Pagini recente » Diferente pentru winter-challenge-1/solutii intre reviziile 16 si 17 | Diferente pentru winter-challenge-1/solutii intre reviziile 44 si 45 | Diferente pentru winter-challenge-1/solutii intre reviziile 30 si 31 | Pagina | Diferente pentru winter-challenge-1/solutii intre reviziile 48 si 49
Nu exista diferente intre titluri.
Diferente intre continut:
h3. problema usoara, clasele 9-10
Vom nota cu P{~k~}, perimetrul minim al figurii ce contine $k$ patratele de latura unitate. Vom trata intai cazul in care $N$ este patrat perfect pornind de la $N = 1$, cu $P{~1~} = 1$. Pentru $N = 4$, construind toate figurile posibile se observa ca cea de perimetru minim are forma unui patrat cu latura $2$, deci $P{~4~} = 4*2 = 8$. Continuand procedeul, se demonstreaza cu ajutorul principiului inducitei matematice ca $P{~t~} = 4*radical(t)$, oricare ar fi $t$ patrat perfect.
Pentru al doilea caz, cel in care $N$ nu este patrat perfect, figura noastra porneste tot de la un patrat de latura $radical(N)$. Este evident faptul ca pentru ca $P{~N~}$ sa fie minim, trebuie ca pe marginile figurii sa avem cat mai putine patratele carora li se aduna doua laturi la perimetru (cu alte cuvinte trebuie sa avem cat mai putine patratele care sa formeze colturi). Va trebui, deci, sa adaugam pe marginile patratului format $N-[radical(N)]*[radical(N)]$ (cu $[x]$ s-a notat partea intreaga a lui $x$) patratele. Astfel solutia devine $4*radical(N)$ pentru $N$ patrat perfect, $4*radical(N)+2$ pentru cazul in care acoperim maxim o latura cu patratele sau $4*radical(N)+4$ pentru cazul in care acoperim maxim 2 laturi cu patratele.
Vom nota cu P{~k~}, perimetrul minim al figurii ce contine $k$ patratele de latura unitate. In mod evident, acesta depinde numai de patratelele ce formeaza marginea figurii.
Vom trata intai cazul in care $N$ este patrat perfect pornind de la $N = 1$, cu $P{~1~} = 1$. Pentru $N = 4$, construind toate figurile posibile se observa ca cea de perimetru minim are forma unui patrat cu latura $2$, deci $P{~4~} = 4*2 = 8$. Continuand procedeul, se demonstreaza cu ajutorul principiului inducitei matematice ca $P{~t~} = 4*radical(t)$, oricare ar fi $t$ patrat perfect.
Pentru al doilea caz, cel in care $N$ nu este patrat perfect, figura noastra porneste tot de la un patrat de latura $radical(N)$. Este evident faptul ca pentru ca $P{~N~}$ sa fie minim, trebuie sa avem cat mai putine patratele (pe margine) carora li se aduna mai mult de o latura la perimetru (cu alte cuvinte trebuie sa avem cat mai putine patratele care sa formeze colturi). Va trebui, deci, sa adaugam pe marginile patratului format $N-[radical(N)]*[radical(N)]$ (cu $[x]$ s-a notat partea intreaga a lui $x$) patratele. Astfel solutia devine $4*radical(N)$ pentru $N$ patrat perfect, $4*radical(N)+2$ pentru cazul in care acoperim maxim o latura cu patratele sau $4*radical(N)+4$ pentru cazul in care acoperim maxim 2 laturi cu patratele.
O solutie care calcula aceste valori in O({$N$}) nu ar fi obtinut punctaj maxim.
h2. Mall
Nu exista diferente intre securitate.
Topicul de forum nu a fost schimbat.