Diferente pentru ghid-complet-pentru-concursurile-de-informatica intre reviziile #12 si #13

Nu exista diferente intre titluri.

Diferente intre continut:

Exista de asemenea numeroase concursuri on-line, la care concurentii participa de acasa si isi trimit solutiile prin intermediul internet-ului. Desigur, nu se pot acoperi integral toate concursurile disponibile pe internet in acest articol. Este foarte importanta citirea regulamentului inainte de rezolvarea problemelor, deoarece pot exista restrictii care difera de la caz la caz. Datorita faptului ca majoritatea acestor concursuri sunt internationale, cunoasterea limbii engleze devine o necesitate pentru a putea participa. Pentru o pregatire cat mai eficienta, se recomanda participarea la acest tip de concursuri, atat pentru valoarea premiilor puse in joc, cat si ca modalitate de antrenament.
* "**preONI**":http://infoarena.ro - Un concurs organizat in scopul pregatirii pentru Olimpiada Nationala de Informatica, organizat de catre studenti si elevi, actuali si fosti olimpici nationali si internationali. In ultimii 3 ani acest concurs a fost organizat de "echipa infoarena":http://infoarena.ro/echipa-infoarena, un grup de olimpici care administreaza primul (si singurul la momentul acesta) site din Romania cu evaluator disponibil 24 din 24. Acest concurs este intr-o continua expansiune, devenind din ce in ce mai complex de la an la an. Pe langa preONI, echipa infoarena organizeaza si alte concursuri; calitatea si valoarea concursurilor organizate precum si a materialelor educationale ce sunt puse la dispozitie este recunoscuta atat de elevi cat si de profesori de renume in informatica.
* "**.campion**":http://campion.edu.ro - Problemele de pe acest site sunt propuse de membri ai Comisiei Olimpiadei Nationale; concursul este structurat in runde de pregatire care dureaza in mod normal 10 zile, si in runde de concurs, care dureaza doar 3 ore; tipul rundei alterneaza. Primii clasati se intalnesc la "marea finala", care se desfasoara sub forma unei probe de concurs, similara cu olimpiadele - castigatorii primesc premii.
* "**.campion**":http://campion.edu.ro - Problemele de pe acest site sunt propuse de membri ai Comisiei Olimpiadei Nationale; concursul este structurat in runde de pregatire care dureaza in mod normal 10 zile, si in runde de concurs, care dureaza doar 3 ore; tipul rundei alterneaza. Primii clasati se intalnesc la "marea finala", care se desfasoara sub forma unei probe de concurs, similara cu olimpiadele - castigatorii primesc premii.
* "**Bursele Agora**":http://www.ginfo.ro - Printre cele mai vechi concursuri care inca se desfasoara, este organizat de redactia GInfo; formatul acestuia difera de la an la an, in ultimii doi ani fiind structurat in 50 de runde normale + o runda finala. La acest concurs se acorda burse pentru primii doi clasati in valoare de 50$ si 30$
* "**USACO**":http://www.usaco.org - Un concurs prin intermediul caruia se selecteaza lotul national largit al SUA. Concursul consta in mai multe faze, desfasurate pe parcursul anului. Prin bunavointa organizatorilor, concursul a devenit international, iar ultimele editii au adus ca noutate traducerea problemelor in mai multe limbi, printre care, uneori, si limba romana.
* **site-uri ACM** - exista site-uri care va pun la dispozitie si cate o arhiva foarte bogata de probleme si pot fi folosite cu succes in pregatirea pentru olimpiade, si care organizeaza concursuri, mai ales in perioada dinaintea concursurilor regionale ACM: astfel de site-uri sunt: http://acm.uva.es, http://acm.timus.ru, http://acm.sgu.ru, http://spoj.sphere.ph, http://acm.pku.edu.cn, http://acm.zju.edu.cn. Pentru o lista mai mare de site-uri de pregatire accesati sectiunea "Links":http://infoarena.ro/links, o lista permanent actualizata.
* "**Internet Problem Solving Contest**":http://ipsc.ksp.sk - concurs organizat o data pe an. In cadrul acestui concurs se pun la dispozitie enunturile problemelor si fisierele de intrare si se asteapta fisierele de iesire corespunzatoare, fara a se cere si programele care rezolva problemele.
 
Alte concursuri de programare, dar pe echipe, sunt **Bits'n'Bytes**, **BitWise** si **International Online Programming Contest**; la acestea pot participa si studenti. In anii precedenti au mai fost organizate si alte concursuri la noi in tara asemanatoare cu cele precizate mai sus precum **Lista lui Francu**, **Cupa Compaq**, **Cupa Fujitsu-Siemens**, **OlimpiadaOnline**, **Algoritmus**.
 
h3. Concursuri pentru studenti
* "**ACM**":http://www.acm.ro - un concurs organizat pentru studenti, de natura algoritmica. Diferentele majore fata de concursurile de liceu sunt reprezentate de faptul ca un program trebuie sa rezolve toate seturile de date de intrare prezentate pentru a se acorda puncte (nu se mai acorda punctaje partiale) si viteza cu care se rezolva problemele conteaza, iar evaluarea programelor este imediata. Concursul este pe echipe de cate 3 persoane, toate la un singur calculator. Concursul are loc pe regiuni initial (Centrul Europei, Sudul Europei, etc.) iar echipele calificate se intalnesc la marea finala.
* "**TopCoder**":http://www.topcoder.com - un site care organizeaza concursuri saptamanal, cat si turnee. Formatul este diferit fata de orice concurs intalnit pana acum, si anume fiecare concurent are de rezolvat 3 probleme in 75 de minute: o problema usoara de 250 puncte, una medie de 500 puncte si una grea de 1000 puncte. Punctajul efectiv pentru o problema se da in functie de viteza cu care aceasta este rezolvata. De asemenea, exista si o etapa de "challenge", in care concurentii pot vedea sursele celorlalti si, in caz ca determina un bug intr-o sursa, pot sa ruleze sursa respectiva, iar daca da raspuns gresit concurentul primeste 50 de puncte, altfel este penalizat cu 50 de puncte. Aceste concursuri sunt diferite fata de cele din liceu in care accentul este pe realizarea unui algoritm eficient, deoarece aici se pune accentul mai mult pe o implementare rapida si corecta a unor probleme care folosesc variatii ale unor algoritmi destul de cunoscuti, dar fiind necesara tratarea diferitelor cazuri speciale ce pot aparea. Ca avantaje, premiile la turnee sunt foarte mare (20.000$ pentru primul clasat), iar intregul sistem de punctare este mult mai complex si mai eficient. Google organizeaza impreuna cu TopCoder concursul "**Google Code Jam**":http://www.google.com/codejam.

Nu exista diferente intre securitate.

Topicul de forum nu a fost schimbat.