Atenţie! Aceasta este o versiune veche a paginii, scrisă la 2008-10-27 21:09:54.
Revizia anterioară   Revizia următoare  

Alternativele la Borland

De testat

Rhide

Este un mediu de dezvoltare pentru DJGPP. DJGPP cuprinde un set de compilatoare si un set de unelte pentru dezvoltarea de programe pentru DOS si Windows. Compilatoarele pentru C si C++ sunt porturi ale GNU C/C++ si respecta in mare parte standardul actual. Compilatorul este pe 32 de biti.
Mediul de dezvoltare Rhide este asemanator ca interfata cu cel din BorlandC 3.1. Acelasi ecran albastru, aceleasi shortcuturi (F2 save, alt-F3 close window, ctrl-F9 ruleaza programul) si are acelasi watch pentru debugare programelor.
In general este un mediu de dezvoltare mai instabil decat BorlandC, pentru ca face mai usor crash si are mici probleme de configurare, cum ar fi inchiderea ferestrelor (trebuie inchise intr-un mod special, sau setata o optiune pentru a scapa de ea) si rezolutia care daca este schimbata fata de cea implicita poate cauza neplaceri la debug cand se face step. Aceste probleme apar numai la instalarea directa si se pot remedia daca se face un pachet care sa aibe grija la stabilitate.
Avantaje:
Dezavantaje:

MinGW

Despre MinGW
MinGW = MINimalist Gnu for Windows.
MinGW este o colectia gratuita de librarii imbogatind GNU Compliler Collection cu fisiere si librarii specifice Windows.
Scopul proiectului initial a fost integrarea facilitatilor oferite de Windows32 in compilatorul gcc si binutils. MinGW isi are radacinile in Cygwin, si este ramura pornita din acest proiect, care are la randul lui portarea pe windows a infrastructurii GNU.
Codul MinGW este distribuit in mare parte sub licenta GNU General Public Licence, insa nu in intregime, pentru detalii consultati http://www.mingw.org/license. Asadar codul MinGW poate fi copiat, distribuit gratuit, folosit si modificat fara probleme.

Diferente intre MinGW GCC si GNU GCC

:)) http://ascending.wordpress.com/2008/04/22/long-long-on-windows-dev-c-mingw/

Uneltele MinGW pot fi folosite de sine statatoare, asemanator cu uneletele echivalente din Linux. Asadar putem scrie sursa in orice editor, compila sursa cu mingw-gcc-g++ spre exemplu si apoi, dupa caz debuga sursa cu mingw-gdb.
Exemple de editoare: notepad; cu syntax highlighting: notepad++, vim, jedit.

IDE-uri pentru MinGW

IDE = Integrated Development Enviroment

Un IDE contine:

  • editor performant (syntax highlighting, code completion)
  • debugger
  • utilitar pentru linkarea surselor si librariilor

Exemple de IDE: Dev-cpp, MinGW Developer Studio, Code::Blocks.
( Pe site-ul MinGW apare numai Code::Blocks ca IDE )
[ Nu stiu de ce, toate seamana cu MS Developer Studio. Oare ei ce cine copiaza? ]

Dev-cpp

Ultima versiune aparuta dateaza din februarie 2005, si reprezinta versiune 4.9.9.2 a produsului.
Este probabil cel mai popular IDE care foloseste compilatorul MinGW si asta datorita simplitatii lui.
Se intaleaza usor si fara problema. Odata instalat suntem intrebati daca dorim creearea unui cache cu functiile din headerele standard si dupa aceea putem trece la scrierea surselor.
Versiunea 4.9.9.2 vine in mod standard cu MinGW GCC 3.4.2, insa acesta poate fi inlocuit daca utilizatorul doreste acest lucru.
Daca nu se creeaza nici un proiect, sursele sunt trimise automat intr-un proiect fictiv.

Acest IDE, desi usor de folosit in prima faza, nu este foarte stabil. De altfel, debuggerul crapa uneori.
[ de completat cu exemple concrete ]

MinGW Developer Studio

[ site-ul nu mai merge de vreo 3 saptamani si nici nu am gasit de unde sa-l dwl impreuna cu compilator, am uploadat momentan kitul de instalare pe ultrashare ]

Se aseamana foarte bine cu Dev-cpp singura diferenta sesizabila fiind faptul ca este obligatorie crearea unui proiect.
Este mai stabil decat Dev-cpp.

Code::Blocks

Un IDE mai complicat, insa este mai complicat doar pentru ca ofera mai multe unelte. Ruleaza sursele fara proiect insa pentru a face debug trebuie creat un proiect si sursa trebuie importata in acesta. Debuggerul este insa unul puternic. Watchul permite evaluarea variabilelor, dar si a functiilor. De asemeni se pot observa si apelurile functiilor pe stiva sistem.

Bug: Am folosit Windowsul, si la un moment dat cand trebuia sa compileze, imi tot zice mingw32-g++.exe ca "No Disk": "There is no disk in the drive. Please insert a dist into drive D:" (unitate optiva). Si trebuie sa-i dau Cancel de cateva zeci de ori, stresant.