păstrez amintirea unei experienţe uluitoare...
 
 
 
Am alcătuit o listă cu medaliile obţinute din partea României şi la BOI (balcaniada s-a desfăşurat anul acesta în Grecia), CEOI (de această dată în Slovacia) şi Tuymaada (Yakuţia). Îi felicităm pe:
 
 
* ==user(user="theodor.moroianu" type="tiny")== - argint la IOI, aur la CEOI
 
* ==user(user="bogdan10bos" type="tiny")== - argint la IOI, argint la CEOI
 
* ==user(user="laurageorgescu" type="tiny")== - bronz la IOI, argint la CEOI
 
* ==user(user="alexpetrescu" type="tiny")== - bronz la IOI, :-)
* ==user(user="alexa2001" type="tiny")== - locul 1 si medalie de aur la BOI
 
* ==user(user="alexa2001" type="tiny")== - locul 1 şi medalie de aur la BOI
 
* ==user(user="bodo171" type="tiny")== - argint la BOI
 
* ==user(user="oldatlantian" type="tiny")== - argint la BOI
 
* ==user(user="stargold2" type="tiny")== - bronz la BOI
* ==user(user="tincamatei" type="tiny")== - locul 1 si medalie de aur la Tuymaada
 
* ==user(user="tincamatei" type="tiny")== - locul 1 şi medalie de aur la Tuymaada
 
* ==user(user="Mircea_Donciu" type="tiny")== - argint la Tuymaada
 
 
h2. Infoarena de la 2019 la 2020
2019 a vazut 2 concursuri reinviate cu ajutorul comunitatii: Summer Challenge si Autumn WarmUp. Tot cu ajutorul comunitatii am reusit sa ducem mai departe, poate si mai bine ca in alti ani, Junior Challenge si Algoritmiada - aici vreau sa mentionez cum si juniorii se implica si scriu editoriale, devenind dovezi vii ca ajutorul se poate da la orice varsta, chiar in orice circumstanta.
Avem inainte un an plin de concursuri, la care straduinta membrilor de comisie din tara se va alatura celei a concurentilor. Mi se pare ca anul acesta a avut un nivel mai inalt de dificultate al problemelor la majoritatea olimpiadelor internationale, si asta se poate vedea in punctajele mai joase cu care se obtineau pozitii bune in clasament. Asadar, recomand tuturor o preocupare mai eficienta in studiul algoritmicii, in abordarea concursurilor, in sprijinirea comunitatii.
 
2019 a văzut 2 concursuri reînviate cu ajutorul comunităţii: Summer Challenge şi Autumn WarmUp. Tot cu ajutorul comunităţii am reuşit să ducem mai departe, poate şi mai bine ca în alţi ani, Junior Challenge şi Algoritmiada - aici vreau să menţionez cum şi juniorii se implică şi scriu editoriale, devenind dovezi vii că ajutorul se poate da la orice vârstă, chiar în orice circumstanţă.
 
 
 
Avem înainte un an plin de concursuri, la care străduinţa membrilor de comisie din ţară se va alătura celei a concurenţilor. Mi se pare că anul acesta a avut un nivel mai înalt de dificultate al problemelor la majoritatea olimpiadelor internaţionale, şi asta se poate vedea în punctajele mai joase cu care se obţineau poziţii bune în clasament. Aşadar, recomand tuturor o preocupare mai eficientă în studiul algoritmicii, în abordarea concursurilor, în sprijinirea comunităţii.

Nu exista diferente intre securitate.

Topicul de forum nu a fost schimbat.