Atenţie! Aceasta este o versiune veche a paginii, scrisă la 2019-12-31 16:19:17.
Revizia anterioară   Revizia următoare  

Retrospectiva Anului 2019

alexpetrescu
Alexandru Petrescu
15 septembrie 2019

Fara sa fie o surpriza pentru cineva, am ajuns, iata, la finalul anului 2019. Va invit sa reluam impreuna cateva momente si realizari ale comunitatii de informatica din Romania, in particular din viata Infoarena, din acest an.

Multe concursuri, multe premii

Vreau mai intai sa evidentiez numarul mare de competitii din tara si din strainatate care au captat atentia concurentilor romani. Parerea mea e ca fiecare concurs (fie onsite, fie online) are o valoare deosebita, mai intai pentru ca aduce laolalta participanti (, voluntari, organizatori ~ in cazul onsite) si membri ai comisiei in jurul problemelor de informatica. Dincolo de frumusetea rezolvarii si compunerii de subiecte in sine, vad in aceasta straduinta si pasiune a noastra si o buna ocazie de cunoastere de sine, respectiv de autodepasire si crestere in general. Am facut o selectie, pe baza experientei personale, pentru a va incuraja sa luati parte la cateva din concursurile preferate ale romanilor (lista restransa si subiectiva):

  • loturile si Olimpiada: Locala, Judeteana, Nationala, Europeana (juniori), Tuymaada (Yakutia), Central-Europeana, Balcanica, Internationala
  • marca Infoarena: Algoritmiada, Junior Challenge, Summer Challenge, Autumn WarmUp
  • pe echipe: pentru studenti - ICPC, RPCP, pentru 'tineri' - IIOT, AGM
  • alte concursuri desfasurate in Romania - RMI, FiiCode, ProSoft, Catalyst Coding Contest, Info Oltenia, FMI No Stress, Empowersoft
  • alte olimpiade si concursuri din strainatate, la care participarea se realizeaza adesea online, dar si onsite in anumite conditii: IATI (Shumen), Olimpiada Baltica, Olimpiada Zhautykov (Kazahstan), Olimpiada Moscovei, USACO, COCI
  • online, mai frecvente, precum Codeforces si Atcoder

Ii felicit pe cei care au luat parte la aceste concursuri si incurajez intreaga comunitate sa se implice cu perseverenta in astfel de activitati, deoarece sunt foarte folositoare si distractive. Subliniez ca pentru concurenti, experienta concursului este completa doar dupa ce problemele ramase nerezolvate sunt abordate ulterior (upsolving!). Desigur, recomand rezolvarea problemelor de la editiile anterioare (pe multe le puteti simula local, pe infoarena sau oj.uz), precum si multa pregatire eficienta in arhivele de probleme in general. Romanii concureaza cu drag si cu succes la ele, asa ca oricand veti putea gasi sprijin in impas.

Re: Girl Power

Intrebari de acum 3 ani isi gasesc acum raspunsuri care nu pot decat sa ne incante:

  • Alexa2001Alexa Tudose Alexa2001 castiga balcaniada de seniori! Prin ea, 2019 devine al patrulea an la rand cand locul 1 la BOI e obtinut de romani
  • laurageorgescuLaura Georgescu laurageorgescu obtine medalie de bronz la IOI, fiind prima romanca participanta la cea mai prestigioasa competitie de liceu.

Laura ne-a facut bucuria (dupa cum mi-a dat de inteles, reciproca) sa ne impartaseasca cateva ganduri legate de concurs:

Din punctul de vedere al competitiei, in prima zi punctajele au fost mult mai mari decat ne asteptam si competitia mult mai stransa. Anticipam ca a doua zi o sa fie mai grea, lucru care a fost amplificat si de problemele tehnice, Theo simtind asta cel mai bine. Mi-a placut foarte mult, a fost mai mult ca o tabara. Atmosfera a fost destinsa, super chill si caterinca. Cred ca la asta a contribuit ca noi 4 ne intelegeam foarte bine, Hamzat – ghidul nostru, dar si ca i-am avut pe Dani si domnul Szabo ca team leaderi. Ne-am imprietenit cu multi concurenti, am vizitat si Doha pe drum, si per total a fost o experienta misto.

Succesul din Portugalia

Finala ICPC, desfasurata in Porto, a fost o noua ocazie ca fostii liceeni romani care au imbogatit Romania cu stralucitoare medalii la competitiile internationale sa se reafirme, de data aceasta din partea Universitatii Oxford. Astfel, echipa formata din:

A obtinut locul 16 la concurs! Rezultatul este unul nesperat pentru o echipa de romani, intrucat s-au apropiat ca nimeni altii de castigarea unei medalii.

Alex, care a luat si cele mai mari note la examenele primului an dintre toti cursantii (dand continuitate acestui obicei romanesc, vechi deja de cativa ani - dar si responsabilizand generatile urmatoare :-) ) departamentului de informatica al facultatii, ne transmite un mesaj, din partea sa, dar si a coechipierilor, legat de competitie:

ICPC-ul a fost pentru noi o continuare a olimpiadelor din timpul liceului. Cu toate acestea, nu a fost chiar atat de usoara trecerea de la concursurile individuale la cele pe echipe. A trebuit sa dam simulari saptamanale pentru a putea sa lucram cu adevarat impreuna. Cred ca acesta este cel mai important skill pe care l-am dezvoltat de-a lungul acestei competitii. E important sa stii sa imparti problemele, sa le discuti cu ceilalti si sa accepti ca uneori ce gandesti tu poate fi gresit. Legat de competitie, au fost unele probleme cu editorul pe care noi il foloseam. Acestea au facut chiar mai clare rolurile noastre in echipa. In final, am reusit sa ne organizam si sa obtinem un rezultat de care, cel putin eu, sunt mandru. Le multumesc mult lui Costin si Stefan, dar si coach-ului meu favorit, George. Stiu, stiu … vreti sa bagam o simulare…

Juniorii

Competitia cea mai importanta la care au participat elevii de gimnaziu a fost EJOI (desfasurata, de data aceasta, in Slovenia) care a reunit 24 de tari. In ambele zile de probe, a existat o problema pe care un singur participant a reusit sa o rezolve cu punctaj maxim. Punctajul maxim obtinubil in fiecare zi a fost de 300 de puncte. Avand aceasta in vedere, uimiti-va de rezultate:

Este un rezultat grozav, cel putin comparabil cu cel de acum 4 ani, cand Romania a castigat la JBOI primele 3 locuri si inca o medalie de bronz. Mie mi se pare ca anul 2019 este pentru juniori unul nemaipomenit, foarte greu de intrecut, si ii felicitam pentru succes, asteptand cu nerabdare rezultate deosebite si dupa trecerea lor la seniorat. Ca veni vorba...

Seniorii

Ca statistici simpatice, se poate nota ca echipa de IOI a avut in componenta sa 4 elevi de clasa a 12-a, dintre care nici unul nu mai participase la acest concurs, si pe deasupra si prieteni unii cu altii. Asa surprize au venit la pachet cu noutatea despre care am mai vorbit mai sus legat de fete la IOI. Competitia a avut loc in Azerbaijan, de unde pastrez amintirea unei experiente uluitoare...

Am alcatuit o lista cu medaliile obtinute din partea Romaniei si la BOI (balcaniada s-a desfasurat anul acesta in Grecia), CEOI (de aceasta data in Slovacia) si Tuymaada (Yakutia). Ii felicitam pe:

Infoarena de la 2019 la 2020

2019 a vazut 2 concursuri reinviate cu ajutorul comunitatii: Summer Challenge si Autumn WarmUp. Tot cu ajutorul comunitatii am reusit sa ducem mai departe, poate si mai bine ca in alti ani, Junior Challenge si Algoritmiada - aici vreau sa mentionez cum si juniorii se implica si scriu editoriale, devenind dovezi vii ca ajutorul se poate da la orice varsta, chiar in orice circumstanta.

Avem inainte un an plin de concursuri, la care straduinta membrilor de comisie din tara se va alatura celei a concurentilor. Mi se pare ca anul acesta a avut un nivel mai inalt de dificultate al problemelor la majoritatea olimpiadelor internationale, si asta se poate vedea in punctajele mai joase cu care se obtineau pozitii bune in clasament. Asadar, recomand tuturor o preocupare mai eficienta in studiul algoritmicii, in abordarea concursurilor, in sprijinirea comunitatii.

Categorii:
remote content