Diferente pentru ghid-complet-pentru-concursurile-de-informatica intre reviziile #19 si #18

Nu exista diferente intre titluri.

Diferente intre continut:

h3. Simularea unor probe de concurs
Cea mai potrivita modalitate de pregatire pentru a face fata unei situatii este simularea ei, adica tratarea unei situatii asemanatoare. Acest principiu este valabil in orice tip de competitie, aplicandu-se si in domeniul concursurilor de programare. Daca va pregatiti pentru un concurs, citirea unor carti nu este suficienta! Trebuie sa va analizati comportamentul in situatii similare. Situatia cea mai asemanatoare unui anumit concurs este un alt concurs de acelasi tip. Participarea la N concursuri creste sansele obtinerii unui rezultat mai bun la al N+1-lea.
 
Concursurile de pe internet sunt destul de dese si sunt organizate foarte bine. Din nefericire, nivelul de dificultate al acestor concursuri nu este intotdeauna cel dorit de cel care se pregateste. O posibilitate de simulare a unui concurs este rezolvarea problemelor de la o editie precedenta! De exemplu, cineva care se pregateste pentru Olimpiada Nationala ar trebui sa rezolve problemele date la Olimpiada Nationala din anul anterior la clasa respectiva (exista si cazuri in care simulari de acest tip nu sunt foarte concludente; de exemplu, intre 2000 si 2001 programa scolara a suferit cateva variatii, care s-au reflectat in tipul problemelor de la clasa a X-a). Pentru ca simularea sa reflecte cat mai bine realitatea, problemele se rezolva in timpul stabilit, fara pauze, la prima citire (sau, daca au fost citite anterior, nu se recitesc in zilele premergatoare simularii). Experienta obtinuta este apropiata de cea a concursului propriu-zis, dar lipseste stresul care apare, inevitabil, in timpul competitiei. Este important ca, dupa fiecare simulare sau concurs real, sa va analizati comportarea si sa invatati din eventualele greseli de abordare (de exemplu, puteti ajunge la concluzii de genul _Aceasta problema trebuia abordata prima_ sau _Nu am citit integral enuntul si am rezolvat o alta problema_). Concluziile analizei duc la detectarea actiunilor necesare pentru a imbunatati situatia.
 
In plus, se recomanda notarea celor mai frecvente greseli de implementare si examinarea periodica a listei (inclusiv in timpul depanarii programelor, in cadrul simularii concursurilor); in acest fel, greselile respective vor disparea in timp.
 
h3. Discutiile cu alti elevi si profesori
 
Puteti invata foarte mult de la profesori, si in special de la elevi mai experimentati! Exista foarte multe exemple de elvei pentru care a contat foarte mult pregatirea individuala, dar exista unii care au fost ajutati de pregatirea organizata, in grupuri de elevi, sub indrumarea unor profesori cu preocupari de acest gen. In cadrul pregatirilor de acest tip se discuta algoritmi, se propun probleme spre rezolvare, se discuta diversele modalitati de rezolvare, se obtin mai multe informatii despre concursuri, etc. In plus, elevii aduc in discutie diverse probleme cu care s-au intalnit in cadrul pregatirii individuale. Daca doriti sa participati la astfel de pregatiri, trebuie sa luati legatura cu alti elevi interesati de concursuri, sau cu profesori care se ocupa de pregatirea elevilor pentru olimpiade. In prezent se organizeaza pregatiri la nivel de liceu, oras, judet, etc. in anumite zone. Astfel de pregatiri cresc valoarea tuturor participantilor, deci sunt foarte importanta. Pregatirile organizate au luat amploare odata cu infiintarea centrelor de excelenta. Pentru a intra in contact cu alti elevi interesati puteti folosi "forumul infoarena":http://infoarena.ro/forum si "forumul revistei GInfo":http://ba.toptalent.ro/forum.
 

Nu exista diferente intre securitate.

Topicul de forum nu a fost schimbat.