Afişează mesaje
Pagini: [1]
1  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Master - in tara, in afara sau deloc : Martie 23, 2012, 03:12:16
Sunt foarte bune observatiile tale! Intr-adevar in Olanda si Germania, costul unui an de master este mai scazut decat in Anglia de exemplu, dar am incercat sa fac o medie. In plus, mie mi se pare greu de crezut ca poti trai cu doar 600 Euro / luna in orice oras mai mare. Cu o medie de 1000 E / luna ar trebui sa iti acoperi o viata cat de cat ok + eventualele zboruri spre casa.

Mi se pare cel mai relevant comentariul referitor la bursele de studii, dar pentru asta este necesar un alt articol. Daca tu ai deja o bursa in Olanda, cred ca ar fi util sa lasi mai multe detalii despre asta. Similar si alti colegi care sunt in Franta, Germania, Anglia, Elvetia, etc.

Avantajele mentionate de tine cred ca le-am punctat si eu, cu observatia ca sunt si la noi mastere cu studenti buni (eu stiu doua in A&C cu studenti buni+), dar nu exista dinamica de comunitate si discutiile, proiectele utile ce apar intr-o astfel de situatie.
Cam târziu răspunsul dar totuși poate sunt utile informatiile în caz că citește cineva, câteva observații despre locuitul într-un oraș mare vest european (în cazul meu Amsterdam) :
  • cazarea e undeva între 350-450€ pe lună în campus (la 450 vorbim de cameră proprie cu baie separată iar bucătărie în comun)
  • 3 zboruri pe an către casă ~= 600€ în total (mai scump de crăciun, mai ieftin în rest) .. deci cam 50€ pe lună media
  • dacă îți faci singur de mâncare ieși destul de ieftin. Plus că și în țară trebuia să mănânci, deci costul ăsta nu prea se pune Smile. Altfel la cantină un fel (catofi/orez cu pește si salată de ex) e 4.5€ aici.
În condițiile de mai sus părerea mea e că te descurci mai mult decât decent cu 800€/lună (aș zice și cu un bilet la un concert sau câteva ieșiri în oraș sau în afara orașului pe lună). Cu 1000 de euro deja îți permiți să mănânci la restaurant Tongue. Ah, să nu zic că am auzit povești de oameni care se decurcau cu 5-600€, deci și asta e posibil, deși probabil mai extrem.
2  Comunitate - feedback, proiecte si distractie / Blog / Răspuns: Master - in tara, in afara sau deloc : Martie 12, 2012, 22:47:29
dupa mine rezumatul acestui articol este urmatorul:
1.ai bani? vei face master in strinatate.
2.nu ai bani? te multumesti in romania.
 Annoyed
Eu nu sunt complet de acord din două motive:
  • Sumele din articol sunt un pic cam mari. De exemplu în Olanda taxa este ~1700€/an, semnificativ mai puțin decât 2000€/semestru. De asemenea 1000€ pe lună mi se pare mult ca și cheltuieli, ~600-800 mi se pare mai realist, dar depinde de oraș aici.
  • Cel mai important și nu văd pe nimeni menționând aici e existența diverselor burse de studii care pot să îți acopere o mare parte din cheltuieli și să le ducă la o sumă mult mai ușor de strâns.
În rest avantajele pe care le văd ale unui master înafară sunt multiple din perspectiva mea (chiar dacă sunt la o facultate care nu e în top 100):
  • Cei care pleacă de obiecei sunt studenți excelenți în timpul bachelor-ului(cel puțin în cadrul studenților români), prin urmare o să cunoști și să lucrezi cu persoane de excepție.
  • Calitate mai bună a programelor(Aici cel puțin e aproape imposibil să ai mai mult de un post de RA (10 ore/săpt) în plus față de studii)
  • Facultățile au dotări corespunzătoare.
  • Calitate mai bună a vieții
  • E o experiență tare Very Happy
Pagini: [1]
Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2013, Simple Machines