Fişierul intrare/ieşire:7segmente.in, 7segmente.outSursăONI 2012 - clasa a 9-a
AutorCiprian ChescaAdăugată deSpiderManSimoiu Robert SpiderMan
Timp execuţie pe test0.1 secLimită de memorie6144 kbytes
Scorul tăuN/ADificultateN/A

Vezi solutiile trimise | Statistici

7segmente

Un indicator cu 7 segmente este un dispozitiv de afişaj electronic destinat afişării unei cifre zecimale. Aceste dispozitive sunt utilizate pe scară largă în ceasuri digitale, contoare electronice şi alte aparate, pentru afişarea informaţiilor numerice. Cele 7 segmente au fost notate cu literele a, b, c, d, e, f, g, după modelul din figura alăturată. Afişarea uneia din cifrele de la 1 la 9 constă în aprinderea anumitor segmente din cele 7, după cum urmează:

Proiectarea diverselor sisteme de afişaj trebuie să ţină cont şi de puterea necesară pentru afişarea unei cifre. Pentru aprinderea unui segment este necesară o putere de 1 mW. Astfel, în funcţie de cifra afişată, dispozitivul necesită o putere egală cu numărul de segmente aprinse la afişarea cifrei respective. Puterea necesară pentru afişarea unui număr natural este egală cu suma puterilor necesare afişării fiecăreia dintre cifrele sale.

Cerinţă

Să se scrie un program care citeşte două numere naturale nenule n şi p, (numărul n având toate cifrele nenule) şi calculează:

  • numărul natural k reprezentând puterea necesară pentru afişarea numărului n;
  • cel mai mare număr natural t, format numai din cifre nenule, mai mic sau egal decât n, care necesită pentru afişare o putere de cel mult p mW.

Date de intrare

Prima linie a fişierului de intrare 7segmente.in conţine două numere naturale nenule n şi p, (numărul n având toate cifrele nenule), despărţite printr-un spaţiu, cu semnificaţia de mai sus.

Date de ieşire

Fişierul de ieşire 7segmente.out va conţine pe o singură linie, cele două numere naturale nenule k şi t (numărul t având toate cifrele nenule), separate printr-un spaţiu, cu semnificaţia de mai sus.

Restricţii

  • 1 ≤ n < 1019;
  • 2 ≤ p ≤ 150;
  • pentru rezolvarea primei cerinţe se va acorda 20% din punctaj, iar pentru rezolvarea celei de-a doua cerinţe se va acorda 80% din punctaj.

Exemplu

7segmente.in7segmente.outExplicaţie
7654 12
18 7511
Numărul n este 7654; puterea necesară pentru afişare este 3+6+5+4=18 mW, iar cel mai mare număr, mai mic sau egal cu 7654,
format numai din cifre nenule, care necesită pentru afişare o putere de cel mult 12 mW, este 7511.
Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici

Cum se trimit solutii?

remote content