Nu aveti permisiuni pentru a descarca fisierul grader_test2.ok
Diferente pentru teoria-jocurilor/jocul-nim intre reviziile #9 si #8
Nu exista diferente intre titluri.
Diferente intre continut:
Pentru a demonstra aceasta teorema, trebuie sa aratam ca dintr-o stare cu suma-xor egala cu $0$ (pierzatoare), oricum am muta, nu putem ajunge decat intr-o stare cu suma-xor nenula (castigatoare), si ca dintr-o stare castigatoare putem efectua o mutare in mod convenabil astfel incat sa ajungem intr-o stare de pierdere.
Sa presupunem prin reducere la absurd ca dintr-o stare cu suma-xor $0$ putem ajunge in alta stare care are suma-xor tot $0$. Selectam o gramada oarecare cu $y$ pietre si dorim sa eliminam un numar de pietre din aceasta gramada. Daca notam cu $P$ suma-xor a numerelor de pietre din celelalte $N-1$ gramezi neselectate, atunci avem {$P xor y = 0$}. Dar {$a xor b = 0$} daca si numai daca {$a = b$}, deci {$P = y$}. Daca din gramada selectata eliminam $x$ pietre, {$0 < x ≤ y$}, pentru a ajunge intr-o stare tot cu suma-xor $0$ trebuie sa avem {$P xor (y-x) = 0$}, echivalent cu {$P = y-x$}. Din {$P = y$} rezulta ca {$x = 0$}, fals. Deci oricum am efectua o mutare dintr-o stare de pierdere vom ajunge intr-o stare castigatoare. Ramane de demonstrat ca dintr-o stare de castig putem ajunge intr-o stare pierzatoare.
Sa presupunem ca suntem intr-o pozitie cu suma-xor $0$ si ca selectam o gramada cu $y$ pietre. Daca notam cu $P$ suma-xor a numerelor de pietre din celelalte $N-1$ gramezi neselectate, atunci avem {$P xor y = 0$}. Dar {$a xor b = 0$} daca si numai daca {$a = b$}, deci {$P = y$}. Daca din gramada selectata eliminam $x$ pietre, {$0 < x ≤ y$}, pentru a ajunge intr-o stare cu suma-xor $0$ trebuie sa avem {$P xor (y-x) = 0$}, echivalent cu {$P = y-x$}. Din {$P = y$} rezulta ca {$x = 0$}, fals. Deci oricum am efectua o mutare dintr-o stare de pierdere vom ajunge intr-o stare castigatoare.