Fişierul intrare/ieşire:waterfront.in, waterfront.outSursăEJOI 2021, ziua 2
AutorEugen NodeaAdăugată decadmium_Voicu Mihai Valeriu cadmium_
Timp execuţie pe test0.5 secLimită de memorie262144 kbytes
Scorul tăuN/ADificultateN/A

Vezi solutiile trimise | Statistici

Waterfront

Pe faleza râului Prahova primarul oraşului Ploieşti a plantat un şir de N arbuşti ornamentali de diverse soiuri, fiecare arbust i având iniţial înălţimea height[i], 1 ≤ i ≤ N. În funcţie de solul în care este plantat şi de vreme, arbustul i creşte zilnic cu înălţimea dailyGrowth[i].

În fiecare zi grădinarul primăriei ajustează, prin tăiere cu o foarfecă, înălţimea arbuştilor. Totuşi, grădinarul este limitat de detaliile tehnice ale foarfecii. Astfel, acesta poate tăia la o tăietură exact x centimetri din înălţimea unui arbust dacă înălţimea este cel puţin x (de notat faptul că arbustul poate ajunge la înălţimea 0 după o tăietură). Pentru a nu se obosi, grădinarul poate să efectueze într-o zi cel mult k
tăieturi. Grădinarul poate să efectueze mai multe tăieturi asupra unui arbust într-o zi.

Primarul organizează după M zile un eveniment artistic şi doreşte să aflaţi care este înălţimea minimă a celui mai înalt arbust după cele M zile.

Atenţie! În fiecare zi arbustul întâi creşte şi apoi se fac tăierile

Date de intrare

Fişierul de intrare waterfront.in e conţine pe prima linie numerele naturale N, M, k şi x. Pe următoarele N linii se află câte două numere naturale height[i] şi dailyGrowth[i], separate prin spaţiu.

Date de ieşire

În fişierul de ieşire waterfront.out se va afla un număr nenegativ reprezentând înălţimea minimă a celui mai înalt arbust după cele M zile.

Restricţii

  • 1 ≤ k ≤ 1 000
  • 1 ≤ x ≤ 10 000
  • 1 ≤ height[i] ≤ 10 000
  • 1 ≤ dailyGrowth[i] ≤ 10 000
  • În plus:
#PunctajRestricţii
18N ≤ 100, M = 1, k = 1, x = 1, height[i] ≥ 1, dailyGrowth[i] = 0
2221 ≤ N, M ≤ 500
3431 ≤ N, M ≤ 5 000
4271 ≤ N, M ≤ 10 000

Exemplu

waterfront.inwaterfront.out
4 3 4 3
2 5
3 2
0 4
2 8
8

Explicaţie

Grădinarul taie arbuştii în 3 zile, în fiecare zi făcând câte 4 tăieturi. La fiecare tăietură poate elimina câte 3 cm din înălţimea arbustului. Următorul tabel ilustrează modul optim de efectuare a tăierilor:

Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici

Cum se trimit solutii?