Afişează mesaje
Pagini: [1]
1  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Feedback infoarena / Raspuns: Design, aspect grafic, uzabilitate : Noiembrie 28, 2006, 22:05:37
Misto sursele ... Vad ca dezvoltati profi  peacefingers... e normal sa fie publice ?
2  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Feedback infoarena / Raspuns: Design, aspect grafic, uzabilitate : Noiembrie 28, 2006, 21:30:30
Adica dpdv. SEO este mai bine sa pun un 301 intre infoarena.ro si www.infoarena.ro? AFAIK, Google le considera acelasi site.
In alta ordine de idei, cand lansam noua versiune, daca pun un 301 pe infoarena.devnet.ro si info.devnet.ro se transfera automat PR-ul (e 4)?

Niste sfaturi de SEO (in special pentru Google):

- 301 de la infoarena.ro la www.infoarena.ro, in .htaccess, ceva de genul:
Cod:
<IfModule mod_rewrite.c>

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.infoarena\.ro
RewriteRule ^(.*) http://www.infoarena.ro/$1 [R=301,L]

</IfModule>
Asta e la latitudinea ta, daca sa faci un redirect de la infoarena.ro spre www.infoarena.ro sau de la www.infoarena.ro la infoarena.ro ... Te hotarasti ce forma sa pastrezi si mergi cu ea.
Google considera paginile ca fiind diferite (URIul lor este altul, ex: http://infoarena.ro/articole si http://www.infoarena.ro/articole sunt doua pagini diferite in indexul Google), de aia trebuie sa faci redirectul asta. Un response 301 inseamna Permanently moved, ceea ce duce si la transferul de PR, cu toate ca trebuie sa ai rabdare pana la urmatorul data push (in general, e din 3 in 3 luni). Eu mai folosesc in header si un tag de genul:
Cod:
<base href="http://www.infoarena.ro/">
, ceea ce va face toate linkurile si fisierele folosite in HTML relative la acel url.

- descriere si titluri la pagini: tagul de description si titlurile paginilor sa fie relativ unice (sa difere cel putin cu un cuvant, doua). De ce? Fiindca Google a introdus un index supplemental, unde sunt variante vechi ale paginilor normale, dar si unde sunt introduse paginile "lipsite de valoare" (au putin continut si seamana foarte mult intre ele) ... Daca pici in indexul suplimentar, vor trece cateva luni de cand le adaugi continut fresh si descriere/titlu pana vor reveni in indexul normal - e mai complicat decat descriu eu, dar asta e ideea in mare.

- o structura bine gandita a linkurilor: paginile si linkurile formeaza un graf, ideea de baza e ca la orice pagina tre` sa ajungi din 3-4 clickuri (dar tu stii deja asta  wink).

- content is king: continut cat mai mult (Google iubeste textul mult mult mult).

- sitemap: vezi http://www.sitemaps.org/ , Yahoo si Windows Live Search au hotarat de curand sa suporte la randul lor sitemapurile, dupa ce Google le-a implementat cu succes de ceva timp. Ideea e ca faci un xml cu toate paginile (chiar si resurse gen imagini, fisiere css,js inclusiv) si apoi le spui motoarelor de cautare ca alea sunt paginile tale ... Asta face mai usoara viata crawlerului care are servite paginile pe tava, nu mai tre sa faca 3-4 fetchuri si interpretari de HTML pana sa ajunga la o anumita pagina cu un anumit URL. La Google ii spui ca ai un sitemap cu https://www.google.com/webmasters/sitemaps/ , care iti ofera si alte informatii misto, deci chiar merita, la Yahoo cu http://siteexplorer.search.yahoo.com/, iar la Windows Live Search nimeni nu stie  Smile ... cam toti rad de pretenii de la Microsoft care s-au angajat ca suporta formatul respectiv, dar carora nu le poti da sau indica un sitemap.

- sandbox: nu te speria daca la inceput paginile sunt crawluite normal, sunt indexate, apar la queryurile asteptate, dar dupa aprox. cateva zile dispar din index. Se aplica o serie de filtre, care duc la un efect de sandbox (practic, siteurile si paginile noi sunt supuse unui test de vechime, dar si unui test al numarului de linkuri spre ele) ... Cu o campanie modesta de link-building, in cateva luni (in cel mai rau caz, 3-4), o sa iasa din "sandbox". Daca ii mai dai si un 301 de la infoarena.devnet.ro catre noul site o sa iasa mai repede.

- grija la migrare: trebuie ca de la vechile pagini la noile sa faci 301 inteligent. Adica, de ex:
la http://infoarena.devnet.ro/index.php?page=stats&smod=top&conid=arhiva sa fie un 301 catre http://infoarena.ro/clasament-arhiva ... si asta pentru fiecare pagina... Daca vei face un 301 global spre infoarena.ro, home pageul o va duce bine, dar restul paginilor vor `suferi` ceva timp.

- https: iara, daca https://infoarena.ro are acelasi continut cu http://infoarena.ro, mai bine opresti httpsul (vad ca nu e cazul, la https e altceva ..).

M-am cam intins, dar cam la chestiile astea ar trebui sa ai grija. Sigur am uitat multe chestii, asa ca ce ti-am zis e ceva de baza. Na, uite cateva linkuri scoase repede de la naftalina:
http://www.webmasterworld.com/forum5/3918.htm
http://www.webmasterworld.com/google/3060898.htm
http://www.webmasterworld.com/google/3037886.htm
http://www.webmasterworld.com/forum34/429.htm
Generator de sitemapuri, recomandat pt siteuri mici : http://www.auditmypc.com/free-sitemap-generator.asp
Lectura de sa-ti bati copii Smile : http://www.webmasterworld.com/forum89/13958.htm

Mai 2 lucruri iti recomand, http://dailysearchcast.com/, cu Danny Sullivan (un tip super tare, recunoscut mondial pentru cunostintele lui de SEO), si http://www.mattcutts.com/blog/ , blogul lui Matt Cutts, un inginer de la Google, ce se ocupa cu calitatea cautarii - iti recomand sa te uiti prin arhive, are niste posturi foarte informative, ce vin "din interior".

Numai bine,
Alex
3  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Feedback infoarena / Raspuns: Design, aspect grafic, uzabilitate : Noiembrie 28, 2006, 03:32:11
Pagini: [1]
Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2013, Simple Machines