IAP #11: Revizuirea functionalitatii ratingului

Aceasta pagina descrie o propunere pentru echipa infoarena. Informatiile prezentate aici nu reprezinta planuri oficiale ale Asociatiei infoarena decat daca propunerea este adoptata.
Data2008-12-10
Autor(i)bogdan2412Bogdan-Cristian Tataroiu bogdan2412
StareRESPINS

Abstract

Se propune revizuirea sistemului de inregistrare si de calculare a ratingului. Acest IAP nu isi propune sa redreseze problemele existente la nivel de algoritm de calculare a ratingului (ratingul actual nu respecta curba lui Gauss), ci problemele cauzate de faptul ca doar o parte din utilizatorii participanti la un concurs conteaza in calcularea ratingului.

Motivatie

Conform documentatiei, ratingul reprezinta un mod de a masura performantele unui concurent in regim de concurs in raport cu ceilalti concurenti. Sistemul actual de inregistrare / rating permite utilizatorilor sa participe la un concurs fara ca ratingul lor sa fie afectat, fapt ce scade din relevanta ratingului din mai multe motive:

  • In primul rand, pe plan individual, unii concurenti putand fi tentati sa se inregistreze doar la concursurile la care sunt siguri ca vor face bine (elevi de clasele 11-12 care participa la concursuri de gen Junior Challenge), dar nu la concursurile corespunzatoare varstei lor.
  • In al doilea rand, pe plan global, datorita faptului ca ratingul pentru un concurent este calculat in functie de rezultatele concurentilor inregistrati raportat la rezultatul lui, nu in functie de rezultatele tuturor concurentilor.

Implementare

In cadrul sedintei din 25 noiembrie 2008 au fost propuse doua alternative, fiecare cu avataje si dezavantaje.

Propunerea 1

Utilizatorii sunt obligati sa se inregistreze la un concurs pentru a putea submita solutii. Utilizatorii neinregistrati vor putea in continuare sa citeasca problemele, dar vor trebui sa astepte pana cand concursul s-a incheiat pentru a putea trimite solutii la probleme in arhiva. Alternativ, se poate implementa posibilitatea trimiterii solutiilor si de catre utilizatorii neinregistrati, dar acestia sa nu apara in clasament.

Avantaje

  • Cea mai mare relevanta a sistemului de rating

Dezavantaje

  • Unii concurenti uita sa se inregistreze (pentru concursuri gen Algoritmiada asta poate fi o problema destul de serioasa). Pana acum, insa, rundele au fost anuntate cu mult timp inainte (1-2 saptamani), deci utilizatorii ar trebui sa aiba destul timp.
  • Utilizatorilor carora le pica netul sau curentul si nu deschid problemele tot li se va modifica ratingul.

Propunerea 2

Eliminam facilitatea de inscriere. In schimb, cand un utilizator trimite o sursa, acesta este automat considerat participant la concurs si ratingul lui va fi modificat la sfarsit.

Avantaje

  • Utilizatorii nu mai pot sa uite sa se inregistreze.
  • Utilizatorilor carora le pica netul si nu apuca nici sa citeasca problemele, dar care s-au inregistrat cu o zi inainte, nu le mai este modificat ratingul.

Dezavantaje

  • Concurentii care participa la concurs dar nu reusesc sa rezolve nici o problema nu sunt luati in calcul pentru rating, desi acestia au citit problemele si ar trebui sa fie.
  • Pentru concursuri lungi de genul Happy Coding, All you can code, utilizatorii (in special studenti, fosti olimpici) nu vor mai putea trimite solutii doar la problemele grele sau care li se par mai interesante fara sa fie considerati ca participanti.

Propunerea 3

Eliminam toate functionalitatea de rating / inregistrare pentru ca ne creaza prea multe probleme. :)

Feedback

Intra pe forum pentru a da feedback.

remote content